PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Muhabbetleri
Tarladan Çöp Çıkarmayanlar
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="ofas" data-source="post: 243702" data-attributes="member: 20560"><p><strong>Ynt: Tarladan Çöp Çıkarmayanlar</strong></p><p></p><p>Atila nickli kardeş, benden çok yaşayacaksın herhalde. Toprağa karışan anız artıklarının çürümesi C/N oranına yani azot karbon oranına bağlıdır oranda 20 üstü için azot takviye etmek gerekir.</p><p>Azot o dönemde atılmıyorsa bir sonraki ürüne atılandan biraz daha fazla azot kullanılırsa bence sorun çözülür.</p><p>Anız yakmak ile yakmamak arasındaki farkı anlamak içinise uygulamak zor gelirse düşünelim, bir kovaya sadece toprak diğer bir kovayada toprak + ufalanmış ayçiçek sapı koyalım ve herhangi bir şeyle karıştırmayı deneyelim. Elbette sadece toprak ağır olduğu için karıştırmak zor olacaktır. Diğerinin birim ağırlığı az olduğu için işlem daha kolay olacaktır.</p><p>Bunun sebebi anız artıklarının topraktan hafif olmasıdır. </p><p>Anız artıkları ile toprak arasındaki boşluklarda hava daha kolay sirküle olacağından toprak ısısı çabuk artacak, su buralara dolduğundan toprağın su tutma kapasiteside aratacktır. Ayrıca artıklar+toprak sırf topraktan daha hafif olduğu için bitki bu toprakta daha kolay çimlenip sürebilecektir.</p><p>8 yıldır ayçiçeği ekiyorum ilk yıl acemiliğe denk geldi dışarı çıkardımve bu son oldu. Artıkların toprakta kalmasının hiçbir zararını görmedim.</p><p>Geçen yılki başıma gelen durumu anlatayım kısaca. 3 kez ayçiçeği ekilmiş tarlama pancar sonrası buğday ekmiştim. Eskişehir Porsuk çayı etrafını bilenler forumda var. Tarla buradaydı, buğday 1 kez salma sulandı. Eylül ayında tarlayı pullukla sürdüm ne kesek vardı nede traktör zorlandı. Pancar yeri çok iyi sürülemez hele geç kalınımışsa çamurda sürersin, toprak sıkışır takip eden sene de kolay sürülemez haliyle. Ama dediğim zamanda rahatça sürebildim bunun sebebi organik maddenin tarlada yüksek oluşu tahlillerde %5 organik madde çıkıyor ve bu kesinlikle az değil.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ofas, post: 243702, member: 20560"] [b]Ynt: Tarladan Çöp Çıkarmayanlar[/b] Atila nickli kardeş, benden çok yaşayacaksın herhalde. Toprağa karışan anız artıklarının çürümesi C/N oranına yani azot karbon oranına bağlıdır oranda 20 üstü için azot takviye etmek gerekir. Azot o dönemde atılmıyorsa bir sonraki ürüne atılandan biraz daha fazla azot kullanılırsa bence sorun çözülür. Anız yakmak ile yakmamak arasındaki farkı anlamak içinise uygulamak zor gelirse düşünelim, bir kovaya sadece toprak diğer bir kovayada toprak + ufalanmış ayçiçek sapı koyalım ve herhangi bir şeyle karıştırmayı deneyelim. Elbette sadece toprak ağır olduğu için karıştırmak zor olacaktır. Diğerinin birim ağırlığı az olduğu için işlem daha kolay olacaktır. Bunun sebebi anız artıklarının topraktan hafif olmasıdır. Anız artıkları ile toprak arasındaki boşluklarda hava daha kolay sirküle olacağından toprak ısısı çabuk artacak, su buralara dolduğundan toprağın su tutma kapasiteside aratacktır. Ayrıca artıklar+toprak sırf topraktan daha hafif olduğu için bitki bu toprakta daha kolay çimlenip sürebilecektir. 8 yıldır ayçiçeği ekiyorum ilk yıl acemiliğe denk geldi dışarı çıkardımve bu son oldu. Artıkların toprakta kalmasının hiçbir zararını görmedim. Geçen yılki başıma gelen durumu anlatayım kısaca. 3 kez ayçiçeği ekilmiş tarlama pancar sonrası buğday ekmiştim. Eskişehir Porsuk çayı etrafını bilenler forumda var. Tarla buradaydı, buğday 1 kez salma sulandı. Eylül ayında tarlayı pullukla sürdüm ne kesek vardı nede traktör zorlandı. Pancar yeri çok iyi sürülemez hele geç kalınımışsa çamurda sürersin, toprak sıkışır takip eden sene de kolay sürülemez haliyle. Ama dediğim zamanda rahatça sürebildim bunun sebebi organik maddenin tarlada yüksek oluşu tahlillerde %5 organik madde çıkıyor ve bu kesinlikle az değil. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Muhabbetleri
Tarladan Çöp Çıkarmayanlar
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt