PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Süt Hayvanclığı
İthal peynir mayasına son, yerlisi yolda
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 766154" data-attributes="member: 41641"><p><span style="color: blue"><strong>İthal peynir mayasına son, yerlisi yolda...</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Ulusu tarafından yapılan çalışma ile prototip rekombinant peynir mayası üretildi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Üniversitelerin son dönemde sanayi sektörünün önünü açacak çalışmalara yönelmesine bir örnek de Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinden geldi. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Üniversitenin Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Ulusu tarafından yapılan çalışma ile prototip rekombinant peynir mayası üretildi. Endüstriyel Kullanım Amaçlı Kimozin Enziminin Alternatif Bir Sistemle Rekombinant Olarak Üretilmesi isimli proje Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği ile gerçekleştirildi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Ülke ekonomisine katkı sağlayacak</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Ulusu, ülkemizde kullanılan peynir mayaları hakkında bilgi vererek, mayaların yapılış sürecini anlattı ve bu süreçte yaşanan sorunlara değindi. Ulusu, Hammadde eksikliği, saflaştırma sırasında oluşan kirlilikten kaynaklanan acılaşma, tat bozuklukları gibi nedenlerden dolayı sektörde sütün pıhtılaştırılması aşamasında sıkıntılar yaşanıyor. Pıhtılaşmada aktivite şartlarını en uygun düzeyde tutabilen ve devamlı olarak aynı kaliteyi sağlayabilen kimozin kaynağı rekombinant kimozindir. dedi. Ülkemizde rekombinant kimozinin yerli arzının bulunmayışı nedeniyle böyle bir proje başlattıklarını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ulusu, Projeyle aktif kimozin enzimi prototip olarak üretildi ve enzimin optimum çalışma değerleri saptandı. Endüstriyel yer tespitlerinin ardından, yapmış olduğumuz çalışmalarımızı artık daha büyük ölçekte gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. açıklamasında bulundu. Ulusu, rekombinant kimozinin yerli üretiminin olmamasının ülkemizde dış ticaret açığına yol açtığını kaydederek Bu proje ile prototip numune olarak üretmeyi başardığımız kimozinin, endüstriyel boyutta da üretilmesi ile bu alandaki ithalatı azaltmayı amaçlıyoruz. şeklinde konuştu.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Enzimlerin maliyeti çok yüksek</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Günümüzde ihtiyaç duyulan peynir mayası enzimlerinin yüksek maliyetleri nedeniyle geliştirdikleri proje sayesinde rekombinant enzim üreterek sektördeki maliyet problemini aşmaya çalıştıklarını dile getiren Ulusu, enzimlerin genellikle endüstride formasötik (ilaç içeriğindeki etken maddelerin yapılarını inceleyen bilim dalı), gıda, tekstil, deri, yem ve deterjan sanayilerinde yaygın olarak kullanıldığını sözlerine ekledi.</strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 766154, member: 41641"] [color=blue][b]İthal peynir mayasına son, yerlisi yolda... Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Ulusu tarafından yapılan çalışma ile prototip rekombinant peynir mayası üretildi. Üniversitelerin son dönemde sanayi sektörünün önünü açacak çalışmalara yönelmesine bir örnek de Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinden geldi. Üniversitenin Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Ulusu tarafından yapılan çalışma ile prototip rekombinant peynir mayası üretildi. Endüstriyel Kullanım Amaçlı Kimozin Enziminin Alternatif Bir Sistemle Rekombinant Olarak Üretilmesi isimli proje Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği ile gerçekleştirildi. Ülke ekonomisine katkı sağlayacak Ulusu, ülkemizde kullanılan peynir mayaları hakkında bilgi vererek, mayaların yapılış sürecini anlattı ve bu süreçte yaşanan sorunlara değindi. Ulusu, Hammadde eksikliği, saflaştırma sırasında oluşan kirlilikten kaynaklanan acılaşma, tat bozuklukları gibi nedenlerden dolayı sektörde sütün pıhtılaştırılması aşamasında sıkıntılar yaşanıyor. Pıhtılaşmada aktivite şartlarını en uygun düzeyde tutabilen ve devamlı olarak aynı kaliteyi sağlayabilen kimozin kaynağı rekombinant kimozindir. dedi. Ülkemizde rekombinant kimozinin yerli arzının bulunmayışı nedeniyle böyle bir proje başlattıklarını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ulusu, Projeyle aktif kimozin enzimi prototip olarak üretildi ve enzimin optimum çalışma değerleri saptandı. Endüstriyel yer tespitlerinin ardından, yapmış olduğumuz çalışmalarımızı artık daha büyük ölçekte gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. açıklamasında bulundu. Ulusu, rekombinant kimozinin yerli üretiminin olmamasının ülkemizde dış ticaret açığına yol açtığını kaydederek Bu proje ile prototip numune olarak üretmeyi başardığımız kimozinin, endüstriyel boyutta da üretilmesi ile bu alandaki ithalatı azaltmayı amaçlıyoruz. şeklinde konuştu. Enzimlerin maliyeti çok yüksek Günümüzde ihtiyaç duyulan peynir mayası enzimlerinin yüksek maliyetleri nedeniyle geliştirdikleri proje sayesinde rekombinant enzim üreterek sektördeki maliyet problemini aşmaya çalıştıklarını dile getiren Ulusu, enzimlerin genellikle endüstride formasötik (ilaç içeriğindeki etken maddelerin yapılarını inceleyen bilim dalı), gıda, tekstil, deri, yem ve deterjan sanayilerinde yaygın olarak kullanıldığını sözlerine ekledi.[/b][/color] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Süt Hayvanclığı
İthal peynir mayasına son, yerlisi yolda
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt