PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Sakız Adası'nın tekeline çomak sokacağız
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 871361" data-attributes="member: 41641"><p><strong>Sakız Adası ' nın tekeline çomak sokacağız</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>En fazla ham sakız ithal eden ilk 3 ülkeden birisi olan Türkiye, Sakız Adası ile rekabet için Eylem Planını hayata geçiriyor. Plan kapsamında kurulacak sakız ormanları üretici birliğine devredilecek. Girişimciye güvenli fidan dağıtılacak</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Ana Sayfa» Ekonomi» Ekonomi Politikaları</strong></p><p><strong>26.08.2014 03:43</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>ARZU ALP</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>İZMİR - İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, sakız üretimi ve ticaretini elinde bulunduran Sakız Adası ile rekabet için 2014-2019 dönemini kapsayan Sakız Eylem Planını uygulamaya koydu. Bu plan sayesinde gıda, kozmetik ve kimya endüstrisinde hammadde olarak kullanılan sakız, iç kaynaklardan temin edilmiş olacak. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, dünyada sakız üretiminin Sakız Adasının tekelinde olduğunu ve üretimin 1939dan beri üreticiler tarafından kurulan Sakız Üretici Birliğinin denetiminde yürütüldüğünü belirterek, Sakızın toptan kilogram fiyatı 120-180 euro civarında. En fazla ham sakız ithal eden ilk 3 ülkeden birisiyiz. Ham sakız ithalatı ortalama 1 milyon dolar civarında. Türkiyede ticari anlamda üretim henüz yapılmıyor. Sakız ürünleri açısından dışa bağımlılığın azaltılması, kaybolan sakız üretim kültürünün yeniden canlandırılması, sakız ağacının ülkemizin uygun ekosistemlerine yeniden kazandırılması amacıyla son yıllarda İzmirdeki genel müdürlük birimlerimiz ve STKların özverili çalışmalarıyla birçok teknik zorluk aşıldı, uygulama deneyimi kazanıldı. Şimdi bu eylem planı disiplini ile uygulamaya aktarılacak dedi. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Aydın, eylem planı sayesinde uygun ekosistemlerde yeni sakız ormanları kurulacağını, sakız üretim kültürünün yeniden canlandırılacağını, sakız salgısının yöre halkına ürettirileceğini söyledi, Sakız Adasındaki üretim kültürünün asırlardan beri korunarak günümüze kadar gelmesinin temel sebeplerinden birinin, üretici birliğinin varlığı olduğuna dikkat çeken Aydın, Adadaki üretici birliği bahçelerin yenilenmesinden, ürünün işlenmesine kadar olan tüm işletme faaliyetlerini düzenleyerek yönetiyor. Genel müdürlüğümüz, söz konusu yapıya benzer nitelikte bir birliğin kurulmasına yerelde öncülük edecek. Bu eylem planı ile kurulacak olan sakız ormanları, Orman Kanununun ek-12. maddesini düzenleyen 297 sayılı tebliğin ilgili hükümleri çerçevesinde işlettirilecek. Kurulacak olan Sakız Üretici Birliği yerel halkın farkındalığını artıracağından şahıslarında özel mülkiyetlerinde sakızlık kurmalarına öncülük edecek bilgilerini verdi. </strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Aydın, eylem planı ile sakızın orman rejimi dâhilindeki sahalarda yayılışlarının envantere dayalı olarak tespit edileceğini, sakız ormanı kurmaya elverişli yerler belirleneceğini belirterek, Sakız üretim ormanları oluşturulacak. Eğitimler ile yok olmakta olan sakız ağacı yetiştiriciliği ile sakız üretme ve işleme kültürü yeniden canlandırılacak. Kendi bahçelerini kurmak isteyenlere fidan temin edilebilecek. Kurulacak olan sakız ormanları, oluşturulması düşünülen üretici birliğine devredilerek sürdürülebilir faydalanma hedefine ulaşılacak dedi.</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 871361, member: 41641"] [b]Sakız Adası ' nın tekeline çomak sokacağız En fazla ham sakız ithal eden ilk 3 ülkeden birisi olan Türkiye, Sakız Adası ile rekabet için Eylem Planını hayata geçiriyor. Plan kapsamında kurulacak sakız ormanları üretici birliğine devredilecek. Girişimciye güvenli fidan dağıtılacak Ana Sayfa» Ekonomi» Ekonomi Politikaları 26.08.2014 03:43 ARZU ALP İZMİR - İzmir Orman Bölge Müdürlüğü, sakız üretimi ve ticaretini elinde bulunduran Sakız Adası ile rekabet için 2014-2019 dönemini kapsayan Sakız Eylem Planını uygulamaya koydu. Bu plan sayesinde gıda, kozmetik ve kimya endüstrisinde hammadde olarak kullanılan sakız, iç kaynaklardan temin edilmiş olacak. İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, dünyada sakız üretiminin Sakız Adasının tekelinde olduğunu ve üretimin 1939dan beri üreticiler tarafından kurulan Sakız Üretici Birliğinin denetiminde yürütüldüğünü belirterek, Sakızın toptan kilogram fiyatı 120-180 euro civarında. En fazla ham sakız ithal eden ilk 3 ülkeden birisiyiz. Ham sakız ithalatı ortalama 1 milyon dolar civarında. Türkiyede ticari anlamda üretim henüz yapılmıyor. Sakız ürünleri açısından dışa bağımlılığın azaltılması, kaybolan sakız üretim kültürünün yeniden canlandırılması, sakız ağacının ülkemizin uygun ekosistemlerine yeniden kazandırılması amacıyla son yıllarda İzmirdeki genel müdürlük birimlerimiz ve STKların özverili çalışmalarıyla birçok teknik zorluk aşıldı, uygulama deneyimi kazanıldı. Şimdi bu eylem planı disiplini ile uygulamaya aktarılacak dedi. Aydın, eylem planı sayesinde uygun ekosistemlerde yeni sakız ormanları kurulacağını, sakız üretim kültürünün yeniden canlandırılacağını, sakız salgısının yöre halkına ürettirileceğini söyledi, Sakız Adasındaki üretim kültürünün asırlardan beri korunarak günümüze kadar gelmesinin temel sebeplerinden birinin, üretici birliğinin varlığı olduğuna dikkat çeken Aydın, Adadaki üretici birliği bahçelerin yenilenmesinden, ürünün işlenmesine kadar olan tüm işletme faaliyetlerini düzenleyerek yönetiyor. Genel müdürlüğümüz, söz konusu yapıya benzer nitelikte bir birliğin kurulmasına yerelde öncülük edecek. Bu eylem planı ile kurulacak olan sakız ormanları, Orman Kanununun ek-12. maddesini düzenleyen 297 sayılı tebliğin ilgili hükümleri çerçevesinde işlettirilecek. Kurulacak olan Sakız Üretici Birliği yerel halkın farkındalığını artıracağından şahıslarında özel mülkiyetlerinde sakızlık kurmalarına öncülük edecek bilgilerini verdi. Aydın, eylem planı ile sakızın orman rejimi dâhilindeki sahalarda yayılışlarının envantere dayalı olarak tespit edileceğini, sakız ormanı kurmaya elverişli yerler belirleneceğini belirterek, Sakız üretim ormanları oluşturulacak. Eğitimler ile yok olmakta olan sakız ağacı yetiştiriciliği ile sakız üretme ve işleme kültürü yeniden canlandırılacak. Kendi bahçelerini kurmak isteyenlere fidan temin edilebilecek. Kurulacak olan sakız ormanları, oluşturulması düşünülen üretici birliğine devredilerek sürdürülebilir faydalanma hedefine ulaşılacak dedi.[/b] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Sakız Adası'nın tekeline çomak sokacağız
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt