PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Bilgi Kutusu
Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="sebazios" data-source="post: 754395" data-attributes="member: 21067"><p><strong>Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)</strong></p><p></p><p>15 gündür hastanede fizik tedavi gördüğüm için gerekli düzünlemeyi yapamadim ama fazla sürmez yaparim. Kusuruma bakilmasin. </p><p></p><p>Mısır silajinda ve bugday samaninda %40-%50 gibi artiş yaparken süt yemi ve yonca otunda düşüş yapmılması süt yağında degisiklige mutlaka neden olur ama sütte maalesef düşüş yaşamadan sağlanacak yağ artışı kismi kalacak. Çünkü misir silajindaki partikül büyüklügü degismeden miktari artti. Kaba yemin arttirimi mutlak fayda saglar ama bu, kesif yemde (yukaridaki 1 ve 2 numarali rasyonda oldugu gibi) yeterli azaltima gitmeden ve lif orani yüksek olan kuru kaba yemde artis saglamadan istenilen yukselisin yakalanacagini sanmiyorum. Burda (bence) yapilmasi gereken sey lif orani yuksek kuru kaba yemin arttirilmasi. O da bugday samani. </p><p></p><p>Sutteki yag oraninin arttirilmasi icin yapilacak rasyon degisikligindeki en onemli husus, hayvanin midesindeki sindirim performansini ve yemden yararlanabilirligini arttiracak bir yemleme yapmak. Yani hayvanin midesini calismaya tesvik etmek. Bunu yapmanin da en kolay yolu yukarida bahsettigim gibi sindirimi zor, partikul buyuklugu yuksek bugday samanini ve yoncayi otunu arttirmak, kesif yemin aziltilmasi ortaya cikan kuru madde eksikligini bu sekilde doldurmak. </p><p></p><p>Unutulmamali ki bi sutteki yag oranini, o irka ait sut yag oraninin en ust sinirlarina cikartabilmek ve saglikli bir sindirim saglayabilmek icin, verilen kaba kaba yemin en az %30 ' unun partikul buyuklugunun 5cm ve uzerinde olmasi gerekiyor. </p><p></p><p>Senin yukarida verdigin 1 ve 2 numarali rasyonlarda ise bu oran maalesef %17 - 18 dolaylarinda.</p><p></p><p>Hayvan basina verilen 27.5 kg kaba yemin sadece 5 kg ' i (bugday samani ve yonca otu) 5cm ve ustu partikul buyuklugune sahip. (daha onceki paylasimlarindan elinde bulunan misir silajinin partikul buyuklugunun kucuk oldugunu biliyorum) benim dusunceme gore partikul boyu kucuk kaldikca, hayvanlarin yemden yararlanabilirligi de ayni sekilde dusuk kalacak. Bu da sutteki yag oraninda yapmak istedigin artisin onundeki en buyuk engel bence. </p><p></p><p>Kaba yemi arttirmis olman tabi ki onemli ama (Bence) ilk ve en kolay mudehale edilebilecek noktayi es gecmissin. </p><p></p><p>İkinci nokta ise kesif yemin dusurulmus olmasina ragmen sut miktarindaki artis konusu. Silo yemlerin sut verimini kamcilayici etkisini biliyorsun. Bu nedenle sut miktarindaki artisin en buyuk nedeni, misir silajindaki %50 civarindaki artis. Kesif yemi azaltma esnasinda rasyondaki km, enerji ve protein dengelerinde ciddi bir sapma olmadigi surece sut veriminde de ciddi bir azalma olacagini sanmiyorum. </p><p></p><p>Ama madalyonun bir de diger yuzu var. Sut yagini arttirmak, maalesef rasyondaki degisikligin ilk zamanlarinda sut veriminde dususe neden olur. Eger süt veriminde artis olmussa yag oraninda degil artis, daha da dusus olmus demektir. </p><p></p><p>İnsallah yanilirim ama sonuclar geldikten sonra hakli cikarsam yukarida soylediklerimi dikkate almani oneririm. </p><p></p><p>Not: mesaji telefondan gonderdigim icin olusan imla hatalarinin kusuruna bakmayin.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sebazios, post: 754395, member: 21067"] [b]Ynt: Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)[/b] 15 gündür hastanede fizik tedavi gördüğüm için gerekli düzünlemeyi yapamadim ama fazla sürmez yaparim. Kusuruma bakilmasin. Mısır silajinda ve bugday samaninda %40-%50 gibi artiş yaparken süt yemi ve yonca otunda düşüş yapmılması süt yağında degisiklige mutlaka neden olur ama sütte maalesef düşüş yaşamadan sağlanacak yağ artışı kismi kalacak. Çünkü misir silajindaki partikül büyüklügü degismeden miktari artti. Kaba yemin arttirimi mutlak fayda saglar ama bu, kesif yemde (yukaridaki 1 ve 2 numarali rasyonda oldugu gibi) yeterli azaltima gitmeden ve lif orani yüksek olan kuru kaba yemde artis saglamadan istenilen yukselisin yakalanacagini sanmiyorum. Burda (bence) yapilmasi gereken sey lif orani yuksek kuru kaba yemin arttirilmasi. O da bugday samani. Sutteki yag oraninin arttirilmasi icin yapilacak rasyon degisikligindeki en onemli husus, hayvanin midesindeki sindirim performansini ve yemden yararlanabilirligini arttiracak bir yemleme yapmak. Yani hayvanin midesini calismaya tesvik etmek. Bunu yapmanin da en kolay yolu yukarida bahsettigim gibi sindirimi zor, partikul buyuklugu yuksek bugday samanini ve yoncayi otunu arttirmak, kesif yemin aziltilmasi ortaya cikan kuru madde eksikligini bu sekilde doldurmak. Unutulmamali ki bi sutteki yag oranini, o irka ait sut yag oraninin en ust sinirlarina cikartabilmek ve saglikli bir sindirim saglayabilmek icin, verilen kaba kaba yemin en az %30 ' unun partikul buyuklugunun 5cm ve uzerinde olmasi gerekiyor. Senin yukarida verdigin 1 ve 2 numarali rasyonlarda ise bu oran maalesef %17 - 18 dolaylarinda. Hayvan basina verilen 27.5 kg kaba yemin sadece 5 kg ' i (bugday samani ve yonca otu) 5cm ve ustu partikul buyuklugune sahip. (daha onceki paylasimlarindan elinde bulunan misir silajinin partikul buyuklugunun kucuk oldugunu biliyorum) benim dusunceme gore partikul boyu kucuk kaldikca, hayvanlarin yemden yararlanabilirligi de ayni sekilde dusuk kalacak. Bu da sutteki yag oraninda yapmak istedigin artisin onundeki en buyuk engel bence. Kaba yemi arttirmis olman tabi ki onemli ama (Bence) ilk ve en kolay mudehale edilebilecek noktayi es gecmissin. İkinci nokta ise kesif yemin dusurulmus olmasina ragmen sut miktarindaki artis konusu. Silo yemlerin sut verimini kamcilayici etkisini biliyorsun. Bu nedenle sut miktarindaki artisin en buyuk nedeni, misir silajindaki %50 civarindaki artis. Kesif yemi azaltma esnasinda rasyondaki km, enerji ve protein dengelerinde ciddi bir sapma olmadigi surece sut veriminde de ciddi bir azalma olacagini sanmiyorum. Ama madalyonun bir de diger yuzu var. Sut yagini arttirmak, maalesef rasyondaki degisikligin ilk zamanlarinda sut veriminde dususe neden olur. Eger süt veriminde artis olmussa yag oraninda degil artis, daha da dusus olmus demektir. İnsallah yanilirim ama sonuclar geldikten sonra hakli cikarsam yukarida soylediklerimi dikkate almani oneririm. Not: mesaji telefondan gonderdigim icin olusan imla hatalarinin kusuruna bakmayin. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Bilgi Kutusu
Rasyon Hazırlama Programı ve Kullanımı (resimli anlatım)
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt