PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Kayısı üreticisi sezonu mutlu bitirdi
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 967425" data-attributes="member: 41641"><p><strong>Kayısı üreticisi sezonu mutlu bitirdi</strong></p><p><strong>HASAN ÇETİN- MERSİN (İHA)</strong></p><p><strong>6 Temmuz 2015</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Türkiye ' de sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 80 ' ini karşılayan Mersinin Mut ilçesinde, kayısı üreticisi sezonu mutlu kapattı.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>İlk hasadı nisan ayının ortalarında başlayan ve kilosu 20 TLden satılmaya başlanan, daha sonra ise kilosu 1,50 ila 7 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulan kayısının 3 ay süren hasat boyunca fiyatı 1,50 TLnin altına düşmedi.</strong></p><p><strong>Bu yıl iç ve dış piyasada geçen yıllara oranla büyük bir canlılık olduğunu söyleyen Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar İHA muhabirine yaptığı açıklamada, dayanıklı, kokusu, aroması ve lezzetiyle Mut kayısısının artık dünyada da bir marka haline geldiğini söyledi.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>İHRACAT 50 BİN TONA ULAŞTI</strong></p><p><strong>2014 yılında üretilen 80 bin ton kayısının 25 bin tonunun ihraç edildiğini belirten Acar, 'Bu yıl ise 56 bin dönüm araziden 130 bin ton kayısı rekoltesi elde edilirken, 50 bin ton da ihracat gerçekleştirildi. Kayısı daha çok Romanya, Rusya, Ukrayna, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildi' dedi.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Mut kayısısının altın yılını yaşadığını söyleyen Acar şöyle devam etti:</strong></p><p><strong>'Üretici kaliteli ve verimli kayısı üretmenin ustası oldu. Bunun da karşılığını fazlasıyla alıyor. Her yıl ilçemize ihracatçı acaba gelecek mi diye bir endişemiz kalmadı. Kayısı sezonu başlamadan ilçemize en az 20 ihracatçı tezgahını açıyor. Bu yıl yine 20 ihracatçı firma Mut halinde kayısı alımı yaptı. İhracatın ilk kayısı alımı 10 liradan alıcı buldu. İlçede ağırlıklı olarak, Al kayısı, Precoce de Thriyinthe, Septik, İtalyan tokalı, Tokaloğlu, Bebeko, Karacabey, Ninfa, Mogador, Şekerpare ve Çağataybey cinsi kayısı üretimi yapılmakta. Çiftçilerimiz de en kaliteli kayısı üretmenin karşılığını fazlasıyla alıyor.'</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>İSTİHDAMA DA KATKI SAĞLIYOR</strong></p><p><strong>Mutta kayısı sektörünün işsizlere iş alanı sağladığını da vurgulayan Acar, 'Nisan ayı ortalarında hasadı başlayıp Haziran sonu biten hasattan sonra bahçelerin budanması, gübrelenmesi, ilaçlanması, yabani ot ile mücadelesi başlar ve kayısı sezonuna kadar devam eder. Buda yaklaşık ilçenin yüzde 60ının kayısı işiyle uğraştığının göstergesidir. Çoğunluğu kadınlardan oluşan bahçede kayısı toplama, halde ambalajlama olmak üzere 10 bin kişi, kayısı işçiliğinde ekmeğini çıkarıyor. Burada herkes kendine düşen payı alıyor. İşçisi, çiftçisi, tüccarı ve komisyoncusu payını alıyor. Kayısıcılık Mutun artık değişmez bir sektörüdür. Önemli bir gelir kaynağıdır. Türkiye ekonomisine gelir getiren bir gelir kaynağıdır. Biz kayısımızın lezzetiyle, tadıyla, doğal görüntüsüyle son derece mutluyuz. Kaliteli ürünlerimizle gurur duyuyoruz. Mut kayısısının Türkiye ve dünya genelinde tanınmış olması ve aranır hale gelmiş olması bizi mutlu ediyor' diye konuştu.</strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 967425, member: 41641"] [b]Kayısı üreticisi sezonu mutlu bitirdi HASAN ÇETİN- MERSİN (İHA) 6 Temmuz 2015 Türkiye ' de sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 80 ' ini karşılayan Mersinin Mut ilçesinde, kayısı üreticisi sezonu mutlu kapattı. İlk hasadı nisan ayının ortalarında başlayan ve kilosu 20 TLden satılmaya başlanan, daha sonra ise kilosu 1,50 ila 7 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulan kayısının 3 ay süren hasat boyunca fiyatı 1,50 TLnin altına düşmedi. Bu yıl iç ve dış piyasada geçen yıllara oranla büyük bir canlılık olduğunu söyleyen Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar İHA muhabirine yaptığı açıklamada, dayanıklı, kokusu, aroması ve lezzetiyle Mut kayısısının artık dünyada da bir marka haline geldiğini söyledi. İHRACAT 50 BİN TONA ULAŞTI 2014 yılında üretilen 80 bin ton kayısının 25 bin tonunun ihraç edildiğini belirten Acar, 'Bu yıl ise 56 bin dönüm araziden 130 bin ton kayısı rekoltesi elde edilirken, 50 bin ton da ihracat gerçekleştirildi. Kayısı daha çok Romanya, Rusya, Ukrayna, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine ihraç edildi' dedi. Mut kayısısının altın yılını yaşadığını söyleyen Acar şöyle devam etti: 'Üretici kaliteli ve verimli kayısı üretmenin ustası oldu. Bunun da karşılığını fazlasıyla alıyor. Her yıl ilçemize ihracatçı acaba gelecek mi diye bir endişemiz kalmadı. Kayısı sezonu başlamadan ilçemize en az 20 ihracatçı tezgahını açıyor. Bu yıl yine 20 ihracatçı firma Mut halinde kayısı alımı yaptı. İhracatın ilk kayısı alımı 10 liradan alıcı buldu. İlçede ağırlıklı olarak, Al kayısı, Precoce de Thriyinthe, Septik, İtalyan tokalı, Tokaloğlu, Bebeko, Karacabey, Ninfa, Mogador, Şekerpare ve Çağataybey cinsi kayısı üretimi yapılmakta. Çiftçilerimiz de en kaliteli kayısı üretmenin karşılığını fazlasıyla alıyor.' İSTİHDAMA DA KATKI SAĞLIYOR Mutta kayısı sektörünün işsizlere iş alanı sağladığını da vurgulayan Acar, 'Nisan ayı ortalarında hasadı başlayıp Haziran sonu biten hasattan sonra bahçelerin budanması, gübrelenmesi, ilaçlanması, yabani ot ile mücadelesi başlar ve kayısı sezonuna kadar devam eder. Buda yaklaşık ilçenin yüzde 60ının kayısı işiyle uğraştığının göstergesidir. Çoğunluğu kadınlardan oluşan bahçede kayısı toplama, halde ambalajlama olmak üzere 10 bin kişi, kayısı işçiliğinde ekmeğini çıkarıyor. Burada herkes kendine düşen payı alıyor. İşçisi, çiftçisi, tüccarı ve komisyoncusu payını alıyor. Kayısıcılık Mutun artık değişmez bir sektörüdür. Önemli bir gelir kaynağıdır. Türkiye ekonomisine gelir getiren bir gelir kaynağıdır. Biz kayısımızın lezzetiyle, tadıyla, doğal görüntüsüyle son derece mutluyuz. Kaliteli ürünlerimizle gurur duyuyoruz. Mut kayısısının Türkiye ve dünya genelinde tanınmış olması ve aranır hale gelmiş olması bizi mutlu ediyor' diye konuştu. [/b] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Kayısı üreticisi sezonu mutlu bitirdi
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt