PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Bahçe Bitkileri
Soğan
Soğanın suyunu çıkardılar!
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 761513" data-attributes="member: 41641"><p><span style="color: blue"><strong>Soğanın suyunu çıkardılar!</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>A.A</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>12 Kasım 2013</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin hazırladığı projeyle soğan suyunun, soğana rakip olması hedefleniyor.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>OKÜ Gıda Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencileri Mustafa Kemal Yıldız ve İsmail Becerikli, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen 'XI. Ne Üretelim? Etkinlikleri ve Proje Yarışması'nda, 'Gıda sanayisi için soğan suyu üretimi' projesiyle birinci oldu.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong> </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Projenin hayata geçirilmesiyle yemekler hazırlanırken hem zamandan tasarruf sağlanması hem de göz yanması sorununun ortadan kaldırılması hedefleniyor.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong> </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Projeyi hazırlayan öğrencilerden Mustafa Kemal Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğan suyu üretimiyle zamandan tasarruf sağlamayı, göz yanmasını engellemeyi ve soğana katma değer kazandırmayı amaçladıklarını anlattı.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong> </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Soğanın dünyada en fazla üretilen üçüncü sebze olduğunu, Türkiye ' nin ise bu üretimde üçüncü sırada yer aldığını bildiren Yıldız, 'İlk önce katı meyve sıkacağında soğanın suyunu sıktık. Daha sonra santrifüjleyerek soğan suyunu elde ettik. Etin marinesinde yurt dışında sirke kullanılıyordu. Bu da kötü tada neden oluyordu. Sirke yerine limon tuzu ve soğan suyu kullandık. Daha sonra etin yapısını inceledik ve ette yumuşama tespit ettik. Etin su tutma kapasitesini artırdığı için yumuşama meydana geldi' diye konuştu.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong> </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Dünyada 3 şirketin soğan suyu ürettiğini, Güney Kore ' deki şirketin meyve suyu şeklinde soğan suyu ürettiğini ve Türkiye ' de herhangi bir üretimin söz konusu olmadığını belirten Yıldız, 'Soğan suyu üreten bir firma çok kısa sürede kara geçecek ve ihracat bile yapabilecek' dedi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong> </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Proje danışmanı Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hande Demir de projenin birinci olmasıyla soğan suyu üretimin en iyi şekilde nasıl yapılabileceğini araştırdıklarını dile getirdi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong> </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Araştırmalar neticesinde Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu ' na (TÜBİTAK) ya da benzeri kurumlara proje göndermeyi düşündüklerini aktaran Demir, buralardan alacakları sonuçlar doğrultusunda pilot ölçekli üretime geçmeyi planladıklarını, öğrencilerinin KOSGEB veya başka bir kurumdan destek almasını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>İHTİYAÇ DUYULAN BİR ÜRÜN</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Soğan suyunun et ürünleri ve hazır yemekçilik sektöründe ihtiyaç duyulan bir ürün olduğunu ancak Türkiye ' de ticari olarak üretim yapan bir firmanın bulunmadığını anlatan Demir, bazı firmaların kendi ihtiyaçları kadar soğan suyu ürettiğini fakat limon suyu gibi soğan suyunun da mutfaklarda kullanıma sunularak ticaretinin yapılması halinde ürünün bir pazar yaratacağını ifade etti.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong> </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Türk mutfağında neredeyse her yemekte kullanılan bir sebze olan soğanın suyunun kadınlar için de kolaylık olacağını vurgulayan Demir, şöyle devam etti:</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong> </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Büyük ölçekteki yemek üreticilerine de vakit kazancı olacağını düşünüyorum. Ayrıca kalitesinde de bir standart elde edilmiş olacak. Yani her zaman aynı kalitede bir ürüne ulaşmış olacağız. Bunun içinde raf ömrü üzerine araştırmalar yapacağız. Daha kaliteli ve daha sağlıklı hale nasıl dönüştürebileceğimizi amaçlayacağız. Soğan suyunun, zamanla soğanın yerini almasını bekliyoruz. Özellikle et yemeklerinde. çünkü maliyet olarak analizini yaptığımızda ürünü ucuza mal edebildiğimizi gördük. Yani soğan da çok ucuz bir sebze ama bizim ürünümüz soğanla başa baş gelebilecek kadar ucuz bir ürün olacak. Kullanımının yaygınlaşacağını düşünüyoruz.'</strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 761513, member: 41641"] [color=blue][b]Soğanın suyunu çıkardılar! A.A 12 Kasım 2013 Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin hazırladığı projeyle soğan suyunun, soğana rakip olması hedefleniyor. OKÜ Gıda Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencileri Mustafa Kemal Yıldız ve İsmail Becerikli, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen 'XI. Ne Üretelim? Etkinlikleri ve Proje Yarışması'nda, 'Gıda sanayisi için soğan suyu üretimi' projesiyle birinci oldu. Projenin hayata geçirilmesiyle yemekler hazırlanırken hem zamandan tasarruf sağlanması hem de göz yanması sorununun ortadan kaldırılması hedefleniyor. Projeyi hazırlayan öğrencilerden Mustafa Kemal Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, soğan suyu üretimiyle zamandan tasarruf sağlamayı, göz yanmasını engellemeyi ve soğana katma değer kazandırmayı amaçladıklarını anlattı. Soğanın dünyada en fazla üretilen üçüncü sebze olduğunu, Türkiye ' nin ise bu üretimde üçüncü sırada yer aldığını bildiren Yıldız, 'İlk önce katı meyve sıkacağında soğanın suyunu sıktık. Daha sonra santrifüjleyerek soğan suyunu elde ettik. Etin marinesinde yurt dışında sirke kullanılıyordu. Bu da kötü tada neden oluyordu. Sirke yerine limon tuzu ve soğan suyu kullandık. Daha sonra etin yapısını inceledik ve ette yumuşama tespit ettik. Etin su tutma kapasitesini artırdığı için yumuşama meydana geldi' diye konuştu. Dünyada 3 şirketin soğan suyu ürettiğini, Güney Kore ' deki şirketin meyve suyu şeklinde soğan suyu ürettiğini ve Türkiye ' de herhangi bir üretimin söz konusu olmadığını belirten Yıldız, 'Soğan suyu üreten bir firma çok kısa sürede kara geçecek ve ihracat bile yapabilecek' dedi. Proje danışmanı Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hande Demir de projenin birinci olmasıyla soğan suyu üretimin en iyi şekilde nasıl yapılabileceğini araştırdıklarını dile getirdi. Araştırmalar neticesinde Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu ' na (TÜBİTAK) ya da benzeri kurumlara proje göndermeyi düşündüklerini aktaran Demir, buralardan alacakları sonuçlar doğrultusunda pilot ölçekli üretime geçmeyi planladıklarını, öğrencilerinin KOSGEB veya başka bir kurumdan destek almasını sağlamayı amaçladıklarını kaydetti. İHTİYAÇ DUYULAN BİR ÜRÜN Soğan suyunun et ürünleri ve hazır yemekçilik sektöründe ihtiyaç duyulan bir ürün olduğunu ancak Türkiye ' de ticari olarak üretim yapan bir firmanın bulunmadığını anlatan Demir, bazı firmaların kendi ihtiyaçları kadar soğan suyu ürettiğini fakat limon suyu gibi soğan suyunun da mutfaklarda kullanıma sunularak ticaretinin yapılması halinde ürünün bir pazar yaratacağını ifade etti. Türk mutfağında neredeyse her yemekte kullanılan bir sebze olan soğanın suyunun kadınlar için de kolaylık olacağını vurgulayan Demir, şöyle devam etti: 'Büyük ölçekteki yemek üreticilerine de vakit kazancı olacağını düşünüyorum. Ayrıca kalitesinde de bir standart elde edilmiş olacak. Yani her zaman aynı kalitede bir ürüne ulaşmış olacağız. Bunun içinde raf ömrü üzerine araştırmalar yapacağız. Daha kaliteli ve daha sağlıklı hale nasıl dönüştürebileceğimizi amaçlayacağız. Soğan suyunun, zamanla soğanın yerini almasını bekliyoruz. Özellikle et yemeklerinde. çünkü maliyet olarak analizini yaptığımızda ürünü ucuza mal edebildiğimizi gördük. Yani soğan da çok ucuz bir sebze ama bizim ürünümüz soğanla başa baş gelebilecek kadar ucuz bir ürün olacak. Kullanımının yaygınlaşacağını düşünüyoruz.'[/b][/color] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Tarım Ürünleri
Bahçe Bitkileri
Soğan
Soğanın suyunu çıkardılar!
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt