PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Bilgi Kutusu
Toprak. (Bir Canlı Hakkında Herşey)
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="thracian" data-source="post: 893013" data-attributes="member: 51570"><p><strong>Ynt: Toprak. (Bir Canlı Hakkında Herşey)</strong></p><p></p><p>Yılmaz, paylaşımın ders niteliğinde bir konu olmuş, emeğin için teşekkürler. Toprakla ilgilenen herkes keşke bu konuyu iyice incelese (ben baştan sona iki kere okudum).</p><p>Bu kadar bilgiyi özümseyip hemen bir şeyler söylemek zor ama anladığım kısmıyla bende uyandırdığı düşünceleri de paylaşmak isterim;</p><p>Yukarıdaki bilgilerin de bize söylediği gibi insanlar toprağın jeolojik, mineral, kimyasal yapısını neredeyse tamamen anlamış durumdalar, bu bilgilerin ve teknolojik gelişmelerin sonucu olarak; insanlığın tarımla uğraşmaya başladığı günden beri en büyük devrim olan kimyevi gübreler üretildi. Kimyevi gübreler olmasa Dünya nüfusu asla bu kadar çoğalamazdı. </p><p>Kimyevi gübre kullanımının oluşturduğu sıkıntılar ortada ve nüfusumuz hızla artmaya devam ediyor, bundan sonra ne olacak, bir sonraki devrim nereden gelecek?</p><p>Tarım yöntemlerini tümüyle değiştirmeye gebe çalışmalara baktığımızda bütün oklar şu adamı işaret ediyor gibi: Craig Venter.</p><p>Craig Venter insan genomunun haritalanmasının öncülerinden genetik bilimci ve biyolog. Yaptığı birçok ilginç çalışmalar var ve bunlara 'sentetik biyoloji' diyebiliriz.</p><p>Bazı çalışmaları şöyle;</p><p>Bir asma bitkisinin kökündeki tüm mikro organizma ' nın gen haritasını çıkararak, mikro organizmaların bitkiyle simbiyotik ilişkisinin üzümün ve dolayısıyla üretilen şarabın tadı ve kalitesi üzerindeki etkileri belirlemek.</p><p>Bundan bir adım ilerisi;</p><p>Hücre çekirdeği alınmış bir bakterinin (ölü) içine tamamen labaratuvarda sentezlenmiş bir çekirdek (dna) yerleştirerek tekrar canlı hale getirmek ki bunun ne anlama geldiği (cansız bir şeyi canlandırmak) çok tartışma götürür bir konu ve bu abi bu konuda hiç mütevazı değil.</p><p>Bunun da bir adım ilerisi;</p><p>Doğal bir mikro organizmanın dna ' sını çıkarıp yerine yine labaratuvarda sentezlenmiş bir dna yerleştirerek organik maddeleri özümseyip Ethanol (mazotun hammaddesi diyebiliriz buna ya da kısaca yakıt) üreten yapay (doğada bunu yapabilen bir organizma yok) bir bakteriye çevirmesi. </p><p>Velhasıl Genetiği değiştirilmiş Mikro organizmalar (GMO). Bizim konumuzda toprak mikrobiyolojisi ve toprak mikro organizmalarının yukarıdaki gibi manüplasyonu hayatımızı derinden etkileyecek sonuçlara gebe gibi görünüyor, biraz fikir jimnastiği ile inanılmaz varyasyonlarda kullanım alanları bulunabilir. Bu konuda dünyada epeyce de yol alınmış/alınıyor.Günlük hayatımızı etkiler nitelikteki sonuçlarını ne zamamn görürüz bilemiyorum ama benim kanaatim çok uzak olmadığı yönünde.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="thracian, post: 893013, member: 51570"] [b]Ynt: Toprak. (Bir Canlı Hakkında Herşey)[/b] Yılmaz, paylaşımın ders niteliğinde bir konu olmuş, emeğin için teşekkürler. Toprakla ilgilenen herkes keşke bu konuyu iyice incelese (ben baştan sona iki kere okudum). Bu kadar bilgiyi özümseyip hemen bir şeyler söylemek zor ama anladığım kısmıyla bende uyandırdığı düşünceleri de paylaşmak isterim; Yukarıdaki bilgilerin de bize söylediği gibi insanlar toprağın jeolojik, mineral, kimyasal yapısını neredeyse tamamen anlamış durumdalar, bu bilgilerin ve teknolojik gelişmelerin sonucu olarak; insanlığın tarımla uğraşmaya başladığı günden beri en büyük devrim olan kimyevi gübreler üretildi. Kimyevi gübreler olmasa Dünya nüfusu asla bu kadar çoğalamazdı. Kimyevi gübre kullanımının oluşturduğu sıkıntılar ortada ve nüfusumuz hızla artmaya devam ediyor, bundan sonra ne olacak, bir sonraki devrim nereden gelecek? Tarım yöntemlerini tümüyle değiştirmeye gebe çalışmalara baktığımızda bütün oklar şu adamı işaret ediyor gibi: Craig Venter. Craig Venter insan genomunun haritalanmasının öncülerinden genetik bilimci ve biyolog. Yaptığı birçok ilginç çalışmalar var ve bunlara 'sentetik biyoloji' diyebiliriz. Bazı çalışmaları şöyle; Bir asma bitkisinin kökündeki tüm mikro organizma ' nın gen haritasını çıkararak, mikro organizmaların bitkiyle simbiyotik ilişkisinin üzümün ve dolayısıyla üretilen şarabın tadı ve kalitesi üzerindeki etkileri belirlemek. Bundan bir adım ilerisi; Hücre çekirdeği alınmış bir bakterinin (ölü) içine tamamen labaratuvarda sentezlenmiş bir çekirdek (dna) yerleştirerek tekrar canlı hale getirmek ki bunun ne anlama geldiği (cansız bir şeyi canlandırmak) çok tartışma götürür bir konu ve bu abi bu konuda hiç mütevazı değil. Bunun da bir adım ilerisi; Doğal bir mikro organizmanın dna ' sını çıkarıp yerine yine labaratuvarda sentezlenmiş bir dna yerleştirerek organik maddeleri özümseyip Ethanol (mazotun hammaddesi diyebiliriz buna ya da kısaca yakıt) üreten yapay (doğada bunu yapabilen bir organizma yok) bir bakteriye çevirmesi. Velhasıl Genetiği değiştirilmiş Mikro organizmalar (GMO). Bizim konumuzda toprak mikrobiyolojisi ve toprak mikro organizmalarının yukarıdaki gibi manüplasyonu hayatımızı derinden etkileyecek sonuçlara gebe gibi görünüyor, biraz fikir jimnastiği ile inanılmaz varyasyonlarda kullanım alanları bulunabilir. Bu konuda dünyada epeyce de yol alınmış/alınıyor.Günlük hayatımızı etkiler nitelikteki sonuçlarını ne zamamn görürüz bilemiyorum ama benim kanaatim çok uzak olmadığı yönünde. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Bilgi Kutusu
Toprak. (Bir Canlı Hakkında Herşey)
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt