PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Besi Hayvancılığı
Limousin - Etçi Sığır Irkı (Eylül 2013)
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 731161" data-attributes="member: 41641"><p><span style="color: blue"><strong>Limousin - Etçi Sığır Irkı (Eylül 2013)</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Limousin (Limozin) Fransa kökenli, ünlü etçi sığır ırklarından biridir. Fransa ' nın güneyinde tarih öncesi, tahminen 20 bin yıl önce, çizilmiş mağara resimlerinde görülen sarı renkli, arkaya doğru uzun yapılı ineklerin şimdiki Limozin ırkının ataları olduğu tahmin ediliyor.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Limozin ırkı sarıdan, kırmızı ve kahverengiye doğru renklerdedir. Ancak, ABD ' de olduğu gibi Siyah Limozin ırkı da vardır. Göz ve merme etrafı ile ayakların uç kısımda açık renktedir. Başı küçüktür. Boynuzlar köküne doğru sarı, uçlara doğru daha koyu renklidir. Boynuzlu ve boynuzsuz soyları vardır.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Irk yüksek yemden yararlanma oranıyla, yüksek randıman ile, dayanıklılığı, kolay adapte olması, kolay yönetilebilir olmasıyla ün salmıştır. Arkaya doğru uzun olması bonfile ve kontrfile ' nin diğer ırklara oranla daha büyük olmasını sağlar. Kötü koşullara dayanıklılığı gayet iyi bilinir. Soğuk iklimlere dayanıklılığının yanı sıra aşırı yağışlı iklimlerden de zarar görmez. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Limozin bir 'randıman' ırkıdır. Ünlü altı etçi ırk arasında, yani, Angus, Hereford, Şarole, Simmental, Gelbvich, Limousin ırkları arasında en yüksek randımana sahip ırktır.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Buzağıları dayanıklı olur. Kolay buzağılama özelliği vardır. Eti yağsız, gevrek ve lezzetlidir. Annelik özellikleri yerinde, annelerin süt miktarı yeterli düzeydedir.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Limozin ırkının en sevilen özelliklerinden biri kemik oranının düşük olmasıdır. Bu oran ortalama %13,8 dir. Limozin bir kas ırkıdır. Eti ince liflidir. Uzun ömürlü bir ırktır. Buzağıları kolay doğarlar, dinç, sağlam ve gürbüz olurlar. İnekleri ergin haldeyken 648 kg ortalama, erkekleri ergin haldeyken 1 ton ortalama ağırlığa gelirler. Randıman %70 ' in üzerindedir. Dünyanın her yerine yayılmıştır. 80 ülkede üretimi yapılmaktadır. Avrupa ' da önce Kanada ' ya, sonra ABD ' ye gitmiştir. ABD ' de ilk Limozin vakfı Denver ' de, NALF ( North American Limousin Foundation) adı altında 15 sığır yetiştiricisi tarafından 1968 yılında kurulmuştur. Limozinlerin dışarıdan görülen kas yapıları tamamen ettir. Yağ değildir. İnce kemikli, çok etli karkaslar elde edilir. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Amerikan National Beef Tenderness Survey yani, ulusal et gevreklik araştırmasında birinci ırk olarak çıkmıştır. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Limozin ile yapılan melezlemelerde en çok tercih edilen ırk Angus ' tur. Angus ırkıyla melezlemelerden çok iyi sonuçlar alınmıştır. Diğer yandan ABD ' nin Teksas eyaletinde Brahman ile yapılan melezlemelerden elde edilen Brahmousin ırkı sıcağa dayanıklı bir ırk olarak bilinmektedir.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Fransa ' nın güney batı bölgesinden köken alan, 1940 yılında keşfedilen Lascaux mağarasında resimleri görülen Limousin ırkı günümüzün hızlı canlı ağırlık artışıyla, yüksek randımanıyla, kolay yönetilebilmesiyle, ince kemikli, bol kaslı oluşuyla ünlü etçi ırkı haline gelmiştir. </strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 731161, member: 41641"] [color=blue][b]Limousin - Etçi Sığır Irkı (Eylül 2013) Limousin (Limozin) Fransa kökenli, ünlü etçi sığır ırklarından biridir. Fransa ' nın güneyinde tarih öncesi, tahminen 20 bin yıl önce, çizilmiş mağara resimlerinde görülen sarı renkli, arkaya doğru uzun yapılı ineklerin şimdiki Limozin ırkının ataları olduğu tahmin ediliyor. Limozin ırkı sarıdan, kırmızı ve kahverengiye doğru renklerdedir. Ancak, ABD ' de olduğu gibi Siyah Limozin ırkı da vardır. Göz ve merme etrafı ile ayakların uç kısımda açık renktedir. Başı küçüktür. Boynuzlar köküne doğru sarı, uçlara doğru daha koyu renklidir. Boynuzlu ve boynuzsuz soyları vardır. Irk yüksek yemden yararlanma oranıyla, yüksek randıman ile, dayanıklılığı, kolay adapte olması, kolay yönetilebilir olmasıyla ün salmıştır. Arkaya doğru uzun olması bonfile ve kontrfile ' nin diğer ırklara oranla daha büyük olmasını sağlar. Kötü koşullara dayanıklılığı gayet iyi bilinir. Soğuk iklimlere dayanıklılığının yanı sıra aşırı yağışlı iklimlerden de zarar görmez. Limozin bir 'randıman' ırkıdır. Ünlü altı etçi ırk arasında, yani, Angus, Hereford, Şarole, Simmental, Gelbvich, Limousin ırkları arasında en yüksek randımana sahip ırktır. Buzağıları dayanıklı olur. Kolay buzağılama özelliği vardır. Eti yağsız, gevrek ve lezzetlidir. Annelik özellikleri yerinde, annelerin süt miktarı yeterli düzeydedir. Limozin ırkının en sevilen özelliklerinden biri kemik oranının düşük olmasıdır. Bu oran ortalama %13,8 dir. Limozin bir kas ırkıdır. Eti ince liflidir. Uzun ömürlü bir ırktır. Buzağıları kolay doğarlar, dinç, sağlam ve gürbüz olurlar. İnekleri ergin haldeyken 648 kg ortalama, erkekleri ergin haldeyken 1 ton ortalama ağırlığa gelirler. Randıman %70 ' in üzerindedir. Dünyanın her yerine yayılmıştır. 80 ülkede üretimi yapılmaktadır. Avrupa ' da önce Kanada ' ya, sonra ABD ' ye gitmiştir. ABD ' de ilk Limozin vakfı Denver ' de, NALF ( North American Limousin Foundation) adı altında 15 sığır yetiştiricisi tarafından 1968 yılında kurulmuştur. Limozinlerin dışarıdan görülen kas yapıları tamamen ettir. Yağ değildir. İnce kemikli, çok etli karkaslar elde edilir. Amerikan National Beef Tenderness Survey yani, ulusal et gevreklik araştırmasında birinci ırk olarak çıkmıştır. Limozin ile yapılan melezlemelerde en çok tercih edilen ırk Angus ' tur. Angus ırkıyla melezlemelerden çok iyi sonuçlar alınmıştır. Diğer yandan ABD ' nin Teksas eyaletinde Brahman ile yapılan melezlemelerden elde edilen Brahmousin ırkı sıcağa dayanıklı bir ırk olarak bilinmektedir. Fransa ' nın güney batı bölgesinden köken alan, 1940 yılında keşfedilen Lascaux mağarasında resimleri görülen Limousin ırkı günümüzün hızlı canlı ağırlık artışıyla, yüksek randımanıyla, kolay yönetilebilmesiyle, ince kemikli, bol kaslı oluşuyla ünlü etçi ırkı haline gelmiştir. [/b][/color] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Besi Hayvancılığı
Limousin - Etçi Sığır Irkı (Eylül 2013)
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt