PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hayvancılık
Küçükbaş Hayvancılık
koyunculuk nasıl yapılır
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="sebazios" data-source="post: 915128" data-attributes="member: 21067"><p>Ben keçi gübresinde emeklemeye başladım Mehmet. Koyun olsun, keçi olsun hiç eksik olmadı, bilirsin. Sülale olarak hayvancılık yaparız hala. </p><p></p><p>Lakin sizin durum farklı. Daha yenisiniz. </p><p></p><p>Bunu şundan söylüyorum:</p><p></p><p>Bundan 20 yıl önce her yıl bir tarla alıyorduk. Her yıl bi yatırım yapıyorduk. Borcumuz yoktu. </p><p></p><p>Şimdi iki yakamız bir araya gelmiyor. Hayvan aynı hayvan, hayat aynı hayat (hatta daha kötü)..</p><p></p><p>E sen biliyon. Zaten zor iş. </p><p></p><p>Kısaca ben cebime bakarım. Kazanamıyorsam yada kazanmama engel şartlar varsa, azaltırım yada bırakırım. Çünkü sorumluluklarımız var. Aile bakıyoruz. </p><p></p><p>Çevremde koyunculuk yapan kişilerden hiçbirisi, koyunlar vasıtası ile son 5 yıldır bir mal edinemedi, kenara birşey koyamadı, borçlarını kapatamadı. Hatta daha da büyüttü. </p><p></p><p>Bu işlerini iyi yapamadıklarından değil, koyun fiyatları üzerindeki oyunlardan.</p><p></p><p>2008 yılında kuzu baskül 10 liraydı, 1 çuval yem 24 lira</p><p>2015 yılında kuzu baskül 10 lira, 1 çuval yem 50 lira!..</p><p></p><p>Sadece yem artmadı, ekmek arttı, mazot arttı, sigara arttı, dolar arttı, su arttı, elektrik arttı, telefon görüşme ücretleri arttı. Herşey arttı. </p><p></p><p>Hayat arttı, ama bir koyuncunun tek kaynağı kuzu artmadı..</p><p></p><p>Hesap yapmayı öğrendiğimden beri hep orantısına baktığım bir deklem var. Hiç şaşmayın bir denklem:</p><p></p><p>7 yaşımdan beri yaptığım takibe göre çok az değişti bu denklem:</p><p></p><p>5 iyi koyun = 1 inekçi her zaman. </p><p></p><p>Hadi şimdi kur bakalım denklemi, koyunun fiyatı nerede?</p><p></p><p>Bugün nezir oturdu yanıma, (bilmeyenler için Nezir, 270-300 civarı koyunu olan ortak bir arkadaşımız). Aleni fikrimi aldı. Koyunları azaltırp inek almayı düşündüğünü anlattı. Hem fikir olduğumuzu söyledim keza aynı fikir bende de var. Sadece zaman çok kötü.yukarıda anlattığım denklem çok aleyhte. </p><p></p><p>Illa artacak ama artana kadar açacağı hasarı, artış ile kapatmayacak. </p><p></p><p>Ha sen kazanıyorsundur. Allah versin, daha çok kazan. </p><p></p><p>Ama yukarıda da bahsettim. Bir işte para olup olmadığını anlamanın en kolay yolu, cebine bakmaktır. Bak, öyle karar ver.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sebazios, post: 915128, member: 21067"] Ben keçi gübresinde emeklemeye başladım Mehmet. Koyun olsun, keçi olsun hiç eksik olmadı, bilirsin. Sülale olarak hayvancılık yaparız hala. Lakin sizin durum farklı. Daha yenisiniz. Bunu şundan söylüyorum: Bundan 20 yıl önce her yıl bir tarla alıyorduk. Her yıl bi yatırım yapıyorduk. Borcumuz yoktu. Şimdi iki yakamız bir araya gelmiyor. Hayvan aynı hayvan, hayat aynı hayat (hatta daha kötü).. E sen biliyon. Zaten zor iş. Kısaca ben cebime bakarım. Kazanamıyorsam yada kazanmama engel şartlar varsa, azaltırım yada bırakırım. Çünkü sorumluluklarımız var. Aile bakıyoruz. Çevremde koyunculuk yapan kişilerden hiçbirisi, koyunlar vasıtası ile son 5 yıldır bir mal edinemedi, kenara birşey koyamadı, borçlarını kapatamadı. Hatta daha da büyüttü. Bu işlerini iyi yapamadıklarından değil, koyun fiyatları üzerindeki oyunlardan. 2008 yılında kuzu baskül 10 liraydı, 1 çuval yem 24 lira 2015 yılında kuzu baskül 10 lira, 1 çuval yem 50 lira!.. Sadece yem artmadı, ekmek arttı, mazot arttı, sigara arttı, dolar arttı, su arttı, elektrik arttı, telefon görüşme ücretleri arttı. Herşey arttı. Hayat arttı, ama bir koyuncunun tek kaynağı kuzu artmadı.. Hesap yapmayı öğrendiğimden beri hep orantısına baktığım bir deklem var. Hiç şaşmayın bir denklem: 7 yaşımdan beri yaptığım takibe göre çok az değişti bu denklem: 5 iyi koyun = 1 inekçi her zaman. Hadi şimdi kur bakalım denklemi, koyunun fiyatı nerede? Bugün nezir oturdu yanıma, (bilmeyenler için Nezir, 270-300 civarı koyunu olan ortak bir arkadaşımız). Aleni fikrimi aldı. Koyunları azaltırp inek almayı düşündüğünü anlattı. Hem fikir olduğumuzu söyledim keza aynı fikir bende de var. Sadece zaman çok kötü.yukarıda anlattığım denklem çok aleyhte. Illa artacak ama artana kadar açacağı hasarı, artış ile kapatmayacak. Ha sen kazanıyorsundur. Allah versin, daha çok kazan. Ama yukarıda da bahsettim. Bir işte para olup olmadığını anlamanın en kolay yolu, cebine bakmaktır. Bak, öyle karar ver. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Hayvancılık
Küçükbaş Hayvancılık
koyunculuk nasıl yapılır
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt