PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
sizce gübre fiyatları artarmı, düşermi...
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="bull trakmarket" data-source="post: 409006" data-attributes="member: 31244"><p><strong>Ynt: sizce gübre fiyatları artarmı, düşermi...</strong></p><p></p><p>[size=12pt]<span style="color: red"> 2010 yılında konuşulanlar ve HABERLER, ne değişmiş? HİÇBİRŞEY...</span>[/size]</p><p></p><p>Lüks tüketim mallarından alınan yüzde 18’lik verginin gübreden de alınması gübre kullanımını azaltıyor. Yetersiz gübre kullanımından dolayı tarım ürünleri ihracatının sekteye uğrayabileceği belirtiliyor.</p><p></p><p>Türk çiftçisi, yüksek KDV oranları ve küresel mali krizin tetiklediği yüksek fiyatlar nedeniyle tarımda gerektiği kadar gübre kullanmayınca Türkiye, gübre tüketiminde Avrupa Birliği ülkelerinden geride kaldı. Gübrede iç tüketimin büyük bir bölümünün yerli üretim ile karşılandığı Türkiye’de üretim için gerekli hammaddenin yüzde 90’dan fazlasının ithalat yoluyla temin edildiği belirtiliyor. Özel Gübre Üreticileri ve İthalatçıları Deneği tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre; Türkiye’de her yıl tüketilen yaklaşık 5 milyon ton gübrenin 3 milyon tonu mevcut gübre fabrikalarında üretim yolu ile 2 milyon tonu ise ithalatla karşılanıyor. AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında iç tüketimin oldukça yetersiz kaldığı belirtilen açıklamada; Türkiye’de hektar başına yaklaşık 80 kg. gübre kullanılırken AB ülkelerinde ise hektar başına 250 kg. gübre kullanıldığı ve Türk çiftçisinin AB ülkelerinin üçte biri kadar gübre kullanabildiği kaydedilirken, Türk üreticisinin de bu yetersiz tüketimden dolayı her yıl yaklaşık 10 milyar dolar civarında bir üretim kaybına uğradığı dile getiriliyor. Yaşanan bu kullanım azlığının en önemli nedeni olarak da, lüks tüketim mallarından alınan yüzde 18’lik verginin gübreden de alınması gösteriliyor. Tohumda en fazla yüzde 8 oranında alınan verginin, gübrede yüzde 18 oranında alınması pek çok oda ve dernek tarafında şiddetle eleştirilirken, gübredeki KDV’nin ilaç ve tohumda alınan KDV oranlarına çekilmesi isteniyor. Hammaddede dışa bağımlı olmaktan kurtulmak için her türlü alternatifin devletin tarım politikası olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulanırken, Güneydoğuda bulunan Mazıdağı’ndaki fosfat kaynaklarının da bir an önce gün ışığına çıkarılması gerektiği kaydediliyor.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="bull trakmarket, post: 409006, member: 31244"] [b]Ynt: sizce gübre fiyatları artarmı, düşermi...[/b] [size=12pt][color=red] 2010 yılında konuşulanlar ve HABERLER, ne değişmiş? HİÇBİRŞEY...[/color][/size] Lüks tüketim mallarından alınan yüzde 18’lik verginin gübreden de alınması gübre kullanımını azaltıyor. Yetersiz gübre kullanımından dolayı tarım ürünleri ihracatının sekteye uğrayabileceği belirtiliyor. Türk çiftçisi, yüksek KDV oranları ve küresel mali krizin tetiklediği yüksek fiyatlar nedeniyle tarımda gerektiği kadar gübre kullanmayınca Türkiye, gübre tüketiminde Avrupa Birliği ülkelerinden geride kaldı. Gübrede iç tüketimin büyük bir bölümünün yerli üretim ile karşılandığı Türkiye’de üretim için gerekli hammaddenin yüzde 90’dan fazlasının ithalat yoluyla temin edildiği belirtiliyor. Özel Gübre Üreticileri ve İthalatçıları Deneği tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre; Türkiye’de her yıl tüketilen yaklaşık 5 milyon ton gübrenin 3 milyon tonu mevcut gübre fabrikalarında üretim yolu ile 2 milyon tonu ise ithalatla karşılanıyor. AB ülkeleri ile karşılaştırıldığında iç tüketimin oldukça yetersiz kaldığı belirtilen açıklamada; Türkiye’de hektar başına yaklaşık 80 kg. gübre kullanılırken AB ülkelerinde ise hektar başına 250 kg. gübre kullanıldığı ve Türk çiftçisinin AB ülkelerinin üçte biri kadar gübre kullanabildiği kaydedilirken, Türk üreticisinin de bu yetersiz tüketimden dolayı her yıl yaklaşık 10 milyar dolar civarında bir üretim kaybına uğradığı dile getiriliyor. Yaşanan bu kullanım azlığının en önemli nedeni olarak da, lüks tüketim mallarından alınan yüzde 18’lik verginin gübreden de alınması gösteriliyor. Tohumda en fazla yüzde 8 oranında alınan verginin, gübrede yüzde 18 oranında alınması pek çok oda ve dernek tarafında şiddetle eleştirilirken, gübredeki KDV’nin ilaç ve tohumda alınan KDV oranlarına çekilmesi isteniyor. Hammaddede dışa bağımlı olmaktan kurtulmak için her türlü alternatifin devletin tarım politikası olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulanırken, Güneydoğuda bulunan Mazıdağı’ndaki fosfat kaynaklarının da bir an önce gün ışığına çıkarılması gerektiği kaydediliyor. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
sizce gübre fiyatları artarmı, düşermi...
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt