PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Muhabbetleri
nasıl bir üst gübreleme şekli önerirsiniz?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="bull trakmarket" data-source="post: 679466" data-attributes="member: 31244"><p><strong>Ynt: nasıl bir üst gübreleme şekli önerirsiniz?</strong></p><p></p><p><em><span style="color: maroon">[size=14pt]<span style="font-family: 'times new roman'"> Şimdi üst gübreleme konusunda paylaşımlar güzel bu topikte</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'">Söz konusu olan kuru tarım, yani kıraç arazide sulama imkanı olmayan, nadasa bırakılmış veya belirli yıl aralıkla en fazla nohut vb, baklagillerle vaya yine hububat ile çok yıllık münavebeli ekim yapılan topraktaki tarım, yine hububat yada çoğunlukla ekinler için bazı bölgelerde bu zamanlarda yapılmaya başlanan ve yapılmakta olan üst gübreleme işi.</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'">Ülkemiz topraklarının genel olarak çok büyük bir kısmında potasyum eksikliği yok yada yeterli düzeylerde, bu açıdan genel olarak şanslıdır, fakat büyük bir kısmı kireçli, bu en büyük sorun.Kireç haliyle hububatın istediği ph değerlerinin üzerinde bir toprak yapısına sebep olmakta, bunun için as gübresi kullanılırsa, yıllar itibarı ile kullanım sonucu toprağın yapısında hububat ürtimi için bazik olan ph değerinin, asidik özelliğe doğru değişen bir yapıya kavuşması bakımından güzel olur ve tercih edilmesi gerekir.</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'">Fakat tabi üst gübrelemede asıl amaç bitkiye ihtiyacı olan azotu vermek olduğundan, as gübresi kullanımında hem azot, hemde yukarda bahsettiğim etkiyi yıllar itibarı ile kullandıkça toprağın yapısını asidik özelliğe büründüreceğinden dolayı güzel olur.</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'">Yoksa ülkemizin bazı yerlerinde buna gerek yoktur, yani toprağın yapısı kireçli olmayıp zaten ph değeri hububat için gerekli değerlerde ise as gübresi yerine diğer gübrelerden 33 lük kullanmak örneğin daha iyi olur, heleki fazla PH değeri düşük değerlerde olan topraklarda as gübresi zaten tercih edilmememesi gerekir.</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'">Şimdi bu bahsettiğim açıdan bakıldığında, üst gübresi atılırken birincisi toprağın analizi yapılıp ekilmiş ve çimlenmiş hububatta, örneğin buğday ekildiyse eğer toprağın ne kadar azot takviyesiyle buğday ekili olan toprağa yeterli azot kazandırlılacağı bilinerek atılmalıdır, üstelik bunu zamanlama olarakda havaların ısınarak bitkinin çalıştığı sıcaklık değerlerine gelmesinide beklemek gerekir, çünkü havalar örneğin buğday 12 derece sıcaklık görmeden çalışmaz, bitkiler bilindiği üzere fotosentez yaparlar, havalar yeterli sıcaklıkda ise gece gündüz hızlı çalışır, değilse çok az çalışır</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'">Birde bitkinin çimlenme döneminde kök geliştirmesi olayı vardırki bunuda güzden ekilen ve çimlenmeye bırakılmış kıraç arazideki hububatta baharın ilk girişinde, İç Anadolu için Şubat sonu ve Mart ayı başı gibi gibi as gübresi kullanılırsa kök gelişiminde faydalı olur, kökü gelişmiş bir ekini havaların 12 derece ve üzerinde seyretmeye başladığı döneme girildiğinde, azot ihtiyacını karşılamak için asıl üst gübreleme yapılırsa zamanlama açısından süper olur, fakat tabi tüm bunların yanında gerekli yağışında olması umulur, ki bizim anlayacağımız dilde atılan gübre toprağa işlesin bitkiye ulaşsın.</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"> Şimdi bütün bunları çiftçi arkadaşlar biliyor ama ben genel hatlarıyla neden yazdım?</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'">Bizim bulunduğumuz bölge hem toprağı kireç oranı yüksek, hatta bazı kıraçtaki tarlalarda çok yüksek, hemde ayaz kuşağında bir bölge, havası kışları sert soğuk, yazlar sıcak kurak, haliyle geç ısınan bir bölge, ekinler geç çalışmaya başlıyor, meteorolijiden aldığım istatistiki bilgilere görede son 29 yılın metrekareye en fazla yağış düştüğü aylar Mayıs ve Haziran ayları olarak kayıtlara geçmiş durumda.</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'">Yani ben bu yukarda saydığım şartları göz önünde bulundurarak üst gübrelemesi yaparsam, 10 yıl boyuncada bir sistem oturtup o sisteme göre gübreleme yaparsam, ortalamada iyi bir iş çıkarmış olurum.</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'">Değilse TV den hava durumuna baktım 3 gün sonra yağış geliyor aaa hava bulutlandı koş gübre at, bakıyorsun bulutlar gelip geçip gidiyor, attığın gübrenin azotu 1 ay sonra zaten etkisiz, 1,5 ay sonra yağış oluyor eğer as attıysan bi derece iyi iş olmuş olduğunu söyleyebiliriz.</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'">Bölgemizde şu an hala daha havalar bitkinin az çalıştığı hava sıcaklıklarında, bu yüzden asıl üst gübresi atılması için henüz erken, ama Şubatın son haftası Ve Mart ın ilk haftası bu yıl az miktar as gübresi atarak kök gelişimi için bübreleme iyi olurdu, sağolsun bazıları gerekli zamlarla bunu yapmaktan vazgeçirdiler beni, bu yılda masraftan kıstık bakalım.</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'">Keşke birde bu piyasa koşulları istikrarlı olsada mesela ben 10 yıl boyunca istediğim gübreleme tekniğini sistemli olarak gerçekleştirsem ve bu yapılan işin faydasını üretime yansımasını görsek çok iyi olurdu, ama henüz 3. dünya ülkesi ekonomik şartlarınıda yukarıda saydığım iklim ve toprak şartlarına eklediğimiz zaman, aslında hiçde dışardan bakıldığı kadar basit bir iş yapmadığımızı görebiliriz. Gavur buna zamanlama diyor yani timing.</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'">Yıllar itibarı ile sistemli bir şekilde zamanlamayı gerçekleştirirsen, ortalamada şartlara göre zamanlamasız yapılan işten daha verimli olduğu bir gerçektir.</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'">Şu an Martın 14 ündeyiz ve ben sistemimi bu yılda uygulamaya geçememiş bir çiftçiyim, neden? çünkü şimdiye kadar kök gelişimi için ilk üst gübrelemesini yapmış olmam lazımdı, olmadı nasip değilmiş, bu senede kökü gelişmesin dedim yani.</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'">Asıl üst gübrelemesi işinide yapmam için henüz erken, bölgemiz şartlarını yukarda yazdım, henüz bitki yeterli hava sıcaklığı görmesine ve dolayısı ilede çalışmasına epey vakit var, yılın en yağışlı ayları Mayıs ve Haziran ayı, demekki ben Mayıs ayından önce atmam gerekir, 15 Nisan 33 lük gübre atımı benim için en uygun zaman, bir hafta erken ve ya 1 hafta geç olabilirde.</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'">Tabi bunu yazınca o zamanlarda bazı bölgelerde harmana yaklaşılmış oluyor, bu yazıyı okuyan diğer bölgelerdeki çiftçi arkadaşlar yadırgayabilir, oysa ben sulanabilir arazimizden örnek vereyim. Mayıs ayında ekinlere sulama yaptığımız zamandır ve senenin birinde 20 Mayıs tarihinde bir sabah sulama hattını değiştirmeye gittiğimizde, sabah 6 da geceden sulanmış ekinlerin yaprakları bembeyaz buz tutmuş vaziyetteydi, yani şakır şakır yaprakları bembeyaz buz tutmuş ekinde sulama hattını değiştirdiğimi bilirim, hem ne buz, çizmeyle yürürken yaprağın yeşil yeri yok ve çok kalınca bir buz tabakasıyla kaplı, neredeyse yapraklar yere sarkmış vaziyetteydi, suyun donması için sıfır derece olması gerekir en azından.</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'">Şimdi bu sıcaklık değerleri varken kalkıp ben Mart 15 tarihinde asıl üst gübrelemeyi yaparsam, kıraçda 1 ayda atacağım gübrenin azotu tarih olacak, bitki yeterli çalışma sıcaklığını en az Nisan 15 inde görmeye başlayacak, o zamana kadar şimdi atılan gübrenin azotunu arada bul tarlada, tabi bitkide bulamayacağından şimdi atılan asıl üst gübresi yarı boşa gübreleme olmuş olucaktır.</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'">Mart 15 inde attım Mart 17 de yağmur yağdı diyelim, evet gübre toprağa işler güzel ama bitki çalışmıyor ne yapacak azotu? az çalıştığı kadar alır gerisi yavaş yavaş etki kaybolduğunda bitki tam çalışma zamanında arasada bulacağı yeterli azot kalmamış olacaktır ve buda benim istemediğim bir durum.</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'">Bu yüzden üst gübreleme işinde timing önemli bir konudur, bölge toprak şartları, hava şartları ve ekonomik şartlara göre yapılması gerekir.</span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p><em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span></span></em></p><p> <em><span style="color: maroon"><span style="font-family: 'times new roman'"></span> [/size] </span> </em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="bull trakmarket, post: 679466, member: 31244"] [b]Ynt: nasıl bir üst gübreleme şekli önerirsiniz?[/b] [i][color=maroon][size=14pt][font=times new roman] Şimdi üst gübreleme konusunda paylaşımlar güzel bu topikte Söz konusu olan kuru tarım, yani kıraç arazide sulama imkanı olmayan, nadasa bırakılmış veya belirli yıl aralıkla en fazla nohut vb, baklagillerle vaya yine hububat ile çok yıllık münavebeli ekim yapılan topraktaki tarım, yine hububat yada çoğunlukla ekinler için bazı bölgelerde bu zamanlarda yapılmaya başlanan ve yapılmakta olan üst gübreleme işi. Ülkemiz topraklarının genel olarak çok büyük bir kısmında potasyum eksikliği yok yada yeterli düzeylerde, bu açıdan genel olarak şanslıdır, fakat büyük bir kısmı kireçli, bu en büyük sorun.Kireç haliyle hububatın istediği ph değerlerinin üzerinde bir toprak yapısına sebep olmakta, bunun için as gübresi kullanılırsa, yıllar itibarı ile kullanım sonucu toprağın yapısında hububat ürtimi için bazik olan ph değerinin, asidik özelliğe doğru değişen bir yapıya kavuşması bakımından güzel olur ve tercih edilmesi gerekir. Fakat tabi üst gübrelemede asıl amaç bitkiye ihtiyacı olan azotu vermek olduğundan, as gübresi kullanımında hem azot, hemde yukarda bahsettiğim etkiyi yıllar itibarı ile kullandıkça toprağın yapısını asidik özelliğe büründüreceğinden dolayı güzel olur. Yoksa ülkemizin bazı yerlerinde buna gerek yoktur, yani toprağın yapısı kireçli olmayıp zaten ph değeri hububat için gerekli değerlerde ise as gübresi yerine diğer gübrelerden 33 lük kullanmak örneğin daha iyi olur, heleki fazla PH değeri düşük değerlerde olan topraklarda as gübresi zaten tercih edilmememesi gerekir. Şimdi bu bahsettiğim açıdan bakıldığında, üst gübresi atılırken birincisi toprağın analizi yapılıp ekilmiş ve çimlenmiş hububatta, örneğin buğday ekildiyse eğer toprağın ne kadar azot takviyesiyle buğday ekili olan toprağa yeterli azot kazandırlılacağı bilinerek atılmalıdır, üstelik bunu zamanlama olarakda havaların ısınarak bitkinin çalıştığı sıcaklık değerlerine gelmesinide beklemek gerekir, çünkü havalar örneğin buğday 12 derece sıcaklık görmeden çalışmaz, bitkiler bilindiği üzere fotosentez yaparlar, havalar yeterli sıcaklıkda ise gece gündüz hızlı çalışır, değilse çok az çalışır Birde bitkinin çimlenme döneminde kök geliştirmesi olayı vardırki bunuda güzden ekilen ve çimlenmeye bırakılmış kıraç arazideki hububatta baharın ilk girişinde, İç Anadolu için Şubat sonu ve Mart ayı başı gibi gibi as gübresi kullanılırsa kök gelişiminde faydalı olur, kökü gelişmiş bir ekini havaların 12 derece ve üzerinde seyretmeye başladığı döneme girildiğinde, azot ihtiyacını karşılamak için asıl üst gübreleme yapılırsa zamanlama açısından süper olur, fakat tabi tüm bunların yanında gerekli yağışında olması umulur, ki bizim anlayacağımız dilde atılan gübre toprağa işlesin bitkiye ulaşsın. Şimdi bütün bunları çiftçi arkadaşlar biliyor ama ben genel hatlarıyla neden yazdım? Bizim bulunduğumuz bölge hem toprağı kireç oranı yüksek, hatta bazı kıraçtaki tarlalarda çok yüksek, hemde ayaz kuşağında bir bölge, havası kışları sert soğuk, yazlar sıcak kurak, haliyle geç ısınan bir bölge, ekinler geç çalışmaya başlıyor, meteorolijiden aldığım istatistiki bilgilere görede son 29 yılın metrekareye en fazla yağış düştüğü aylar Mayıs ve Haziran ayları olarak kayıtlara geçmiş durumda. Yani ben bu yukarda saydığım şartları göz önünde bulundurarak üst gübrelemesi yaparsam, 10 yıl boyuncada bir sistem oturtup o sisteme göre gübreleme yaparsam, ortalamada iyi bir iş çıkarmış olurum. Değilse TV den hava durumuna baktım 3 gün sonra yağış geliyor aaa hava bulutlandı koş gübre at, bakıyorsun bulutlar gelip geçip gidiyor, attığın gübrenin azotu 1 ay sonra zaten etkisiz, 1,5 ay sonra yağış oluyor eğer as attıysan bi derece iyi iş olmuş olduğunu söyleyebiliriz. Bölgemizde şu an hala daha havalar bitkinin az çalıştığı hava sıcaklıklarında, bu yüzden asıl üst gübresi atılması için henüz erken, ama Şubatın son haftası Ve Mart ın ilk haftası bu yıl az miktar as gübresi atarak kök gelişimi için bübreleme iyi olurdu, sağolsun bazıları gerekli zamlarla bunu yapmaktan vazgeçirdiler beni, bu yılda masraftan kıstık bakalım. Keşke birde bu piyasa koşulları istikrarlı olsada mesela ben 10 yıl boyunca istediğim gübreleme tekniğini sistemli olarak gerçekleştirsem ve bu yapılan işin faydasını üretime yansımasını görsek çok iyi olurdu, ama henüz 3. dünya ülkesi ekonomik şartlarınıda yukarıda saydığım iklim ve toprak şartlarına eklediğimiz zaman, aslında hiçde dışardan bakıldığı kadar basit bir iş yapmadığımızı görebiliriz. Gavur buna zamanlama diyor yani timing. Yıllar itibarı ile sistemli bir şekilde zamanlamayı gerçekleştirirsen, ortalamada şartlara göre zamanlamasız yapılan işten daha verimli olduğu bir gerçektir. Şu an Martın 14 ündeyiz ve ben sistemimi bu yılda uygulamaya geçememiş bir çiftçiyim, neden? çünkü şimdiye kadar kök gelişimi için ilk üst gübrelemesini yapmış olmam lazımdı, olmadı nasip değilmiş, bu senede kökü gelişmesin dedim yani. Asıl üst gübrelemesi işinide yapmam için henüz erken, bölgemiz şartlarını yukarda yazdım, henüz bitki yeterli hava sıcaklığı görmesine ve dolayısı ilede çalışmasına epey vakit var, yılın en yağışlı ayları Mayıs ve Haziran ayı, demekki ben Mayıs ayından önce atmam gerekir, 15 Nisan 33 lük gübre atımı benim için en uygun zaman, bir hafta erken ve ya 1 hafta geç olabilirde. Tabi bunu yazınca o zamanlarda bazı bölgelerde harmana yaklaşılmış oluyor, bu yazıyı okuyan diğer bölgelerdeki çiftçi arkadaşlar yadırgayabilir, oysa ben sulanabilir arazimizden örnek vereyim. Mayıs ayında ekinlere sulama yaptığımız zamandır ve senenin birinde 20 Mayıs tarihinde bir sabah sulama hattını değiştirmeye gittiğimizde, sabah 6 da geceden sulanmış ekinlerin yaprakları bembeyaz buz tutmuş vaziyetteydi, yani şakır şakır yaprakları bembeyaz buz tutmuş ekinde sulama hattını değiştirdiğimi bilirim, hem ne buz, çizmeyle yürürken yaprağın yeşil yeri yok ve çok kalınca bir buz tabakasıyla kaplı, neredeyse yapraklar yere sarkmış vaziyetteydi, suyun donması için sıfır derece olması gerekir en azından. Şimdi bu sıcaklık değerleri varken kalkıp ben Mart 15 tarihinde asıl üst gübrelemeyi yaparsam, kıraçda 1 ayda atacağım gübrenin azotu tarih olacak, bitki yeterli çalışma sıcaklığını en az Nisan 15 inde görmeye başlayacak, o zamana kadar şimdi atılan gübrenin azotunu arada bul tarlada, tabi bitkide bulamayacağından şimdi atılan asıl üst gübresi yarı boşa gübreleme olmuş olucaktır. Mart 15 inde attım Mart 17 de yağmur yağdı diyelim, evet gübre toprağa işler güzel ama bitki çalışmıyor ne yapacak azotu? az çalıştığı kadar alır gerisi yavaş yavaş etki kaybolduğunda bitki tam çalışma zamanında arasada bulacağı yeterli azot kalmamış olacaktır ve buda benim istemediğim bir durum. Bu yüzden üst gübreleme işinde timing önemli bir konudur, bölge toprak şartları, hava şartları ve ekonomik şartlara göre yapılması gerekir. [/font] [/size] [/color] [/i] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Muhabbetleri
nasıl bir üst gübreleme şekli önerirsiniz?
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt