PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Diğer Tarla Bitkileri
Tüketiminde gerideyiz, çünkü pişirmeyi bilmiyoruz!
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 746272" data-attributes="member: 41641"><p><span style="color: blue"><strong>Tüketiminde gerideyiz, çünkü pişirmeyi bilmiyoruz!</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>19 Ekim 2013 Cumartesi 11:25</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Son Güncelleme: 12:30</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Ahmet Tiryakioğlu, dünyada makarna üretiminin 14 milyon tona ulaştığını, Türkiye ' nin ise makarna tüketiminde birçok ülkeden geride olduğunu belirtti.</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>ANKARA - Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, dünyada makarna üretiminin 14 milyon tona ulaştığını, Türkiye ' nin ise makarna tüketiminde birçok ülkeden geride olduğunu belirtti. Tiryakioğlu, bu geriliğini nedenlerini 'Makarnanın besleyici değerinin anlatılmamış olması, makarna pişirilmesi konusunda halkın yeterince bilgi sahibi olamaması, sos kalitesinin Türk mutfağında yerleşik olmaması' diye sıraladı. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Kişi başına altı kilo makarna tüketiyoruz</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Tiryakioğlu yazılı açıklamasında, 'İtalya ' dan sonra en fazla makarna üretimi yapan ülkeler sırasıyla A.B.D., Brezilya, Rusya ve Türkiye ' dir. Kişi başına yıllık makarna tüketimine bakıldığında İtalya 26, Venezüella 12.3, Tunus 11.9, Yunanistan 10.5, İsviçre 9.3, İsveç 9.0, A.B.D 8.8 kilogram civarındadır. Maalesef Türkiye dünyada önemli bir üretici olmasına rağmen, kişi başına düşen makarna miktarı 5.5-6.5 kg civarındadır' dedi. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>İhracatımız arttı</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Makarna ürünlerinin ihracatta dönemsel olarak görülen dalgalanmalara rağmen uzun dönemde önemli artışların olduğunu belirten Tiryakioğlu, makarna ihracatıyla ilgili şu bilgileri verdi: </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'2012 yılında 506 milyon 196 bin ton makarna ihracatı karşılığında 358 milyon 287 bin dolar gelir elde edilmiştir. 2013 yılında da makarna üretimi ve ihracatında bu artışın devam edeceği tahmin edilmektedir. Türkiye ' nin 2012 yılı verilerine göre en fazla ihracat yaptığı ülkeler Angola 48 milyon 437 bin Dolar, Benin 26 milyon 44 bin Dolar, Irak 22 milyon 263 bin Dolar, Togo 20 milyon 580 bin Dolar, Japonya 20 milyon 351 bin Dolar, Nijer 16 milyon 628 bin Dolar, BAE 12 milyon 258 bin Dolar şeklinde sıralanmaktadır.' </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Kota sorunu önümüzü kesiyor</strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Türkiye ' nin, bazı kotalar nedenliyle ihracatta pazar kaybettiğine dikkat çeken Ahmet Tiryakioğlu, 'Yurtdışı pazarlarda ABD önemli bir üretici olmasına rağmen aynı zamanda önemli bir ithalatçı ülkedir. Almanya, Fransa gibi AB ülkeleri de dünyada önde gelen ithalatçı ülkelerdir. Ancak, ABD ve AB ülkelerindeki kotalardan dolayı Türkiye ' nin bu ülkelere ihracatı önlenmektedir. Bu konuda önemli girişimler olmasına rağmen bu sorun maalesef çözümlenememiştir' dedi. </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong><u><span style="color: red">Türkiye makarna pazarında önemli aktör</span></u></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong><u><span style="color: red">Türkiye ' nin makarna pazarında önemli bir aktör olduğunu vurgulayan Tiryakioğlu, 'Makarna ürünlerinin üretiminin temel hammaddesi olan durum, buğdayına bağımlılığı ve makarnalık sert buğday türünün dünyanın belirli bölgelerinde yetişiyor olması da üretici ve ihracatçı durumda olan Türkiye ' nin de makarna pazarında önemli bir aktör olmasını sağlamaktadır. Makarnanın talep edildiği ancak üretimin yurt içi talebi karşılamaya yetmediği veya hiç üretimin yapılmadığı ülkeleri net ithalatçı konumuna sokmaktadır. Ülkeler bazı zamanlarda kendi iç pazarlarında ürün çeşitliliğini sağlamak amacıyla da ithalat yapabiliyor' ifadelerine yer verdi. </span></u></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong></strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>Tiryakioğlu, Türkiye ' de makarna tüketiminin istenen seviyeye gelmemesini ise şu şekilde sıraladı: </strong></span></p><p><span style="color: blue"><strong>'Üretimde çok çeşitliliğin yeni başlamış olmaması, makarnanın besleyici değerinin anlatılmamış olması, makarna pişirilmesi konusunda halkın yeterince bilgi sahibi olamaması, sos kalitesinin Türk mutfağında yerleşik olmaması.'</strong></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 746272, member: 41641"] [color=blue][b]Tüketiminde gerideyiz, çünkü pişirmeyi bilmiyoruz! 19 Ekim 2013 Cumartesi 11:25 Son Güncelleme: 12:30 Ahmet Tiryakioğlu, dünyada makarna üretiminin 14 milyon tona ulaştığını, Türkiye ' nin ise makarna tüketiminde birçok ülkeden geride olduğunu belirtti. ANKARA - Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, dünyada makarna üretiminin 14 milyon tona ulaştığını, Türkiye ' nin ise makarna tüketiminde birçok ülkeden geride olduğunu belirtti. Tiryakioğlu, bu geriliğini nedenlerini 'Makarnanın besleyici değerinin anlatılmamış olması, makarna pişirilmesi konusunda halkın yeterince bilgi sahibi olamaması, sos kalitesinin Türk mutfağında yerleşik olmaması' diye sıraladı. Kişi başına altı kilo makarna tüketiyoruz Tiryakioğlu yazılı açıklamasında, 'İtalya ' dan sonra en fazla makarna üretimi yapan ülkeler sırasıyla A.B.D., Brezilya, Rusya ve Türkiye ' dir. Kişi başına yıllık makarna tüketimine bakıldığında İtalya 26, Venezüella 12.3, Tunus 11.9, Yunanistan 10.5, İsviçre 9.3, İsveç 9.0, A.B.D 8.8 kilogram civarındadır. Maalesef Türkiye dünyada önemli bir üretici olmasına rağmen, kişi başına düşen makarna miktarı 5.5-6.5 kg civarındadır' dedi. İhracatımız arttı Makarna ürünlerinin ihracatta dönemsel olarak görülen dalgalanmalara rağmen uzun dönemde önemli artışların olduğunu belirten Tiryakioğlu, makarna ihracatıyla ilgili şu bilgileri verdi: '2012 yılında 506 milyon 196 bin ton makarna ihracatı karşılığında 358 milyon 287 bin dolar gelir elde edilmiştir. 2013 yılında da makarna üretimi ve ihracatında bu artışın devam edeceği tahmin edilmektedir. Türkiye ' nin 2012 yılı verilerine göre en fazla ihracat yaptığı ülkeler Angola 48 milyon 437 bin Dolar, Benin 26 milyon 44 bin Dolar, Irak 22 milyon 263 bin Dolar, Togo 20 milyon 580 bin Dolar, Japonya 20 milyon 351 bin Dolar, Nijer 16 milyon 628 bin Dolar, BAE 12 milyon 258 bin Dolar şeklinde sıralanmaktadır.' Kota sorunu önümüzü kesiyor Türkiye ' nin, bazı kotalar nedenliyle ihracatta pazar kaybettiğine dikkat çeken Ahmet Tiryakioğlu, 'Yurtdışı pazarlarda ABD önemli bir üretici olmasına rağmen aynı zamanda önemli bir ithalatçı ülkedir. Almanya, Fransa gibi AB ülkeleri de dünyada önde gelen ithalatçı ülkelerdir. Ancak, ABD ve AB ülkelerindeki kotalardan dolayı Türkiye ' nin bu ülkelere ihracatı önlenmektedir. Bu konuda önemli girişimler olmasına rağmen bu sorun maalesef çözümlenememiştir' dedi. [u][color=red]Türkiye makarna pazarında önemli aktör Türkiye ' nin makarna pazarında önemli bir aktör olduğunu vurgulayan Tiryakioğlu, 'Makarna ürünlerinin üretiminin temel hammaddesi olan durum, buğdayına bağımlılığı ve makarnalık sert buğday türünün dünyanın belirli bölgelerinde yetişiyor olması da üretici ve ihracatçı durumda olan Türkiye ' nin de makarna pazarında önemli bir aktör olmasını sağlamaktadır. Makarnanın talep edildiği ancak üretimin yurt içi talebi karşılamaya yetmediği veya hiç üretimin yapılmadığı ülkeleri net ithalatçı konumuna sokmaktadır. Ülkeler bazı zamanlarda kendi iç pazarlarında ürün çeşitliliğini sağlamak amacıyla da ithalat yapabiliyor' ifadelerine yer verdi. [/color][/u] Tiryakioğlu, Türkiye ' de makarna tüketiminin istenen seviyeye gelmemesini ise şu şekilde sıraladı: 'Üretimde çok çeşitliliğin yeni başlamış olmaması, makarnanın besleyici değerinin anlatılmamış olması, makarna pişirilmesi konusunda halkın yeterince bilgi sahibi olamaması, sos kalitesinin Türk mutfağında yerleşik olmaması.'[/b][/color] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Diğer Tarla Bitkileri
Tüketiminde gerideyiz, çünkü pişirmeyi bilmiyoruz!
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt