PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Gübreleme ve Bitki Besleme
gübreden kimyadan anlayanlar bakarmısınız
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="doganbey1" data-source="post: 975747" data-attributes="member: 919"><p><strong>Ynt: gübreden kimyadan anlayanlar bakarmısınız</strong></p><p></p><p>Merhaba abi,</p><p>Öncelikle ilk resimdeki gübreden başlayalım. İlk resimdeki gübrenin adı SOLUCAT 10-10-40+İE. Bu ne demektir. Bu gübrenin içinde %10 azot, %10 fosfor, %40 da potasyum vardır. Bu azot; üre, nitrat ve amonyum azotudur. Yani senin dışardan aldığın amonyum nitratın suda çözünmüş hali, ürenin suda çözünmüş hali, vs gibi. İE dediği ise 'İz Element' dediği gruptur. Tamamı 'EDTA(Etilendiamin tetraasetik asit ' in kısaltmasıdır)' ile şelatlı demesi de (bu edta maddesi yapraktan uygulamalarda bitkinin alabileceği forma dönüştürür) bunu söyler. Şimdi gelelim ürüne. Ürün ithal gelen bir ürün. Safa tarım getirtmiş. Bana kalırsa içeriğindeki iz element değerleri düşük. Şu da bir gerçektir ki çoğu zaman etiket ile ürün içeriği birbirini tutmaz. Fiyatı 20TL/Kg demişsin. Yani bana kalırsa yüksek. O kadar edeceğini düşünmüyorum. Çünkü içinde organik madde de yok. Ama satış politikası ve bayii karıda bunda etken olabilir.</p><p></p><p>Gelelim karlı mı değil mi sorusuna. Eğer bu gübreler 'Organomineral Gübre' sınıfına girecekse içinde organik madde de olmalı. Yani 'Solucat' gübresinin yaklaşık %62-63 ' ü makro ve mikro element. Diğer kısmı (dolgu maddesi) ise yapıştırıcı, mermer tozu gibi inorganik çözünmesi olmayan maddeler. Bunun yerine organik içerikli dolgu maddesi kullanıldığı taktirde faydasını muhakkak ekstra olarak görürsün. Ama bu şartlarda diğeri ile bor, bakır, mangan ve %25 potasyum fazlalığı dışında ekstrası yok. Toprak analizi sonucunda tarlanda potasyum fazlalığı varsa sana zararı bile dokunabilir. Ayrıca o 15-15-15 gübresinde daha fazla çinko var. </p><p></p><p>Gelelim humik asit dediğin maddeye. O maddenin esas adı 'Potasyum Humat Tuzudur'. Bunu şirketler bu şekilde satmaya başladı ama ben bu işten anlayan ve yakında üretici olmama rağmen bunu tasvip etmiyorum. Hem daha pahalı hem de gereksiz. Araştır kaliteli Leonardit menşeili HUMİK VE FULVİK MADDE çözeltisi satın al. Bunu da yapraktan uygulama. Tarlanı sürdükten sonra yada sürümden sonraki işlemde pülverizatör ile toprak yüzeyine püskürt. Ve ardından tırmıkla karıştır. Humik ve fulvik asit çözeltisini ne kadar erken atarsan ve yağmur yerse o kadar faydalı olacaktır. Ha baban bunu aldıysa da bunu tertemiz bir su ile karıştır ve at. </p><p></p><p>Benim diyeceğim budur. Saygılarımla.</p><p></p><p>Doğancan SEYHAN</p><p>Kimya ve Süreç Mühendisi</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="doganbey1, post: 975747, member: 919"] [b]Ynt: gübreden kimyadan anlayanlar bakarmısınız[/b] Merhaba abi, Öncelikle ilk resimdeki gübreden başlayalım. İlk resimdeki gübrenin adı SOLUCAT 10-10-40+İE. Bu ne demektir. Bu gübrenin içinde %10 azot, %10 fosfor, %40 da potasyum vardır. Bu azot; üre, nitrat ve amonyum azotudur. Yani senin dışardan aldığın amonyum nitratın suda çözünmüş hali, ürenin suda çözünmüş hali, vs gibi. İE dediği ise 'İz Element' dediği gruptur. Tamamı 'EDTA(Etilendiamin tetraasetik asit ' in kısaltmasıdır)' ile şelatlı demesi de (bu edta maddesi yapraktan uygulamalarda bitkinin alabileceği forma dönüştürür) bunu söyler. Şimdi gelelim ürüne. Ürün ithal gelen bir ürün. Safa tarım getirtmiş. Bana kalırsa içeriğindeki iz element değerleri düşük. Şu da bir gerçektir ki çoğu zaman etiket ile ürün içeriği birbirini tutmaz. Fiyatı 20TL/Kg demişsin. Yani bana kalırsa yüksek. O kadar edeceğini düşünmüyorum. Çünkü içinde organik madde de yok. Ama satış politikası ve bayii karıda bunda etken olabilir. Gelelim karlı mı değil mi sorusuna. Eğer bu gübreler 'Organomineral Gübre' sınıfına girecekse içinde organik madde de olmalı. Yani 'Solucat' gübresinin yaklaşık %62-63 ' ü makro ve mikro element. Diğer kısmı (dolgu maddesi) ise yapıştırıcı, mermer tozu gibi inorganik çözünmesi olmayan maddeler. Bunun yerine organik içerikli dolgu maddesi kullanıldığı taktirde faydasını muhakkak ekstra olarak görürsün. Ama bu şartlarda diğeri ile bor, bakır, mangan ve %25 potasyum fazlalığı dışında ekstrası yok. Toprak analizi sonucunda tarlanda potasyum fazlalığı varsa sana zararı bile dokunabilir. Ayrıca o 15-15-15 gübresinde daha fazla çinko var. Gelelim humik asit dediğin maddeye. O maddenin esas adı 'Potasyum Humat Tuzudur'. Bunu şirketler bu şekilde satmaya başladı ama ben bu işten anlayan ve yakında üretici olmama rağmen bunu tasvip etmiyorum. Hem daha pahalı hem de gereksiz. Araştır kaliteli Leonardit menşeili HUMİK VE FULVİK MADDE çözeltisi satın al. Bunu da yapraktan uygulama. Tarlanı sürdükten sonra yada sürümden sonraki işlemde pülverizatör ile toprak yüzeyine püskürt. Ve ardından tırmıkla karıştır. Humik ve fulvik asit çözeltisini ne kadar erken atarsan ve yağmur yerse o kadar faydalı olacaktır. Ha baban bunu aldıysa da bunu tertemiz bir su ile karıştır ve at. Benim diyeceğim budur. Saygılarımla. Doğancan SEYHAN Kimya ve Süreç Mühendisi [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Tarım Ürünleri
Gübreleme ve Bitki Besleme
gübreden kimyadan anlayanlar bakarmısınız
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt