PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
TARLADA GUBRE KULLANIMI HAKKINDA
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="atila" data-source="post: 232955" data-attributes="member: 1807"><p><strong>Ynt: TARLADA GUBRE KULLANIMI HAKKINDA</strong></p><p></p><p>ABI KIMYASAL GUBRELER UZUN VADEDE ZARAR VERIYOR DEDIM NEDEN DEMISSIN SEN BU YASINDA BUNU BILMIYORSAN BURAK BU ISI KIMYASAL GUBRE ZAMANLA TOPRAKTA TUZLULUGU ARTIRIP TOPRAGIN VERIMINI DUSURUYOR TOPRAK TANSIYONU DERIZ YA TOPRAGIN PH DUSURUP URUNUN GEC VE DENGESIZ YETISMESINI SAGLIYOR AYRICA CESIT ARTIRIMINA GIDEMIYORSUN BUNUN ICIN BIR YIL BUGDAY EKINCE OTEKI YIL ARPA VEYA FIG GIBI TOPRAGIN FAZLA ASIT VE AZOTUNU ALAN BITKILER VEYA FASULYE VEYA KARPUZ EKMEK ZORUNDA KALIYORSUN BIZIM BURDA PATATES EKENLER DEKARA BIR SEZONDA 400 KILO GUBRE ATARLAR IKINCI SENEYE TEKRARA PATATES EKEMEZSIN EKERSEN YANAR MECBUREN BUGDAY TURU BISEY EKMEK ZORUNDASIN ONADA TEK GRAM GUBRE KULLANMADAN EKECN YOKSA ELINE BISEY GECMEZ SULAMAK BILE BAZEN KAR ETMIYOR SEN HIC HAYVAN GUBRESIYLE KIMYASAL GUBRENIN URUNLERINI KARSILASTIRMADIN MI SANA EN BASIT ORGANIK GUBRENIN TARIFINI BU SEKILDE YAPAYIM</p><p></p><p>Loruoğlu kardeş,</p><p></p><p>1. BİLGİ SAHİBİ OLMADAN, FİKİR SAHİBİ OLUNMAZ (Uğur Mumcu).</p><p></p><p>2. E-posta adresime gönderdiğiniz yazınızı foruma katıyorum, çünkü Trakkulüp üyelerinin değişik bilgileri ve bakış açılarını öğrenme hakları olduğunu düşünüyorum.</p><p></p><p>3. Hangi işi bırakmamı tavsiye ediyorsunuz? Mühendisliği bırakamam, çünkü 1989`dan beri benim mesleğim bu. Çiftçiliği bırakamam, çünkü yeni başladım. </p><p></p><p>Yanlış ve/veya eksik bilinenlere gelelim:</p><p>1. Toprak tansiyonu ifadesini hiç duymadım. Tabiki benim duymamam, olmadığı anlamına gelmez. Açıklarsanız sevinirim. Tuzluluk ise en çok fazla sulama ile oluşur.</p><p>2. Toprak pH`sı basite indigenerek toprağın <7 = asit / nötr / alkali = 7> karakterde olup olmadığını gösterir. Birincil olarak toprakta bazı besin maddelerinin bitki tarafından alınımını etkiler. İkincil olarakta ekstrem durumlarda (pH 3-4 veya pH 10-12) bitki büyümesi imkansızlaşır. Türkiye`de topraklar kireçli taşlardan oluştukları ve arid bir iklim hüküm sürdüğü için (Karadeniz bölgesi hariç) alkali karaktere (pH 7-8) sahiptir.</p><p>3. Kullanılan bütün kimyasal gübrelerin toprağın pH`sını düşürdüğü doğru değil. Amonyum sulfat içeriğindeki kükürtden dolayı düşürür, kireçli amonyum nitrat (%26 AN) değiştirmez.</p><p>4. Bütün baklagiller (Fiğ, mercimek, fasulye, bakla, yonca vs vs) köklerindeki bakteriler sayesinde havada serbest bulunan azotu bağlama ve kullanma olanağına sahiptirler. Dolayısıyla baklagillere azotlu gübre verilmez. Baklagiller bağladıkları azotun hepsini kullanmadıkları için ve bu azot tarlaya ekilen diğer ürüne kaldığı için, fiğden vs sonra buğday ekilen tarlalarda daha az azot gübresi verilmesi gerekir.</p><p>5. Bitkilerin mutlaka münavebeli / nöbetli ekilip-ekilmeyeceği bitki türüne bağlıdır. Örneğin mısır kendisi ile uyumlu bir bitkidir. Aynı tarlaya yıllarca arka arkaya ekilebilir. Mercimek veya kimyon kendileri ile uyumsuz bitkilerdir. Arka arkaya ekemezsiniz.</p><p>6. Organik gübrelerinin (ahır gübreleri, tavuk gübreleri, bitki artıkları) hepsi besin maddeleri (azot, fosfor, potas vs) içerirler, yalnız miktarlar çok düşüktür. Bunları kullanmaktaki amaç, il etapta toprağın fiziksel yapısını iyileştirmektir (Su / hava kapasitesini düzenlemek gibi). Sıvı organik gübre olarak satılan ürünlerin içinde de azot-fosfor vs bulunur ama organik şekilde.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="atila, post: 232955, member: 1807"] [b]Ynt: TARLADA GUBRE KULLANIMI HAKKINDA[/b] ABI KIMYASAL GUBRELER UZUN VADEDE ZARAR VERIYOR DEDIM NEDEN DEMISSIN SEN BU YASINDA BUNU BILMIYORSAN BURAK BU ISI KIMYASAL GUBRE ZAMANLA TOPRAKTA TUZLULUGU ARTIRIP TOPRAGIN VERIMINI DUSURUYOR TOPRAK TANSIYONU DERIZ YA TOPRAGIN PH DUSURUP URUNUN GEC VE DENGESIZ YETISMESINI SAGLIYOR AYRICA CESIT ARTIRIMINA GIDEMIYORSUN BUNUN ICIN BIR YIL BUGDAY EKINCE OTEKI YIL ARPA VEYA FIG GIBI TOPRAGIN FAZLA ASIT VE AZOTUNU ALAN BITKILER VEYA FASULYE VEYA KARPUZ EKMEK ZORUNDA KALIYORSUN BIZIM BURDA PATATES EKENLER DEKARA BIR SEZONDA 400 KILO GUBRE ATARLAR IKINCI SENEYE TEKRARA PATATES EKEMEZSIN EKERSEN YANAR MECBUREN BUGDAY TURU BISEY EKMEK ZORUNDASIN ONADA TEK GRAM GUBRE KULLANMADAN EKECN YOKSA ELINE BISEY GECMEZ SULAMAK BILE BAZEN KAR ETMIYOR SEN HIC HAYVAN GUBRESIYLE KIMYASAL GUBRENIN URUNLERINI KARSILASTIRMADIN MI SANA EN BASIT ORGANIK GUBRENIN TARIFINI BU SEKILDE YAPAYIM Loruoğlu kardeş, 1. BİLGİ SAHİBİ OLMADAN, FİKİR SAHİBİ OLUNMAZ (Uğur Mumcu). 2. E-posta adresime gönderdiğiniz yazınızı foruma katıyorum, çünkü Trakkulüp üyelerinin değişik bilgileri ve bakış açılarını öğrenme hakları olduğunu düşünüyorum. 3. Hangi işi bırakmamı tavsiye ediyorsunuz? Mühendisliği bırakamam, çünkü 1989`dan beri benim mesleğim bu. Çiftçiliği bırakamam, çünkü yeni başladım. Yanlış ve/veya eksik bilinenlere gelelim: 1. Toprak tansiyonu ifadesini hiç duymadım. Tabiki benim duymamam, olmadığı anlamına gelmez. Açıklarsanız sevinirim. Tuzluluk ise en çok fazla sulama ile oluşur. 2. Toprak pH`sı basite indigenerek toprağın <7 = asit / nötr / alkali = 7> karakterde olup olmadığını gösterir. Birincil olarak toprakta bazı besin maddelerinin bitki tarafından alınımını etkiler. İkincil olarakta ekstrem durumlarda (pH 3-4 veya pH 10-12) bitki büyümesi imkansızlaşır. Türkiye`de topraklar kireçli taşlardan oluştukları ve arid bir iklim hüküm sürdüğü için (Karadeniz bölgesi hariç) alkali karaktere (pH 7-8) sahiptir. 3. Kullanılan bütün kimyasal gübrelerin toprağın pH`sını düşürdüğü doğru değil. Amonyum sulfat içeriğindeki kükürtden dolayı düşürür, kireçli amonyum nitrat (%26 AN) değiştirmez. 4. Bütün baklagiller (Fiğ, mercimek, fasulye, bakla, yonca vs vs) köklerindeki bakteriler sayesinde havada serbest bulunan azotu bağlama ve kullanma olanağına sahiptirler. Dolayısıyla baklagillere azotlu gübre verilmez. Baklagiller bağladıkları azotun hepsini kullanmadıkları için ve bu azot tarlaya ekilen diğer ürüne kaldığı için, fiğden vs sonra buğday ekilen tarlalarda daha az azot gübresi verilmesi gerekir. 5. Bitkilerin mutlaka münavebeli / nöbetli ekilip-ekilmeyeceği bitki türüne bağlıdır. Örneğin mısır kendisi ile uyumlu bir bitkidir. Aynı tarlaya yıllarca arka arkaya ekilebilir. Mercimek veya kimyon kendileri ile uyumsuz bitkilerdir. Arka arkaya ekemezsiniz. 6. Organik gübrelerinin (ahır gübreleri, tavuk gübreleri, bitki artıkları) hepsi besin maddeleri (azot, fosfor, potas vs) içerirler, yalnız miktarlar çok düşüktür. Bunları kullanmaktaki amaç, il etapta toprağın fiziksel yapısını iyileştirmektir (Su / hava kapasitesini düzenlemek gibi). Sıvı organik gübre olarak satılan ürünlerin içinde de azot-fosfor vs bulunur ama organik şekilde. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
TARLADA GUBRE KULLANIMI HAKKINDA
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt