PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Süt Hayvanclığı
Marketlerdeki Süt Fiyatları
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="KüreLee" data-source="post: 1025455" data-attributes="member: 74139"><p>Demek ki çiftçilerin ineklerin kapasitesini maksimum zorlayarak çok süt üretmeleri, üreticiler için avantajlı görünmüyor. Önemli olan para kazanacağı kadar üretmek. Aynı zamanda öğretmenlik yapıyorum. Üç sene önce milletvekili maaşlarına zam yapılırken, bir gündem olmuştu. Bir de öğretmenler ne iş yapıyor da bu kadar zam istiyor lafı edilmişti o sıralarda. Bu sırada bir milletvekili, kendi maaşlarının yetmediğini söyledi basın önünde. Okuldaki bir öğretmen arkadaşım, adam haklı, bir sürü masrafı oluyormuş, diye ciddi ciddi savunmaya başladı. Ne kadar trajik bir durum değil mi. İnsanlar önce kendi haklarını savunmayı bilmeli. Sonra başkasına merhem olabilir belki. TV programlarında veya değişik platformlarda bu konu gündeme geldiğinde de ya süt patronları da haklı, adamlar kazanamıyorlar, gibi laflar ediliyor. Okuldaki arkadaşımı hatırlıyorum ben de. De ja vuï Süt konseyi fiyatalarına göre Marmarada 1,04lira 1 lit. süt maliyeti. Şu an 1,15 sütün alınışı. 15 krş. için çalışan çiftçi, yarım yağlıyı en az 2 tlye tam yağlıyı en az 2,80e satan süt patronlarının derdine düşmüş. Belki şu son birkaç aydır, karları düşmüştür. Ama 15 kuruştan az mı kazanıyorlardır sizce. Çiftçi 1,04 liraya mal ettiği sütü 90 krşa verince süt piyasası düzelecek mi? Acaba bu patronlar, karları fazla olduğu dönemlerde, eyy üreticiler ben sizden çok kar ettim, bu ay paraları 90âa anlaştık ama ben 1,20 den ödeyeceğim mi dediler? Bunu duydunuz mu hiç?</p><p>Peki çözüm ne?</p><p>1.Çiftçi borçlanmadan gerekirse, gıdım gıdım ilerleyecek, köle gibi bedavaya üretmeyecek, gerekirse buzağı toplayıp sütü mama yerine kullanacak. Bir şekilde dengeleyecek, hem kendini hem piyasayı. Yani fren mekanizmaları olmalı.</p><p>2. Herkes damızlıkçı olmayacak. Elinde iyi ırk bulunanlar, damızlıkçı sayılacak, süratle bu işletmeler ari sertifikasyonuna gidecek. Damızlık birliği hem süt hem yavru hem üretici temsilcisi olarak her duruma müdahale etmeyecek.</p><p>3. Acilen Avrupa ve Abd deki gibi sütün miktarına değil yağ, protein, kazein oranına göre fiyatlandırma yapılacak.</p><p>4. Devlet hibe vermemeli bence, obudsmanlık görevini yerine getirse daha iyi. ya da üreticiyi ve tüketiciyi koruma gibi rol üstlenmeli. Kendisinden kaynaklanan girdi maliyetlerini düşürmeli mazot, enerji gibi. Yemdeki kdv gibi olmamalı. Yine dağdaki yörüğün sırtından kurban kestiler bu arada. Yemciler kısmen memnun oldu da çiftçi memnun olmadı mesela. Mesela ahırdaki elektrikten TRT payı gibi pay alınmamalı, sağım makineleri ya da inekler TRT izlemiyor değil mi? ya da mazot bu kadar pahalı olmamalı.</p><p>5. Batıda Saf ırk olmayan, ya da damızlık puanı yüksek olmayan holsteinlere 5 yaş sınırı kaldırılmalı mesela. Bunlar sütçü simentallerle melezlenmeli. erkekleri besi materyali yapılıp, dişileri sim-holş gibi etiketlenip geçiş süreci damızlığı yapılmalı, bunu damızlık birlikleri savunmalı ve koordine etmeli. Veya süt kapasitesi düşük olanlar angusla melezlenmeli.</p><p>6. Jerseyler için eylem planı hazırlanmalı ama Jerseyler ayrı bir konu. ve çok uzun bir konu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KüreLee, post: 1025455, member: 74139"] Demek ki çiftçilerin ineklerin kapasitesini maksimum zorlayarak çok süt üretmeleri, üreticiler için avantajlı görünmüyor. Önemli olan para kazanacağı kadar üretmek. Aynı zamanda öğretmenlik yapıyorum. Üç sene önce milletvekili maaşlarına zam yapılırken, bir gündem olmuştu. Bir de öğretmenler ne iş yapıyor da bu kadar zam istiyor lafı edilmişti o sıralarda. Bu sırada bir milletvekili, kendi maaşlarının yetmediğini söyledi basın önünde. Okuldaki bir öğretmen arkadaşım, adam haklı, bir sürü masrafı oluyormuş, diye ciddi ciddi savunmaya başladı. Ne kadar trajik bir durum değil mi. İnsanlar önce kendi haklarını savunmayı bilmeli. Sonra başkasına merhem olabilir belki. TV programlarında veya değişik platformlarda bu konu gündeme geldiğinde de ya süt patronları da haklı, adamlar kazanamıyorlar, gibi laflar ediliyor. Okuldaki arkadaşımı hatırlıyorum ben de. De ja vuï Süt konseyi fiyatalarına göre Marmarada 1,04lira 1 lit. süt maliyeti. Şu an 1,15 sütün alınışı. 15 krş. için çalışan çiftçi, yarım yağlıyı en az 2 tlye tam yağlıyı en az 2,80e satan süt patronlarının derdine düşmüş. Belki şu son birkaç aydır, karları düşmüştür. Ama 15 kuruştan az mı kazanıyorlardır sizce. Çiftçi 1,04 liraya mal ettiği sütü 90 krşa verince süt piyasası düzelecek mi? Acaba bu patronlar, karları fazla olduğu dönemlerde, eyy üreticiler ben sizden çok kar ettim, bu ay paraları 90âa anlaştık ama ben 1,20 den ödeyeceğim mi dediler? Bunu duydunuz mu hiç? Peki çözüm ne? 1.Çiftçi borçlanmadan gerekirse, gıdım gıdım ilerleyecek, köle gibi bedavaya üretmeyecek, gerekirse buzağı toplayıp sütü mama yerine kullanacak. Bir şekilde dengeleyecek, hem kendini hem piyasayı. Yani fren mekanizmaları olmalı. 2. Herkes damızlıkçı olmayacak. Elinde iyi ırk bulunanlar, damızlıkçı sayılacak, süratle bu işletmeler ari sertifikasyonuna gidecek. Damızlık birliği hem süt hem yavru hem üretici temsilcisi olarak her duruma müdahale etmeyecek. 3. Acilen Avrupa ve Abd deki gibi sütün miktarına değil yağ, protein, kazein oranına göre fiyatlandırma yapılacak. 4. Devlet hibe vermemeli bence, obudsmanlık görevini yerine getirse daha iyi. ya da üreticiyi ve tüketiciyi koruma gibi rol üstlenmeli. Kendisinden kaynaklanan girdi maliyetlerini düşürmeli mazot, enerji gibi. Yemdeki kdv gibi olmamalı. Yine dağdaki yörüğün sırtından kurban kestiler bu arada. Yemciler kısmen memnun oldu da çiftçi memnun olmadı mesela. Mesela ahırdaki elektrikten TRT payı gibi pay alınmamalı, sağım makineleri ya da inekler TRT izlemiyor değil mi? ya da mazot bu kadar pahalı olmamalı. 5. Batıda Saf ırk olmayan, ya da damızlık puanı yüksek olmayan holsteinlere 5 yaş sınırı kaldırılmalı mesela. Bunlar sütçü simentallerle melezlenmeli. erkekleri besi materyali yapılıp, dişileri sim-holş gibi etiketlenip geçiş süreci damızlığı yapılmalı, bunu damızlık birlikleri savunmalı ve koordine etmeli. Veya süt kapasitesi düşük olanlar angusla melezlenmeli. 6. Jerseyler için eylem planı hazırlanmalı ama Jerseyler ayrı bir konu. ve çok uzun bir konu. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Süt Hayvanclığı
Marketlerdeki Süt Fiyatları
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt