PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Çeltik
Trakya'da çeltik ekimi başladı
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 701796" data-attributes="member: 41641"><p><span style="color: blue"><strong>Trakya ' da çeltik ekimi başladı</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>08 Mayıs 2013 Çarşamba 15:41</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Son Güncelleme: 15:47</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>EDİRNE - Türkiye ' nin en yoğun çeltik üretiminin yapıldığı Trakya ' da, çiftçiler çeltik ekimine başladı.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Eyüp Farsak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya ' da çeltik üreticilerinin tarlalarını hazırlayarak ekime başladığını söyledi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Çiftçilerin çalışmalarını yoğun şekilde sürdürdüğünü ifade eden Farsak, Türkiye ' nin pirinç ihtiyacının yüzde 55 ' nin Edirne ' den karşılandığını, Trakya ' daki çeltiğin yüzde 90 ' ının ise Edirne ' de yetiştiğini belirtti.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Farsak, çeltik ekiminin 1936 yılında çıkarılan yasa ile izne bağlı olduğunu hatırlatarak, 'Çeltik ekimi yapacak üreticiler, bizlere müracaatını yapar. Uygun görülen çiftçiye ekim ruhsatları veriliyor. Çiftçilerimiz çeltik alanlarını hazırlıyor. Bazı yerlerde tarlalara su verilirken, bazı yerlerde ise lazer tarım aracı ile toprak düzleme çalışmaları devam ediyor' dedi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Trakya çiftçisi ruhsatlı ekim yapıyor'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Geçen yıl 500 bin dekara yakın alanda çeltik ekildiğini anlatan Farsak, bu yıl çeltik fiyatlarından dolayı ekim alanlarının 100 bin dekar civarında azalabileceğini bildirdi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Ekim yapılan her ilçede Kaymakam başkanlığında çeltik komisyonu bulunduğunu anımsatan Farsak, şunları kaydetti:</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Komisyonda, İlçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası Başkanlığı, DSİ görevlileri ile sıtma savaş biriminden bir doktor görev alır. Buradaki amaç, ocak ayından itibaren bataklık yerlerde sıtmaya neden olacak sivrisineklerle mücadeledir. Çeltik müracaatı başladığında, birimlerimiz köylerde vatandaşın ahırlarına kadar ilaçlamalarını yapar.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Biz bu ekim sezonunda müracaatları 1 Nisan ' dan itibaren kabul etmeye başladık. Müracaatlar için son tarih 25 Haziran ' dır. Çiftçilerimiz bize tapusuyla başvurur. Biz de araziyi uygun görürsek ekim ruhsatını veririz. Trakya çiftçisi ruhsatlı ekim yapıyor. Geçen yıl merkez, Keşan, Meriç, İpsala, Uzunköprü, Havsa ve Enez ilçesinde toplam 9 bin 61 üretici ruhsatlı ekim için başvurmuştur. Geçen yıl ekili alan 485 bin 630 dekardı. Bu yıl yaklaşık 400 bin dekar araziye çeltik ekilecek. 350 ile 400 bin ton arasında verim bekliyoruz.'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Dünyanın en ileri teknolojisi kullanılıyor'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Kerman ise İpsala ' da çeltik arazilerindeki tesviyelerin lazer sistemi ile yapıldığını söyledi.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Söz konusu sistemle işlenen topraklarda daha az su sarf edildiğini belirten Kerman, 'Birinci sınıf çeltik üretimin yapıldığı İpsala ' da daha önceki yıllarda olduğu gibi 220 bin dekar, tüm Edirne ' de ise yaklaşık 450 bin dekar alana çeltik ekimi yapılacak. Bu yıl üreticilerimize bereketli bir çeltik sezonu diliyorum. İpsala bölgesindeki çeltik ekiminde dünyanın en ileri teknolojisi kullanılıyor. Dünya ortalamasının üzerinde bir verim elde ediliyor. Yapılan lazerli çalışmalar sayesinde dekarda ortalama 750-800 kilogram çeltik ürünü elde edilmektedir. Bu yıl verimin daha iyi olmasını ümit ediyoruz. İklim şartlarının elverişli geçmesini bekliyoruz' diye konuştu.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Yerli pirinç tercih edilmeli'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Kerman, tüketicilerin yerli pirinç tercih etmesinin yararlı olacağını aktararak, şunları belirtti:</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Tüketiciler yerli pirinci gönül rahatlığıyla tüketebilir. Tüketiciden aldığımız destekle daha fazla pirinç üreteceğiz. Daha kaliteli verim elde edip, daha ucuz fiyatla tüketiciye ulaşacağız. Ayrıca, bazı programlarda diyetisyenlerin pirince ilişkin söylemleri, tüketimi olumsuz etkiliyor. Bu pirincin hiç faydalı yönü yok mu? Dünyanın birçok bölgesinde insanlar sadece pirinç ile besleniyor. Üç öğün pirinç yiyorlar.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Pirinç sofraların en itibarlı, en önemli misafirlere ikram edilen gıdasıdır. Bölgemizde kepekli pirinç de üretiliyor. Kepekli pirinç, bağırsakları çalıştırıyor, tokluk hissi veriyor, uzun ömürlü yaşamaya katkı sağlıyor.'</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Tarlasında çeltik ekimi için hazırlık yapan Hasan Özçiftçi de Trakya ' daki çeltiğin özenli şekilde yetiştirildiğini anlatarak, 'İnşallah bu yıl beklediğimiz verimi alırız. Türkiye ' deki tüm çeltik üreticilerine hayırlı hasatlar diliyorum' dedi.</strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 701796, member: 41641"] [color=blue][b]Trakya ' da çeltik ekimi başladı 08 Mayıs 2013 Çarşamba 15:41 Son Güncelleme: 15:47 EDİRNE - Türkiye ' nin en yoğun çeltik üretiminin yapıldığı Trakya ' da, çiftçiler çeltik ekimine başladı. Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Eyüp Farsak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya ' da çeltik üreticilerinin tarlalarını hazırlayarak ekime başladığını söyledi. Çiftçilerin çalışmalarını yoğun şekilde sürdürdüğünü ifade eden Farsak, Türkiye ' nin pirinç ihtiyacının yüzde 55 ' nin Edirne ' den karşılandığını, Trakya ' daki çeltiğin yüzde 90 ' ının ise Edirne ' de yetiştiğini belirtti. Farsak, çeltik ekiminin 1936 yılında çıkarılan yasa ile izne bağlı olduğunu hatırlatarak, 'Çeltik ekimi yapacak üreticiler, bizlere müracaatını yapar. Uygun görülen çiftçiye ekim ruhsatları veriliyor. Çiftçilerimiz çeltik alanlarını hazırlıyor. Bazı yerlerde tarlalara su verilirken, bazı yerlerde ise lazer tarım aracı ile toprak düzleme çalışmaları devam ediyor' dedi. 'Trakya çiftçisi ruhsatlı ekim yapıyor' Geçen yıl 500 bin dekara yakın alanda çeltik ekildiğini anlatan Farsak, bu yıl çeltik fiyatlarından dolayı ekim alanlarının 100 bin dekar civarında azalabileceğini bildirdi. Ekim yapılan her ilçede Kaymakam başkanlığında çeltik komisyonu bulunduğunu anımsatan Farsak, şunları kaydetti: 'Komisyonda, İlçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası Başkanlığı, DSİ görevlileri ile sıtma savaş biriminden bir doktor görev alır. Buradaki amaç, ocak ayından itibaren bataklık yerlerde sıtmaya neden olacak sivrisineklerle mücadeledir. Çeltik müracaatı başladığında, birimlerimiz köylerde vatandaşın ahırlarına kadar ilaçlamalarını yapar. Biz bu ekim sezonunda müracaatları 1 Nisan ' dan itibaren kabul etmeye başladık. Müracaatlar için son tarih 25 Haziran ' dır. Çiftçilerimiz bize tapusuyla başvurur. Biz de araziyi uygun görürsek ekim ruhsatını veririz. Trakya çiftçisi ruhsatlı ekim yapıyor. Geçen yıl merkez, Keşan, Meriç, İpsala, Uzunköprü, Havsa ve Enez ilçesinde toplam 9 bin 61 üretici ruhsatlı ekim için başvurmuştur. Geçen yıl ekili alan 485 bin 630 dekardı. Bu yıl yaklaşık 400 bin dekar araziye çeltik ekilecek. 350 ile 400 bin ton arasında verim bekliyoruz.' 'Dünyanın en ileri teknolojisi kullanılıyor' İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Kerman ise İpsala ' da çeltik arazilerindeki tesviyelerin lazer sistemi ile yapıldığını söyledi. Söz konusu sistemle işlenen topraklarda daha az su sarf edildiğini belirten Kerman, 'Birinci sınıf çeltik üretimin yapıldığı İpsala ' da daha önceki yıllarda olduğu gibi 220 bin dekar, tüm Edirne ' de ise yaklaşık 450 bin dekar alana çeltik ekimi yapılacak. Bu yıl üreticilerimize bereketli bir çeltik sezonu diliyorum. İpsala bölgesindeki çeltik ekiminde dünyanın en ileri teknolojisi kullanılıyor. Dünya ortalamasının üzerinde bir verim elde ediliyor. Yapılan lazerli çalışmalar sayesinde dekarda ortalama 750-800 kilogram çeltik ürünü elde edilmektedir. Bu yıl verimin daha iyi olmasını ümit ediyoruz. İklim şartlarının elverişli geçmesini bekliyoruz' diye konuştu. 'Yerli pirinç tercih edilmeli' Kerman, tüketicilerin yerli pirinç tercih etmesinin yararlı olacağını aktararak, şunları belirtti: 'Tüketiciler yerli pirinci gönül rahatlığıyla tüketebilir. Tüketiciden aldığımız destekle daha fazla pirinç üreteceğiz. Daha kaliteli verim elde edip, daha ucuz fiyatla tüketiciye ulaşacağız. Ayrıca, bazı programlarda diyetisyenlerin pirince ilişkin söylemleri, tüketimi olumsuz etkiliyor. Bu pirincin hiç faydalı yönü yok mu? Dünyanın birçok bölgesinde insanlar sadece pirinç ile besleniyor. Üç öğün pirinç yiyorlar. Pirinç sofraların en itibarlı, en önemli misafirlere ikram edilen gıdasıdır. Bölgemizde kepekli pirinç de üretiliyor. Kepekli pirinç, bağırsakları çalıştırıyor, tokluk hissi veriyor, uzun ömürlü yaşamaya katkı sağlıyor.' Tarlasında çeltik ekimi için hazırlık yapan Hasan Özçiftçi de Trakya ' daki çeltiğin özenli şekilde yetiştirildiğini anlatarak, 'İnşallah bu yıl beklediğimiz verimi alırız. Türkiye ' deki tüm çeltik üreticilerine hayırlı hasatlar diliyorum' dedi.[/b][/color] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Çeltik
Trakya'da çeltik ekimi başladı
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt