PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ekipmanları ve Sulama
Toprak İşleme Ekipmanları
Neden pulluk kullanmalıyız/kullanmamalıyız
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="dwil" data-source="post: 1366162" data-attributes="member: 55632"><p>Geçen sene buğdayı biçtirdikten sonra anızları pulluk ile hemen sürdüm. Kasım ayında da ağır tip tiller çekip bıraktım. Ayçiçek ekiminden hemen önce aysan ve tırmık yapıp akabinde ektim. Bu sene aldığımız ayçiçek bizim için çok yüksek bir değerdi. Köy ortalamasına göre de %15 gibi daha fazla verim elde ettik. (Daha önceleri 200-220 kg bandında alırdık bu sene 275kg ortalama aldık.) Bunun sebebinin de kışa girmeden toprağın derin işlemesini bitirip kış yağışlarını biriktirmemiz ve ekimden önce de sadece tohum yatağı kadar toprak işleyip nemi kaçırmamamız olduğunu düşünüyorum. Ot çıkıyor mu evet çıkıyor -ki kışı ya da baharı beklesem de aynı ot çıkacak zaten- ama bu otların topraktaki suyu sömürüp bitirecek hali yok. Islanmış toprağı derin işleyip nemi uçurmaktansa ot çıksın sorun yok bence. Tabi verimin yükselmesinin tek nedeni bu olmayıp kullandığım humik asit ve yaprak gübrelerinin de etkisinin olduğunu biliyorum. İyi ve yekpare çıkışı sağlamak sanırım bu işin püf noktası ve bu da ilk olarak toprak işlemesiyle başlıyor. </p><p></p><p>Bu konuda okuduklarımdan sonra ve hem de seneye toprak işlemesini biraz değiştirmek ve geliştirmek istediğimden dolayı aklıma bir kaç farklı yol geldi. Bunları sizinle paylaşıp değerli görüşlerinizi almak isterim.</p><p>Trakya için konuşursak, buğday biçilmiş yerler işlenecek ve bir sonraki Nisan ayında ayçiçek ekilecek, toprak işleme için düşündüklerim:</p><p></p><p>1) Buğday biçildikten sonra diskaro çekip sonbaharda patlatma çekmek.</p><p>2) Buğday biçildikten sonra patlatma çekip sonrasında diskaro çekmek (kasım ayında ağır tip tiller çekilir veya çekilmez). (Burada aklıma gelen soru acaba patlatma çekilen toprak daha sonra diskaroda ezilir mi patlatmanın işlevi zayıflar mı?)</p><p>3) Buğday biçildikten sonra ilk önce patlatma çekip Ağustos-Eylül gibi çok fazla derin olmayan pulluk sürümü</p><p>4) Sizin yaptığınız ve faydasını gördüğünüz işlemleriniz varsa ise belirtirseniz hepimiz faydalanmış oluruz.</p><p></p><p>Bu konuda yazılanlar için herkese tekrar teşekkür ederim.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dwil, post: 1366162, member: 55632"] Geçen sene buğdayı biçtirdikten sonra anızları pulluk ile hemen sürdüm. Kasım ayında da ağır tip tiller çekip bıraktım. Ayçiçek ekiminden hemen önce aysan ve tırmık yapıp akabinde ektim. Bu sene aldığımız ayçiçek bizim için çok yüksek bir değerdi. Köy ortalamasına göre de %15 gibi daha fazla verim elde ettik. (Daha önceleri 200-220 kg bandında alırdık bu sene 275kg ortalama aldık.) Bunun sebebinin de kışa girmeden toprağın derin işlemesini bitirip kış yağışlarını biriktirmemiz ve ekimden önce de sadece tohum yatağı kadar toprak işleyip nemi kaçırmamamız olduğunu düşünüyorum. Ot çıkıyor mu evet çıkıyor -ki kışı ya da baharı beklesem de aynı ot çıkacak zaten- ama bu otların topraktaki suyu sömürüp bitirecek hali yok. Islanmış toprağı derin işleyip nemi uçurmaktansa ot çıksın sorun yok bence. Tabi verimin yükselmesinin tek nedeni bu olmayıp kullandığım humik asit ve yaprak gübrelerinin de etkisinin olduğunu biliyorum. İyi ve yekpare çıkışı sağlamak sanırım bu işin püf noktası ve bu da ilk olarak toprak işlemesiyle başlıyor. Bu konuda okuduklarımdan sonra ve hem de seneye toprak işlemesini biraz değiştirmek ve geliştirmek istediğimden dolayı aklıma bir kaç farklı yol geldi. Bunları sizinle paylaşıp değerli görüşlerinizi almak isterim. Trakya için konuşursak, buğday biçilmiş yerler işlenecek ve bir sonraki Nisan ayında ayçiçek ekilecek, toprak işleme için düşündüklerim: 1) Buğday biçildikten sonra diskaro çekip sonbaharda patlatma çekmek. 2) Buğday biçildikten sonra patlatma çekip sonrasında diskaro çekmek (kasım ayında ağır tip tiller çekilir veya çekilmez). (Burada aklıma gelen soru acaba patlatma çekilen toprak daha sonra diskaroda ezilir mi patlatmanın işlevi zayıflar mı?) 3) Buğday biçildikten sonra ilk önce patlatma çekip Ağustos-Eylül gibi çok fazla derin olmayan pulluk sürümü 4) Sizin yaptığınız ve faydasını gördüğünüz işlemleriniz varsa ise belirtirseniz hepimiz faydalanmış oluruz. Bu konuda yazılanlar için herkese tekrar teşekkür ederim. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Tarım Ekipmanları ve Sulama
Toprak İşleme Ekipmanları
Neden pulluk kullanmalıyız/kullanmamalıyız
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt