PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Bahçe Bitkileri
Diğer Bahçe Bitkileri
Sebzecinin Gözüyle BGD'ler Bilinen Adıyla Hormonlar-2(Yazı Dizisi)
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="kubilay07" data-source="post: 838196" data-attributes="member: 44293"><p>Dün Kaldığım Yerden Devam Ediyorum Arkadaşlar Bugün Ki Konumuz BGDlerin Sınıflandırılması Ve Kullanım Alanları</p><p></p><p><u><strong>SINIFLANDIRMA</strong></u></p><p>Bitki gelişimini düzenleyiciler, etki ve kimyasal yapılarına göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir:</p><p></p><p><strong><u>Oksinler</u></strong></p><p></p><p>Bitkilerde büyüme ve gelişmeyi etkileyen en önemli gruptur. Bitkinin gelişmesini diğer BGD ' lerle birlikte gerçekleştirir. Bitki kökünde doğal olarak az bulunur. Bitkinin boyca büyümesini sağlar. Hücre bölünmesi, büyümesi, hücre ve doku farklılaşmasını düzenler. Bitkinin güneşe yönelmesini sağlar. Çok fazla salgılandığında veya suni olanların fazla uygulanması halinde büyümeyi durdurur. Az salgılandığında yapraklar dökülmeye başlar. Meyva vermede etkindir. Döllenmiş çiçeğin dökülmesini engeller. Ovaryumun gelişmesini ve çekirdeksiz meyva oluşumunu sağlar. ilkbaharda kambiyum gelişimini düzenler. Suni elde edilen oksinler genelde yabancı otların yok edilmesinde kullanılır. </p><p>Bu kimyasal maddeler şunlardır:</p><p></p><p>4-CPA (4 -chlorop henoxyacetic acid)</p><p>2,4-D (2,4-dichlorop henoxyacetic acid)</p><p>2,4-DB [4-(2,4-dichlorophe noxy) butyric acid]</p><p>2,4-DEP</p><p>Dichlorprop</p><p>Fenoprop</p><p>IAA (indolacetic acid)</p><p>IBA (indolbutyric acid)</p><p>IPA (indolpropionic acid)</p><p>NAD (naphthalene cetamide) </p><p>NAA (α -naphthalene acetic acid) </p><p>1-naphthol</p><p>BNOA (β-naphthoxyacetic acid)</p><p>NOA (naphthoxyacetic acid) </p><p>Potassium naphthenate </p><p>Sodium naphthenate</p><p>2,4,5-T (2,4,5-trichlorop henoxyacetic acid) (Yasaklanmıştır.)</p><p>FOAA (phenoxyacetic acid)</p><p>FAA (phenylaceticacid)</p><p>2,4,6-trichlorobenzoic acid </p><p>2,3,6-trichlorobenzoic acid</p><p>4-amino-3,5,6-trichloro picolinic acid</p><p></p><p></p><p><u><strong>Antioksinler</strong></u></p><p>-Clofibric acid </p><p>-TIBA</p><p></p><p><u><strong>Sitokininler</strong></u></p><p></p><p>Tomurcuk gelişmesi ve yaprakların geç dökülmesinde etkili olurlar. Hücre bölünmesini uyarırlar. </p><p></p><p>Bazı doğal ve sentetik sitokininler: </p><p></p><p>Zeatin</p><p>Dihydrozeatin</p><p>Kinetin</p><p>BA (benzyladenine) </p><p>IPA (isopentyladenine) </p><p>DMA (dimethyladenine) </p><p>Methylthiozeatin</p><p>PBA (tetrahydropyrinal benzyladenine) </p><p></p><p><u><strong>Defoliantlar</strong></u> </p><p></p><p>Yaprak döktürücü olarak kullanılırlar.Bunlar;</p><p></p><p>Calcium cyanamide </p><p>Dimethipin</p><p>Endothal </p><p>Ethephon</p><p>Metoxuron </p><p>Pentachlorophenol</p><p>Thidiazuron</p><p>Tribufos</p><p></p><p><u><strong>Etilenler</strong></u></p><p>Bitkilerde tohumun çimlenmesini, tomurcuk gelişmesini ve meyvanın olgun laşmasını sağlarlar. Bu kimyasal maddeler şunlardır:</p><p></p><p>CEPA (Ethrel, Ethephon, 2 chloroethylphosphonic acid)</p><p>BOH (β-hydroxyethylhy drazine)</p><p>NIA-10-637(ethylhydrogen 1-propylphosphanate) </p><p>Ethylenedichloride</p><p>Ethylenetrichloride</p><p>Ethylbromide</p><p>Trichloroethylene</p><p>Ethyliodide</p><p>Ethylmercaptan</p><p>Ethylenethiocyanohydrin</p><p>ACC</p><p>AVG</p><p>Etacelasil</p><p>Glyoxime</p><p></p><p><u><strong>Giberellinler</strong></u></p><p>Bu grup kimyasalı oluşturan Gibberellic acid, gövdenin uzamasını ve meyva büyümesini hızlandırır. Tohumun çimlenmesini uyarır. Yine bitkinin erken veya geç çiçek açmasına neden olur.</p><p></p><p><strong>Gelişimi Engelleyiciler</strong></p><p></p><p>Abscisic acid (Uygun olmayan ortamda tohumun çimlenmesini engelleyerek, tohum uyumasını devam ettirir.)</p><p></p><p><strong>Gelişimi Geciktirenler </strong></p><p></p><p>Ancymidol</p><p>Chlormequat chloride</p><p>Butralin</p><p>Daminozide </p><p>Carbaryl</p><p>Flurprimidol </p><p>Chlorphonium</p><p>Mefluidide </p><p>Chlorpropham</p><p>Paclobutrazol </p><p>Dikegulac-sodium</p><p>Tetcyclacis </p><p>Flumetralin</p><p>Uniconazole </p><p>Fluoridamid</p><p>Fosamine</p><p></p><p><strong>Gelişimi Teşvik Edenler</strong></p><p></p><p>Glyphosine</p><p>Brassinolide </p><p>Isopyrimol</p><p>Hymexazol</p><p>Jasmonic acid</p><p>Maleic hydrazide</p><p></p><p><u><strong>Morfaktinler</strong></u></p><p></p><p>Mepiquat chloride </p><p>Chlorfluren </p><p>Piproctanil </p><p>Chlorflurenol </p><p>Propham</p><p>Dichlorflurenol </p><p>TIBA</p><p>Flurenol</p><p></p><p><strong>Sınıflandırmaya Tabi Tutulmayan BGD’ler</strong></p><p></p><p>Benzofluor </p><p>Epocholeone </p><p>Karetazan </p><p>Buminafos</p><p>Ethylchlozate </p><p>Methasulfocarb </p><p>Carvone</p><p>Ethylene </p><p>Prohexadione </p><p>Ciobutide</p><p>Fenridazone </p><p>Prohydrojasmon </p><p>Clofencet </p><p>Forchlorfenuron </p><p>Pydanon</p><p>Cloxyfonac </p><p>Heptopargil </p><p>Sintofen </p><p>Cyclanilide </p><p>Holosulf</p><p>Triapenthenol </p><p>Cycloheximide </p><p>Inabenfide </p><p>Trinexapac</p><p></p><p><span style="color: blue"><u><strong>KULLANIM ALANLARI</strong></u></span></p><p></p><p>Bitki gelişim düzenleyicilerini kullanım amacına uygun olarak üç ana grupta incelemek mümkündür:</p><p></p><p>- Bitki gelişimini geciktirenler</p><p>- Bitki gelişimini teşvik edenler</p><p>- Diğerleri</p><p></p><p><u><strong>Bitki Gelişimini Geciktiren Kimyasalların Kullanımı</strong></u></p><p>Bitki gelişimini geciktiren kimyasallar bir çok kültür bitkisinde kullanılsa da, en yaygın kullanıldığı alan süs bitkileridir. Zira bitkisel üretimin genel amacı, pazarın en hareketli ve fiyatların en yüksek dönemine rastlayan zamanda ve periyotta üretimin sağlamasıdır. Bu dönem dışında yapılacak bir üretimin profesyonel bir üreticiyi tatmin etmesi beklenemez. Bu gerçek tüm dünyada kabul edilmekte ve yetiştirilen ürünlerin bu gerçeğe göre disiplin altına alınması kaçınılmaz gözükmektedir.</p><p>Bu konu özellikle süs bitkilerinin yetiştirilmesinde ve pazarlanmasında son derece önemli bir konudur. Bu nedenle bu tür BGD ‘lerin süs bitkilerinde kullanımı önem kazanmıştır. Bu kimyasalların kullanımı ile büyüme ve gelişmenin kontrol altına alınarak pazarlamanın, talebin en yüksek dönemine göre yapılmasını sağlamak bu kimyasalların kullanım amacını oluşturmaktadır.</p><p>Bu amaç dışında belirli spesifik kültür bitkilerinde (tütün, kolza, çeltik, buğday, vb.) özel amaçlara yönelik olarak kullanımları da söz konusu olan ve dünya genelinde de kullanılmakta olan bu grup kimyasallardan 6 adedi ülkemizde ruhsatlı bulunmaktadır. </p><p>Çok amaçlı ve tek amaçlı olarak çeşitli kültür bitkilerinde kullanılmakta olan bu kimyasallar butralin, chlormequat, chlorpropham, maleic hydrazide, mepiquat chloride ve n-decanol’dür.</p><p></p><p><strong><u>Çok Amaçlı Kullanılan Preparatlar</u></strong></p><p></p><p><strong>Genel Adı</strong> : aminozide</p><p><strong>Kimyasal Adı</strong> :Butanedioic acid mono (2,2 dimethyl hydrazide)</p><p><strong>Toksisitesi</strong> : LD50 8400 mg/kg</p><p><strong>Kullanım Alanı</strong> : Süs bitkileri</p><p><strong>Etki Şekli</strong> : Bu preparat kullanıldığı bitkilerde boğumlar arası mesafeyi kısaltır. Ayrıca kurak ve don şartlarına karşı bitki direncini arttırır. Daha kısa fakat kuvvetli gövde ve daha koyu yaprak oluşumu sağlar. Diğer bir ifade ile, fidelerin arzu edilmeyen ince-uzun gelişmelerini geçici olarak durdurur.</p><p>Monokot bitkileri bu kimyasala hiç cevap vermez. Fakat tüm dikot bitkiler değişik oranlarda cevap verirler.</p><p>En çok kullanıldığı bitkiler, krizantem, ortanca, poinsettia (Euphorbia spp.), odunsu süs bitkileri ve park-bahçe alanlarında yetiştirilen çiçekli tarh bitkileridir.</p><p>Uygulama şekli ve dozu için etiket tavsiyesine göre hareket edilmelidir.</p><p>Türkiye’ de ruhsatlı preparatı yoktur.</p><p></p><p><strong>Genel Adı</strong>: Chlormequat chloride</p><p><strong>Kimyasal Adı</strong>: (2-chloroethyl) N, N, N-trimethyl ammonium chloride</p><p><strong>Kullanım Alanı</strong>: Süs bitkileri ve diğer bazı kültürler.</p><p>Chlormequat chloride, dünya genelinde en çok kullanılan bir BGD’dir. Süs bitkilerinden geranium (sardunya), azalea’ler (Rhododentron spp.), poinsettia’lar (Euphorbia spp.) ve hibiscus türleri önemli kullanım alanlarıdır.</p><p>Hindistan’da elma ve armutta çiçek gözü oluşumunu hızlandırmak, şeker kamışında ise olgunlaşmayı sağlamak amaçları ile kullanılmaktadır.</p><p><strong>Uygulanması:</strong></p><p><u>Topraktan</u>: Kalemden köklendirilmiş süs bitkilerinde saçak sisteminin yeterince geliştiği dönemde toprağa veya saksılara uygulanır. </p><p><u>Yapraktan</u>: Uç alımı tamamlanmış (piçlenmiş) süs bitkilerinde bir hafta içinde uygulama yapılmalıdır. Hububat kültürlerinde “kardeşlenme dönemi” içinde, fakat sapa kalkmadan önce uygulanmalıdır.</p><p></p><p><strong>Genel Adı</strong> : Mepiquat chloride</p><p><strong>Kimyasal Adı</strong>: 1,1-Dimethylpiperidinium chloride.</p><p><strong>Kullanım Alanı</strong>: Mepiquat chloride’in dünya genelinde en yaygın kullanım alanı pamuktur. Bunun dışında bazı ülkelerde soğan, sarımsak, patates ve bağda verimi artırmaya yönelik olarak kullanılmaktadır.</p><p><strong>Uygulanması</strong>:</p><p><u>Pamukta</u>: Pamuğun erken çimlenme döneminde bitkilerin ortalama minimum 50 cm. yüksekliğe ulaştığı şartlarda yapraktan yapılmalıdır. Geniş alanlarda uçak uygulamaları yapılabilir.</p><p><u>Bağda</u>: Çiçeklenme başlangıcında birinci, meyvelenme başlangıcında ikinci uygulama tavsiye edilmektedir.</p><p></p><p><strong>GenelAdı</strong>: Ancymidol</p><p><strong>Kimyasal Adı</strong>: ?-cyclopropyl-4-methoxy (?-pyrimin-5-yl) benzylalcohol</p><p><strong>Toksisitesi</strong> :LD50 4500 mg/kg</p><p><strong>Kullanım alanı</strong> :Süs bitkileri</p><p>Azelea’lar (Rhododentron spp) krizantem, zambak, poinsettia’lar (Euphorbia spp.), lale, delphenium, dahlia, yapraklı süs bitkileri, park çiçekleri v.b</p><p><strong>Uygulanması</strong> : Topraktan ve yapraktan yapılabilir.Topraktan uygulamalara nem yönünden dikkat edilmeli ve normal nemli şartlarda yapılmalıdır.</p><p>Türkiye’de ruhsatlı preparatı yoktur.</p><p></p><p><span style="color: blue"><u><strong>Yukarıda Yazdığım 4 BGD Dünya’da yaygınca Kullanılanılmaktadır</strong></u></span></p><p></p><p><span style="color: blue"><u><strong>Bitki Gelişimini Teşvik Eden Kimyasalların Kullanımı</strong></u></span></p><p></p><p>Bu grupta yer alan kimyasalların kullanım amacı oldukça geniştir. Amaca yönelik kimyasal maddenin seçimi ve tavsiyeye göre zamanında kullanımı çok önemlidir. Bunların en önemli kullanım alanları ve amaçlarına ait bilgiler aşağıda verilmiştir:</p><p>- Belirli kültürlerde meyve seyreltmesi,(elmacılıkta çok yaygın)</p><p>- Belirli kültürlerde hasat öncesi meyve dökümlerinin önlenmesi,(domateste çok yaygın)</p><p>- Belirli kültürlerde çeliklerin köklenmesinin teşviki,</p><p>- Belirli kültürlerde meyve tutumunun artırılması,</p><p>- Belirli kültürlerde tane iriliğinin artırılması ve standardın yükseltilmesi,</p><p>- Belirli kültürlerde olgunlaşmanın hızlandırılması,(yine elmacılıkta kızartıcı olarak kullanılan preparatlar mevcut)</p><p>- Belirli kültürlerde olgunlaşmanın geciktirilmesi,</p><p>- Belirti kültürlerde meyve veya meyve salkımlannın uzatılması.(bu yöntem domates ve üzümde yaygın olarak kullanılıyor)</p><p></p><p>Yukarıda verilen örneklere göre; gelişmeyi teşvik eden kimyasalları dört başlık altında toplamak ve sınıflandırmak mümkündür:</p><p></p><p><strong>Oksinler</strong>:</p><p></p><p>BNOA (β-naphthoxyacetic acid)</p><p>NAA (naphthaleneacetic acid)</p><p></p><p><strong>Oksin Grubu</strong></p><p></p><p><strong>Genel Adı</strong>: BNDA</p><p><strong>Kimyasal Adı</strong>: β-naphthoxyacetic acid NAA ' nın yakın bir akrabası olan bu kimyasalın kullanıldığı bitkiler ve dönemi aşağıda belirtilmiştir:</p><p>- <strong>Domateste</strong>; çiçek dökümünü önleyerek meyve bağlamasını artırmak ve erken olgunlaşmayı teşvik etmek.</p><p>- <strong>Çilek ve diğer üzümsü bitkilerde</strong>; çiçek tutumunu artırmak.</p><p></p><p><strong>Genel Adı</strong>: NAA</p><p><strong>Kimyasal Adı</strong>: Naphthaleneacetic acid </p><p></p><p>Bu kimyasal ilk defa 1939 yılında Amcehem Products tarafından geliştirilmiştir. Günümüzde çeşitli formülasyonları amonyum, potasyum, sodyum tuzları halinde veya etil ester formunda satılmaktadır.</p><p>Önemli kullanım alanları ve amaçları şöyle sıralanabilir:</p><p>- Elma, armut, ayva, narenciye ve zeytinde meyve seyreltmesi ve ayrıca hasat öncesi meyve dökümlerini önlemek</p><p>- Odunsu ve otsu çeliklerin köklenmesini hızlandırmak,</p><p>- Zeytin, kiraz, elma, armut kültürlerinde budanan dokulardan sürgün gelişmesini önlemek,</p><p>- Pamuk, soya, üzüm, domates, narenciye, hıyar, vb. kültürlerinde erken çiçek ve meyve dökülmelerini önlemek,</p><p>- Kirazda meyve çatlamasını önlemek.</p><p></p><p><strong>Genel Adı</strong> : IBA</p><p><strong>Kimyasal Adı</strong> : Indole-3-butyric acid</p><p><strong>Kullanım alanı ve dönemi</strong>: En önemli kullanım alanı; bitki çeliklerinin köklendirilmesidir. Bu kimyasal ilk defa 1945 yılında Merck Co. tarafından geliştirilmiştir. Çeşitli yüzdeler halinde WP formülasyonları çeşitli firmalar tarafından günümüzde satılmaktadır.</p><p></p><p><strong>Genel Adı</strong>: NAD</p><p><strong>Kimyasal Adı</strong>: 1-naphthalenea cetamide</p><p><strong>Kullanım alanı ve dönemi</strong>: İki kullanım alanı söz konusudur: Elma, armutta meyve seyretmesi, yeni şaşırtılmış fidelerde ve çeliklerde kök gelişmesini teşvik etmek. </p><p></p><p>İlk defa 1935 yılında Amcehem Products tarafından geliştirilen bu kimyasal günümüzde genellikle %8.4 WP formülasyonundapazarlanmaktadır.</p><p></p><p><strong>Genel Adı</strong>: 4-CPA</p><p><strong>Kimyasal Adı</strong>: 4-chlorophenox yacetic acid</p><p><strong>Kullanım alanı ve dönemi</strong>: Günümüzde en önemli kullanım alanı domatestedir. Bu kültürde çiçeklerin meyveye dönüşmesini teşvik etmek için kullanılmaktadır. </p><p></p><p>İlk defa 1950 yılında Dow Chemical tarafından geliştirilen bu kimyasal günümüzde çeşitli firmalar tarafından çeşitli formülasyonlarda pazarlanmaktadır.</p><p></p><p>Ülkemizde ruhsatlı oksin preparatları BNOA, NAA-IBA, NAA-NAD ve 4-CPA formlarını kapsamaktadır. Çeşitli ticari isimler altında ve çeşitli aktif madde içerikleri ile satılan bu preparatlar, genellikle belirli bir amaca yönelik olarak belirli bir kültürde ruhsatlandırılmışlardır. Bu nedenle bu preparatların etiket tavsiyeleri yukarıdaki bilgilerin pek çoğunu kapsamayabilir.</p><p><strong>Stokininler</strong></p><p></p><p>IBA (indolbutyric acid)</p><p>Zeatin (doğal sitokinin)</p><p>NAD (naphthalene acetamid)</p><p>Kinetin (furfuril aminopurin)</p><p>CPA (chlorophenoxyacetic acid)</p><p>Adenin (aminopurin)</p><p></p><p><strong>Giberellinler</strong> </p><p></p><p>Gibberellic acid (A3)</p><p>Gibberellin (A3-A7)</p><p></p><p></p><p><u><strong>Gibberellin Grubu</strong></u> </p><p></p><p><strong>Genel Adı</strong>: Gibberellic acid (A3, GA3)</p><p><strong>Kimyasal Adı</strong>: (3S,3αR,4S,4αS,7S,9αR,9βR, 12S)-7, 12 - = dihydroxy-3-methyl-6-methylene2-oxoperhydro-4α, 7 -methano-9β,3-prope noazuleno[l ,2-β]=furan-4-carboxylic acid.</p><p><strong>Kullanım alanı ve dönemi</strong>: </p><p>Bir çok kültürde çeşitli amaçlarla kullanılmakta olan bu kimyasalın en önemli kullanım alanları ve amaçları literatürde şöyle verilmektedir;</p><p></p><p>- Üzümde salkım gelişmesini ve tane iriliğini artırmak,</p><p>- Limonda meyve olgunluğunu geciktirmek,</p><p>- Marulda tohum hasadı yönünden çiçeklenmeyi teşvik,</p><p>- Patateste uyku dönemini kırarak çimlenmeyi teşvik,</p><p>- Çeşitli süs bitkilerinde çiçek verimini ve kalitesini artırmak,</p><p>- Navel portakallarında ve altıntoplarda kabuk lekesini ve yaşlanmasını önlemek,</p><p>- Kerevizde gelişmeyi teşvik etmek,</p><p>- Kirazda daha iyi renk ve iri tane elde etmek, hasat süresini uzatmak,</p><p>- Enginarda hasat süresini uzatmak için olgunlaşmayı geciktirmek,</p><p>- Fasulye, bezelye, pamuk, çeltik, soya ve buğdayda çabuk çimlenmeyi teşvik,</p><p>- Şerbetçi otunda verimi yükseltmek,</p><p>- İtalyan erik çeşitlerinde iç kararmasını önlemek ve verimi artırmak,</p><p>- Mandarinlerde meyve tutumunu artırmak,</p><p>- Ispanak verimini artırmak ve kaliteyi yükseltmek,</p><p>- Star Ruby Altıntop çeşidin de erken meyve dökümünü önleyerek meyve verimini artırmak.</p><p></p><p>Bu doğal kimyasalın ilk keşfi 1938 yılında Japonya ' da olmuştur. 1955 yılından itibaren çeşitli firmalar tarafından bu konuda geniş araştırmalar yapılmıştır. </p><p>Günümüzde bir çok firma tarafından çeşitli formülasyonlar ve aktif madde içerikleri ile pazarlanmaktadır. </p><p></p><p><strong>Genel Adı</strong>: Gibberellic Acid Karışımları (A3- A7)</p><p><strong>Kimyasal Adı</strong>:</p><p><strong>Kullanım alanı ve dönemi</strong>: Bu karışımın en önemli kullanım alanı elmadır. Delicious elma çeşitlerinde kabuk pasını önlemek, stayman elma çeşidinde çatlamayı kontrol için tavsiye edilmektedir. </p><p></p><p>1987 yılında Abbott laboratuvarı tarafından geliştirilen bu karışım, ayrıca ICI tarafından da pazarlanmaktadır. </p><p></p><p><strong>GenelAdı</strong>: Gibberellic Acid-Benzylamin karışımı (Benzylamin-GA4-GA7)</p><p><strong>Kimyasal Adı</strong> :</p><p><strong>Kullanım Alanı ve Dönemi</strong>: Elma çeşitlerinde renk, irilik ve verimin artırılması amacıyla kullanılmaktadır. Starking elma çeşidinde meyve şeklini düzeltmek, stayman elma çeşidinde de çatlama sorununu önlemek için kullanılır. Meyve çağına girmemiş elma, armut ve kiraz bahçelerinde meyve gözü oluşumunu teşvik ve vejetatif büyümeyi kontrol eder. </p><p></p><p>1987 yılında abbott laboratuvarı tarafından geliştirilmiştir. Formülasyonu likit formda olup %53.6 aktif madde içermektedir.</p><p></p><p><strong>Genel Adı</strong>: Gibberellic Acid Azoluron karışımı</p><p><strong>Kimyasal Adı</strong>:</p><p><strong>Kullanım alanı ve dönemi</strong>: Eski Doğu Almanya (Fahlberk- List Magdeburg) orijinli olan bu kombinasyon kış şartlarında, sera altındaki domates kültüründe çiçeklenmeyi teşvik amacı ile tavsiye edilmektedir.</p><p></p><p><span style="color: blue"><u><strong>Yukarıdaki bilgilerden anlaşılabileceği gibi Gibberellin grubunun kullanım alanları ve amaçları oldukça geniştir.</strong></u></span></p><p><span style="color: blue"><u><strong></strong></u></span></p><p></p><p><u><strong>Sitokinin Grubu</strong></u></p><p></p><p>Sitokininlerin ilk sentezini 1970 yılında Shell firması yapmış ve Abbott Laboratuvarları tarafından pazarlanmıştır.</p><p>Bu grubu, tarımsal bitkilere yönelik olarak zeatin ve kinetin formları oluşturmakta olup, genellikle bunlar karışım halinde deniz yosunlarından elde edilmekte ve makro ve mikro elementlerle takviye edilerek ticari hale getirilmektedir. </p><p>Gerek yapraktan, gerek topraktan uygulanabilen bu kimyasalların kullanım amacı bitkilerde kök ve saçak yapısını geliştirmek yanında generatif arttırmaya yöneliktir.</p><p>Çeşitli sebze kültürleri, pamuk, mısır, soya, hububat kültürleri, yer fıstığı, sorgum, çeşitli meyve ağaçları kullanım alanı içindedir.</p><p></p><p><u><strong>Etilen Salgılayan Kimyasallar Grubu</strong></u></p><p></p><p>Bazı araştırmacılar bu grubu ayrı bir bölüm altında ele almakta ise de, bazıları sonuçta olgunluk geliştirmesini teşvik etmesi nedeniyle aynı bölüm içinde ele almaktadır. </p><p></p><p>Özellikle muz, narenciye, kavun, armut, domates, ananas, hurma, vb. gibi meyvelerin sarartılıp olgunlaştırılmasında kullanılan etilen formları birçok firma tarafından pazarlanmaktadır.</p><p>Ülkemizdeki resmi tavsiyelerde, bu formlara ait iki değişik form Tarım Bakanlığınca ruhsatlandırılmıştır. Bunlar ethephon ve ethephon-cyclanilid karışımıdır. </p><p>Ethephon ile ilgili kullanım alanları ve amaçları konusunda literatürde hayli geniş bilgiler vardır. </p><p></p><p><u><strong>Bunlar özetlenirse</strong></u>; </p><p></p><p>Domateste meyve kızarmasını artırmak için meyvelerin %5-15 ' nin pembe veya kırmızı rengi aldığı dönemde,</p><p>Elma ağaçlarında meyve rengini artırmak için, hasattan iki hafta önce, uygun bir oksin (hasat öncesi meyve dökümünü önlemek için) karıştırılarak kullanımı,</p><p>Genç meyve ağaçlarında çiçek gözü oluşumunu teşvik ve vejetatif gelişmeyi kontrol için normal çiçeklenme tarihinden altı hafta sonra,</p><p>Kirazlarda meyve olgunlaşmasını hızlandırmak için, hasattan 7-14 gün önce,</p><p>Cevizlerde kabuk çatlamasının homojenliğini sağlamak için, meyve ve kabukların kahverengiye dönüşmesinden sonra,</p><p>Pamukta hasat öncesinde üniform koza açımı için, kozaların %30-60 ' nın açılmış olduğu dönemde,</p><p>Tütünde olgun yapraklarda sararmayı artırmak için,</p><p>Üzümde erken ve üniform bir renk oluşumu (emperior ve tokay çeşitlerinde) ve erken olgunlaşmayı (Thomson çekirdeksiz çeşidinde) sağlamak için,</p><p>Hububatta bitki boyunu kısaltarak yatmayı önlemek için, ilk başakların oluşumundan hemen sonra,</p><p>Çeşitli süs bitkilerinde ve süs ağaççıklarında lateral dallanmayı artırmak ve vejetatif büyümeyi baskı altına almak için,</p><p></p><p></p><p><span style="color: blue"><u><strong>Diğer Grup Gelişim Düzenleyiciler</strong></u></span></p><p></p><p>Bakanlığımız resmi tavsiyelerinde bu diğer grup bitki gelişim düzenleyiciler; aminoasit, humik ve fulvik asitler, fulvik asit – potasyum ve bunun gibi genellikle toprak ıslah materyalleri yanında dimethipin, sodyum türevleri, ACTA-folik asit, pipolene hydrogen cyanamıd, thidiazuron ve tolyphtalamıc acid, vb. aktif maddelerini de ihtiva etmektedir. </p><p></p><p>Ülkemizde bu değerlendirmeye ve sınıflandırmaya karşılık dünyadaki literatüre bakıldığında, asit gruplarının (amino, humik ve fulvik) bitki gelişim düzenleyicileri içinde yer almadığı görülmektedir. Bu ürünlerin asli görevlerinin toprak ile ilgili sorunları düzeltmesi ve bitkilere olan etkilerinin direkt olmaması nedeniyle bu tip kimyasalların BGD ' ler içinde yer almaması gerekmektedir. </p><p>Ancak bu maddeler bu zamana kadar BGD gibi işlem görmekte olduğu için, BGD ' ler içinde değerlendirilmektedir</p><p></p><p><strong>Genel Adı</strong>: Tolyphtalamic acid</p><p><strong>Kimyasal Adı</strong>:</p><p><strong>Toksisitesi</strong>: LD50 3230 mg/kg</p><p><strong>Kullanım alanı ve dönemi</strong>: Domateste çiçeklere, meyve ağaçlarında %80 çiçeklenme döneminde, sabah erken veya akşamın geç saatlerinde, nispi nemin yüksek olduğu saatlerde verilir ki bunda amaç meyve tutumunu artırmaktır.</p><p></p><p><strong>Genel Adı</strong>: Thidiazuron</p><p><strong>Kimyasal Adı</strong>: N-phenyl-N ' .1,2,3-thiadiazol 5-ylurea</p><p><strong>Toksisitesi</strong>: LD50 4000 mg/kg</p><p><strong>Kullanım alanı ve dönemi</strong>: Pamuk yapraklarını dökmek için kozaların %70 ' i açılınca ve ortalama sıcaklığın 21°C ' nin üzerinde seyrettiği şartlarda kullanılır.</p><p></p><p><strong>Genel Adı</strong>: Sodium Türevleri</p><p><strong>Kimyasal Adı</strong> : Sodium ortho-nitrophenolate </p><p><strong>Kullanım alanı ve dönemi</strong>: Bu gruptaki ticari preparatların prospektüs bilgilerine göre; çiçeklerin meyve veya tohuma dönüşmesi, meyve ve tohum kalitesinin iyileştirilmesi, bitkilerde fizyolojik aktivitenin sağlanması, vb. amaçlara yönelik olarak kullanılmaktadır.</p><p>Bu gruba ait 20 kadar preparat değişik ticari adlar altında ülkemizde ruhsatlıdır.</p><p></p><p><strong>Genel Adı</strong>: Hydrogen cyanide</p><p><strong>Kimyasal Adı</strong>: Hydrocyanic acid </p><p><strong>Toksisitesi</strong>: LD50 6,44 mg/kg </p><p><strong>Kullanım alanı ve dönemi</strong>: Bağ ve kivi plantasyonlarında homojen göz patlamasını teşvik için, gözlerin patlamasının beklendiği tarihten 30 gün önce kullanılmaktadır.</p><p></p><p></p><p><span style="color: blue"><u><strong>Kaynak:Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü</strong></u></span></p><p></p><p>Dün Ve Bugün Yaptığım Paylaşımların Kaynağını Yukarıda Belirttim Çok Fazla değişiklik yapmadım İçerikte sadece bazı Yerlerini Tıraşladım ve Düzenledim... </p><p></p><p>Aslında Yarın Ki Paylaşımda Anlaşılacaktı Fakat Konunun Tartışmalara Kurban Gitmemesi İçin Şimdiden Söylüyorum Kaynak Çok Güncel Olmadığı İçin Birçok Preparat Günümüzde Hala Kullanılıyormuş Gibi Anlaşılabilir Bu Preparatların Birçoğu Günümüzde yasaklanmış ve Piyasadan Toplatılmıştır Artık Günümüzde Kullanılmamaktadır...</p><p></p><p>Artık 2 Paylaşımım Kaldı Arkadaşlar Onların Kaynağı Farklı Olduğu İçin Bunlara Dahil Etmedim Umarım Uzun Bu Diyerek Sıkılmamışsınızdır </p><p></p><p><span style="color: blue"><strong>-İlginize Teşekkürler-</strong></span></p><p></p><p><strong>Kubilay Fikri BOZTEPE</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kubilay07, post: 838196, member: 44293"] Dün Kaldığım Yerden Devam Ediyorum Arkadaşlar Bugün Ki Konumuz BGDlerin Sınıflandırılması Ve Kullanım Alanları [u][b]SINIFLANDIRMA[/b][/u] Bitki gelişimini düzenleyiciler, etki ve kimyasal yapılarına göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılabilir: [b][u]Oksinler[/u][/b] Bitkilerde büyüme ve gelişmeyi etkileyen en önemli gruptur. Bitkinin gelişmesini diğer BGD ' lerle birlikte gerçekleştirir. Bitki kökünde doğal olarak az bulunur. Bitkinin boyca büyümesini sağlar. Hücre bölünmesi, büyümesi, hücre ve doku farklılaşmasını düzenler. Bitkinin güneşe yönelmesini sağlar. Çok fazla salgılandığında veya suni olanların fazla uygulanması halinde büyümeyi durdurur. Az salgılandığında yapraklar dökülmeye başlar. Meyva vermede etkindir. Döllenmiş çiçeğin dökülmesini engeller. Ovaryumun gelişmesini ve çekirdeksiz meyva oluşumunu sağlar. ilkbaharda kambiyum gelişimini düzenler. Suni elde edilen oksinler genelde yabancı otların yok edilmesinde kullanılır. Bu kimyasal maddeler şunlardır: 4-CPA (4 -chlorop henoxyacetic acid) 2,4-D (2,4-dichlorop henoxyacetic acid) 2,4-DB [4-(2,4-dichlorophe noxy) butyric acid] 2,4-DEP Dichlorprop Fenoprop IAA (indolacetic acid) IBA (indolbutyric acid) IPA (indolpropionic acid) NAD (naphthalene cetamide) NAA (α -naphthalene acetic acid) 1-naphthol BNOA (β-naphthoxyacetic acid) NOA (naphthoxyacetic acid) Potassium naphthenate Sodium naphthenate 2,4,5-T (2,4,5-trichlorop henoxyacetic acid) (Yasaklanmıştır.) FOAA (phenoxyacetic acid) FAA (phenylaceticacid) 2,4,6-trichlorobenzoic acid 2,3,6-trichlorobenzoic acid 4-amino-3,5,6-trichloro picolinic acid [u][b]Antioksinler[/b][/u] -Clofibric acid -TIBA [u][b]Sitokininler[/b][/u] Tomurcuk gelişmesi ve yaprakların geç dökülmesinde etkili olurlar. Hücre bölünmesini uyarırlar. Bazı doğal ve sentetik sitokininler: Zeatin Dihydrozeatin Kinetin BA (benzyladenine) IPA (isopentyladenine) DMA (dimethyladenine) Methylthiozeatin PBA (tetrahydropyrinal benzyladenine) [u][b]Defoliantlar[/b][/u] Yaprak döktürücü olarak kullanılırlar.Bunlar; Calcium cyanamide Dimethipin Endothal Ethephon Metoxuron Pentachlorophenol Thidiazuron Tribufos [u][b]Etilenler[/b][/u] Bitkilerde tohumun çimlenmesini, tomurcuk gelişmesini ve meyvanın olgun laşmasını sağlarlar. Bu kimyasal maddeler şunlardır: CEPA (Ethrel, Ethephon, 2 chloroethylphosphonic acid) BOH (β-hydroxyethylhy drazine) NIA-10-637(ethylhydrogen 1-propylphosphanate) Ethylenedichloride Ethylenetrichloride Ethylbromide Trichloroethylene Ethyliodide Ethylmercaptan Ethylenethiocyanohydrin ACC AVG Etacelasil Glyoxime [u][b]Giberellinler[/b][/u] Bu grup kimyasalı oluşturan Gibberellic acid, gövdenin uzamasını ve meyva büyümesini hızlandırır. Tohumun çimlenmesini uyarır. Yine bitkinin erken veya geç çiçek açmasına neden olur. [b]Gelişimi Engelleyiciler[/b] Abscisic acid (Uygun olmayan ortamda tohumun çimlenmesini engelleyerek, tohum uyumasını devam ettirir.) [b]Gelişimi Geciktirenler [/b] Ancymidol Chlormequat chloride Butralin Daminozide Carbaryl Flurprimidol Chlorphonium Mefluidide Chlorpropham Paclobutrazol Dikegulac-sodium Tetcyclacis Flumetralin Uniconazole Fluoridamid Fosamine [b]Gelişimi Teşvik Edenler[/b] Glyphosine Brassinolide Isopyrimol Hymexazol Jasmonic acid Maleic hydrazide [u][b]Morfaktinler[/b][/u] Mepiquat chloride Chlorfluren Piproctanil Chlorflurenol Propham Dichlorflurenol TIBA Flurenol [b]Sınıflandırmaya Tabi Tutulmayan BGD’ler[/b] Benzofluor Epocholeone Karetazan Buminafos Ethylchlozate Methasulfocarb Carvone Ethylene Prohexadione Ciobutide Fenridazone Prohydrojasmon Clofencet Forchlorfenuron Pydanon Cloxyfonac Heptopargil Sintofen Cyclanilide Holosulf Triapenthenol Cycloheximide Inabenfide Trinexapac [color=blue][u][b]KULLANIM ALANLARI[/b][/u][/color] Bitki gelişim düzenleyicilerini kullanım amacına uygun olarak üç ana grupta incelemek mümkündür: - Bitki gelişimini geciktirenler - Bitki gelişimini teşvik edenler - Diğerleri [u][b]Bitki Gelişimini Geciktiren Kimyasalların Kullanımı[/b][/u] Bitki gelişimini geciktiren kimyasallar bir çok kültür bitkisinde kullanılsa da, en yaygın kullanıldığı alan süs bitkileridir. Zira bitkisel üretimin genel amacı, pazarın en hareketli ve fiyatların en yüksek dönemine rastlayan zamanda ve periyotta üretimin sağlamasıdır. Bu dönem dışında yapılacak bir üretimin profesyonel bir üreticiyi tatmin etmesi beklenemez. Bu gerçek tüm dünyada kabul edilmekte ve yetiştirilen ürünlerin bu gerçeğe göre disiplin altına alınması kaçınılmaz gözükmektedir. Bu konu özellikle süs bitkilerinin yetiştirilmesinde ve pazarlanmasında son derece önemli bir konudur. Bu nedenle bu tür BGD ‘lerin süs bitkilerinde kullanımı önem kazanmıştır. Bu kimyasalların kullanımı ile büyüme ve gelişmenin kontrol altına alınarak pazarlamanın, talebin en yüksek dönemine göre yapılmasını sağlamak bu kimyasalların kullanım amacını oluşturmaktadır. Bu amaç dışında belirli spesifik kültür bitkilerinde (tütün, kolza, çeltik, buğday, vb.) özel amaçlara yönelik olarak kullanımları da söz konusu olan ve dünya genelinde de kullanılmakta olan bu grup kimyasallardan 6 adedi ülkemizde ruhsatlı bulunmaktadır. Çok amaçlı ve tek amaçlı olarak çeşitli kültür bitkilerinde kullanılmakta olan bu kimyasallar butralin, chlormequat, chlorpropham, maleic hydrazide, mepiquat chloride ve n-decanol’dür. [b][u]Çok Amaçlı Kullanılan Preparatlar[/u][/b] [b]Genel Adı[/b] : aminozide [b]Kimyasal Adı[/b] :Butanedioic acid mono (2,2 dimethyl hydrazide) [b]Toksisitesi[/b] : LD50 8400 mg/kg [b]Kullanım Alanı[/b] : Süs bitkileri [b]Etki Şekli[/b] : Bu preparat kullanıldığı bitkilerde boğumlar arası mesafeyi kısaltır. Ayrıca kurak ve don şartlarına karşı bitki direncini arttırır. Daha kısa fakat kuvvetli gövde ve daha koyu yaprak oluşumu sağlar. Diğer bir ifade ile, fidelerin arzu edilmeyen ince-uzun gelişmelerini geçici olarak durdurur. Monokot bitkileri bu kimyasala hiç cevap vermez. Fakat tüm dikot bitkiler değişik oranlarda cevap verirler. En çok kullanıldığı bitkiler, krizantem, ortanca, poinsettia (Euphorbia spp.), odunsu süs bitkileri ve park-bahçe alanlarında yetiştirilen çiçekli tarh bitkileridir. Uygulama şekli ve dozu için etiket tavsiyesine göre hareket edilmelidir. Türkiye’ de ruhsatlı preparatı yoktur. [b]Genel Adı[/b]: Chlormequat chloride [b]Kimyasal Adı[/b]: (2-chloroethyl) N, N, N-trimethyl ammonium chloride [b]Kullanım Alanı[/b]: Süs bitkileri ve diğer bazı kültürler. Chlormequat chloride, dünya genelinde en çok kullanılan bir BGD’dir. Süs bitkilerinden geranium (sardunya), azalea’ler (Rhododentron spp.), poinsettia’lar (Euphorbia spp.) ve hibiscus türleri önemli kullanım alanlarıdır. Hindistan’da elma ve armutta çiçek gözü oluşumunu hızlandırmak, şeker kamışında ise olgunlaşmayı sağlamak amaçları ile kullanılmaktadır. [b]Uygulanması:[/b] [u]Topraktan[/u]: Kalemden köklendirilmiş süs bitkilerinde saçak sisteminin yeterince geliştiği dönemde toprağa veya saksılara uygulanır. [u]Yapraktan[/u]: Uç alımı tamamlanmış (piçlenmiş) süs bitkilerinde bir hafta içinde uygulama yapılmalıdır. Hububat kültürlerinde “kardeşlenme dönemi” içinde, fakat sapa kalkmadan önce uygulanmalıdır. [b]Genel Adı[/b] : Mepiquat chloride [b]Kimyasal Adı[/b]: 1,1-Dimethylpiperidinium chloride. [b]Kullanım Alanı[/b]: Mepiquat chloride’in dünya genelinde en yaygın kullanım alanı pamuktur. Bunun dışında bazı ülkelerde soğan, sarımsak, patates ve bağda verimi artırmaya yönelik olarak kullanılmaktadır. [b]Uygulanması[/b]: [u]Pamukta[/u]: Pamuğun erken çimlenme döneminde bitkilerin ortalama minimum 50 cm. yüksekliğe ulaştığı şartlarda yapraktan yapılmalıdır. Geniş alanlarda uçak uygulamaları yapılabilir. [u]Bağda[/u]: Çiçeklenme başlangıcında birinci, meyvelenme başlangıcında ikinci uygulama tavsiye edilmektedir. [b]GenelAdı[/b]: Ancymidol [b]Kimyasal Adı[/b]: ?-cyclopropyl-4-methoxy (?-pyrimin-5-yl) benzylalcohol [b]Toksisitesi[/b] :LD50 4500 mg/kg [b]Kullanım alanı[/b] :Süs bitkileri Azelea’lar (Rhododentron spp) krizantem, zambak, poinsettia’lar (Euphorbia spp.), lale, delphenium, dahlia, yapraklı süs bitkileri, park çiçekleri v.b [b]Uygulanması[/b] : Topraktan ve yapraktan yapılabilir.Topraktan uygulamalara nem yönünden dikkat edilmeli ve normal nemli şartlarda yapılmalıdır. Türkiye’de ruhsatlı preparatı yoktur. [color=blue][u][b]Yukarıda Yazdığım 4 BGD Dünya’da yaygınca Kullanılanılmaktadır[/b][/u][/color] [color=blue][u][b]Bitki Gelişimini Teşvik Eden Kimyasalların Kullanımı[/b][/u][/color] Bu grupta yer alan kimyasalların kullanım amacı oldukça geniştir. Amaca yönelik kimyasal maddenin seçimi ve tavsiyeye göre zamanında kullanımı çok önemlidir. Bunların en önemli kullanım alanları ve amaçlarına ait bilgiler aşağıda verilmiştir: - Belirli kültürlerde meyve seyreltmesi,(elmacılıkta çok yaygın) - Belirli kültürlerde hasat öncesi meyve dökümlerinin önlenmesi,(domateste çok yaygın) - Belirli kültürlerde çeliklerin köklenmesinin teşviki, - Belirli kültürlerde meyve tutumunun artırılması, - Belirli kültürlerde tane iriliğinin artırılması ve standardın yükseltilmesi, - Belirli kültürlerde olgunlaşmanın hızlandırılması,(yine elmacılıkta kızartıcı olarak kullanılan preparatlar mevcut) - Belirli kültürlerde olgunlaşmanın geciktirilmesi, - Belirti kültürlerde meyve veya meyve salkımlannın uzatılması.(bu yöntem domates ve üzümde yaygın olarak kullanılıyor) Yukarıda verilen örneklere göre; gelişmeyi teşvik eden kimyasalları dört başlık altında toplamak ve sınıflandırmak mümkündür: [b]Oksinler[/b]: BNOA (β-naphthoxyacetic acid) NAA (naphthaleneacetic acid) [b]Oksin Grubu[/b] [b]Genel Adı[/b]: BNDA [b]Kimyasal Adı[/b]: β-naphthoxyacetic acid NAA ' nın yakın bir akrabası olan bu kimyasalın kullanıldığı bitkiler ve dönemi aşağıda belirtilmiştir: - [b]Domateste[/b]; çiçek dökümünü önleyerek meyve bağlamasını artırmak ve erken olgunlaşmayı teşvik etmek. - [b]Çilek ve diğer üzümsü bitkilerde[/b]; çiçek tutumunu artırmak. [b]Genel Adı[/b]: NAA [b]Kimyasal Adı[/b]: Naphthaleneacetic acid Bu kimyasal ilk defa 1939 yılında Amcehem Products tarafından geliştirilmiştir. Günümüzde çeşitli formülasyonları amonyum, potasyum, sodyum tuzları halinde veya etil ester formunda satılmaktadır. Önemli kullanım alanları ve amaçları şöyle sıralanabilir: - Elma, armut, ayva, narenciye ve zeytinde meyve seyreltmesi ve ayrıca hasat öncesi meyve dökümlerini önlemek - Odunsu ve otsu çeliklerin köklenmesini hızlandırmak, - Zeytin, kiraz, elma, armut kültürlerinde budanan dokulardan sürgün gelişmesini önlemek, - Pamuk, soya, üzüm, domates, narenciye, hıyar, vb. kültürlerinde erken çiçek ve meyve dökülmelerini önlemek, - Kirazda meyve çatlamasını önlemek. [b]Genel Adı[/b] : IBA [b]Kimyasal Adı[/b] : Indole-3-butyric acid [b]Kullanım alanı ve dönemi[/b]: En önemli kullanım alanı; bitki çeliklerinin köklendirilmesidir. Bu kimyasal ilk defa 1945 yılında Merck Co. tarafından geliştirilmiştir. Çeşitli yüzdeler halinde WP formülasyonları çeşitli firmalar tarafından günümüzde satılmaktadır. [b]Genel Adı[/b]: NAD [b]Kimyasal Adı[/b]: 1-naphthalenea cetamide [b]Kullanım alanı ve dönemi[/b]: İki kullanım alanı söz konusudur: Elma, armutta meyve seyretmesi, yeni şaşırtılmış fidelerde ve çeliklerde kök gelişmesini teşvik etmek. İlk defa 1935 yılında Amcehem Products tarafından geliştirilen bu kimyasal günümüzde genellikle %8.4 WP formülasyonundapazarlanmaktadır. [b]Genel Adı[/b]: 4-CPA [b]Kimyasal Adı[/b]: 4-chlorophenox yacetic acid [b]Kullanım alanı ve dönemi[/b]: Günümüzde en önemli kullanım alanı domatestedir. Bu kültürde çiçeklerin meyveye dönüşmesini teşvik etmek için kullanılmaktadır. İlk defa 1950 yılında Dow Chemical tarafından geliştirilen bu kimyasal günümüzde çeşitli firmalar tarafından çeşitli formülasyonlarda pazarlanmaktadır. Ülkemizde ruhsatlı oksin preparatları BNOA, NAA-IBA, NAA-NAD ve 4-CPA formlarını kapsamaktadır. Çeşitli ticari isimler altında ve çeşitli aktif madde içerikleri ile satılan bu preparatlar, genellikle belirli bir amaca yönelik olarak belirli bir kültürde ruhsatlandırılmışlardır. Bu nedenle bu preparatların etiket tavsiyeleri yukarıdaki bilgilerin pek çoğunu kapsamayabilir. [b]Stokininler[/b] IBA (indolbutyric acid) Zeatin (doğal sitokinin) NAD (naphthalene acetamid) Kinetin (furfuril aminopurin) CPA (chlorophenoxyacetic acid) Adenin (aminopurin) [b]Giberellinler[/b] Gibberellic acid (A3) Gibberellin (A3-A7) [u][b]Gibberellin Grubu[/b][/u] [b]Genel Adı[/b]: Gibberellic acid (A3, GA3) [b]Kimyasal Adı[/b]: (3S,3αR,4S,4αS,7S,9αR,9βR, 12S)-7, 12 - = dihydroxy-3-methyl-6-methylene2-oxoperhydro-4α, 7 -methano-9β,3-prope noazuleno[l ,2-β]=furan-4-carboxylic acid. [b]Kullanım alanı ve dönemi[/b]: Bir çok kültürde çeşitli amaçlarla kullanılmakta olan bu kimyasalın en önemli kullanım alanları ve amaçları literatürde şöyle verilmektedir; - Üzümde salkım gelişmesini ve tane iriliğini artırmak, - Limonda meyve olgunluğunu geciktirmek, - Marulda tohum hasadı yönünden çiçeklenmeyi teşvik, - Patateste uyku dönemini kırarak çimlenmeyi teşvik, - Çeşitli süs bitkilerinde çiçek verimini ve kalitesini artırmak, - Navel portakallarında ve altıntoplarda kabuk lekesini ve yaşlanmasını önlemek, - Kerevizde gelişmeyi teşvik etmek, - Kirazda daha iyi renk ve iri tane elde etmek, hasat süresini uzatmak, - Enginarda hasat süresini uzatmak için olgunlaşmayı geciktirmek, - Fasulye, bezelye, pamuk, çeltik, soya ve buğdayda çabuk çimlenmeyi teşvik, - Şerbetçi otunda verimi yükseltmek, - İtalyan erik çeşitlerinde iç kararmasını önlemek ve verimi artırmak, - Mandarinlerde meyve tutumunu artırmak, - Ispanak verimini artırmak ve kaliteyi yükseltmek, - Star Ruby Altıntop çeşidin de erken meyve dökümünü önleyerek meyve verimini artırmak. Bu doğal kimyasalın ilk keşfi 1938 yılında Japonya ' da olmuştur. 1955 yılından itibaren çeşitli firmalar tarafından bu konuda geniş araştırmalar yapılmıştır. Günümüzde bir çok firma tarafından çeşitli formülasyonlar ve aktif madde içerikleri ile pazarlanmaktadır. [b]Genel Adı[/b]: Gibberellic Acid Karışımları (A3- A7) [b]Kimyasal Adı[/b]: [b]Kullanım alanı ve dönemi[/b]: Bu karışımın en önemli kullanım alanı elmadır. Delicious elma çeşitlerinde kabuk pasını önlemek, stayman elma çeşidinde çatlamayı kontrol için tavsiye edilmektedir. 1987 yılında Abbott laboratuvarı tarafından geliştirilen bu karışım, ayrıca ICI tarafından da pazarlanmaktadır. [b]GenelAdı[/b]: Gibberellic Acid-Benzylamin karışımı (Benzylamin-GA4-GA7) [b]Kimyasal Adı[/b] : [b]Kullanım Alanı ve Dönemi[/b]: Elma çeşitlerinde renk, irilik ve verimin artırılması amacıyla kullanılmaktadır. Starking elma çeşidinde meyve şeklini düzeltmek, stayman elma çeşidinde de çatlama sorununu önlemek için kullanılır. Meyve çağına girmemiş elma, armut ve kiraz bahçelerinde meyve gözü oluşumunu teşvik ve vejetatif büyümeyi kontrol eder. 1987 yılında abbott laboratuvarı tarafından geliştirilmiştir. Formülasyonu likit formda olup %53.6 aktif madde içermektedir. [b]Genel Adı[/b]: Gibberellic Acid Azoluron karışımı [b]Kimyasal Adı[/b]: [b]Kullanım alanı ve dönemi[/b]: Eski Doğu Almanya (Fahlberk- List Magdeburg) orijinli olan bu kombinasyon kış şartlarında, sera altındaki domates kültüründe çiçeklenmeyi teşvik amacı ile tavsiye edilmektedir. [color=blue][u][b]Yukarıdaki bilgilerden anlaşılabileceği gibi Gibberellin grubunun kullanım alanları ve amaçları oldukça geniştir. [/b][/u][/color] [u][b]Sitokinin Grubu[/b][/u] Sitokininlerin ilk sentezini 1970 yılında Shell firması yapmış ve Abbott Laboratuvarları tarafından pazarlanmıştır. Bu grubu, tarımsal bitkilere yönelik olarak zeatin ve kinetin formları oluşturmakta olup, genellikle bunlar karışım halinde deniz yosunlarından elde edilmekte ve makro ve mikro elementlerle takviye edilerek ticari hale getirilmektedir. Gerek yapraktan, gerek topraktan uygulanabilen bu kimyasalların kullanım amacı bitkilerde kök ve saçak yapısını geliştirmek yanında generatif arttırmaya yöneliktir. Çeşitli sebze kültürleri, pamuk, mısır, soya, hububat kültürleri, yer fıstığı, sorgum, çeşitli meyve ağaçları kullanım alanı içindedir. [u][b]Etilen Salgılayan Kimyasallar Grubu[/b][/u] Bazı araştırmacılar bu grubu ayrı bir bölüm altında ele almakta ise de, bazıları sonuçta olgunluk geliştirmesini teşvik etmesi nedeniyle aynı bölüm içinde ele almaktadır. Özellikle muz, narenciye, kavun, armut, domates, ananas, hurma, vb. gibi meyvelerin sarartılıp olgunlaştırılmasında kullanılan etilen formları birçok firma tarafından pazarlanmaktadır. Ülkemizdeki resmi tavsiyelerde, bu formlara ait iki değişik form Tarım Bakanlığınca ruhsatlandırılmıştır. Bunlar ethephon ve ethephon-cyclanilid karışımıdır. Ethephon ile ilgili kullanım alanları ve amaçları konusunda literatürde hayli geniş bilgiler vardır. [u][b]Bunlar özetlenirse[/b][/u]; Domateste meyve kızarmasını artırmak için meyvelerin %5-15 ' nin pembe veya kırmızı rengi aldığı dönemde, Elma ağaçlarında meyve rengini artırmak için, hasattan iki hafta önce, uygun bir oksin (hasat öncesi meyve dökümünü önlemek için) karıştırılarak kullanımı, Genç meyve ağaçlarında çiçek gözü oluşumunu teşvik ve vejetatif gelişmeyi kontrol için normal çiçeklenme tarihinden altı hafta sonra, Kirazlarda meyve olgunlaşmasını hızlandırmak için, hasattan 7-14 gün önce, Cevizlerde kabuk çatlamasının homojenliğini sağlamak için, meyve ve kabukların kahverengiye dönüşmesinden sonra, Pamukta hasat öncesinde üniform koza açımı için, kozaların %30-60 ' nın açılmış olduğu dönemde, Tütünde olgun yapraklarda sararmayı artırmak için, Üzümde erken ve üniform bir renk oluşumu (emperior ve tokay çeşitlerinde) ve erken olgunlaşmayı (Thomson çekirdeksiz çeşidinde) sağlamak için, Hububatta bitki boyunu kısaltarak yatmayı önlemek için, ilk başakların oluşumundan hemen sonra, Çeşitli süs bitkilerinde ve süs ağaççıklarında lateral dallanmayı artırmak ve vejetatif büyümeyi baskı altına almak için, [color=blue][u][b]Diğer Grup Gelişim Düzenleyiciler[/b][/u][/color] Bakanlığımız resmi tavsiyelerinde bu diğer grup bitki gelişim düzenleyiciler; aminoasit, humik ve fulvik asitler, fulvik asit – potasyum ve bunun gibi genellikle toprak ıslah materyalleri yanında dimethipin, sodyum türevleri, ACTA-folik asit, pipolene hydrogen cyanamıd, thidiazuron ve tolyphtalamıc acid, vb. aktif maddelerini de ihtiva etmektedir. Ülkemizde bu değerlendirmeye ve sınıflandırmaya karşılık dünyadaki literatüre bakıldığında, asit gruplarının (amino, humik ve fulvik) bitki gelişim düzenleyicileri içinde yer almadığı görülmektedir. Bu ürünlerin asli görevlerinin toprak ile ilgili sorunları düzeltmesi ve bitkilere olan etkilerinin direkt olmaması nedeniyle bu tip kimyasalların BGD ' ler içinde yer almaması gerekmektedir. Ancak bu maddeler bu zamana kadar BGD gibi işlem görmekte olduğu için, BGD ' ler içinde değerlendirilmektedir [b]Genel Adı[/b]: Tolyphtalamic acid [b]Kimyasal Adı[/b]: [b]Toksisitesi[/b]: LD50 3230 mg/kg [b]Kullanım alanı ve dönemi[/b]: Domateste çiçeklere, meyve ağaçlarında %80 çiçeklenme döneminde, sabah erken veya akşamın geç saatlerinde, nispi nemin yüksek olduğu saatlerde verilir ki bunda amaç meyve tutumunu artırmaktır. [b]Genel Adı[/b]: Thidiazuron [b]Kimyasal Adı[/b]: N-phenyl-N ' .1,2,3-thiadiazol 5-ylurea [b]Toksisitesi[/b]: LD50 4000 mg/kg [b]Kullanım alanı ve dönemi[/b]: Pamuk yapraklarını dökmek için kozaların %70 ' i açılınca ve ortalama sıcaklığın 21°C ' nin üzerinde seyrettiği şartlarda kullanılır. [b]Genel Adı[/b]: Sodium Türevleri [b]Kimyasal Adı[/b] : Sodium ortho-nitrophenolate [b]Kullanım alanı ve dönemi[/b]: Bu gruptaki ticari preparatların prospektüs bilgilerine göre; çiçeklerin meyve veya tohuma dönüşmesi, meyve ve tohum kalitesinin iyileştirilmesi, bitkilerde fizyolojik aktivitenin sağlanması, vb. amaçlara yönelik olarak kullanılmaktadır. Bu gruba ait 20 kadar preparat değişik ticari adlar altında ülkemizde ruhsatlıdır. [b]Genel Adı[/b]: Hydrogen cyanide [b]Kimyasal Adı[/b]: Hydrocyanic acid [b]Toksisitesi[/b]: LD50 6,44 mg/kg [b]Kullanım alanı ve dönemi[/b]: Bağ ve kivi plantasyonlarında homojen göz patlamasını teşvik için, gözlerin patlamasının beklendiği tarihten 30 gün önce kullanılmaktadır. [color=blue][u][b]Kaynak:Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü[/b][/u][/color] Dün Ve Bugün Yaptığım Paylaşımların Kaynağını Yukarıda Belirttim Çok Fazla değişiklik yapmadım İçerikte sadece bazı Yerlerini Tıraşladım ve Düzenledim... Aslında Yarın Ki Paylaşımda Anlaşılacaktı Fakat Konunun Tartışmalara Kurban Gitmemesi İçin Şimdiden Söylüyorum Kaynak Çok Güncel Olmadığı İçin Birçok Preparat Günümüzde Hala Kullanılıyormuş Gibi Anlaşılabilir Bu Preparatların Birçoğu Günümüzde yasaklanmış ve Piyasadan Toplatılmıştır Artık Günümüzde Kullanılmamaktadır... Artık 2 Paylaşımım Kaldı Arkadaşlar Onların Kaynağı Farklı Olduğu İçin Bunlara Dahil Etmedim Umarım Uzun Bu Diyerek Sıkılmamışsınızdır [color=blue][b]-İlginize Teşekkürler-[/b][/color] [b]Kubilay Fikri BOZTEPE[/b] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Tarım Ürünleri
Bahçe Bitkileri
Diğer Bahçe Bitkileri
Sebzecinin Gözüyle BGD'ler Bilinen Adıyla Hormonlar-2(Yazı Dizisi)
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt