PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
GAP sularıyla beslenen topraklarda karpuz bereketi yaşanıyor
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="cemal ÖZTÜRK" data-source="post: 581533" data-attributes="member: 6672"><p>ŞANLIURFA (CİHAN) - Güneydoğu çiftçisinin binlerce yıllık kurak topraklarının bereketlenmesine Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bir dönüm noktası oldu. Yıllarca susuz kalan verimli topraklar, berekete susamışçasına ürün veriyor. GAP çiftçisi, topraklarından yıllarca kazanamadığı parayı, sulamadan sonra beklenenden fazlasıyla almaya başladı.</p><p></p><p> Yıllarca suya hasret kalmış ovaların suya kavuşmasıyla; tarla, bahçe ve sebze çeşitleri rekolte rekorlarını kırıyor. En çarpıcı örnek karpuzda yaşanıyor. Daha önce Çukurova ' da yetiştirilip tüketiciye sunulan karpuzun yerini, GAP karpuzu aldı. GAP’ın suya açılan bölgelerinde ekolojik olarak yetişen GAP karpuzu, Ortadoğu pazarlarına gönderilmeye başlandı. Pazarlarda Adana-Ceyhan karpuzunun yerini aroma ve damak zevki bakımından, özel bir tadı olan GAP karpuzu aldı.</p><p></p><p> Konuyla ilgili açıklama yapan ziraat mühendisi Mehmet Tekçe, ”GAP’ın sulamaya açılan alanlarında yetiştiriciliği yaygınlaşan GAP karpuzundan yüksek rekoltede ürün elde edilmeye başlandığını söyledi. Tekçe, her biri 15–20 kilogram arası gelen GAP karpuzunun, bölgede alternatif ürün olarak yetiştirildiğini kaydetti.</p><p></p><p> GAP ile beraber tarım ürünleri çeşitliliğinin yaşandığını dile getiren Tekçe, 'Tüketiciler, Şanlıurfa`nın Bozova ilçesine bağlı Yaslıca ve Yaylak beldelerinde yetiştirilen GAP karpuzunun piyasaya çıkmasını dört gözle bekliyor. Tamamen doğal olarak yetiştirilen GAP karpuzu TIR ' larla Orta Doğu ve Arap pazarlarına gönderiliyor. Bölgenin ekolojik şartları, suyu, havası ve güneşi bakımından karpuz Mezopotamya coğrafyasında çok iyi yetişiyor.' dedi.</p><p></p><p> Şanlıurfa’nın Tektek bölgesinde karpuz ektiğini aktaran üretici Mehmet Ölmez, konuyla ilgi şunları söyledi: 'Normalde dönüme 4–6 ton arası karpuz alınırken bizim bereketli topraklarımızdan 8 ton karpuz alıyoruz. Karpuzumuz Türkiye’nin her tarafına ve Irak’a gidiyor. Karpuzumuz Adana karpuzu gibi kabak aşılı değildir. Tadı bakımından karpuzumuzun üstüne karpuz yok.”</p><p></p><p>Ekleme Tarihi</p><p>29.07.2012</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="cemal ÖZTÜRK, post: 581533, member: 6672"] ŞANLIURFA (CİHAN) - Güneydoğu çiftçisinin binlerce yıllık kurak topraklarının bereketlenmesine Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bir dönüm noktası oldu. Yıllarca susuz kalan verimli topraklar, berekete susamışçasına ürün veriyor. GAP çiftçisi, topraklarından yıllarca kazanamadığı parayı, sulamadan sonra beklenenden fazlasıyla almaya başladı. Yıllarca suya hasret kalmış ovaların suya kavuşmasıyla; tarla, bahçe ve sebze çeşitleri rekolte rekorlarını kırıyor. En çarpıcı örnek karpuzda yaşanıyor. Daha önce Çukurova ' da yetiştirilip tüketiciye sunulan karpuzun yerini, GAP karpuzu aldı. GAP’ın suya açılan bölgelerinde ekolojik olarak yetişen GAP karpuzu, Ortadoğu pazarlarına gönderilmeye başlandı. Pazarlarda Adana-Ceyhan karpuzunun yerini aroma ve damak zevki bakımından, özel bir tadı olan GAP karpuzu aldı. Konuyla ilgili açıklama yapan ziraat mühendisi Mehmet Tekçe, ”GAP’ın sulamaya açılan alanlarında yetiştiriciliği yaygınlaşan GAP karpuzundan yüksek rekoltede ürün elde edilmeye başlandığını söyledi. Tekçe, her biri 15–20 kilogram arası gelen GAP karpuzunun, bölgede alternatif ürün olarak yetiştirildiğini kaydetti. GAP ile beraber tarım ürünleri çeşitliliğinin yaşandığını dile getiren Tekçe, 'Tüketiciler, Şanlıurfa`nın Bozova ilçesine bağlı Yaslıca ve Yaylak beldelerinde yetiştirilen GAP karpuzunun piyasaya çıkmasını dört gözle bekliyor. Tamamen doğal olarak yetiştirilen GAP karpuzu TIR ' larla Orta Doğu ve Arap pazarlarına gönderiliyor. Bölgenin ekolojik şartları, suyu, havası ve güneşi bakımından karpuz Mezopotamya coğrafyasında çok iyi yetişiyor.' dedi. Şanlıurfa’nın Tektek bölgesinde karpuz ektiğini aktaran üretici Mehmet Ölmez, konuyla ilgi şunları söyledi: 'Normalde dönüme 4–6 ton arası karpuz alınırken bizim bereketli topraklarımızdan 8 ton karpuz alıyoruz. Karpuzumuz Türkiye’nin her tarafına ve Irak’a gidiyor. Karpuzumuz Adana karpuzu gibi kabak aşılı değildir. Tadı bakımından karpuzumuzun üstüne karpuz yok.” Ekleme Tarihi 29.07.2012 [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
GAP sularıyla beslenen topraklarda karpuz bereketi yaşanıyor
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt