PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Süt Hayvanclığı
İneklerin Su İhtiyacı ve İçme Suyu Kalitesi
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 720252" data-attributes="member: 41641"><p><span style="color: blue"><strong>İneklerin Su İhtiyacı ve İçme Suyu Kalitesi (Haziran 2013)</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>İneklerin yaşamı için, sağlıklı ve verimli olmaları için suyun önemi bilinen bir gerçektir. Süt içen veya buzağı maması tüketen buzağıların bile mutlaka, ayrıca, suya ihtiyacı vardır. Doğurmamış düvelerin günde en az 25 litre, kurudaki ineklerin en az 40 litre, besiye ayrılmış danaların en az günde 45 litre içme suyuna ihtiyaçları olur. Sağmal ineklerin verimlerine göre 70-155 litre arasında su içmeleri gerekir.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Su ihtiyacı çok değişkendir ve çeşitli etmenlere bağlıdır. Yaş, ağırlık, kaba yemin nem oranı, yem formülasyonu, çevre sıcaklığı, süt verimi, suyun sertlik derecesi, tuzluluğu, asiditesi tüketimi etkiler.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Suyun Ph derecesi işkembe ortamı için önem taşır. Ph derecesi 6-8 arasındaki sular inekler tarafından kolayca tüketilirken, 6,5 tan aşağı ve 8,5 tan yukarı Ph derecesindeki sular zorunluluk karşısında tüketilirler. Böyle durumlar iştahsızlık, sindirim bozuklukları gibi problemler yaratır. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Sığırcılık işletmelerinin kuruluşunda içme suyu ihtiyacı en üst sınırdan hesap edilmeli, hayvanların kolayca temiz içme suyuna, istedikleri her an, ulaşabilmeleri sağlanmalıdır.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Sığırcılık işletmelerinin kuruluşu safhasında mutlaka 'su analizi' yaptırılmasını, işletme esnasında da periyodik olarak suların tahlilini öneriyoruz. Çoğunlukla ihmal edilen bu tahliller ancak, başa bir dert gelince akla geliyor. O zaman işletme zarar görmüş olduğundan, geriye dönülmez kayıplar ortaya çıkıyor. Bu yönden bakıldığında 'su analizi' yaptırmak bir koruyucu hekimlik hizmetidir.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Sığırcılık işletmelerinde su kalitesi ve kaliteyi bozan etmenler deyince nitrat, nitrit, kurşun, diğer ağır metaller, böcek ilaçları, sülfatlar, aşırı demir yüklenmesi, yosunlar ile birlikte E.coli, dışkı kaynaklı streptokok bulaşmaları akla gelebilir. Bunlar hayvanlara, dolayısıyla işletmeye zarar verdikleri gibi, hayvansal ürünlerle insanlara da zarar verebilirler. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Su tahlili yönündeki önerilerimize kulak verilmesi, ihmallerden kaçınılması şarttır. Hayvanlarda gelişme bozuklukları, büyüme gerilikleri, teşhisinde zorlanılan problemler, yavru atmalar ve ishaller, özellikle buzağı ishalleri suya bağlı olarak ortaya çıkabilir. Suyun yukarıda söylediklerimizle kirlenmiş olması sonucunda üreme problemleri, kemik, eklem, diş ve deride bozukluklar, iştahsızlık, canlı ağırlık kaybı, süt azalması, bağışıklık sisteminde sorunlar meydana gelebilir. Bağışıklık sistemi bozulan veya çöken hayvanlar ise başka hastalıklara kolayca yakalanabilir. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>İyi bir başlangıç, iyi bir sürü yönetimi için, su kalitesinin önemi göz ardı edilmemelidir.</strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 720252, member: 41641"] [color=blue][b]İneklerin Su İhtiyacı ve İçme Suyu Kalitesi (Haziran 2013) İneklerin yaşamı için, sağlıklı ve verimli olmaları için suyun önemi bilinen bir gerçektir. Süt içen veya buzağı maması tüketen buzağıların bile mutlaka, ayrıca, suya ihtiyacı vardır. Doğurmamış düvelerin günde en az 25 litre, kurudaki ineklerin en az 40 litre, besiye ayrılmış danaların en az günde 45 litre içme suyuna ihtiyaçları olur. Sağmal ineklerin verimlerine göre 70-155 litre arasında su içmeleri gerekir. Su ihtiyacı çok değişkendir ve çeşitli etmenlere bağlıdır. Yaş, ağırlık, kaba yemin nem oranı, yem formülasyonu, çevre sıcaklığı, süt verimi, suyun sertlik derecesi, tuzluluğu, asiditesi tüketimi etkiler. Suyun Ph derecesi işkembe ortamı için önem taşır. Ph derecesi 6-8 arasındaki sular inekler tarafından kolayca tüketilirken, 6,5 tan aşağı ve 8,5 tan yukarı Ph derecesindeki sular zorunluluk karşısında tüketilirler. Böyle durumlar iştahsızlık, sindirim bozuklukları gibi problemler yaratır. Sığırcılık işletmelerinin kuruluşunda içme suyu ihtiyacı en üst sınırdan hesap edilmeli, hayvanların kolayca temiz içme suyuna, istedikleri her an, ulaşabilmeleri sağlanmalıdır. Sığırcılık işletmelerinin kuruluşu safhasında mutlaka 'su analizi' yaptırılmasını, işletme esnasında da periyodik olarak suların tahlilini öneriyoruz. Çoğunlukla ihmal edilen bu tahliller ancak, başa bir dert gelince akla geliyor. O zaman işletme zarar görmüş olduğundan, geriye dönülmez kayıplar ortaya çıkıyor. Bu yönden bakıldığında 'su analizi' yaptırmak bir koruyucu hekimlik hizmetidir. Sığırcılık işletmelerinde su kalitesi ve kaliteyi bozan etmenler deyince nitrat, nitrit, kurşun, diğer ağır metaller, böcek ilaçları, sülfatlar, aşırı demir yüklenmesi, yosunlar ile birlikte E.coli, dışkı kaynaklı streptokok bulaşmaları akla gelebilir. Bunlar hayvanlara, dolayısıyla işletmeye zarar verdikleri gibi, hayvansal ürünlerle insanlara da zarar verebilirler. Su tahlili yönündeki önerilerimize kulak verilmesi, ihmallerden kaçınılması şarttır. Hayvanlarda gelişme bozuklukları, büyüme gerilikleri, teşhisinde zorlanılan problemler, yavru atmalar ve ishaller, özellikle buzağı ishalleri suya bağlı olarak ortaya çıkabilir. Suyun yukarıda söylediklerimizle kirlenmiş olması sonucunda üreme problemleri, kemik, eklem, diş ve deride bozukluklar, iştahsızlık, canlı ağırlık kaybı, süt azalması, bağışıklık sisteminde sorunlar meydana gelebilir. Bağışıklık sistemi bozulan veya çöken hayvanlar ise başka hastalıklara kolayca yakalanabilir. İyi bir başlangıç, iyi bir sürü yönetimi için, su kalitesinin önemi göz ardı edilmemelidir.[/b][/color] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Süt Hayvanclığı
İneklerin Su İhtiyacı ve İçme Suyu Kalitesi
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt