PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Muhabbetleri
Toprak yoksa gıda da yok
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 745557" data-attributes="member: 41641"><p><span style="color: blue"><strong>Toprak yoksa gıda da yok</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>15 Ekim 2013 Salı 10:58</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Her yıl 16 Ekimde kutlanan Dünya Gıda Gününde TEMA Vakfı bir kez daha sağlıklı gıda için sağlıklı toprakların önemini hatırlattı.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>İSTANBUL - TEMA Vakfı Dünya Gıda Günü kapsamında yaptığı açıklamada Türkiyedeki tarım alanlarının yüzde 59unda, meraların ise yüzde 64ünde yaşanan erozyon sorununun gıda güvenliği için büyük risk taşıdığını belirtti. Yeterli ve sağlıklı gıda üretebilmek için öncelikle verimli toprakların erozyon tehdidinden kurtarılması, amaç dışı kullanımların önlenmesi, kimyasal gübre ve aşırı ilaç kullanımına son verilmesinin önemine dikkat çekti. Vakıf böylelikle, tarımsal biyolojik çeşitlilik ve tarım ekosisteminin birlikte korunabileceğini ifade etti.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç Dünya Gıda Günü kapsamında Türkiyedeki tarım ve mera arazilerinin tarım dışı amaçlarla kullanımının gıda güvenliği üzerinde yarattığı tehditlere dikkat çekti. Ataç, Tarım arazilerimizin, sanayi, yerleşim, enerji ve maden yatırımlarından dolayı tarım dışı amaçlarla kullanımı; erozyon ve iklim değişikliğine bağlı kuraklık gibi sebeplerle kırılgan hale gelen topraklarımız üzerindeki tehdidi daha da arttıracaktır. Sağlıklı gıdanın, sağlıklı topraklardan geldiği unutulmamalıdır. Bunun için tarım arazilerimizin korunması ülke olarak önceliklerimizden biri olmalıdır. dedi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Ekosisteminin yüzde 60ı gıda üretimi için verimsizleşiyor ya da sürdürülebilirliğini yitiriyor</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>1979 yılından beri her yıl 16 Ekimde kutlanan Dünya Gıda Gününün 2013 yılı teması Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri olarak ilan edildi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)nun bu kapsamda yayınladığı verilere göre, dünya ekosisteminin yüzde 60ı gıda üretimi için verimsizleşiyor ya da sürdürülebilirliğini yitiriyor. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Bununla beraber, dünyada beş yaşın altındaki her dört çocuktan biri (165 milyon çocuk) yetersiz beslenme sebebiyle fiziksel ve zihinsel gelişimini tamamlayamıyor. 2 milyar kişinin, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri alamadığı kaydedilirken, buna karşılık 466 milyon kişinin aşırı gıda tüketiminden ve obeziteden kaynaklı sağlık sorunları riski taşıdığı belirtiliyor. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Yetersiz beslenmenin küresel ekonomiye maliyeti, verimlilik kaybı ve doğrudan sağlık giderleri olmak üzere yılda 3,5 trilyon dolar olarak ifade edilirken, bu oran kişi başı 500 dolara denk geliyor. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>FAO, ekosistemin sürdürülebilirliği için tarım alanındaki tüm faaliyetlerde her damla suyun ve her karış toprağın verimli olarak kullanılmasının büyük önem taşıdığını ifade ediyor. Bunlara ek olarak, yanlış uygulamaların, iklim değişikliği ile birlikte, tarım alanlarının ve temiz suların yetersizleşmesine, toprağın verimsizleşmesine, biyolojik çeşitliliğin azalmasına, orman ve deniz kaynaklarının tükenmesine yol açtığı vurgulanıyor.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Ekim 1945de, beslenme düzeyini iyileştirmek, tarımsal üretkenliği artırmak ve kırsal kesimde yaşam düzeyini yükseltmek amacıyla kuruldu. FAO açlıkla ve kötü beslenme ile mücadele ediyor ve üye ülkelere tarım kesiminin sürdürülebilir kalkınması, balıkçılık ve ormancılığın geliştirilmesi, tarımsal ürün dağıtım ve muhafazasında yardımcı oluyor.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)nun verilerine göre:</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>- Dünya genelinde 2 milyar insan yetersiz beslenirken, 466 milyon insan sınırsız gıda tüketiminden ve obeziteden kaynaklı sağlık sorunları yaşıyor.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>- Dünyada beş yaşının altındaki her dört çocuktan birinin yetersiz beslenme sebebiyle fiziksel ve zihinsel olarak yeterli düzeyde gelişemiyor. Bu rakam 165 milyon çocuk anlamına gelirken, 2 milyar kişinin de gerekli olan vitamin ve mineralleri alamadığı kaydediliyor. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>- Yetersiz beslenmenin küresel ekonomiye maliyeti yılda 3,5 trilyon dolar. Bu, kişi başına 500 dolara karşılık </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>- Sadece yükselen gıda talebini karşılamak için tarımsal üretimin yüzde 60 oranında artması gerekiyor.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>- Tarım ve hayvancılık temiz su kaynaklarının yüzde 70ini kullanıyor. Bu alanlar ormanlarla birlikte Dünya karasal yüzeyinin yüzde 60ını kaplıyor. Hayvancılık tek başına Dünyadaki tarıma uygun alanların yüzde 80ini kullanıyor.</strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 745557, member: 41641"] [color=blue][b]Toprak yoksa gıda da yok 15 Ekim 2013 Salı 10:58 Her yıl 16 Ekimde kutlanan Dünya Gıda Gününde TEMA Vakfı bir kez daha sağlıklı gıda için sağlıklı toprakların önemini hatırlattı. İSTANBUL - TEMA Vakfı Dünya Gıda Günü kapsamında yaptığı açıklamada Türkiyedeki tarım alanlarının yüzde 59unda, meraların ise yüzde 64ünde yaşanan erozyon sorununun gıda güvenliği için büyük risk taşıdığını belirtti. Yeterli ve sağlıklı gıda üretebilmek için öncelikle verimli toprakların erozyon tehdidinden kurtarılması, amaç dışı kullanımların önlenmesi, kimyasal gübre ve aşırı ilaç kullanımına son verilmesinin önemine dikkat çekti. Vakıf böylelikle, tarımsal biyolojik çeşitlilik ve tarım ekosisteminin birlikte korunabileceğini ifade etti. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç Dünya Gıda Günü kapsamında Türkiyedeki tarım ve mera arazilerinin tarım dışı amaçlarla kullanımının gıda güvenliği üzerinde yarattığı tehditlere dikkat çekti. Ataç, Tarım arazilerimizin, sanayi, yerleşim, enerji ve maden yatırımlarından dolayı tarım dışı amaçlarla kullanımı; erozyon ve iklim değişikliğine bağlı kuraklık gibi sebeplerle kırılgan hale gelen topraklarımız üzerindeki tehdidi daha da arttıracaktır. Sağlıklı gıdanın, sağlıklı topraklardan geldiği unutulmamalıdır. Bunun için tarım arazilerimizin korunması ülke olarak önceliklerimizden biri olmalıdır. dedi. Ekosisteminin yüzde 60ı gıda üretimi için verimsizleşiyor ya da sürdürülebilirliğini yitiriyor 1979 yılından beri her yıl 16 Ekimde kutlanan Dünya Gıda Gününün 2013 yılı teması Gıda Güvencesi ve Beslenme için Sürdürülebilir Gıda Sistemleri olarak ilan edildi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)nun bu kapsamda yayınladığı verilere göre, dünya ekosisteminin yüzde 60ı gıda üretimi için verimsizleşiyor ya da sürdürülebilirliğini yitiriyor. Bununla beraber, dünyada beş yaşın altındaki her dört çocuktan biri (165 milyon çocuk) yetersiz beslenme sebebiyle fiziksel ve zihinsel gelişimini tamamlayamıyor. 2 milyar kişinin, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri alamadığı kaydedilirken, buna karşılık 466 milyon kişinin aşırı gıda tüketiminden ve obeziteden kaynaklı sağlık sorunları riski taşıdığı belirtiliyor. Yetersiz beslenmenin küresel ekonomiye maliyeti, verimlilik kaybı ve doğrudan sağlık giderleri olmak üzere yılda 3,5 trilyon dolar olarak ifade edilirken, bu oran kişi başı 500 dolara denk geliyor. FAO, ekosistemin sürdürülebilirliği için tarım alanındaki tüm faaliyetlerde her damla suyun ve her karış toprağın verimli olarak kullanılmasının büyük önem taşıdığını ifade ediyor. Bunlara ek olarak, yanlış uygulamaların, iklim değişikliği ile birlikte, tarım alanlarının ve temiz suların yetersizleşmesine, toprağın verimsizleşmesine, biyolojik çeşitliliğin azalmasına, orman ve deniz kaynaklarının tükenmesine yol açtığı vurgulanıyor. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Ekim 1945de, beslenme düzeyini iyileştirmek, tarımsal üretkenliği artırmak ve kırsal kesimde yaşam düzeyini yükseltmek amacıyla kuruldu. FAO açlıkla ve kötü beslenme ile mücadele ediyor ve üye ülkelere tarım kesiminin sürdürülebilir kalkınması, balıkçılık ve ormancılığın geliştirilmesi, tarımsal ürün dağıtım ve muhafazasında yardımcı oluyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)nun verilerine göre: - Dünya genelinde 2 milyar insan yetersiz beslenirken, 466 milyon insan sınırsız gıda tüketiminden ve obeziteden kaynaklı sağlık sorunları yaşıyor. - Dünyada beş yaşının altındaki her dört çocuktan birinin yetersiz beslenme sebebiyle fiziksel ve zihinsel olarak yeterli düzeyde gelişemiyor. Bu rakam 165 milyon çocuk anlamına gelirken, 2 milyar kişinin de gerekli olan vitamin ve mineralleri alamadığı kaydediliyor. - Yetersiz beslenmenin küresel ekonomiye maliyeti yılda 3,5 trilyon dolar. Bu, kişi başına 500 dolara karşılık - Sadece yükselen gıda talebini karşılamak için tarımsal üretimin yüzde 60 oranında artması gerekiyor. - Tarım ve hayvancılık temiz su kaynaklarının yüzde 70ini kullanıyor. Bu alanlar ormanlarla birlikte Dünya karasal yüzeyinin yüzde 60ını kaplıyor. Hayvancılık tek başına Dünyadaki tarıma uygun alanların yüzde 80ini kullanıyor.[/b][/color] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Muhabbetleri
Toprak yoksa gıda da yok
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt