PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Kendin Yap - Örnek Uygulamalar
Kompost nasıl elde edilir?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="TrakKulüp Gündem" data-source="post: 1382206" data-attributes="member: 4"><p><strong>KOMPOSTLAMA SONU:</strong></p><p></p><p>*Kompostlama ortamdaki besinlerin parçalanıp, mikroorganizmaların aç kalması sonucu biter ve sıcaklık hava sıcaklığına düşmesi ile biter.</p><p></p><p>-Oluşan kompost koyu kahverengi-siyah yapıdadır.</p><p></p><p>-Partikül boyutları küçülür ve toprağa benzer.</p><p></p><p>-Koku ortadan kalkar.</p><p></p><p>-Humus miktarı artar.</p><p></p><p>-Uçmayan azotun tamamı stabil olan organik formuna dönüştürülür.</p><p></p><p>-%15 civarında azot bulundurur. Tamamı ilk ürün sezonunda kullanılabilir.</p><p></p><p>-C/N oranı azalır (azot bakımından oran olarak daha zengin olur).</p><p></p><p>-pH nötrale yaklaşır.</p><p></p><p>- Uygulanan toprakta besin tutma kapasitesi artar.</p><p></p><p>- Başka hazırlanan karışımın su ve karbon kaybından dolayı %40-80’i ortamdan uzaklaşır. Saf halde, kuru, kaliteli kompost elde edilir.</p><p></p><p>-pH 8.5’den aşağı olsa bile küçük miktarlardaki azot, amonyak formunda yığından uzaklaşır. Uygun şartlarda kalan daha yüksek azot ise kompostun toprağa verilmesi ile birlikte, kompostun kalitesi sayesinde hızlı parçalanarak bitkilerin azot ihtiyacını geleneksel hayvan gübresi yakma yöntemlerine göre daha hızlı karşılar.</p><p></p><p>-Kompostlama sırasında mikroorganizmalar enerji harcarlar. Gerekli enerjileri fotosentez ile elde edilen bitki bünyesindeki organik maddelerin bağlarını kırarak elde ederler. Bu işlem sırasında bir miktarda enerji, ısı şeklinde ortaya çıkar. Özellikle büyükbaş gübresi %50 oran civarında organiktir, yani yarım sindirilmiştir. Hayvanlara verilmemiş bitkiler ise %90 organik, %10 inorganik madde içerir.</p><p></p><p>-Kompleks yapıdaki hammaddeler basit hale dönüşür. (Humus)</p><p></p><p>-Lignin ve selüloz gibi maddeler olabildiğince az parçalanır.</p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Olgunlaşma evresi:</strong></p><p></p><p>-En ihmal edilen evredir. 10-40 ºC sıcaklıklarda gerçekleşir. Kompostun ayrışma sonrası bir kenarda kendi halinde beklemesidir. Isı üretimi, su ve oksijen ihtiyacı daha az olur. Tam olarak toprağımsı karakterde olmayan yani olgunlaşması beklenmeyen kompost tarlaya verildikten sonra olgunlaşmak için biraz daha oksijene ihtiyaç duyar. Kökler yaşamak için oksijene ihtiyaç duyar (çeltik hariç). Yani biz geleneksel yöntemlerden uzak durup doğru kompostu hazırlamış olsak bile, yeterince olgunlaşması için kenarda en az 4-6 hafta bekletmeden tarlaya verirsek bizim zararımıza olabilir, bitkiyle rekabete düşer. Sıra araları, toprak altında köklendikten sonra ara işleme ile kökleri havalandıramayız. Ayrışmış ama tam olgunlaşmamış kompostun tarlaya verilmesinden sonra bu zararının olduğunu paylaştık. Siz bir de geleneksel olarak, inekten gübre çıktıktan kısa bir süre sonra tarlaya atılanları düşünün. Sıcaklıktan etkilenmeyen başta yabancı ot tohumları ve mantar hastalıkları olduğu gibi tarlaya gidecek. Geleneksek yöntemlerle yanmamış veya kompost haline getirilmemiş çiftlik gübrelerinde en çok pancarda yapraklara zarar veren “<em>Cercospora beticola</em>” hastalığı taşınır.</p><p></p><p>-Olgunlaşma sonrasında pH daha da nötrale yaklaşır. C/N oranı daha da düşer. Bu evreyi atlatmış kompost tarlanın besin tutma kapasitesini daha da arttırır. Bu evrede humus oranı artar.</p><p></p><p>-Lignin ve selüloz bu evrede bir miktar çözünür.</p><p></p><p>-Yoğunluk 640kg/m^3’den aşağı düşer.</p><p></p><p>Kompostlamanın avantajları:</p><p></p><p>-Mükemmel bir toprak ıslah maddesi oluşturur.</p><p></p><p>-Satılabilir (ABD’de yığın [açık]kompostun 1m 3 ’ünün fiyatı yaklaşık 7-13$ arasında değişmektedir. Çiftlik kompostonun 1m3 ’ünün fiyatı ise 65$’dır). Türkiye kompostlamaya yeni yeni alışmaya başlasa da Amerika’da 18.yy’dan beri kullanılıyor.</p><p></p><p>-Başlangıçta kötü tercih edilmiş hammaddeleri bile iyi hale getirir.</p><p></p><p>-İçindeki bitkilere zararlı maddeler ölüdür. Safi özellik gösterir, temizdir. Virüslerin taşınmasını önler. Virüs kaynaklı hastalıkların kimyasal mücadelesi yoktur! Sadece kültürel olarak ve doğru bitki besleme ile önlenebilir.</p><p></p><p>-Mecbur kalınan durumlarda hayvan altlığı olarak kullanılabilir.</p><p></p><p><strong>[ATTACH=full]56819[/ATTACH]</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Dezavantajları:</strong></p><p></p><p>-Analiz yaptırmak için veya kendi analizini yapmak için yığına saplanabilir termometre, pH metre, nem ölçer gereklidir.</p><p></p><p>-Geleneksel olarak gübreyi sadece bir yığında 1-3 yıl hiç yanına uğramadan bekletmeye göre daha fazla alan kaplar.</p><p></p><p>-Çok soğuk havalarda sıcaklık düşük olacağı için mikroorganizmalar yavaş çalışır, yüksek sıcaklıklara çıkılamadığı için yabancı ot tohumları da ölmeyebilir. Bu nedenle soğuk mevsimlerde çadırla yığının üzerini kapatan işletmeler vardır.</p><p></p><p><strong>Anaerobik – Geleneksel yakma:</strong></p><p></p><p>Oksijensiz şartlarda yaşayabilen mikroorganizmalar vasıtasıyla, daha çok sıkışmış yığınlarda gerçekleşen, uzun süren gübre olgunlaştırma işlemleridir. Çok fazla azot kaybı görülür.</p><p></p><p>Sonucunda metan (CH4), karbon dioksit, organik asitler, hidrojen sülfür (H2S) gibi farklı bileşikler oluşur. Kokuları uzun süreli ve kötüdür. Isı üretimi az olduğundan dolayı bitkilere zararlı maddeler zor temizlenir.</p><p></p><p>Daha da bilgisiz şekilde, beklenmeden tarlaya atılan hayvan gübrelerinin aşırı zararı vardır.</p><p></p><p><strong>Bu paylaşım Prof. Dr. Mustafa Öztürk'ün HAYVAN GÜBRESİNDEN VE ATIKLARDAN KOMPOST ÜRETİMİ kitabından derlenmiş ve bazı bilgiler eklenmiştir, kendisine teşekkür ederiz. </strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="TrakKulüp Gündem, post: 1382206, member: 4"] [B]KOMPOSTLAMA SONU:[/B] *Kompostlama ortamdaki besinlerin parçalanıp, mikroorganizmaların aç kalması sonucu biter ve sıcaklık hava sıcaklığına düşmesi ile biter. -Oluşan kompost koyu kahverengi-siyah yapıdadır. -Partikül boyutları küçülür ve toprağa benzer. -Koku ortadan kalkar. -Humus miktarı artar. -Uçmayan azotun tamamı stabil olan organik formuna dönüştürülür. -%15 civarında azot bulundurur. Tamamı ilk ürün sezonunda kullanılabilir. -C/N oranı azalır (azot bakımından oran olarak daha zengin olur). -pH nötrale yaklaşır. - Uygulanan toprakta besin tutma kapasitesi artar. - Başka hazırlanan karışımın su ve karbon kaybından dolayı %40-80’i ortamdan uzaklaşır. Saf halde, kuru, kaliteli kompost elde edilir. -pH 8.5’den aşağı olsa bile küçük miktarlardaki azot, amonyak formunda yığından uzaklaşır. Uygun şartlarda kalan daha yüksek azot ise kompostun toprağa verilmesi ile birlikte, kompostun kalitesi sayesinde hızlı parçalanarak bitkilerin azot ihtiyacını geleneksel hayvan gübresi yakma yöntemlerine göre daha hızlı karşılar. -Kompostlama sırasında mikroorganizmalar enerji harcarlar. Gerekli enerjileri fotosentez ile elde edilen bitki bünyesindeki organik maddelerin bağlarını kırarak elde ederler. Bu işlem sırasında bir miktarda enerji, ısı şeklinde ortaya çıkar. Özellikle büyükbaş gübresi %50 oran civarında organiktir, yani yarım sindirilmiştir. Hayvanlara verilmemiş bitkiler ise %90 organik, %10 inorganik madde içerir. -Kompleks yapıdaki hammaddeler basit hale dönüşür. (Humus) -Lignin ve selüloz gibi maddeler olabildiğince az parçalanır. [B]Olgunlaşma evresi:[/B] -En ihmal edilen evredir. 10-40 ºC sıcaklıklarda gerçekleşir. Kompostun ayrışma sonrası bir kenarda kendi halinde beklemesidir. Isı üretimi, su ve oksijen ihtiyacı daha az olur. Tam olarak toprağımsı karakterde olmayan yani olgunlaşması beklenmeyen kompost tarlaya verildikten sonra olgunlaşmak için biraz daha oksijene ihtiyaç duyar. Kökler yaşamak için oksijene ihtiyaç duyar (çeltik hariç). Yani biz geleneksel yöntemlerden uzak durup doğru kompostu hazırlamış olsak bile, yeterince olgunlaşması için kenarda en az 4-6 hafta bekletmeden tarlaya verirsek bizim zararımıza olabilir, bitkiyle rekabete düşer. Sıra araları, toprak altında köklendikten sonra ara işleme ile kökleri havalandıramayız. Ayrışmış ama tam olgunlaşmamış kompostun tarlaya verilmesinden sonra bu zararının olduğunu paylaştık. Siz bir de geleneksel olarak, inekten gübre çıktıktan kısa bir süre sonra tarlaya atılanları düşünün. Sıcaklıktan etkilenmeyen başta yabancı ot tohumları ve mantar hastalıkları olduğu gibi tarlaya gidecek. Geleneksek yöntemlerle yanmamış veya kompost haline getirilmemiş çiftlik gübrelerinde en çok pancarda yapraklara zarar veren “[I]Cercospora beticola[/I]” hastalığı taşınır. -Olgunlaşma sonrasında pH daha da nötrale yaklaşır. C/N oranı daha da düşer. Bu evreyi atlatmış kompost tarlanın besin tutma kapasitesini daha da arttırır. Bu evrede humus oranı artar. -Lignin ve selüloz bu evrede bir miktar çözünür. -Yoğunluk 640kg/m^3’den aşağı düşer. Kompostlamanın avantajları: -Mükemmel bir toprak ıslah maddesi oluşturur. -Satılabilir (ABD’de yığın [açık]kompostun 1m 3 ’ünün fiyatı yaklaşık 7-13$ arasında değişmektedir. Çiftlik kompostonun 1m3 ’ünün fiyatı ise 65$’dır). Türkiye kompostlamaya yeni yeni alışmaya başlasa da Amerika’da 18.yy’dan beri kullanılıyor. -Başlangıçta kötü tercih edilmiş hammaddeleri bile iyi hale getirir. -İçindeki bitkilere zararlı maddeler ölüdür. Safi özellik gösterir, temizdir. Virüslerin taşınmasını önler. Virüs kaynaklı hastalıkların kimyasal mücadelesi yoktur! Sadece kültürel olarak ve doğru bitki besleme ile önlenebilir. -Mecbur kalınan durumlarda hayvan altlığı olarak kullanılabilir. [B][ATTACH type="full" alt="1610650972983.png"]56819[/ATTACH] Dezavantajları:[/B] -Analiz yaptırmak için veya kendi analizini yapmak için yığına saplanabilir termometre, pH metre, nem ölçer gereklidir. -Geleneksel olarak gübreyi sadece bir yığında 1-3 yıl hiç yanına uğramadan bekletmeye göre daha fazla alan kaplar. -Çok soğuk havalarda sıcaklık düşük olacağı için mikroorganizmalar yavaş çalışır, yüksek sıcaklıklara çıkılamadığı için yabancı ot tohumları da ölmeyebilir. Bu nedenle soğuk mevsimlerde çadırla yığının üzerini kapatan işletmeler vardır. [B]Anaerobik – Geleneksel yakma:[/B] Oksijensiz şartlarda yaşayabilen mikroorganizmalar vasıtasıyla, daha çok sıkışmış yığınlarda gerçekleşen, uzun süren gübre olgunlaştırma işlemleridir. Çok fazla azot kaybı görülür. Sonucunda metan (CH4), karbon dioksit, organik asitler, hidrojen sülfür (H2S) gibi farklı bileşikler oluşur. Kokuları uzun süreli ve kötüdür. Isı üretimi az olduğundan dolayı bitkilere zararlı maddeler zor temizlenir. Daha da bilgisiz şekilde, beklenmeden tarlaya atılan hayvan gübrelerinin aşırı zararı vardır. [B]Bu paylaşım Prof. Dr. Mustafa Öztürk'ün HAYVAN GÜBRESİNDEN VE ATIKLARDAN KOMPOST ÜRETİMİ kitabından derlenmiş ve bazı bilgiler eklenmiştir, kendisine teşekkür ederiz. [/B] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Çiftçilik Genel
Kendin Yap - Örnek Uygulamalar
Kompost nasıl elde edilir?
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt