PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Diğer Tarla Bitkileri
Trakya Tarımsal Araştırmanın Yeni Çeşitleri Tescil Edildi
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="alper4u" data-source="post: 843829" data-attributes="member: 47774"><p><strong>-Verimleri ve değerleri etkili çeşitler geliştirmişler özellikle SABAN buğday çeşidini merak etmekteyim.</strong></p><p></p><p>TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN TESCİL EDİLEN YENİ BUĞDAY VE ARPA ÇEŞİDİ</p><p>11 Nisan 2014 tarihinde Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü/Ankarada yapılan Serin İklim Tahılları Tescil Komitesi Toplantısında 1 adet buğday, 1 adet arpa çeşidimiz tescil edilmiştir.</p><p></p><p><span style="color: red"><strong>SABAN</strong></span> ismi ile tescil edilen ekmeklik buğday çeşidimiz kılçıklı, beyaz başaklı ve kırmızı tanelidir. Yüksek verim potansiyeline sahip olup tescil denemelerinde Tekirdağda <strong>1056 kg/da</strong> verime ulaşmıştır. Özellikle bitki boyu ve sap yapısı sağlam olduğu için taban araziler ile sahil kuşağına da tavsiye edilmektedir. Yatmaya dayanıklı, ekmeklik kalitesi iyidir. Diğer özellikleri aşağıda verilmiştir.</p><p></p><p><span style="color: red"><strong>HASAT</strong></span> ismi ile tescil edilen arpa çeşidimiz başak yapısı 2 sıralıdır. Yüksek verim potansiyeline sahip olup tescil denemelerinde ortalama verimi <strong>725 kg/da</strong> olmuştur. Bitki boyu orta uzunlukta ve sap yapısı elastiki olduğu yatmaya dayanıklıdır. Yemlik kaliteye sahip olup diğer özellikleri aşağıda verilmiştir. </p><p></p><p><u><span style="color: red">SABAN Buğday Çeşidinin Özellikleri</span></u></p><p></p><p>TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme yolu ile geliştirilen ve 2014 yılında tescil ettirilen ekmeklik buğday çeşididir.</p><p></p><p>MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Beyaz başaklı, kılçıklı başakları orta uzun olup eğik görünümdedir. Bitki boyu 70-95 cm arasındadır. Tanesi kırmızı, sert, yarı-sert yapıda olup orta iriliktedir. TARIMSAL</p><p></p><p>ÖZELLİKLERİ: Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Trakya-Marmara Bölgesinde her türlü toprak yapısına tavsiye edilir. Özellikle taban arazilerde yatmaya dayanıklılığı çok iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir. Tescil denemesi ortalama verimi 832 kg/da. (675-1056 kg/da Tescil denemeleri). Kullanılacak tohumluk miktarı m2ye 450-550 dane (18-20 kg/da) arasında olmalıdır.</p><p></p><p>PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Küllemeye toleranslı, kahverengi pasa orta hassastır. Yatmaya dayanıklıdır.</p><p></p><p>KALİTE ÖZELLİKLERİ: Ekmeklik kalitesi iyidir. Bin tane ağırlığı 38-45 gr, hektolitre ağırlığı 73-83 kg, protein oranı % 12-16, gluten oranı % 30-46, gluten indeksi %72-91, su absorbsiyonu %58-63, alveograf enerji 106-178, yumuşama derecesi %240-120, un verimi %71-74 ve sedimantasyon miktarı 28-54 mldir (2011-2013 yılı tescil denemeleri).</p><p><a href="http://www.ttae.gov.tr/images/haberler/saban_hasat_yeni_cesitler/saban_basak.jpg" target="_blank">http://www.ttae.gov.tr/images/haberler/saban_hasat_yeni_cesitler/saban_basak.jpg</a></p><p><a href="http://www.ttae.gov.tr/images/haberler/saban_hasat_yeni_cesitler/saban_dane.jpg" target="_blank">http://www.ttae.gov.tr/images/haberler/saban_hasat_yeni_cesitler/saban_dane.jpg</a></p><p></p><p><span style="color: red"><u>HASAT Arpa Çeşidinin Özellikleri</u></span></p><p></p><p>TESCİL YILI: TTAE tarafından melezleme çalışmaları sonucu geliştirilen ve 2014 yılında tescil ettirilen arpa çeşididir.</p><p></p><p>MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Başakları 2 sıralı olup uzun ve eğik bir görünümdedir. Bitki boyu orta uzunlukta olup 90-100 cmdir. Tanesi iri, nispeten homojen yapıdadır.</p><p></p><p>TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: Kışlık, erkenci bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Trakya-Marmara Bölgesinde her türlü alanlarda yetiştiriciliği tavsiye edilir. Kardeşlenme kapasitesi yüksek olup tescil denemeleri ortalama verimi 725 kg/da. (Tescil denemeleri 550-875 kg/da). Bitki boyu orta, sap yapısı sağlam olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Kullanılacak tohumluk miktarı m2ye 450-500 tane (17-19 kg/da) arasındadır.</p><p></p><p>PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Külleme ve yaprak çizgili leke hastalığına dayanıklı, yaprak leke hastalığına (Rhyn. secalis) dayanıklılığı çok iyi, pas hastalıklarına karşı toleranslıdır. Sap ve başak kırıcılığına karşı dayanıklıdır.</p><p></p><p>KALİTE ÖZELLİKLERİ: Kalite özellikleri; bin dane ağırlığı 41 gr, hektolitre ağırlığı 70 kgdır. Protein oranı %13,5, elek altı (2,2 mm) % 1,3, elek üstü (2,5-2,8 mm) %88dir. Kavuz oranı %9,6, ekstrakt miktarı %77,4, malt proteini %13 ve friabilite %23,1dir (tescil denemeleri)</p><p><a href="http://www.ttae.gov.tr/images/haberler/saban_hasat_yeni_cesitler/hasat_basak.jpg" target="_blank">http://www.ttae.gov.tr/images/haberler/saban_hasat_yeni_cesitler/hasat_basak.jpg</a></p><p><a href="http://www.ttae.gov.tr/images/haberler/saban_hasat_yeni_cesitler/hasat_dane.jpg" target="_blank">http://www.ttae.gov.tr/images/haberler/saban_hasat_yeni_cesitler/hasat_dane.jpg</a></p><p></p><p>Not:Alıntıdır.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="alper4u, post: 843829, member: 47774"] [b]-Verimleri ve değerleri etkili çeşitler geliştirmişler özellikle SABAN buğday çeşidini merak etmekteyim.[/b] TRAKYA TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN TESCİL EDİLEN YENİ BUĞDAY VE ARPA ÇEŞİDİ 11 Nisan 2014 tarihinde Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü/Ankarada yapılan Serin İklim Tahılları Tescil Komitesi Toplantısında 1 adet buğday, 1 adet arpa çeşidimiz tescil edilmiştir. [color=red][b]SABAN[/b][/color] ismi ile tescil edilen ekmeklik buğday çeşidimiz kılçıklı, beyaz başaklı ve kırmızı tanelidir. Yüksek verim potansiyeline sahip olup tescil denemelerinde Tekirdağda [b]1056 kg/da[/b] verime ulaşmıştır. Özellikle bitki boyu ve sap yapısı sağlam olduğu için taban araziler ile sahil kuşağına da tavsiye edilmektedir. Yatmaya dayanıklı, ekmeklik kalitesi iyidir. Diğer özellikleri aşağıda verilmiştir. [color=red][b]HASAT[/b][/color] ismi ile tescil edilen arpa çeşidimiz başak yapısı 2 sıralıdır. Yüksek verim potansiyeline sahip olup tescil denemelerinde ortalama verimi [b]725 kg/da[/b] olmuştur. Bitki boyu orta uzunlukta ve sap yapısı elastiki olduğu yatmaya dayanıklıdır. Yemlik kaliteye sahip olup diğer özellikleri aşağıda verilmiştir. [u][color=red]SABAN Buğday Çeşidinin Özellikleri[/color][/u] TESCİL YILI: Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme yolu ile geliştirilen ve 2014 yılında tescil ettirilen ekmeklik buğday çeşididir. MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Beyaz başaklı, kılçıklı başakları orta uzun olup eğik görünümdedir. Bitki boyu 70-95 cm arasındadır. Tanesi kırmızı, sert, yarı-sert yapıda olup orta iriliktedir. TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı çok iyidir. Trakya-Marmara Bölgesinde her türlü toprak yapısına tavsiye edilir. Özellikle taban arazilerde yatmaya dayanıklılığı çok iyidir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli çok yüksektir. Tescil denemesi ortalama verimi 832 kg/da. (675-1056 kg/da Tescil denemeleri). Kullanılacak tohumluk miktarı m2ye 450-550 dane (18-20 kg/da) arasında olmalıdır. PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Küllemeye toleranslı, kahverengi pasa orta hassastır. Yatmaya dayanıklıdır. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Ekmeklik kalitesi iyidir. Bin tane ağırlığı 38-45 gr, hektolitre ağırlığı 73-83 kg, protein oranı % 12-16, gluten oranı % 30-46, gluten indeksi %72-91, su absorbsiyonu %58-63, alveograf enerji 106-178, yumuşama derecesi %240-120, un verimi %71-74 ve sedimantasyon miktarı 28-54 mldir (2011-2013 yılı tescil denemeleri). [url=http://www.ttae.gov.tr/images/haberler/saban_hasat_yeni_cesitler/saban_basak.jpg]http://www.ttae.gov.tr/images/haberler/saban_hasat_yeni_cesitler/saban_basak.jpg[/url] [url=http://www.ttae.gov.tr/images/haberler/saban_hasat_yeni_cesitler/saban_dane.jpg]http://www.ttae.gov.tr/images/haberler/saban_hasat_yeni_cesitler/saban_dane.jpg[/url] [color=red][u]HASAT Arpa Çeşidinin Özellikleri[/u][/color] TESCİL YILI: TTAE tarafından melezleme çalışmaları sonucu geliştirilen ve 2014 yılında tescil ettirilen arpa çeşididir. MORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Başakları 2 sıralı olup uzun ve eğik bir görünümdedir. Bitki boyu orta uzunlukta olup 90-100 cmdir. Tanesi iri, nispeten homojen yapıdadır. TARIMSAL ÖZELLİKLERİ: Kışlık, erkenci bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Trakya-Marmara Bölgesinde her türlü alanlarda yetiştiriciliği tavsiye edilir. Kardeşlenme kapasitesi yüksek olup tescil denemeleri ortalama verimi 725 kg/da. (Tescil denemeleri 550-875 kg/da). Bitki boyu orta, sap yapısı sağlam olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Kullanılacak tohumluk miktarı m2ye 450-500 tane (17-19 kg/da) arasındadır. PATOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Külleme ve yaprak çizgili leke hastalığına dayanıklı, yaprak leke hastalığına (Rhyn. secalis) dayanıklılığı çok iyi, pas hastalıklarına karşı toleranslıdır. Sap ve başak kırıcılığına karşı dayanıklıdır. KALİTE ÖZELLİKLERİ: Kalite özellikleri; bin dane ağırlığı 41 gr, hektolitre ağırlığı 70 kgdır. Protein oranı %13,5, elek altı (2,2 mm) % 1,3, elek üstü (2,5-2,8 mm) %88dir. Kavuz oranı %9,6, ekstrakt miktarı %77,4, malt proteini %13 ve friabilite %23,1dir (tescil denemeleri) [url=http://www.ttae.gov.tr/images/haberler/saban_hasat_yeni_cesitler/hasat_basak.jpg]http://www.ttae.gov.tr/images/haberler/saban_hasat_yeni_cesitler/hasat_basak.jpg[/url] [url=http://www.ttae.gov.tr/images/haberler/saban_hasat_yeni_cesitler/hasat_dane.jpg]http://www.ttae.gov.tr/images/haberler/saban_hasat_yeni_cesitler/hasat_dane.jpg[/url] Not:Alıntıdır. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Diğer Tarla Bitkileri
Trakya Tarımsal Araştırmanın Yeni Çeşitleri Tescil Edildi
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt