PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Pamuk para etmedi, üretici tohumculuğa yöneldi
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 876592" data-attributes="member: 41641"><p><strong>Pamuk para etmedi, üretici tohumculuğa yöneldi</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Üretici pamuktan para kazanamayınca bir zamanlar 250 bin dekar olan pamuk üretim alanı Bergamada 63 bin dekarlara geriledi. 2012 yılında özel tohumluk bölgesi ilan edilen Bergamada üreticinin geçim kaynağı tohumluk oldu</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Pamuk para etmedi, üretici tohumculuğa yöneldi</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Ana Sayfa» Güncel</strong></p><p><strong>16.09.2014 03:41</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>ARZU ALP</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>İZMİR - Elyaf uzunluğu ve kalitesi ile Mısır ve Kaliforniya pamuğundan sonra dünyada üçüncü sırada yer alan Bergama pamuğunun yerini tohumluk üretimi aldı. Üretici pamuktan para kazanamayınca bir zamanlar 250 bin dekar olan pamuk üretim alanı Bergamada 63 bin dekarlara geriledi. Bir zamanların beyaz altını pamuğu ile ün salan Bergama şimdi tohumlukların yetiştirildiği özel üretim alanına dönüştü. 2012 yılında özel tohumluk bölgesi ilan edilen Bergamada üreticinin geçim kaynağı tohumluk oldu. Bergama, ayçiçeği ve mısır tohumu üretimi konusunda Türkiyenin en önemli üretim merkezine dönüştü. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Bergamada beyaz altın yerini tohumluğa bıraktı </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, Bergamanın özel tohumluk bölgesi ilan edildiğini hatırlatarak, ilçenin son yıllarda özel firmaların ilgi odağı olduğunu ve tohumculuğun başkenti haline geldiğini söyledi. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Bergamada 400 bin dekar tarım arazisi bulunduğunu hatırlatan Taşkıranoğulları, bir zamanlar elyaf uzunluğu ve kalitesi ile Mısır ve Kaliforniya pamuğundan sonra dünyada üçüncü sırada yeralan Bergama pamuğunun üretiminin yıllar itibariyle azaldığına dikkat çekti. Taşkıranoğulları, pamuktan para kazanamayan üreticinin üretimden vazgeçmek zorunda kaldığına, bir zamanlar 250 bin dekar olan pamuk ekim alanlarının 63 bin dekarlara gerilediğine işaret etti. Üreticinin alternatif ürünlere yöneldiğini belirten Taşkıranoğulları, özellikle son yıllarda tohumluk mısır, ayçiçeğinin öne geçtiğini dile getirdi. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Bölgede 13 tohum firması var </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>5553 Sayılı Tohumculuk Kanununun ve buna bağlı olarak çıkarılmış olan Tohumlukların Yetiştirileceği Özel Üretim Alanlarının Özellikleri ve Bu Alanda Uyulması Gereken Kuralların Belirlenmesi Hakkındaki Yönetmelik' olduğunu hatırlatan Taşkıranoğulları, sözlerine şöyle devam etti: Bergama da özel tohumluk bölgesi ilan edildi. Dolayısıyla son yıllarda Bergama Bakırçay havzası firmaların ilgi odağı oldu. Bölgemizde 13 tane tohum firması faaliyet gösteriyor, 60 bin dekar alanda tohumluk mısır, 25 bin dekar alanda ise tohumluk ayçiçeği yetiştiriliyor. 4 bin civarında üretici ile sözleşmeli tarım yapılıyor. Bergama özellikle iklimi, rüzgarı ve toprak yapısıyla tohum yetiştirme konusunda çok önemli bir bölge. Bölgemizde ekilen tohumların çimlenme oranı yüzde 98. Oysa dünyada bu oran yüzde 80 civarında. Dolayısıyla özel firmaların vazgeçemeyeceği bir bölge. Özellikle izolasyon çok iyi bir şekilde uygulandığı için tohum çeşitleri korunuyor bilgilerini verdi. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Sözleşmeli tarım modelinin ilçede başarıyla uygulandığını belirten Taşkıranoğulları, bu üretim modeli sayesinde hem üreticinin masrafl arının anlaştığı firma tarafından karşılandığını hem de pazarlama sorunu olmadığını ifade etti. Taşkıranoğulları, üreticinin pamuktan ve yemlik mısırdan daha iyi para kazandığını söyledi.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Ayçiçeği tohumunun yüzde 80 ' i ihraç ediliyor </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, ilçede üretilen ayçiçeği tohumlarının yüksek kalitesi nedeniyle ayçiçeği tarımında dünyada önemli bir yere sahip ülkelerce tercih edildiğini belirterek, Ürettiğimiz ayçiçeği tohumlarının yüzde 80i ihraç ediliyor, yüzde 20 iç piyasaya yetiyor. Arjantin ' e, Brezilyaya, Afrikaya ve Avrupanın her ülkesine buradan tohumluk ayçiçeği gidiyor. Onun için Bergamaya tohumculuğun başkenti diyebiliriz. Ekonomik anlamda iyi bir geliri olduğu için üreticiler tarafından da tercih ediliyor diye konuştu. Taşkıranoğulları, Bergamada özellikle kurutmalık ve sanayi tipi domates konusunda da önemli gelişmeler olduğuna dikkat çekti. Domateslerin ABD ve Avrupaya ihraç edildiğini vurgulayan Taşkıranoğulları, ancak bu yıl arzın talebi karşılayamadığını, dolayısıyla fiyatların yükseldiğini sözlerine ekledi.</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 876592, member: 41641"] [b]Pamuk para etmedi, üretici tohumculuğa yöneldi Üretici pamuktan para kazanamayınca bir zamanlar 250 bin dekar olan pamuk üretim alanı Bergamada 63 bin dekarlara geriledi. 2012 yılında özel tohumluk bölgesi ilan edilen Bergamada üreticinin geçim kaynağı tohumluk oldu Pamuk para etmedi, üretici tohumculuğa yöneldi Ana Sayfa» Güncel 16.09.2014 03:41 ARZU ALP İZMİR - Elyaf uzunluğu ve kalitesi ile Mısır ve Kaliforniya pamuğundan sonra dünyada üçüncü sırada yer alan Bergama pamuğunun yerini tohumluk üretimi aldı. Üretici pamuktan para kazanamayınca bir zamanlar 250 bin dekar olan pamuk üretim alanı Bergamada 63 bin dekarlara geriledi. Bir zamanların beyaz altını pamuğu ile ün salan Bergama şimdi tohumlukların yetiştirildiği özel üretim alanına dönüştü. 2012 yılında özel tohumluk bölgesi ilan edilen Bergamada üreticinin geçim kaynağı tohumluk oldu. Bergama, ayçiçeği ve mısır tohumu üretimi konusunda Türkiyenin en önemli üretim merkezine dönüştü. Bergamada beyaz altın yerini tohumluğa bıraktı Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, Bergamanın özel tohumluk bölgesi ilan edildiğini hatırlatarak, ilçenin son yıllarda özel firmaların ilgi odağı olduğunu ve tohumculuğun başkenti haline geldiğini söyledi. Bergamada 400 bin dekar tarım arazisi bulunduğunu hatırlatan Taşkıranoğulları, bir zamanlar elyaf uzunluğu ve kalitesi ile Mısır ve Kaliforniya pamuğundan sonra dünyada üçüncü sırada yeralan Bergama pamuğunun üretiminin yıllar itibariyle azaldığına dikkat çekti. Taşkıranoğulları, pamuktan para kazanamayan üreticinin üretimden vazgeçmek zorunda kaldığına, bir zamanlar 250 bin dekar olan pamuk ekim alanlarının 63 bin dekarlara gerilediğine işaret etti. Üreticinin alternatif ürünlere yöneldiğini belirten Taşkıranoğulları, özellikle son yıllarda tohumluk mısır, ayçiçeğinin öne geçtiğini dile getirdi. Bölgede 13 tohum firması var 5553 Sayılı Tohumculuk Kanununun ve buna bağlı olarak çıkarılmış olan Tohumlukların Yetiştirileceği Özel Üretim Alanlarının Özellikleri ve Bu Alanda Uyulması Gereken Kuralların Belirlenmesi Hakkındaki Yönetmelik' olduğunu hatırlatan Taşkıranoğulları, sözlerine şöyle devam etti: Bergama da özel tohumluk bölgesi ilan edildi. Dolayısıyla son yıllarda Bergama Bakırçay havzası firmaların ilgi odağı oldu. Bölgemizde 13 tane tohum firması faaliyet gösteriyor, 60 bin dekar alanda tohumluk mısır, 25 bin dekar alanda ise tohumluk ayçiçeği yetiştiriliyor. 4 bin civarında üretici ile sözleşmeli tarım yapılıyor. Bergama özellikle iklimi, rüzgarı ve toprak yapısıyla tohum yetiştirme konusunda çok önemli bir bölge. Bölgemizde ekilen tohumların çimlenme oranı yüzde 98. Oysa dünyada bu oran yüzde 80 civarında. Dolayısıyla özel firmaların vazgeçemeyeceği bir bölge. Özellikle izolasyon çok iyi bir şekilde uygulandığı için tohum çeşitleri korunuyor bilgilerini verdi. Sözleşmeli tarım modelinin ilçede başarıyla uygulandığını belirten Taşkıranoğulları, bu üretim modeli sayesinde hem üreticinin masrafl arının anlaştığı firma tarafından karşılandığını hem de pazarlama sorunu olmadığını ifade etti. Taşkıranoğulları, üreticinin pamuktan ve yemlik mısırdan daha iyi para kazandığını söyledi. Ayçiçeği tohumunun yüzde 80 ' i ihraç ediliyor Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, ilçede üretilen ayçiçeği tohumlarının yüksek kalitesi nedeniyle ayçiçeği tarımında dünyada önemli bir yere sahip ülkelerce tercih edildiğini belirterek, Ürettiğimiz ayçiçeği tohumlarının yüzde 80i ihraç ediliyor, yüzde 20 iç piyasaya yetiyor. Arjantin ' e, Brezilyaya, Afrikaya ve Avrupanın her ülkesine buradan tohumluk ayçiçeği gidiyor. Onun için Bergamaya tohumculuğun başkenti diyebiliriz. Ekonomik anlamda iyi bir geliri olduğu için üreticiler tarafından da tercih ediliyor diye konuştu. Taşkıranoğulları, Bergamada özellikle kurutmalık ve sanayi tipi domates konusunda da önemli gelişmeler olduğuna dikkat çekti. Domateslerin ABD ve Avrupaya ihraç edildiğini vurgulayan Taşkıranoğulları, ancak bu yıl arzın talebi karşılayamadığını, dolayısıyla fiyatların yükseldiğini sözlerine ekledi.[/b] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Pamuk para etmedi, üretici tohumculuğa yöneldi
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt