PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Süt Hayvanclığı
SIĞIRLARI 100 PUAN SİSTEMİYLE DIŞ GÖRÜNÜŞE GÖRE SINIFLANDIRMA
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="ahmetoz" data-source="post: 1069898" data-attributes="member: 451"><p><strong>SIĞIRLARI 100 PUAN SİSTEMİYLE DIŞ GÖRÜNÜŞE GÖRE SINIFLANDIRMA</strong></p><p></p><p>Sınıflandırıcının doğrudan hayvanın değerine karar verdiği bir yöntemdir. Hayvan iyi ya da kötü diye değerlendirilir. Hayvanları puanına göre sıralamak ve seçim yapmak imkanı vardır. Islah örgütlerinde yürütülen seleksiyon programlarında kullanılması bakımından önemlidir.</p><p></p><p>- İnekler 100 puan üzerinden değerlendirilir ve aldıkları puana göre şu şekilde sınıflandırılır:</p><p></p><p>> 90 Mükemmel : Bir inek ancak 3. buzağısından sonra bu puana ulaşabilir.</p><p>85-89 Çok İyi : 1. ve 2. laktasyondaki ineklerde maksimum puan 88 dir.</p><p>80-84 İyi : Damızlık kullanım</p><p>75-79 Orta : Damızlık kullanım</p><p>70-74 Yeterli : Damızlık kullanımda dikkat</p><p>65-69 Zayıf : Sürüden çıkarılabilir.</p><p></p><p>- 100 puan üzerinden sınıflandırmada vücut 4 bölüme ayrılarak değerlendirme yapılır.</p><p></p><p>a) Süt tipi</p><p>b) Beden</p><p>c) Ayak ve Bacaklar</p><p>d) Meme</p><p></p><p>- Her bölüm için bulunan bu değerler, her bölüme verilen ağırlık oranı ile çarpılarak toplanır ve 100 üzerinden sınıflandırma puanı bulunur. <a href="http://www.trakkulup.net" target="_blank">www.trakkulup.net</a></p><p></p><p><u>Bölüm</u> <u>Ağırlık (%)</u></p><p>Süt tipi 15</p><p>Beden 20</p><p>Ayak ve Bacaklar 25</p><p>Meme 40 </p><p> <u>100</u></p><p></p><p></p><p><strong>a) Süt Tipi:</strong></p><p></p><p>Hayvanın aşağıdaki özelliklerine bakılır ve idealden uzaklığına göre değerlendirilir.</p><p></p><p>* Cidago (yuvarlaklık - Keskinlik) : Hayvanın arka tarafından cidagonun aşağı doğru yaptığı açının kabalığı veya keskinliğine bakılır. Sütçü tiplerde açının keskin olması istenir.</p><p>* Kaburga Aralığı (dar - geniş) : Aralığın 2.5-3 parmak sığacak genişlikte olması arzu edilir. </p><p>* Harmoni (yok - var) : Yandan bakarak hayvanın ön, orta ve arka vücut bölmeleri arasındaki uyuma bakılır. Ayrıca sırt çizgisinin düzgünlüğü, deri ve kılların yapısı ile genel görünümü, derinin esnekliğine bakılır.</p><p>* İskelet Yapısı ( Kaba - İnce ) : Süt tipi karakterinin gereği olarak bir zerafetin veya inceliğin olması istenir. Kemiklerde kabalık ve şekil bozuklukları istenmez.</p><p>* Boyun (kısa - uzun) : Boyun uzun ve bedenle uyumlu bir bağlantısı olmalıdır.</p><p><strong></strong></p><p><strong>b) Beden:</strong></p><p></p><p>Hayvanın aşağıdaki özelliklerine bakılır ve idealden uzaklığına göre değerlendirilir.</p><p></p><p>* Sağrı Yükseklği (alçak - yüksek) : 1. Laktasyondaki bir inekte 142-153 cm olması istenir.</p><p>* Beden Derinliği (dar - derin) : Derinliğin fazla olması istenir.</p><p>* Göğüs genişliği (dar - geniş) : Göğüsün genişliği arzu edilir.</p><p>* Sağrı Genişliği (dar - geniş) : Doğum kolaylığı nedeniyle geniş olması arzu edilir.</p><p>* Sağrı Eğimi (yükselen - alçalan) : Sağrının hafif alçalan eğime sahip olması istenir.</p><p>* Beden uzunluğu (kısa - uzun) : bedenin uzun olması arzu edilir.</p><p>* Sağrı Uzunluğu (kısa - uzun) : Sağrının uzun olması istenir.</p><p></p><p><strong>c) Ayak ve Bacaklar:</strong></p><p><strong></strong></p><p>Hayvanın aşağıdaki özelliklerine bakılır ve idealden uzaklığına göre değerlendirilir.</p><p></p><p>* Tırnak Yüksekliği (alçak - yüksek) : Ortalama bir yükseklik arzu edilir. </p><p>* Arka Bacak Açısı (dar veya çok geniş - ortalama) : Arka bacak açısının ne çok dik (geniş açı) nede dar açılı olması istenir.</p><p>* Arka Bacak Duruşu (X duruşu - paralel) : Birbirine paralel veya hafif dışa bakan bacak istenir.</p><p>* Arka Diz (şiş,kaba - narin,ince) : Kaba, şiş ve iltihaplı gibi yumuşak dokuya sahip diz yapısı istenmez.</p><p>* Kemik Yapısı (kaba - narin) : Narin olması yanında güçlü bir kemik yapısı istenmektedir. </p><p></p><p></p><p></p><p><strong>d) Meme:</strong></p><p></p><p>Memelerin ödemli olmamasına, meme bölmelerinden birinin körelmiş olmamasına, yaralanma nedeni ile doku bütünlüğünün bozulmamış olmasına dikkat edilmeli, bu tip memeye sahip hayvanlar değerlendirmeye alınmamalıdır.</p><p>Hayvanın aşağıdaki özelliklerine bakılır ve idealden uzaklığına göre değerlendirilir.</p><p></p><p>* Meme Merkez Bağı (zayıf - güçlü) : Bağın güçlü olması istenir. </p><p>* Arka Meme Yüksekliği (alçak - yüksek) : Yüksekliğin fazla olması istenir.</p><p>* Arka Meme Genişliği (dar - geniş) : Oldukça geniş olması istenir.</p><p>* Meme Tabanı (alçak - yüksek) : Memenin gelecekteki sağlığı açısından sarkık olmaması, yüksek olması istenir.</p><p>* Ön Meme Bağlantısı (zayıf - güçlü) : Memenin karına doğru geniş açı ile bağlanması istenir.</p><p>* Ön Meme Başı Yerleşimi (dışa veya içe doğru - ortada) : Arkadan bakıldığında meme başlarının, bulunduğu lobun ortasına veya hafif içe dönük bağlanmış olması istenir.</p><p>* Meme Yapısı (etli,kaba - sütlü, yumuşak) : Yumuşak bir doku, süt damarları belirgin, uzun bir yapıya sahip olması istenir.</p><p>* Ön Meme Başı Uzunluğu ( çok kısa veya çok uzun - orta) : Sağım makinalarının işleyişi bakımından orta uzunlukta olması arzu edilir.</p><p>* Arka Meme Başı Yerleşimi (dışa veya içe doğru - ortada) : Arkadan bakıldığında meme başlarının, bulunduğu lobun ortasına veya hafif içe dönük bağlanmış olması istenir.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ahmetoz, post: 1069898, member: 451"] [B]SIĞIRLARI 100 PUAN SİSTEMİYLE DIŞ GÖRÜNÜŞE GÖRE SINIFLANDIRMA[/B] Sınıflandırıcının doğrudan hayvanın değerine karar verdiği bir yöntemdir. Hayvan iyi ya da kötü diye değerlendirilir. Hayvanları puanına göre sıralamak ve seçim yapmak imkanı vardır. Islah örgütlerinde yürütülen seleksiyon programlarında kullanılması bakımından önemlidir. - İnekler 100 puan üzerinden değerlendirilir ve aldıkları puana göre şu şekilde sınıflandırılır: > 90 Mükemmel : Bir inek ancak 3. buzağısından sonra bu puana ulaşabilir. 85-89 Çok İyi : 1. ve 2. laktasyondaki ineklerde maksimum puan 88 dir. 80-84 İyi : Damızlık kullanım 75-79 Orta : Damızlık kullanım 70-74 Yeterli : Damızlık kullanımda dikkat 65-69 Zayıf : Sürüden çıkarılabilir. - 100 puan üzerinden sınıflandırmada vücut 4 bölüme ayrılarak değerlendirme yapılır. a) Süt tipi b) Beden c) Ayak ve Bacaklar d) Meme - Her bölüm için bulunan bu değerler, her bölüme verilen ağırlık oranı ile çarpılarak toplanır ve 100 üzerinden sınıflandırma puanı bulunur. [URL="http://www.trakkulup.net"]www.trakkulup.net[/URL] [U]Bölüm[/U] [U]Ağırlık (%)[/U] Süt tipi 15 Beden 20 Ayak ve Bacaklar 25 Meme 40 [U]100[/U] [B]a) Süt Tipi:[/B] Hayvanın aşağıdaki özelliklerine bakılır ve idealden uzaklığına göre değerlendirilir. * Cidago (yuvarlaklık - Keskinlik) : Hayvanın arka tarafından cidagonun aşağı doğru yaptığı açının kabalığı veya keskinliğine bakılır. Sütçü tiplerde açının keskin olması istenir. * Kaburga Aralığı (dar - geniş) : Aralığın 2.5-3 parmak sığacak genişlikte olması arzu edilir. * Harmoni (yok - var) : Yandan bakarak hayvanın ön, orta ve arka vücut bölmeleri arasındaki uyuma bakılır. Ayrıca sırt çizgisinin düzgünlüğü, deri ve kılların yapısı ile genel görünümü, derinin esnekliğine bakılır. * İskelet Yapısı ( Kaba - İnce ) : Süt tipi karakterinin gereği olarak bir zerafetin veya inceliğin olması istenir. Kemiklerde kabalık ve şekil bozuklukları istenmez. * Boyun (kısa - uzun) : Boyun uzun ve bedenle uyumlu bir bağlantısı olmalıdır. [B] b) Beden:[/B] Hayvanın aşağıdaki özelliklerine bakılır ve idealden uzaklığına göre değerlendirilir. * Sağrı Yükseklği (alçak - yüksek) : 1. Laktasyondaki bir inekte 142-153 cm olması istenir. * Beden Derinliği (dar - derin) : Derinliğin fazla olması istenir. * Göğüs genişliği (dar - geniş) : Göğüsün genişliği arzu edilir. * Sağrı Genişliği (dar - geniş) : Doğum kolaylığı nedeniyle geniş olması arzu edilir. * Sağrı Eğimi (yükselen - alçalan) : Sağrının hafif alçalan eğime sahip olması istenir. * Beden uzunluğu (kısa - uzun) : bedenin uzun olması arzu edilir. * Sağrı Uzunluğu (kısa - uzun) : Sağrının uzun olması istenir. [B]c) Ayak ve Bacaklar: [/B] Hayvanın aşağıdaki özelliklerine bakılır ve idealden uzaklığına göre değerlendirilir. * Tırnak Yüksekliği (alçak - yüksek) : Ortalama bir yükseklik arzu edilir. * Arka Bacak Açısı (dar veya çok geniş - ortalama) : Arka bacak açısının ne çok dik (geniş açı) nede dar açılı olması istenir. * Arka Bacak Duruşu (X duruşu - paralel) : Birbirine paralel veya hafif dışa bakan bacak istenir. * Arka Diz (şiş,kaba - narin,ince) : Kaba, şiş ve iltihaplı gibi yumuşak dokuya sahip diz yapısı istenmez. * Kemik Yapısı (kaba - narin) : Narin olması yanında güçlü bir kemik yapısı istenmektedir. [B]d) Meme:[/B] Memelerin ödemli olmamasına, meme bölmelerinden birinin körelmiş olmamasına, yaralanma nedeni ile doku bütünlüğünün bozulmamış olmasına dikkat edilmeli, bu tip memeye sahip hayvanlar değerlendirmeye alınmamalıdır. Hayvanın aşağıdaki özelliklerine bakılır ve idealden uzaklığına göre değerlendirilir. * Meme Merkez Bağı (zayıf - güçlü) : Bağın güçlü olması istenir. * Arka Meme Yüksekliği (alçak - yüksek) : Yüksekliğin fazla olması istenir. * Arka Meme Genişliği (dar - geniş) : Oldukça geniş olması istenir. * Meme Tabanı (alçak - yüksek) : Memenin gelecekteki sağlığı açısından sarkık olmaması, yüksek olması istenir. * Ön Meme Bağlantısı (zayıf - güçlü) : Memenin karına doğru geniş açı ile bağlanması istenir. * Ön Meme Başı Yerleşimi (dışa veya içe doğru - ortada) : Arkadan bakıldığında meme başlarının, bulunduğu lobun ortasına veya hafif içe dönük bağlanmış olması istenir. * Meme Yapısı (etli,kaba - sütlü, yumuşak) : Yumuşak bir doku, süt damarları belirgin, uzun bir yapıya sahip olması istenir. * Ön Meme Başı Uzunluğu ( çok kısa veya çok uzun - orta) : Sağım makinalarının işleyişi bakımından orta uzunlukta olması arzu edilir. * Arka Meme Başı Yerleşimi (dışa veya içe doğru - ortada) : Arkadan bakıldığında meme başlarının, bulunduğu lobun ortasına veya hafif içe dönük bağlanmış olması istenir. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Süt Hayvanclığı
SIĞIRLARI 100 PUAN SİSTEMİYLE DIŞ GÖRÜNÜŞE GÖRE SINIFLANDIRMA
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt