PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Süt Hayvanclığı
maliyet tablosu çıkarmamda sizlerinde yardımını bekliyorum....
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="doganbey1" data-source="post: 664861" data-attributes="member: 919"><p><strong>Ynt: maliyet tablosu çıkarmamda sizlerinde yardımını bekliyorum....</strong></p><p></p><p>Bende bu sektörü araştıranlardan biri olduğum için yorum yapmak istedim. Öncelikli olarak bu işe nasıl gireceksiniz? Gebe düve ile mi yoksa İnek ile mi? Ülkemizde ne yazık ki hayvancılığı köylerde ek para kazansın diye yapıyordu çoğu kimse. Ve pek bir verim alınmıyordu. Halbuki diğer gelişmiş ülkelerde bu iş için ciddi yatırımlar ve yaptırımlar var. Ülkemizde bu iş için yatırım yapmak isteyenlere fırsat tanındı. Fakat bu fırsatı kötüye kullananlar oldu. Kara para aklamak isteyenler, kağıt üzerinde hesap yapıp girenler, Bokun içine giremeyecek olupta insanlara patron gibi iş direktifi verenler vs vs. Bunların sonucunda bir kısmı hayal oldu gitti. Sizde daha öncebu işi yapmışsınız. ÖZVERİ isteyen bir iş. Bence çok da zevkli bir iş. Tabiki bu zevk ve emek ve yorgunluk karşısında para da kazanabilmeli insan. Şahsen benim düşüncem ilk önce IRK seçimi. Sonrada sayı. 200 baş büyük bir rakam. Neden dersen 200 baş hayvanı toplayabilmek için bir hayli araştırma yapmak gerek. İdeal ve elit bir sürü oluşturmak için daha ufak sayılarda çalışmak bence daha iyi. Neden derseniz genetiği iyi bir düve temin etmek çok önemli. Yani düvenin anası, babası bilinmeli. Hangi şartlarda bakıldı bilinmeli. Tüm bunlardan sonra düveyi temin edip alınmalı. Şu da var eğer düve gebe ise hangi boğadan gebe. Çünkü düveden doğacak yavrular senin sürü temelini oluşturacak. Seçimini yaptıktan sonra personelini aile olarak almalısın. Ve ayrıca senin kendin ve ailende bu işe girebilmeli. </p><p></p><p>YEM GİDERLERİ için;</p><p></p><p>** Piyasada silajın tonu yazdan alırsan 100-150 TL arasında değişiyor. </p><p>** Yoncanın kilosu bu aralar 90 kuruş falan. </p><p>** Saman için hayvan başına 1 kiloyu geçmemeli. Çünkü uzmanların görüşlerine göre saman hayvanı tıkıyor. Zaten dikkat edersen hayvan samanla karışık verilen yemde saman ile yemi ayırıp yemi yiyor. Ayrıca vereceğin yonca da çok önemli. İlk tomurcuklanma zamanında yonca vermelisin. Aksi taktirde yonca da tıkama yapıyor ve hayvanın iştahını kesebiliyor. </p><p>** Kaliteli kuru ot bulundurmalısın. Yem otları vs. </p><p>** Özellikle ezme, kırma ile yapacağın tahıl gurubu kaliteli olmalı. </p><p>** Dışardan alacaksan bunlar bir hayli maliyetli olur. </p><p>** 20 kg süt veren bir hayvan için 15 TL gibi bir harcaman oluyor. Daha önce hesaplamıştım. ( Dışardan almak kaydıyla). Sana da eğer mandıraya verirsen hayvan başı günde 5 TL kalıyor. Fakat dışarda satarım dersen 1.5 tl den hesapla ( güncel satış değeri) 15 tl gibi bir rakam olur. </p><p></p><p>VERİM</p><p></p><p>** Dediğim gibi elit sürü oluşturmak çok önemli. Ama ırkını seçmelisin. Holstein gerçekten hassas bir ırk. Daha çok özveri isteyen bır ırk. </p><p>** Abilerin arkadaşların dediği 15 20 lt avrupa ve amerikada vasat olarak nitelendiriliyor. Eğer sürünü sen şekillendirirsen rahatlıkla 30 lt alabilirsin. Tabi bu süreç ister. Sabır ister. Ve sen ilerdeki hedeflediğin sürü için genetik eşlemeyi çok iyi yapmalısın. Hayvanlarının teker teker eksikliklerini ve fazlalıklarını bilmelisin ve düzenli dosya tutmalısın. Ve bu verilere göre sperma seçmelisin. Veyahut embriyo transferi yapabilirsin. Pahalı, riskli ama direk elit bir sürü... Çıkan erkek danalarda direk sperma şirketleri tarafından çoğunlukla satın alınıyor. </p><p></p><p>VERİM İÇİN BAKIM.</p><p></p><p>Hayvanlara bakımda çok önemli. Bunu herkes bilir. Islaklık hayvan için direk verim kaybı ve risk. Bulunduğu yer olsun, süt sağım tekniği olsun vs. </p><p></p><p>Benim düşüncem bu iş düzenli bir veri kaydı + düzenli besleme+ düzenli sağım+ düzenli barınma şartları+ özveri+ kurallara uymak bunlar sağlandığı taktirde bu işten para kazanırsın. Tabikide sen yemini kendin temin edersen risk faktörün ( parasal kayıp) daha da azalır. Allah gönlüne göre versin inşaallah. Bende bu işi yapmayı çok istiyorum. İnşaallah bende yaparım.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="doganbey1, post: 664861, member: 919"] [b]Ynt: maliyet tablosu çıkarmamda sizlerinde yardımını bekliyorum....[/b] Bende bu sektörü araştıranlardan biri olduğum için yorum yapmak istedim. Öncelikli olarak bu işe nasıl gireceksiniz? Gebe düve ile mi yoksa İnek ile mi? Ülkemizde ne yazık ki hayvancılığı köylerde ek para kazansın diye yapıyordu çoğu kimse. Ve pek bir verim alınmıyordu. Halbuki diğer gelişmiş ülkelerde bu iş için ciddi yatırımlar ve yaptırımlar var. Ülkemizde bu iş için yatırım yapmak isteyenlere fırsat tanındı. Fakat bu fırsatı kötüye kullananlar oldu. Kara para aklamak isteyenler, kağıt üzerinde hesap yapıp girenler, Bokun içine giremeyecek olupta insanlara patron gibi iş direktifi verenler vs vs. Bunların sonucunda bir kısmı hayal oldu gitti. Sizde daha öncebu işi yapmışsınız. ÖZVERİ isteyen bir iş. Bence çok da zevkli bir iş. Tabiki bu zevk ve emek ve yorgunluk karşısında para da kazanabilmeli insan. Şahsen benim düşüncem ilk önce IRK seçimi. Sonrada sayı. 200 baş büyük bir rakam. Neden dersen 200 baş hayvanı toplayabilmek için bir hayli araştırma yapmak gerek. İdeal ve elit bir sürü oluşturmak için daha ufak sayılarda çalışmak bence daha iyi. Neden derseniz genetiği iyi bir düve temin etmek çok önemli. Yani düvenin anası, babası bilinmeli. Hangi şartlarda bakıldı bilinmeli. Tüm bunlardan sonra düveyi temin edip alınmalı. Şu da var eğer düve gebe ise hangi boğadan gebe. Çünkü düveden doğacak yavrular senin sürü temelini oluşturacak. Seçimini yaptıktan sonra personelini aile olarak almalısın. Ve ayrıca senin kendin ve ailende bu işe girebilmeli. YEM GİDERLERİ için; ** Piyasada silajın tonu yazdan alırsan 100-150 TL arasında değişiyor. ** Yoncanın kilosu bu aralar 90 kuruş falan. ** Saman için hayvan başına 1 kiloyu geçmemeli. Çünkü uzmanların görüşlerine göre saman hayvanı tıkıyor. Zaten dikkat edersen hayvan samanla karışık verilen yemde saman ile yemi ayırıp yemi yiyor. Ayrıca vereceğin yonca da çok önemli. İlk tomurcuklanma zamanında yonca vermelisin. Aksi taktirde yonca da tıkama yapıyor ve hayvanın iştahını kesebiliyor. ** Kaliteli kuru ot bulundurmalısın. Yem otları vs. ** Özellikle ezme, kırma ile yapacağın tahıl gurubu kaliteli olmalı. ** Dışardan alacaksan bunlar bir hayli maliyetli olur. ** 20 kg süt veren bir hayvan için 15 TL gibi bir harcaman oluyor. Daha önce hesaplamıştım. ( Dışardan almak kaydıyla). Sana da eğer mandıraya verirsen hayvan başı günde 5 TL kalıyor. Fakat dışarda satarım dersen 1.5 tl den hesapla ( güncel satış değeri) 15 tl gibi bir rakam olur. VERİM ** Dediğim gibi elit sürü oluşturmak çok önemli. Ama ırkını seçmelisin. Holstein gerçekten hassas bir ırk. Daha çok özveri isteyen bır ırk. ** Abilerin arkadaşların dediği 15 20 lt avrupa ve amerikada vasat olarak nitelendiriliyor. Eğer sürünü sen şekillendirirsen rahatlıkla 30 lt alabilirsin. Tabi bu süreç ister. Sabır ister. Ve sen ilerdeki hedeflediğin sürü için genetik eşlemeyi çok iyi yapmalısın. Hayvanlarının teker teker eksikliklerini ve fazlalıklarını bilmelisin ve düzenli dosya tutmalısın. Ve bu verilere göre sperma seçmelisin. Veyahut embriyo transferi yapabilirsin. Pahalı, riskli ama direk elit bir sürü... Çıkan erkek danalarda direk sperma şirketleri tarafından çoğunlukla satın alınıyor. VERİM İÇİN BAKIM. Hayvanlara bakımda çok önemli. Bunu herkes bilir. Islaklık hayvan için direk verim kaybı ve risk. Bulunduğu yer olsun, süt sağım tekniği olsun vs. Benim düşüncem bu iş düzenli bir veri kaydı + düzenli besleme+ düzenli sağım+ düzenli barınma şartları+ özveri+ kurallara uymak bunlar sağlandığı taktirde bu işten para kazanırsın. Tabikide sen yemini kendin temin edersen risk faktörün ( parasal kayıp) daha da azalır. Allah gönlüne göre versin inşaallah. Bende bu işi yapmayı çok istiyorum. İnşaallah bende yaparım. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Süt Hayvanclığı
maliyet tablosu çıkarmamda sizlerinde yardımını bekliyorum....
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt