PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Diğer Tarla Bitkileri
Susam karaborsa oldu
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 757498" data-attributes="member: 41641"><p><strong>Ynt: Susam karaborsa oldu</strong></p><p></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Simitten sonra bir kötü haber daha</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>A.A</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>20 Kasım 2013</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Simitten sonra bir kötü haber daha geldi</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Susam fiyatlarının zirve yapması ve neredeyse karaborsa olması yeni zam tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Dün gündeme damga vuran simitte yüzde 50 ' lik artış isteğinin ardından bugün de susamın kullanıldığı bir çok yiyecek ve tatlı için aynı sorun yeniden gündeme geldi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Susam Tahin Helva ve Reçel İmalatçıları Derneği (SUTHER) Başkanı Necati Göksu, 'Fiyatlarda bir gerileme yaşanmazsa üreticiler, hammadde olarak susamın kullanıldığı pek çok tatlı ve yiyecekte yüzde 30 ile 50 oranında zam yapmak zorunda kalacak' dedi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Göksu, şöyle konuştu:</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Kilosu 6,50 lira olan işlenmiş tahinin fiyatı 10 liraya kadar dayandı. Fiyatlarda bir gerileme yaşanmazsa üreticiler, hammadde olarak susamın kullanıldığı pek çok tatlı ve yiyecekte yüzde 30 ile 50 oranında zam yapmak zorunda kalacak. Son günlerde yaşanan fiyat dalgalanmaları merdiven altı üretim yapan sahtecilere de fırsat oldu. Gıdalara tahinin yerine soya yağı katarak maliyeti düşüren işletmeler türemeye başladı.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Tahine yüzde 40 oranında soya yağı katılarak geleneksel lezzetimiz helvanın da tadını kaçırıyorlar. Vatandaş bu dönemde açıkta satılan tahin, helva gibi ürünlerden uzak dursun. Ucuz olduğu için tercih edilen soya yağı GDO riski taşıması ve sağlıksız ortamlarda imal edilmesi bakımından halk sağlığını tehdit ediyor.'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Susam sıkıntısında Çin ' in etkisi</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Göksu, Türkiye ' de üretim alanı çok sınırlı olan susamın, Etiyopya, Hindistan, Pakistan ve Nijerya ' dan ithal edildiğini söyledi. Türkiye ' de üretilen susamın sektörün talebine yetişememesi nedeniyle imalatçı firmaların ithalata yöneldiğini belirten Göksu, şöyle devam etti:</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Türkiye ' de yılda 100 bin ton ham susam tüketildiğini tahmin ediyoruz. İç pazar yüzde 5 ' i ancak karşılıyor. Aşırı yağışlar ve olumsuz iklim şartları nedeniyle dünya genelindeki susam rekoltesi düşük seyretti. Son yıllarda Çin ' in yemeklik yağda susam yağına yönelmesi susam kıtlığını körükledi. Çin ' in yemeklik yağda tercihini susamdan yana kullanması nedeniyle aşırı bir talep oluştu. Dünyaya helvayı, tahini, simidi biz tanıtıyoruz. Buna rağmen fiyatında söz sahibi ülke Etiyopya. Fiyatlarda bir gerileme yaşanmazsa susam ve türevlerinin kullanıldığı gıdalarda yüzde 50 civarında zamlar yapılacak. Sektör şu anda maliyetleri göğüsleyerek fiyat artışlarını en asgari düzeyde vatandaşa yansıtmaya çalışıyor.'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Göksu, devletin milli değerleri korumak için susam ekim alanlarını genişletmesi ve çiftçilere bir takım teşvikler uygulaması gerektiğini aksi taktirde sektörün çok zor günler geçireceğini vurguladı.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Sahtecilerin soya yağı karışımlarıyla tahinli ürünler üretmeye başladığını dile getiren Göksu, Sağlık Bakanlığının merdiven altı üretim yapan tesisleri daha sıkı denetlemesi gerektiğini ifade etti.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Kriz yoğun sezonda patlak verdi</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Göksu, kış aylarının özellikle susam ve türevi hammaddelerden üretilen gıdaların tüketiminin yoğun olduğu bir sezon olduğunun söyledi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimi bakımından helva ve tahin gibi susamlı gıdaların büyük önem taşıdığını belirten Göksu, şunları kaydetti:</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Susam yaklaşık 50 ' ye yakın gıda ve tatlıda kullanıldığı için gıda sektörü için kritik bir ürün. Simit Türk halkının vazgeçemediği hem lezzeti hem de fiyatıyla toplumun her kesiminin yoğun rağbet gösterdiği bir besin kaynağı. Bu ürünlerde fiyat dengesini sağlamak için devletin bir an evvel kalıcı çözümler getirmesi gerek. Üretim alanlarının artırılması ve ithalatta ise alternatif pazarlar bulunması gerek.'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Susam ithal eden bir firmanın yönetim kurulu başkanı Fuat Narin de susam pazarındaki olumsuzluğun hammaddesi susam olan mamullere zam olarak döneceğini söyledi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Helva üreten Ufuk Ertuğrul da, doğal beslenmenin ön plana çıktığı son günlerde tahin ve helva gibi doğal ürünlere rağbet olduğunu ancak üretim noktasında da susam temininin sıkıntı yaratmaya başladığını belirtti.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Ertuğrul, susam krizinin çözülmemesi halinde tahin ve helvaya zammın kapıda olduğunu ifade etti.</strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 757498, member: 41641"] [b]Ynt: Susam karaborsa oldu[/b] [color=blue][b] Simitten sonra bir kötü haber daha A.A 20 Kasım 2013 Simitten sonra bir kötü haber daha geldi Susam fiyatlarının zirve yapması ve neredeyse karaborsa olması yeni zam tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Dün gündeme damga vuran simitte yüzde 50 ' lik artış isteğinin ardından bugün de susamın kullanıldığı bir çok yiyecek ve tatlı için aynı sorun yeniden gündeme geldi. Susam Tahin Helva ve Reçel İmalatçıları Derneği (SUTHER) Başkanı Necati Göksu, 'Fiyatlarda bir gerileme yaşanmazsa üreticiler, hammadde olarak susamın kullanıldığı pek çok tatlı ve yiyecekte yüzde 30 ile 50 oranında zam yapmak zorunda kalacak' dedi. Göksu, şöyle konuştu: 'Kilosu 6,50 lira olan işlenmiş tahinin fiyatı 10 liraya kadar dayandı. Fiyatlarda bir gerileme yaşanmazsa üreticiler, hammadde olarak susamın kullanıldığı pek çok tatlı ve yiyecekte yüzde 30 ile 50 oranında zam yapmak zorunda kalacak. Son günlerde yaşanan fiyat dalgalanmaları merdiven altı üretim yapan sahtecilere de fırsat oldu. Gıdalara tahinin yerine soya yağı katarak maliyeti düşüren işletmeler türemeye başladı. Tahine yüzde 40 oranında soya yağı katılarak geleneksel lezzetimiz helvanın da tadını kaçırıyorlar. Vatandaş bu dönemde açıkta satılan tahin, helva gibi ürünlerden uzak dursun. Ucuz olduğu için tercih edilen soya yağı GDO riski taşıması ve sağlıksız ortamlarda imal edilmesi bakımından halk sağlığını tehdit ediyor.' Susam sıkıntısında Çin ' in etkisi Göksu, Türkiye ' de üretim alanı çok sınırlı olan susamın, Etiyopya, Hindistan, Pakistan ve Nijerya ' dan ithal edildiğini söyledi. Türkiye ' de üretilen susamın sektörün talebine yetişememesi nedeniyle imalatçı firmaların ithalata yöneldiğini belirten Göksu, şöyle devam etti: 'Türkiye ' de yılda 100 bin ton ham susam tüketildiğini tahmin ediyoruz. İç pazar yüzde 5 ' i ancak karşılıyor. Aşırı yağışlar ve olumsuz iklim şartları nedeniyle dünya genelindeki susam rekoltesi düşük seyretti. Son yıllarda Çin ' in yemeklik yağda susam yağına yönelmesi susam kıtlığını körükledi. Çin ' in yemeklik yağda tercihini susamdan yana kullanması nedeniyle aşırı bir talep oluştu. Dünyaya helvayı, tahini, simidi biz tanıtıyoruz. Buna rağmen fiyatında söz sahibi ülke Etiyopya. Fiyatlarda bir gerileme yaşanmazsa susam ve türevlerinin kullanıldığı gıdalarda yüzde 50 civarında zamlar yapılacak. Sektör şu anda maliyetleri göğüsleyerek fiyat artışlarını en asgari düzeyde vatandaşa yansıtmaya çalışıyor.' Göksu, devletin milli değerleri korumak için susam ekim alanlarını genişletmesi ve çiftçilere bir takım teşvikler uygulaması gerektiğini aksi taktirde sektörün çok zor günler geçireceğini vurguladı. Sahtecilerin soya yağı karışımlarıyla tahinli ürünler üretmeye başladığını dile getiren Göksu, Sağlık Bakanlığının merdiven altı üretim yapan tesisleri daha sıkı denetlemesi gerektiğini ifade etti. Kriz yoğun sezonda patlak verdi Göksu, kış aylarının özellikle susam ve türevi hammaddelerden üretilen gıdaların tüketiminin yoğun olduğu bir sezon olduğunun söyledi. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimi bakımından helva ve tahin gibi susamlı gıdaların büyük önem taşıdığını belirten Göksu, şunları kaydetti: 'Susam yaklaşık 50 ' ye yakın gıda ve tatlıda kullanıldığı için gıda sektörü için kritik bir ürün. Simit Türk halkının vazgeçemediği hem lezzeti hem de fiyatıyla toplumun her kesiminin yoğun rağbet gösterdiği bir besin kaynağı. Bu ürünlerde fiyat dengesini sağlamak için devletin bir an evvel kalıcı çözümler getirmesi gerek. Üretim alanlarının artırılması ve ithalatta ise alternatif pazarlar bulunması gerek.' Susam ithal eden bir firmanın yönetim kurulu başkanı Fuat Narin de susam pazarındaki olumsuzluğun hammaddesi susam olan mamullere zam olarak döneceğini söyledi. Helva üreten Ufuk Ertuğrul da, doğal beslenmenin ön plana çıktığı son günlerde tahin ve helva gibi doğal ürünlere rağbet olduğunu ancak üretim noktasında da susam temininin sıkıntı yaratmaya başladığını belirtti. Ertuğrul, susam krizinin çözülmemesi halinde tahin ve helvaya zammın kapıda olduğunu ifade etti.[/b][/color] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Diğer Tarla Bitkileri
Susam karaborsa oldu
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt