PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Süt Hayvanclığı
Kırmızı et sektörü yıl sonunda yüzde 15 büyüyecek.
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 713210" data-attributes="member: 41641"><p><span style="color: blue"><strong>'Kırmızı et sektörü yıl sonunda yüzde 15 büyüyecek'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>14 Haziran 2013 Cuma 15:34</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>ANKARA Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Genel Başkanı Mustafa Bılıkçı, Gezi Parkı odaklı gelişmelere ilişkin 'Basında çıkan haberler, Türkiyeyi yağmalanmış gibi gösteriyor. Bazı turistler de rezervasyonlarını iptal ediyor. Otellerden istediğimiz miktarda sipariş gelmediğini görüyoruz' dedi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Bılıkçı, düzenlediği basın toplantısında, kırmızı et sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca mart ayında yürürlüğe konulan Et ve Et Ürünleri Tebliği ile piyasa şartlarının düzeldiğini belirten Bılıkçı, bazı tağşiş yapan firmaların teşhir edilmesiyle pazarda küçülme olduğunu ancak bu düzenlemenin kırmızı ve beyaz et karışımını ortadan kaldırmasıyla tüketicinin güvenini kazandıklarını söyledi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Bılıkçı, 'Bu tebliğden sonra sektörümüzde yaklaşık yüzde 40 büyüme gerçekleşti. Bu sene sonunda ise sektör 2012 yılına göre yüzde 15 civarında büyüyecek. Aslında bu yıl sonu itibariyle yüzde 60 büyüme oluşacak ama geçen yıl yüzde 40 kayıp oluştuğu için esas büyüme yüzde 15-20 olur' değerlendirmesinde bulundu.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Et fiyatlarının çok yükselmesi nedeniyle ithal etin önünün açıldığını anlatan Bılıkçı, 'O dönemde 150 bin ton kırmızı et ithal edildi. Şu anda et ithalatı durdu. Bunun nedeni ABdeki fiyatların yükselmesi. 6 aydır et ithalatı yapılmıyor' diye konuştu.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Bılıkçı, kırmızı et üretiminde geçen yılın ilk çeyreğine göre yaklaşık yüzde 22 artış görüldüğünü bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Bunun nedeni de besilik hayvan yatırımlarının artması. Orta vadede kendimize yetecek hale geleceğimize ilişkin bir öngörümüz var. Üretimin artması ile birlikte et sektörünün ithalatı da azalacak. Yurtdışından Türkiyeye oldukça talep var. Türkiyede besiciliği iyi yerlere getirebilirsek önümüz açık. Bizde kesimin Müslüman usullerle yapılması da avantaj. Et fiyatlarımızı rekabet edebilecek düzeye getirirsek başarılı olabiliriz.'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p> <span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Gezi Parkı'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bılıkçı, Kurban Bayramı için ithalat yapılıp yapılmayacağı yönündeki bir soru üzerine, şu anda canlı hayvan ithal edildiğini ancak karkas et ithalatı yapılmadığını, kendisinin de böyle bir ihtiyaç olacağını düşünmediğini dile getirdi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Gezi Parkı ile ilgili gelişmelerin bazı şeyleri etkilediğini belirten Bılıkçı, şunları kaydetti:</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Antalyada otellere et satıyoruz. Bazı otellerde bazı rezervasyon iptalleri olmuş. Otellerden istediğimiz miktarda sipariş gelmediğini görüyoruz. Basında çıkan haberler, Türkiyeyi yağmalanmış gibi gösteriyor. Bazı turistler de rezervasyonlarını iptal ediyor. Rusyadan yok ama Almanya ve İngiltere gibi bazı ülkelerden iptaller oldu. Bunlar çok büyük oranlarda değil. Geçen hafta Antalyadaydım, otelcilerle görüşmemizde öğrendim. Onlar da tedirginler. Herhalde toparlanır.'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p> <span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Çin tuzu ile ilgili düzenleme yapılıyor'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Bılıkçı, Bakanlığın, et ürünlerinde 'Çin tuzu' olarak da adlandırılan monosodyum glutamat ile ürünlerin korunmasında kullanılan nitrata yönelik bazı düzenlemeler yaptığını ve bunların temmuz ayında yürürlüğe konulacağını anlattı.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Çin tuzunu ürünlerinden kaldırmaya başladıklarına dikkati çeken Bılıkçı, 'Bunu koymazsak hiçbir değişiklik olmuyor' dedi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Tebliğden sonra et ürünü adı altında sucuk görünümlü üretimler yapıldığına işaret eden Bılıkçı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu ürünleri üretenlere ceza kestiğini ve bunların satıştan kaldırıldığını bildirdi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Kırmızı ve beyaz et karışımlı ürünlerin yasaklaması nedeniyle üreticilerin ellerinde kalan ürünlere ilişkin bir soruyu yanıtlayan Bılıkçı, bu ürünlerin imha edildiğini kaydetti.</strong></span></p><p> <span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Kars ' taki dana, yurt dışından yarı fiyatına alınıyor'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Başka bir soru üzerine de Bılıkçı, Türkiyede besilik dana fiyatının çok yüksek olduğunu, aynı nitelikteki bir dananın Kars yerine yurtdışından yarı fiyatına alınabildiğini söyledi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Türkiyede besiciliğin gelişmesi için yem fiyatlarının düşürülmesi, bu sayede de besilik dana fiyatlarının ucuzlaması gerektiğini ifade eden Bılıkçı, başka bir basın mensubunun sorusu üzerine de bir ton sucuktaki baharat miktarının 40 kilogram olduğunu kaydetti.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p> <span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Çözüm süreci'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Çözüm sürecinin et sektörüne nasıl etki ettiğinin sorulması üzerine Bılıkçı, 'Bu tabii ki etkiledi. 2010 yılında 10 tane dananın peşinde koşuyorduk. Şu anda bin tane dana gönder diyoruz. Demek ki sektöre etkisi oldu' ifadesini kullandı.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Mustafa Bılıkçı, Ramazan ayında şarküteri satışlarına yönelik soruya, Ramazan kış aylarına gelince et ve et ürünleri tüketimi artıyor. Ama yaz aylarında vatandaş ilk bir hafta pastırma, sucuk koyuyor sofraya. Buna yönelik tedbirimizi aldık. Ancak sonraki haftalarda bu ürünlerin tüketiminde, tuz içermesi nedeniyle artış beklemiyoruz' yanıtını verdi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Marketlerin kırmızı etteki kar marjlarına ilişkin bir soru üzerine Bılıkçı, 'Marketlerin ette kar marjları yüzde 5-10u geçmez. Çok yüksek değil' dedi.</strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 713210, member: 41641"] [color=blue][b]'Kırmızı et sektörü yıl sonunda yüzde 15 büyüyecek' 14 Haziran 2013 Cuma 15:34 ANKARA Et Üreticileri Birliği (ETBİR) Genel Başkanı Mustafa Bılıkçı, Gezi Parkı odaklı gelişmelere ilişkin 'Basında çıkan haberler, Türkiyeyi yağmalanmış gibi gösteriyor. Bazı turistler de rezervasyonlarını iptal ediyor. Otellerden istediğimiz miktarda sipariş gelmediğini görüyoruz' dedi. Bılıkçı, düzenlediği basın toplantısında, kırmızı et sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca mart ayında yürürlüğe konulan Et ve Et Ürünleri Tebliği ile piyasa şartlarının düzeldiğini belirten Bılıkçı, bazı tağşiş yapan firmaların teşhir edilmesiyle pazarda küçülme olduğunu ancak bu düzenlemenin kırmızı ve beyaz et karışımını ortadan kaldırmasıyla tüketicinin güvenini kazandıklarını söyledi. Bılıkçı, 'Bu tebliğden sonra sektörümüzde yaklaşık yüzde 40 büyüme gerçekleşti. Bu sene sonunda ise sektör 2012 yılına göre yüzde 15 civarında büyüyecek. Aslında bu yıl sonu itibariyle yüzde 60 büyüme oluşacak ama geçen yıl yüzde 40 kayıp oluştuğu için esas büyüme yüzde 15-20 olur' değerlendirmesinde bulundu. Et fiyatlarının çok yükselmesi nedeniyle ithal etin önünün açıldığını anlatan Bılıkçı, 'O dönemde 150 bin ton kırmızı et ithal edildi. Şu anda et ithalatı durdu. Bunun nedeni ABdeki fiyatların yükselmesi. 6 aydır et ithalatı yapılmıyor' diye konuştu. Bılıkçı, kırmızı et üretiminde geçen yılın ilk çeyreğine göre yaklaşık yüzde 22 artış görüldüğünü bildirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bunun nedeni de besilik hayvan yatırımlarının artması. Orta vadede kendimize yetecek hale geleceğimize ilişkin bir öngörümüz var. Üretimin artması ile birlikte et sektörünün ithalatı da azalacak. Yurtdışından Türkiyeye oldukça talep var. Türkiyede besiciliği iyi yerlere getirebilirsek önümüz açık. Bizde kesimin Müslüman usullerle yapılması da avantaj. Et fiyatlarımızı rekabet edebilecek düzeye getirirsek başarılı olabiliriz.' 'Gezi Parkı' Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bılıkçı, Kurban Bayramı için ithalat yapılıp yapılmayacağı yönündeki bir soru üzerine, şu anda canlı hayvan ithal edildiğini ancak karkas et ithalatı yapılmadığını, kendisinin de böyle bir ihtiyaç olacağını düşünmediğini dile getirdi. 'Gezi Parkı ile ilgili gelişmelerin bazı şeyleri etkilediğini belirten Bılıkçı, şunları kaydetti: 'Antalyada otellere et satıyoruz. Bazı otellerde bazı rezervasyon iptalleri olmuş. Otellerden istediğimiz miktarda sipariş gelmediğini görüyoruz. Basında çıkan haberler, Türkiyeyi yağmalanmış gibi gösteriyor. Bazı turistler de rezervasyonlarını iptal ediyor. Rusyadan yok ama Almanya ve İngiltere gibi bazı ülkelerden iptaller oldu. Bunlar çok büyük oranlarda değil. Geçen hafta Antalyadaydım, otelcilerle görüşmemizde öğrendim. Onlar da tedirginler. Herhalde toparlanır.' 'Çin tuzu ile ilgili düzenleme yapılıyor' Bılıkçı, Bakanlığın, et ürünlerinde 'Çin tuzu' olarak da adlandırılan monosodyum glutamat ile ürünlerin korunmasında kullanılan nitrata yönelik bazı düzenlemeler yaptığını ve bunların temmuz ayında yürürlüğe konulacağını anlattı. Çin tuzunu ürünlerinden kaldırmaya başladıklarına dikkati çeken Bılıkçı, 'Bunu koymazsak hiçbir değişiklik olmuyor' dedi. Tebliğden sonra et ürünü adı altında sucuk görünümlü üretimler yapıldığına işaret eden Bılıkçı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu ürünleri üretenlere ceza kestiğini ve bunların satıştan kaldırıldığını bildirdi. Kırmızı ve beyaz et karışımlı ürünlerin yasaklaması nedeniyle üreticilerin ellerinde kalan ürünlere ilişkin bir soruyu yanıtlayan Bılıkçı, bu ürünlerin imha edildiğini kaydetti. 'Kars ' taki dana, yurt dışından yarı fiyatına alınıyor' Başka bir soru üzerine de Bılıkçı, Türkiyede besilik dana fiyatının çok yüksek olduğunu, aynı nitelikteki bir dananın Kars yerine yurtdışından yarı fiyatına alınabildiğini söyledi. Türkiyede besiciliğin gelişmesi için yem fiyatlarının düşürülmesi, bu sayede de besilik dana fiyatlarının ucuzlaması gerektiğini ifade eden Bılıkçı, başka bir basın mensubunun sorusu üzerine de bir ton sucuktaki baharat miktarının 40 kilogram olduğunu kaydetti. 'Çözüm süreci' Çözüm sürecinin et sektörüne nasıl etki ettiğinin sorulması üzerine Bılıkçı, 'Bu tabii ki etkiledi. 2010 yılında 10 tane dananın peşinde koşuyorduk. Şu anda bin tane dana gönder diyoruz. Demek ki sektöre etkisi oldu' ifadesini kullandı. Mustafa Bılıkçı, Ramazan ayında şarküteri satışlarına yönelik soruya, Ramazan kış aylarına gelince et ve et ürünleri tüketimi artıyor. Ama yaz aylarında vatandaş ilk bir hafta pastırma, sucuk koyuyor sofraya. Buna yönelik tedbirimizi aldık. Ancak sonraki haftalarda bu ürünlerin tüketiminde, tuz içermesi nedeniyle artış beklemiyoruz' yanıtını verdi. Marketlerin kırmızı etteki kar marjlarına ilişkin bir soru üzerine Bılıkçı, 'Marketlerin ette kar marjları yüzde 5-10u geçmez. Çok yüksek değil' dedi.[/b][/color] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Süt Hayvanclığı
Kırmızı et sektörü yıl sonunda yüzde 15 büyüyecek.
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt