PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Diğer Tarla Bitkileri
Susam karaborsa oldu
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 764571" data-attributes="member: 41641"><p><strong>Ynt: Susam karaborsa oldu</strong></p><p></p><p><span style="color: blue"><strong>Susam üretimi yüzde 50 geriledi ithalatta üçüncülüğe yükseldik</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>04 Aralık 2013 Çarşamba 05:56</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Susam üretiminde son 10 yılda yüzde 50 oranında gerileme ile birlikte Türkiye susam ithalatında üçüncü ülke konumuna yükseldi</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Seda TUZLU</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>ANTALYA - Türkiyede birçok tarımsal üründe olduğu gibi susam üretiminde de gerileme yaşanıyor. Ekim alanlarının azalması sonucu susam üretimi son 10 yıllık süreçte yüzde 50 geriledi.Antalyada üretimi Osmanlı dönemine kadar uzanan ve padişah sofralarının vazgeçilmezi olan Manavgat menşeli altın susamda da durum farklı değil. Bu kapsamda Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) altın susama alınacak coğrafi işaretle ürünün değerini artırmaya çalışırken, Antalya Ticaret Borsası (ATB) da üretim teşviki için arayış içerisine girdi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, susam üretimine destek olmayınca çiftçinin üretim alışkanlığını bıraktığını vurgulayarak, Susam üretimin düşmesinin nedeni, ekim alanında görülen sürekli ve ciddi azalışlardır. Türkiye susam ihtiyacını üçüncü dünya ülkelerinden karşılıyor. Ayrıca ithal edilen susam tohumlarının kalitesi Türkiye tohumlarıyla karşılaştırılamayacak kadar kötü dedi. Antalyanın susam üretimi için elverişli olmasına karşın bu potansiyelini yeterince kullanmadığı ifade eden Çandır, Susam, yetişme süresi 90-120 gün olan bir bitki. Suya ve besin maddelerine ihtiyacı düşük, toprak seçiciliği az, sıcaklığa toleransı yüksek. Üstelik pazarlama sorunu yok. İkinci ürün tarımında da önemli bir potansiyel. Buna karşın, Türkiyede susam tarımı giderek zarar görüyor ve ekim alanlarını mısır gibi mekanize bitkilere bırakılıyor dedi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Türkiyenin ciddi anlamda susam açığı ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Çandır, Dünyada 2011 yılı susam üretimine baktığımızda Myanmar, Hindistan ve Çin lider ülke konumunda. Yüksek oranda susam tüketen Çin, ithalat sıralamasında da ilk sırada bulunuyor. Çini Japonya ve Türkiye takip ediyor. Türkiye toplam olarak 101 bin 160 ton susam ithalatı gerçekleştirdi. Kısacası Türkiyede yüksek oranda susam açığı bulunuyor ve bu açık karşılanamıyor. Üretim teşvik edilseydi gelinen nokta bu olmazdı. İthalata başladığımız dönemden itibaren, yani son 26 yıldır ortalama olarak ithalatçı ilk 20 ülke arasında altıncı sırada bulunuyoruz. Son 10 yıla baktığımızda ise 3.6ncı sırada bulunurken, son 5 yıllık dönemde üçüncü sırada yer almaktayız dedi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş ise 1970-1990 aralığında Manavgatta susam üretimin oldukça iyi olduğunu vurgulayarak, ilçede turizmin gelişimine paralel olarak susam ekili alanların azalma yaşandığını, tarla bitkileri üretiminde ciddi düşüş gözlendiğini kaydetti. Boztaş, arazi fiyatlarının artması ve tarım alanlarında yapılaşma beklentisinin üretimin düşmesindeki temel nedenler olduğunu söyledi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Susam üretimi sübvanse edilmeli</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Verimli susam türlerinin geliştirilememesi, birim alandan elde edilen ürün miktarının düşük olması ve girdi maliyetlerinin yükselmesi susam üretimini olumsuz etkilemiştir diyen Boztaş, Manavgat genelindeki susam üretimi yaklaşık 2 bin ton civarında. MATSO olarak çalışmalarını halen yürüttüğümüz susamın coğrafi işaretlemesi sürecini tamamladığımızda, Manavgat susamının tanınırlığını sağlamada büyük mesafe kaydedeceğiz. Şu an için Türkiyedeki susam talebi büyük oranda ithalatla karşılanıyor. Buna karşın Konyadan ve Antalyadan pek çok üretici özellikle Manavgat susamını tercih ediyor. Coğrafi işaretleme ile başlattığımız markalaşma sürecini başardığımızda, ürünümüzün değerinin artacağına inanıyoruz şeklinde konuştu.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Boztaş, öncelikli olarak susam üretiminin devlet desteğiyle sübvanse edilmesi ve sertifikalı tohum kullanımının desteklenmesinen ürün için büyük önem arz ettiğini söyledi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Boztaş: Altın susam için coğrafi işaretleme çalışması başlattık</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, altın susam için coğrafi işaret çalışması başlattıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: İlçemizde yaklaşık 430 bin dekar tarım arazisi bulunuyor.Tarımın, ilçe ekonomisinin içinde daha fazla yer alması gerekiyor. Tarımsal üretim değerlerimizin standartlarını güçlendirmek, tarımsal değerlerimize tescil yoluyla sahip çıkmak, ilçemizin tanıtımına katkıda bulunmak adına Manavgat susamını markalaştıracağız.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Çandar: Türkiyede susam üretiminde düzenli bir düşme eğilimi var</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır da susam üretiminin 1991-2012 yılları içerisinde düzenli olarak düşme eğilimi gösterdiğini belirterek, en fazla üretimin olduğu 1991de 43 bin ton olan üretimin, 2012de taban seviyesine inerek 16 bin 221 ton olduğunu söyledi. Çandır, 1991-2012 yılları arasındaki farka baktığımızda 26 bin 779 ton gibi yüksek seviyede gerileme ortaya çıkıyor. Antalyada da benzer durum var. 1991de 5 bin 608 ton seviyelerinde olan susam üretimi, 2012de 3 bin 654 tona indi dedi.</strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 764571, member: 41641"] [b]Ynt: Susam karaborsa oldu[/b] [color=blue][b]Susam üretimi yüzde 50 geriledi ithalatta üçüncülüğe yükseldik 04 Aralık 2013 Çarşamba 05:56 Susam üretiminde son 10 yılda yüzde 50 oranında gerileme ile birlikte Türkiye susam ithalatında üçüncü ülke konumuna yükseldi Seda TUZLU ANTALYA - Türkiyede birçok tarımsal üründe olduğu gibi susam üretiminde de gerileme yaşanıyor. Ekim alanlarının azalması sonucu susam üretimi son 10 yıllık süreçte yüzde 50 geriledi.Antalyada üretimi Osmanlı dönemine kadar uzanan ve padişah sofralarının vazgeçilmezi olan Manavgat menşeli altın susamda da durum farklı değil. Bu kapsamda Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) altın susama alınacak coğrafi işaretle ürünün değerini artırmaya çalışırken, Antalya Ticaret Borsası (ATB) da üretim teşviki için arayış içerisine girdi. ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, susam üretimine destek olmayınca çiftçinin üretim alışkanlığını bıraktığını vurgulayarak, Susam üretimin düşmesinin nedeni, ekim alanında görülen sürekli ve ciddi azalışlardır. Türkiye susam ihtiyacını üçüncü dünya ülkelerinden karşılıyor. Ayrıca ithal edilen susam tohumlarının kalitesi Türkiye tohumlarıyla karşılaştırılamayacak kadar kötü dedi. Antalyanın susam üretimi için elverişli olmasına karşın bu potansiyelini yeterince kullanmadığı ifade eden Çandır, Susam, yetişme süresi 90-120 gün olan bir bitki. Suya ve besin maddelerine ihtiyacı düşük, toprak seçiciliği az, sıcaklığa toleransı yüksek. Üstelik pazarlama sorunu yok. İkinci ürün tarımında da önemli bir potansiyel. Buna karşın, Türkiyede susam tarımı giderek zarar görüyor ve ekim alanlarını mısır gibi mekanize bitkilere bırakılıyor dedi. Türkiyenin ciddi anlamda susam açığı ile karşı karşıya olduğunu vurgulayan Çandır, Dünyada 2011 yılı susam üretimine baktığımızda Myanmar, Hindistan ve Çin lider ülke konumunda. Yüksek oranda susam tüketen Çin, ithalat sıralamasında da ilk sırada bulunuyor. Çini Japonya ve Türkiye takip ediyor. Türkiye toplam olarak 101 bin 160 ton susam ithalatı gerçekleştirdi. Kısacası Türkiyede yüksek oranda susam açığı bulunuyor ve bu açık karşılanamıyor. Üretim teşvik edilseydi gelinen nokta bu olmazdı. İthalata başladığımız dönemden itibaren, yani son 26 yıldır ortalama olarak ithalatçı ilk 20 ülke arasında altıncı sırada bulunuyoruz. Son 10 yıla baktığımızda ise 3.6ncı sırada bulunurken, son 5 yıllık dönemde üçüncü sırada yer almaktayız dedi. MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş ise 1970-1990 aralığında Manavgatta susam üretimin oldukça iyi olduğunu vurgulayarak, ilçede turizmin gelişimine paralel olarak susam ekili alanların azalma yaşandığını, tarla bitkileri üretiminde ciddi düşüş gözlendiğini kaydetti. Boztaş, arazi fiyatlarının artması ve tarım alanlarında yapılaşma beklentisinin üretimin düşmesindeki temel nedenler olduğunu söyledi. Susam üretimi sübvanse edilmeli Verimli susam türlerinin geliştirilememesi, birim alandan elde edilen ürün miktarının düşük olması ve girdi maliyetlerinin yükselmesi susam üretimini olumsuz etkilemiştir diyen Boztaş, Manavgat genelindeki susam üretimi yaklaşık 2 bin ton civarında. MATSO olarak çalışmalarını halen yürüttüğümüz susamın coğrafi işaretlemesi sürecini tamamladığımızda, Manavgat susamının tanınırlığını sağlamada büyük mesafe kaydedeceğiz. Şu an için Türkiyedeki susam talebi büyük oranda ithalatla karşılanıyor. Buna karşın Konyadan ve Antalyadan pek çok üretici özellikle Manavgat susamını tercih ediyor. Coğrafi işaretleme ile başlattığımız markalaşma sürecini başardığımızda, ürünümüzün değerinin artacağına inanıyoruz şeklinde konuştu. Boztaş, öncelikli olarak susam üretiminin devlet desteğiyle sübvanse edilmesi ve sertifikalı tohum kullanımının desteklenmesinen ürün için büyük önem arz ettiğini söyledi. Boztaş: Altın susam için coğrafi işaretleme çalışması başlattık MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, altın susam için coğrafi işaret çalışması başlattıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: İlçemizde yaklaşık 430 bin dekar tarım arazisi bulunuyor.Tarımın, ilçe ekonomisinin içinde daha fazla yer alması gerekiyor. Tarımsal üretim değerlerimizin standartlarını güçlendirmek, tarımsal değerlerimize tescil yoluyla sahip çıkmak, ilçemizin tanıtımına katkıda bulunmak adına Manavgat susamını markalaştıracağız. Çandar: Türkiyede susam üretiminde düzenli bir düşme eğilimi var ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır da susam üretiminin 1991-2012 yılları içerisinde düzenli olarak düşme eğilimi gösterdiğini belirterek, en fazla üretimin olduğu 1991de 43 bin ton olan üretimin, 2012de taban seviyesine inerek 16 bin 221 ton olduğunu söyledi. Çandır, 1991-2012 yılları arasındaki farka baktığımızda 26 bin 779 ton gibi yüksek seviyede gerileme ortaya çıkıyor. Antalyada da benzer durum var. 1991de 5 bin 608 ton seviyelerinde olan susam üretimi, 2012de 3 bin 654 tona indi dedi.[/b][/color] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Diğer Tarla Bitkileri
Susam karaborsa oldu
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt