PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Bahçe Bitkileri
Karpuz
Karpuzda 'acem oyunu'
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 849476" data-attributes="member: 41641"><p><strong>Karpuzda ' acem oyunu ' </strong></p><p><strong>Bünyamin YIL/ ADANA</strong></p><p><strong>20 Mayıs 2014</strong></p><p><strong>Karpuzda kötü haber geldi</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Yaz aylarının serinleten meyvesi karpuz, Türkiyede turfanda olarak ilk yetiştirildiği yer olan Adanada çiftçilere hem üretimde, hem de fiyatta hayal kırıklığı yaşattı.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Adanada naylon seraların altında gelişen karpuzun çiçeklenme döneminde havaların soğuk olması üretimde yüzde 50ye varan kayıplara neden oldu. Hasattan bir ay kadar önce sınır ticareti adı altında ithal edilen İran karpuzunun, ülke genelinde kilosu 2 liradan satışının yapılması yüzünden Adana karpuzunun kilosu 1 liradan pazara girdi. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Türkiye genelinde karpuz rekoltesinin yıllık ortalama 4 milyon ton olduğunu, bunun 800 bin tonunun Adanada yetiştirildiğini söyledi. Girmen, 'Adanada ortalama her yıl 120-140 bin dekar alanda karpuz üretimi yapılıyor. Bölgemizde normalde dekara 10-13 ton arasında karpuz hasadı yapılırken, bu yıl meyvenin çiçeklenme döneminde havaların soğuk olması döl verimini olumsuz etkiledi. Çoğu tarlada verim 5-6 tona kadar gerilemiş durumda' dedi.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>İRAN KARPUZU PAZARI BOZDU</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Sınır ticareti adı altında İrandan ithal edilen karpuzun yerli karpuz pazarını bozduğunu da kaydeden Süleyman Girmen, 'İran karpuzunun kilosu 2 liradan satışının yapılması, Adana karpuzunun turfanda özelliğini zayıflattı ve bu yılki fiyat 1 liradan başladı. Biz sınır ticareti adı altında yapılan ithalatın sadece o ülkeye komşu illerle sınırlı tutulmasını istiyoruz. Antalyada yüksek cam seralarda karpuz yetiştiriliyor, ancak bu turfanda pazarını bozacak büyüklükte üretim değil. Büyük emeklerle yetiştirilen yerli karpuzun değerini bulması için karpuz ithalatının kontrol altına alınmasını istiyoruz. Böyle devam ederse Adanalı üretici masrafını dahi karşılayamaz' diye konuştu. Girmen, kabak anacına yapılan aşılamayla üretilen karpuzun da tam olarak olgunlaşmasının gerektiğini, dalından erken koparılan karpuzun lezzetsiz ve kabak çıkma ihtimaline karşı tüketicilerin tereddüt yaşamasının piyasadaki diğer olumsuzluklar arasında yer aldığını kaydetti.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>KARPUZ SEÇMENİN PÜF NOKTALARI</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Fiyatların daha da düşmesi kaygısıyla erken hasat yapılmaması için üreticilere çağrıda bulunan Girmen, tüketicilere de karpuz seçmenin püf noktalarını anlattı. Girmen, tatlı, sulu ve olgun bir karpuz seçmek için kabuk renginin mat olmasına ve tırnakla hafif kazındığında yeşil kısmının kolayca çıkmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Girmen, toprağa oturan kısmının renginin açık sarı olmasının da karpuzun olgunlaştığını gösterdiğini vurguladı.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>KARPUZUN YARARLARI</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Yüzde 95 oranında su içeren karpuz, B ve C vitaminleri ile likopen maddesi açısından zengin bir meyve. Antioksidan özelliği bulunan karpuz, böbrekleri çalıştırıp, idrar söktürüyor ve vücuttaki üre ve ürat tuzlarını temizliyor. Karpuzdaki likopen maddesi ise çok daha önemli bir işlevi yerine getiriyor ve kalbi enfarktüs tehlikesine karşı koruyor. Karpuz, kilo vermek isteyenlerin de sıkça yemesi gereken meyvelerin başında geliyor. Karpuzdaki vitaminlerin çoğu kabukla kırmızı etli bölüm arasında bulunuyor.</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 849476, member: 41641"] [b]Karpuzda ' acem oyunu ' Bünyamin YIL/ ADANA 20 Mayıs 2014 Karpuzda kötü haber geldi Yaz aylarının serinleten meyvesi karpuz, Türkiyede turfanda olarak ilk yetiştirildiği yer olan Adanada çiftçilere hem üretimde, hem de fiyatta hayal kırıklığı yaşattı. Adanada naylon seraların altında gelişen karpuzun çiçeklenme döneminde havaların soğuk olması üretimde yüzde 50ye varan kayıplara neden oldu. Hasattan bir ay kadar önce sınır ticareti adı altında ithal edilen İran karpuzunun, ülke genelinde kilosu 2 liradan satışının yapılması yüzünden Adana karpuzunun kilosu 1 liradan pazara girdi. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Türkiye genelinde karpuz rekoltesinin yıllık ortalama 4 milyon ton olduğunu, bunun 800 bin tonunun Adanada yetiştirildiğini söyledi. Girmen, 'Adanada ortalama her yıl 120-140 bin dekar alanda karpuz üretimi yapılıyor. Bölgemizde normalde dekara 10-13 ton arasında karpuz hasadı yapılırken, bu yıl meyvenin çiçeklenme döneminde havaların soğuk olması döl verimini olumsuz etkiledi. Çoğu tarlada verim 5-6 tona kadar gerilemiş durumda' dedi. İRAN KARPUZU PAZARI BOZDU Sınır ticareti adı altında İrandan ithal edilen karpuzun yerli karpuz pazarını bozduğunu da kaydeden Süleyman Girmen, 'İran karpuzunun kilosu 2 liradan satışının yapılması, Adana karpuzunun turfanda özelliğini zayıflattı ve bu yılki fiyat 1 liradan başladı. Biz sınır ticareti adı altında yapılan ithalatın sadece o ülkeye komşu illerle sınırlı tutulmasını istiyoruz. Antalyada yüksek cam seralarda karpuz yetiştiriliyor, ancak bu turfanda pazarını bozacak büyüklükte üretim değil. Büyük emeklerle yetiştirilen yerli karpuzun değerini bulması için karpuz ithalatının kontrol altına alınmasını istiyoruz. Böyle devam ederse Adanalı üretici masrafını dahi karşılayamaz' diye konuştu. Girmen, kabak anacına yapılan aşılamayla üretilen karpuzun da tam olarak olgunlaşmasının gerektiğini, dalından erken koparılan karpuzun lezzetsiz ve kabak çıkma ihtimaline karşı tüketicilerin tereddüt yaşamasının piyasadaki diğer olumsuzluklar arasında yer aldığını kaydetti. KARPUZ SEÇMENİN PÜF NOKTALARI Fiyatların daha da düşmesi kaygısıyla erken hasat yapılmaması için üreticilere çağrıda bulunan Girmen, tüketicilere de karpuz seçmenin püf noktalarını anlattı. Girmen, tatlı, sulu ve olgun bir karpuz seçmek için kabuk renginin mat olmasına ve tırnakla hafif kazındığında yeşil kısmının kolayca çıkmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Girmen, toprağa oturan kısmının renginin açık sarı olmasının da karpuzun olgunlaştığını gösterdiğini vurguladı. KARPUZUN YARARLARI Yüzde 95 oranında su içeren karpuz, B ve C vitaminleri ile likopen maddesi açısından zengin bir meyve. Antioksidan özelliği bulunan karpuz, böbrekleri çalıştırıp, idrar söktürüyor ve vücuttaki üre ve ürat tuzlarını temizliyor. Karpuzdaki likopen maddesi ise çok daha önemli bir işlevi yerine getiriyor ve kalbi enfarktüs tehlikesine karşı koruyor. Karpuz, kilo vermek isteyenlerin de sıkça yemesi gereken meyvelerin başında geliyor. Karpuzdaki vitaminlerin çoğu kabukla kırmızı etli bölüm arasında bulunuyor.[/b] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Tarım Ürünleri
Bahçe Bitkileri
Karpuz
Karpuzda 'acem oyunu'
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt