PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Muhabbetleri
Finansal konularda gönüllü danışmanlık
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="Bigband" data-source="post: 735861" data-attributes="member: 51104"><p><strong>Ynt: Finansal konularda gönüllü danışmanlık</strong></p><p></p><p></p><p></p><p>Merhaba,</p><p></p><p>Altınekin ' e daha evvel ziyarette bulunmuştum. Çok bereketli toprakları olan bir bölge ve misafirperver insanlara sahip..</p><p></p><p>Dediğiniz gibi ilçede şekerpancarı ve hububat ağırlıklı bir üretim yapılıyor. Sizin ektiğiniz ürünlerden kuru fasulye ve hububatın zaten satış sorunu yok ve bunlar borsada muamele gören ürünler..</p><p></p><p>Çerezlik kabak ise daha farklı bir ürün. Öncelikle şunu belirtiyim: bildiğim kadarıyla Nevşehir Borsasında kabak çekirdeği ile ilgili işlem yapılıyor. Burada alım yapan firmalar sizin için birinci hedef olabilir. Üretim kapasitenizi bilmiyorum ama eğer yüksek kapasitede üretim yapıyorsanız ürünü doğrudan işleyen firmalara sözleşmeli şekilde üretim yapabilirsiniz. Çünkü bu tip ürünlerde kalite çok önemli.. Doğrudan insan tüketimine sunulduğu için ürünün kaliteli olması büyük önem taşıyor. Alıcı firmalar kendilerine kaliteli ürün sağlayacak müstahsilleri her zaman tercih eder. Belki sözleşme yapmayabilirsiniz ama sürekli ticari ilişki kurabilirsiniz. Ürün fiyatlarını aracılardan değil çok daha farklı kaynaktan takip edin. Özellikle borsa fiyatları ve internet üzerinden farklı bölgelerdeki fiyatları mutlaka takip edin. Kulaktan duyma rakamlarla ilerlemeyin.</p><p></p><p></p><p>Gelelim seneye ne ekeceğinize nasıl karar vereceksiniz ?</p><p></p><p>Bu konuda karar almak kolay değildir. Öncelikle hali hazırda para kazandığınız ürünlerden vazgeçmeyin. Zarar ettiğiniz yada çok az para kazandığınız ürünler için bir alternatif düşünerek işe başlayın. Örneğin siz arpadan para kazanmıyorsunuz diye varsayalım. Birincisi arpa ekimi için kullandığınız tarlayı (eğer tarla uygunsa) para kazandığınız ürünlerin ekimi için kullanabilirsiniz. Eğer ben başka bir ürün denemek istiyorum derseniz o zaman biraz araştırma yapmaya başlayacaksınız. Unutmayın siz yeni bir ürün ektiğiniz zaman sizi örnek alıp diğerlerinin bu ürünü ekmesi uzun zaman alır. Çünkü herkes önce sizin ekip biçmenizi görmek ister. Ürünü satıp satamadığınızı para kazanıp kazanmadığınızı bilmek ister. O nedenle genelde diğerleri sizden bir yıl sonra uyanır.</p><p></p><p></p><p>Yeni bir ürün ekmek için en önemli husus sizin yörenin iklimine ve toprağına uygun bir ürün seçmekle başlar. Çünkü öncelik ürünü yetiştirebilecek koşulları sağlamaktır. Şimdi şu sorulara cevap bularak başlayabiliriz:</p><p></p><p></p><p>Bakanlığın alternatif ürün önerisi var mı ?</p><p>Benim tarlanın toprağının özellikleri nedir ?</p><p>Bölgenin yağış durumu nasıl, don olayı, böcek zararlı durumu nedir ?</p><p></p><p>Bu soruların cevabını bulduktan sonra hangi ürünlerin yetiştirilebileceğine ilişkin elinizde mutlaka bir kaç çeşit ürün gelecektir. </p><p></p><p>İkinci aşamada bu ürünlerle ilgili şu sorulara cevap arayacaksınız</p><p>Bu ürünü kim alır ?</p><p>Bu ürünü alan parasını nasıl ödüyor ? Peşin mi ? Çekle mi ?</p><p>Bu ürünü üretenler kimle çalışmış, hiç dolandırılmışlar mı ?</p><p>Bu ürünleri ekenler vazgeçtiyse neden vazgeçmiş ? İklim mi uymamış yoksa parasızlıktan gerekli ekipman mı yokmuş ?</p><p></p><p></p><p>İkinci aşamadaki sorularla hangi ürünü ekeceğinizi az çok kararlaştırabilirsiniz ama üçüncü bir aşama daha geliyor..</p><p></p><p>Üçüncü aşamada şu soruları sormanız gerekir..</p><p></p><p>Ben bu ürünü yetiştirmek için ek bir ekipmana ihtiyaç duyacakmıyım ?</p><p>Ek iş gücüne ihtiyacım olacak mı ? </p><p>Bu ürün için depo vs. yaptırmam gerekir mi ?</p><p>Tarlaya elektrik çektirmem gerekir mi ? Yada damlama sulama yapmam gerekir mi ?</p><p></p><p>Son olarak ise bu ürüne destek var mı yok mu gibi konuları araştırıp karar verebilirsiniz..</p><p></p><p></p><p>Bu soruların cevaplarını bir araya getirip ortaya çıkan sonuca bakarak karar verebilirsiniz.</p><p></p><p>Ancak en önemlisi hesap kitap kısmıdır. Bu ürünü ekerseniz dekarda ne kadar masraf edeceksiniz ve kaç para kazanacaksınız basitçe hesaplayabilirsiniz. Zaten tecrübeli üreticilersiniz ve bu işi sizden daha iyi kimse bilemez..</p><p></p><p>Avrupada çiftçiler herşeylerini yazıyorlar.. Ders çalışır gibi hangi ürünü ekeceklerini oturup araştırıyorlar.</p><p></p><p>Yukarıdaki hususlarda sorunuz olursa yine cevaplamaya çalışayım..</p><p></p><p>Umarım faydalı olmuştur..</p><p></p><p></p><p>Saygılar</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bigband, post: 735861, member: 51104"] [b]Ynt: Finansal konularda gönüllü danışmanlık[/b] Merhaba, Altınekin ' e daha evvel ziyarette bulunmuştum. Çok bereketli toprakları olan bir bölge ve misafirperver insanlara sahip.. Dediğiniz gibi ilçede şekerpancarı ve hububat ağırlıklı bir üretim yapılıyor. Sizin ektiğiniz ürünlerden kuru fasulye ve hububatın zaten satış sorunu yok ve bunlar borsada muamele gören ürünler.. Çerezlik kabak ise daha farklı bir ürün. Öncelikle şunu belirtiyim: bildiğim kadarıyla Nevşehir Borsasında kabak çekirdeği ile ilgili işlem yapılıyor. Burada alım yapan firmalar sizin için birinci hedef olabilir. Üretim kapasitenizi bilmiyorum ama eğer yüksek kapasitede üretim yapıyorsanız ürünü doğrudan işleyen firmalara sözleşmeli şekilde üretim yapabilirsiniz. Çünkü bu tip ürünlerde kalite çok önemli.. Doğrudan insan tüketimine sunulduğu için ürünün kaliteli olması büyük önem taşıyor. Alıcı firmalar kendilerine kaliteli ürün sağlayacak müstahsilleri her zaman tercih eder. Belki sözleşme yapmayabilirsiniz ama sürekli ticari ilişki kurabilirsiniz. Ürün fiyatlarını aracılardan değil çok daha farklı kaynaktan takip edin. Özellikle borsa fiyatları ve internet üzerinden farklı bölgelerdeki fiyatları mutlaka takip edin. Kulaktan duyma rakamlarla ilerlemeyin. Gelelim seneye ne ekeceğinize nasıl karar vereceksiniz ? Bu konuda karar almak kolay değildir. Öncelikle hali hazırda para kazandığınız ürünlerden vazgeçmeyin. Zarar ettiğiniz yada çok az para kazandığınız ürünler için bir alternatif düşünerek işe başlayın. Örneğin siz arpadan para kazanmıyorsunuz diye varsayalım. Birincisi arpa ekimi için kullandığınız tarlayı (eğer tarla uygunsa) para kazandığınız ürünlerin ekimi için kullanabilirsiniz. Eğer ben başka bir ürün denemek istiyorum derseniz o zaman biraz araştırma yapmaya başlayacaksınız. Unutmayın siz yeni bir ürün ektiğiniz zaman sizi örnek alıp diğerlerinin bu ürünü ekmesi uzun zaman alır. Çünkü herkes önce sizin ekip biçmenizi görmek ister. Ürünü satıp satamadığınızı para kazanıp kazanmadığınızı bilmek ister. O nedenle genelde diğerleri sizden bir yıl sonra uyanır. Yeni bir ürün ekmek için en önemli husus sizin yörenin iklimine ve toprağına uygun bir ürün seçmekle başlar. Çünkü öncelik ürünü yetiştirebilecek koşulları sağlamaktır. Şimdi şu sorulara cevap bularak başlayabiliriz: Bakanlığın alternatif ürün önerisi var mı ? Benim tarlanın toprağının özellikleri nedir ? Bölgenin yağış durumu nasıl, don olayı, böcek zararlı durumu nedir ? Bu soruların cevabını bulduktan sonra hangi ürünlerin yetiştirilebileceğine ilişkin elinizde mutlaka bir kaç çeşit ürün gelecektir. İkinci aşamada bu ürünlerle ilgili şu sorulara cevap arayacaksınız Bu ürünü kim alır ? Bu ürünü alan parasını nasıl ödüyor ? Peşin mi ? Çekle mi ? Bu ürünü üretenler kimle çalışmış, hiç dolandırılmışlar mı ? Bu ürünleri ekenler vazgeçtiyse neden vazgeçmiş ? İklim mi uymamış yoksa parasızlıktan gerekli ekipman mı yokmuş ? İkinci aşamadaki sorularla hangi ürünü ekeceğinizi az çok kararlaştırabilirsiniz ama üçüncü bir aşama daha geliyor.. Üçüncü aşamada şu soruları sormanız gerekir.. Ben bu ürünü yetiştirmek için ek bir ekipmana ihtiyaç duyacakmıyım ? Ek iş gücüne ihtiyacım olacak mı ? Bu ürün için depo vs. yaptırmam gerekir mi ? Tarlaya elektrik çektirmem gerekir mi ? Yada damlama sulama yapmam gerekir mi ? Son olarak ise bu ürüne destek var mı yok mu gibi konuları araştırıp karar verebilirsiniz.. Bu soruların cevaplarını bir araya getirip ortaya çıkan sonuca bakarak karar verebilirsiniz. Ancak en önemlisi hesap kitap kısmıdır. Bu ürünü ekerseniz dekarda ne kadar masraf edeceksiniz ve kaç para kazanacaksınız basitçe hesaplayabilirsiniz. Zaten tecrübeli üreticilersiniz ve bu işi sizden daha iyi kimse bilemez.. Avrupada çiftçiler herşeylerini yazıyorlar.. Ders çalışır gibi hangi ürünü ekeceklerini oturup araştırıyorlar. Yukarıdaki hususlarda sorunuz olursa yine cevaplamaya çalışayım.. Umarım faydalı olmuştur.. Saygılar [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Muhabbetleri
Finansal konularda gönüllü danışmanlık
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt