PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Kendin Yap - Örnek Uygulamalar
Kompost nasıl elde edilir?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="TrakKulüp Gündem" data-source="post: 1382205" data-attributes="member: 4"><p><strong>5) pH</strong></p><p></p><p>Bilmeyenler için hatırlatalım. pH, bir maddenin asitlik veya bazlık ölçüsüdür. “Bazı” bilmeyenler olabilir. Kireçli, vücudu kurutan ve acı maddeler baziktir. pH cetvelinde 1-14 arası rakamlar bulunur. Su ise bunun tam ortasında yani 7’dir. 1-7 arası asit sayılır. 1’e yaklaştıkça asitlik artar. 7-14 arası ise baziktir. 14’e yaklaştıkça baziklik artar. pH metre ile ölçülür.</p><p></p><p>Kompostta çalışan mikroorganizmalar diğer etkenlere bakarak pH konusunda daha duyarsızdır. Yani daha esnektir. pH 4.5 – 5 arasında olduğunda etkinlik çok fazladır. 5.5 noktasında ve 9 noktasında, 7’de yani nötr seviyedeki etkinlikten fazla etkinlik vardır. pH azot oranı yüksek, yani C:N azot oranı (1 azot başına düşen karbon sayısı) düşük maddelerde daha önemlidir. Çünkü pH 8.5 seviyesinden fazla olduğu zaman azot bileşikleri gaz haldeki amonyağa dönüşür ve havaya uçup gider. Ayrıca bu amonyak bir şekilde hapsedilse bile tarlaya saçıldığında bitkilerin alabileceği azot formunda değildir. Hatta bitki organlarını yakar. Özellikle bu nedenden dolayı yanmamış hayvan gübrelerinin 8.5 pH üzeri topraklara atılması tavsiye edilmez. Çünkü toprağa atıldıktan sonra hayvan gübresinin yaralı hale geçebilmesi için mikroorganizmalar tekrar çalışmaya başlar. Fakat açığa çıkacak amonyak bitkilere zarar verir. Bunları göz önüne alarak bazı çiftçilerin kara düzen mantığıyla, analiz olmadan yığının üzerine kireç/kül dökülmemelidir yoksa pH arttırır. Eğer ki pH 4.5 aşağısında tespit edilirse o zaman kullanabilir.</p><p></p><p>Kompostlama işlemi sürerken de pH değişebilir. Örneğin kullandığımız hammadde de yüksek oranda organik asit, yani bitkilerde bazı özelleşmiş görevleri olan asit bileşikleri fazlaysa kompostlamanın ilk aşamalarında pH düşer yani asitlik artar. Ortama fazlaca amonyak verildiği 8.5 pH’dan yukardaki ortamlarda ise amonyaktan dolayı yine bir pH artışı görülür. Yani amonyak baziktir. Böylece birbirini tetikleyen bazik artışlar görülebilir. Ancak kompostun sonuna doğru; ortamın pH’ı başlangıçta, ortalarda her ne olursa olsun ortamın pH’ı 7 civarında olur.</p><p></p><p><strong>6)Sıcaklık</strong></p><p></p><p>Tepkimelerin gerçekleşmesi ve zararlıların ölmesi için optimum seviye 54-60 ºC arasıdır. Ancak 43-65 ºC arası da kompostlama için esnek değerlerdir.</p><p></p><p>Mikroorganizmaların tepkimeleri sonucu ortaya çıkan enerji ısıya dönüşür. Isı birikimiyle sıcaklık yavaş yavaş 70 ºC’ye çıktığında kompostu hazırlayan faydalı mikroorganizmalar da ölür. Bundan dolayı kompostun sıcaklığı ani olarak hızlıca düşer. Tekrar ideal sıcaklık sağlanınca hayatta kalan çok az mikroorganizma üremeye ve ayrıştırmaya devam edince tekrar sıcaklık yükselir. Bu kısır döngüden kurtulmamız için ise sıcaklığın tavsiye edilen max. 65 ºC’den karıştırılarak aşağıda tutulması lazım.</p><p></p><p>Sıcaklık, doğal olarak buharlaşan su ile beraber buharlaşır. Ancak yığının su oranı %40’dan aşağı olduğu durumlarda bu yolla da serinleme olmaz. Küçük yığınlarda yine kıyma mantığındaki gibi daha fazla serinleme olur. Küçük yığınlar yaparak serinlemeden ne kadar fazla yararlansak bile mutlaka termometre ve karıştıracak ekipman bulundurmalıyız.</p><p></p><p>Bitkisel üretimde zararlılardan:</p><p></p><p><strong>-Yabancı ot tohumları 63 ºC’de ölür.</strong></p><p></p><p>-Bakteriler türlerine göre 15-60 ºC arası geniş bir yelpazede ölür.</p><p></p><p>-Mantarlar 20-30 ºC arasında ölür.</p><p></p><p>-Aktinomizetler 30-40 ºC ve 50-55 ºC periyotlarında ölür.</p><p></p><p>-Protozoolar 40 ºC’de ölür.</p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong>7)Süre:</strong></p><p></p><p>Kullanılan hammaddeler, sıcaklık, nem, C/N oranı, havalandırma ve çiftçinin isteğine göre süre değişebilir.</p><p></p><p>Yetersiz nem, yüksek C/N oranı, düşük sıcaklık, yetersiz havalandırma, büyük partiküller ve karışımdaki lignin oranının artması süreyi uzatır. Kompost hazır hale geldikten, kokusu gittikten sonra biraz nemli şekildedir. Bu şekildeyken ekim öncesinde tarla boşken verebiliriz. Bu sayede kompostun nemi toprağa dağılır. Ama kompostun kuru olması gerekiyorsa (özellikle satış yaparken aranan bir özellik) bir süre daha beklenebilir. Bu işi profesyonel yapan ve sadece bu iş için kurulan işletmelerde çok iyi denetleme ve uygun koşulların sağlanması ile 7 güne kadar kompost elde edilebilir. Fakat kullanılmadan önce bir kenarda 4-6 hafta kendi halinde bekleyip iyice olgunlaşması, toprağımsı hale gelmesi tavsiye edilir. Bunun için biyolojik aktivitenin durduğu %15 nem miktarı esas alınabilir. Bu sürelerin toplamının 2 ayı biraz daha geçmesi tavsiye edilir.</p><p></p><p></p><p><strong>Genellikle kullanacağımız bazı hammaddeler:</strong></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">Sığır gübresi: Azotça zengin, çok nemli, kolay ayrışan yapıdadır. Altlık olarak buğdaygil samanı /mısır samanı kullanılırsa idrarda tutulur ve daha zengin bir gübre olur. Ayrıca altlık nemi de depolar. Doğru altlık kullanımında, komposta hiçbir ek malzeme eklemeden direkt şekilde kullanabiliriz. Saf çiftlik gübresinin karbon oranı yükseltilmeden kullanımı tavsiye edilmez.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kümes hayvanlarının gübreleri: Azot oranı yüksek, normal nemlidir. Altık olarak kullanılan talaş kompost için uygundur. Yüksek pH’lı olduğu için amonyak kayıpları görülür. Bu yüzden aşırı kokusu vardır. pH düzenleyici kullanmayı gerektirir.</li> <li data-xf-list-type="ul">At dışkısı: Genelde fazla miktarda altlık içerir. Bu yüzden C/N oranı yüksek kabul edilir. Tek başına direkt olarak kompostlanabilir. Eğer altlık olarak saman kullanılmışsa hızlı çürür.</li> <li data-xf-list-type="ul">Küçükbaş gübreleri: Koyun ve keçi gübrelerinde yüksek C/N oranı olsa da birim kuru maddedeki azot miktarı büyükbaş gübresinden fazladır. Fiyatı büyükbaşa göre daha fazla pahalıdır.</li> <li data-xf-list-type="ul">Mahsul artıkları: Başlıca buğdaygil samanı, mısır samanı ve odun talaşı altlık olarak kullanılmaktadır. Mısır samanı, buğday samanına göre daha iyi nem çekiyor olup bu yönden çok avantajlı olmasına rağmen, selüloz miktarından dolayı daha zor ayrışır. Buğday samanı çok kolay ayrışan bir materyaldir. Kompostun hazırlık aşamasında sonradan eklenebilir. C/N oranı yüksektir, tamponlayıcı olarak da kullanılır, kokuyu azaltır. Odun talaşı ise yüksek karbonlu, orta derecede ayrışan materyaldir.</li> </ul></blockquote><p></p>
[QUOTE="TrakKulüp Gündem, post: 1382205, member: 4"] [B]5) pH[/B] Bilmeyenler için hatırlatalım. pH, bir maddenin asitlik veya bazlık ölçüsüdür. “Bazı” bilmeyenler olabilir. Kireçli, vücudu kurutan ve acı maddeler baziktir. pH cetvelinde 1-14 arası rakamlar bulunur. Su ise bunun tam ortasında yani 7’dir. 1-7 arası asit sayılır. 1’e yaklaştıkça asitlik artar. 7-14 arası ise baziktir. 14’e yaklaştıkça baziklik artar. pH metre ile ölçülür. Kompostta çalışan mikroorganizmalar diğer etkenlere bakarak pH konusunda daha duyarsızdır. Yani daha esnektir. pH 4.5 – 5 arasında olduğunda etkinlik çok fazladır. 5.5 noktasında ve 9 noktasında, 7’de yani nötr seviyedeki etkinlikten fazla etkinlik vardır. pH azot oranı yüksek, yani C:N azot oranı (1 azot başına düşen karbon sayısı) düşük maddelerde daha önemlidir. Çünkü pH 8.5 seviyesinden fazla olduğu zaman azot bileşikleri gaz haldeki amonyağa dönüşür ve havaya uçup gider. Ayrıca bu amonyak bir şekilde hapsedilse bile tarlaya saçıldığında bitkilerin alabileceği azot formunda değildir. Hatta bitki organlarını yakar. Özellikle bu nedenden dolayı yanmamış hayvan gübrelerinin 8.5 pH üzeri topraklara atılması tavsiye edilmez. Çünkü toprağa atıldıktan sonra hayvan gübresinin yaralı hale geçebilmesi için mikroorganizmalar tekrar çalışmaya başlar. Fakat açığa çıkacak amonyak bitkilere zarar verir. Bunları göz önüne alarak bazı çiftçilerin kara düzen mantığıyla, analiz olmadan yığının üzerine kireç/kül dökülmemelidir yoksa pH arttırır. Eğer ki pH 4.5 aşağısında tespit edilirse o zaman kullanabilir. Kompostlama işlemi sürerken de pH değişebilir. Örneğin kullandığımız hammadde de yüksek oranda organik asit, yani bitkilerde bazı özelleşmiş görevleri olan asit bileşikleri fazlaysa kompostlamanın ilk aşamalarında pH düşer yani asitlik artar. Ortama fazlaca amonyak verildiği 8.5 pH’dan yukardaki ortamlarda ise amonyaktan dolayı yine bir pH artışı görülür. Yani amonyak baziktir. Böylece birbirini tetikleyen bazik artışlar görülebilir. Ancak kompostun sonuna doğru; ortamın pH’ı başlangıçta, ortalarda her ne olursa olsun ortamın pH’ı 7 civarında olur. [B]6)Sıcaklık[/B] Tepkimelerin gerçekleşmesi ve zararlıların ölmesi için optimum seviye 54-60 ºC arasıdır. Ancak 43-65 ºC arası da kompostlama için esnek değerlerdir. Mikroorganizmaların tepkimeleri sonucu ortaya çıkan enerji ısıya dönüşür. Isı birikimiyle sıcaklık yavaş yavaş 70 ºC’ye çıktığında kompostu hazırlayan faydalı mikroorganizmalar da ölür. Bundan dolayı kompostun sıcaklığı ani olarak hızlıca düşer. Tekrar ideal sıcaklık sağlanınca hayatta kalan çok az mikroorganizma üremeye ve ayrıştırmaya devam edince tekrar sıcaklık yükselir. Bu kısır döngüden kurtulmamız için ise sıcaklığın tavsiye edilen max. 65 ºC’den karıştırılarak aşağıda tutulması lazım. Sıcaklık, doğal olarak buharlaşan su ile beraber buharlaşır. Ancak yığının su oranı %40’dan aşağı olduğu durumlarda bu yolla da serinleme olmaz. Küçük yığınlarda yine kıyma mantığındaki gibi daha fazla serinleme olur. Küçük yığınlar yaparak serinlemeden ne kadar fazla yararlansak bile mutlaka termometre ve karıştıracak ekipman bulundurmalıyız. Bitkisel üretimde zararlılardan: [B]-Yabancı ot tohumları 63 ºC’de ölür.[/B] -Bakteriler türlerine göre 15-60 ºC arası geniş bir yelpazede ölür. -Mantarlar 20-30 ºC arasında ölür. -Aktinomizetler 30-40 ºC ve 50-55 ºC periyotlarında ölür. -Protozoolar 40 ºC’de ölür. [B] 7)Süre:[/B] Kullanılan hammaddeler, sıcaklık, nem, C/N oranı, havalandırma ve çiftçinin isteğine göre süre değişebilir. Yetersiz nem, yüksek C/N oranı, düşük sıcaklık, yetersiz havalandırma, büyük partiküller ve karışımdaki lignin oranının artması süreyi uzatır. Kompost hazır hale geldikten, kokusu gittikten sonra biraz nemli şekildedir. Bu şekildeyken ekim öncesinde tarla boşken verebiliriz. Bu sayede kompostun nemi toprağa dağılır. Ama kompostun kuru olması gerekiyorsa (özellikle satış yaparken aranan bir özellik) bir süre daha beklenebilir. Bu işi profesyonel yapan ve sadece bu iş için kurulan işletmelerde çok iyi denetleme ve uygun koşulların sağlanması ile 7 güne kadar kompost elde edilebilir. Fakat kullanılmadan önce bir kenarda 4-6 hafta kendi halinde bekleyip iyice olgunlaşması, toprağımsı hale gelmesi tavsiye edilir. Bunun için biyolojik aktivitenin durduğu %15 nem miktarı esas alınabilir. Bu sürelerin toplamının 2 ayı biraz daha geçmesi tavsiye edilir. [B]Genellikle kullanacağımız bazı hammaddeler:[/B] [LIST] [*]Sığır gübresi: Azotça zengin, çok nemli, kolay ayrışan yapıdadır. Altlık olarak buğdaygil samanı /mısır samanı kullanılırsa idrarda tutulur ve daha zengin bir gübre olur. Ayrıca altlık nemi de depolar. Doğru altlık kullanımında, komposta hiçbir ek malzeme eklemeden direkt şekilde kullanabiliriz. Saf çiftlik gübresinin karbon oranı yükseltilmeden kullanımı tavsiye edilmez. [*]Kümes hayvanlarının gübreleri: Azot oranı yüksek, normal nemlidir. Altık olarak kullanılan talaş kompost için uygundur. Yüksek pH’lı olduğu için amonyak kayıpları görülür. Bu yüzden aşırı kokusu vardır. pH düzenleyici kullanmayı gerektirir. [*]At dışkısı: Genelde fazla miktarda altlık içerir. Bu yüzden C/N oranı yüksek kabul edilir. Tek başına direkt olarak kompostlanabilir. Eğer altlık olarak saman kullanılmışsa hızlı çürür. [*]Küçükbaş gübreleri: Koyun ve keçi gübrelerinde yüksek C/N oranı olsa da birim kuru maddedeki azot miktarı büyükbaş gübresinden fazladır. Fiyatı büyükbaşa göre daha fazla pahalıdır. [*]Mahsul artıkları: Başlıca buğdaygil samanı, mısır samanı ve odun talaşı altlık olarak kullanılmaktadır. Mısır samanı, buğday samanına göre daha iyi nem çekiyor olup bu yönden çok avantajlı olmasına rağmen, selüloz miktarından dolayı daha zor ayrışır. Buğday samanı çok kolay ayrışan bir materyaldir. Kompostun hazırlık aşamasında sonradan eklenebilir. C/N oranı yüksektir, tamponlayıcı olarak da kullanılır, kokuyu azaltır. Odun talaşı ise yüksek karbonlu, orta derecede ayrışan materyaldir. [/LIST] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Çiftçilik Genel
Kendin Yap - Örnek Uygulamalar
Kompost nasıl elde edilir?
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt