PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Türkiyede organik tarımsal üretim alanı 103 kat arttı
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Hermiyas" data-source="post: 813002" data-attributes="member: 41641"><p><strong>Türkiyede organik tarımsal üretim alanı 103 kat arttı</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>28.02.2014 03:30</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Türkiyede organik tarımsal üretim alanı 103 kat arttı</strong></p><p><strong>Türkiye, organik tarımsal üretim alanından aldığı yüzde 1.2lik payla dünyada 12. sırada bulunuyor ve organik pazardan 300-350 milyon dolar pay alıyor</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>İSTANBUL - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, organik tarımın son yıllarda çok hızlı bir şekilde geliştiğini bildirerek, Dünyada, 1999-2011 yılları arasında organik pazar büyüklüğü dolar cinsinden yıllık ortalama yüzde 12,58 büyüdü. Dünyada, 1999 yılında 15,2 milyar dolar olan organik pazar büyüklüğü, 2011 yılına kadar 4 katından fazla artarak 62,9 milyar dolara çıktı dedi.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Organik Tarım Araştırma Enstitüsü ile Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu (IFOAM) verilerine göre, 162 ülkede Türkiyenin yarısı kadar bir alanda 1,8 milyon üretici organik tarım yapıyor. Türkiyede 1996 yılında 6 bin 790 hektar olan organik tarımsal üretim alanlarının, 2012de 103,5 kat artışla 702 bin 909 hektara ulaştığını belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi: Türkiyede organik tarım alanlarının toplam işlenen tarım alanı ve uzun ömürlü bitkiler alanı içindeki payı, 2012 yılında yüzde 2,95 oldu. Başlangıçta 8 ürün çeşidi üretilirken, bugün bu rakam 200ü aştı.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>2004 yılında 10 olan organik hayvancılık yapan çiftçi sayısı, 2012 yılında 1587ye çıktı. Organik arıcılıkta ise 2005 yılında 370 olan üretici sayısı 2012 yılında 750ye ulaştı. Organik pazarda ülkemizin yaklaşık 300-350 milyon dolar pay aldığı tahmin ediliyor ki bu rakam Türkiyenin potansiyeli dikkate alındığında daha da artırılabilir.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Ülkemiz, Doğu Anadolu Bölgemiz başta olmak üzere, organik tarımdan çok büyük kazanç elde edebilir. Bayraktarın verdiği bilgilerden yola çıkarak, dünya genelinde organik tarıma yönelik rakamlar şöyle:</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong> 1999 yılında 15,2 milyar dolar olan küresel organik pazar büyüklüğü, 2011 yılında 62,9 milyar dolara ulaştı. Bu pazarın 29 milyar doları ABD, 9,2 milyar doları Almanya, 5,2 milyar doları Fransaya ait.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong> Toplam 37,2 milyon hektar organik tarımsal üretim alanlarının yüzde 32,2si Avustralyada; yüzde 10,2si Arjantinde, yüzde 5,2si ABDde bulunuyor.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong> Türkiye, organik tarımsal üretim alanından aldığı yüzde 1,2lik payla bu ülkelerin arkasında dünyada 12. sırada yer alıyor.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong> Kişi başı organik gıda tüketiminde İsviçre 250 dolarla birinci sırayı alırken bu ülkeyi 226 dolarla Danimarka, 187 dolarla Lüksemburg takip ediyor. Dünya ortalaması ise kişi başına 9 dolar.</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong> Organik tarım üretiminde çalışan 1,8 milyon insanın 574 bin 591i Hindistanda, 188 bin 625i Ugandada, 169 bin 570i Meksikada, 145 bin 430u Tanzanyada, 122 bin 359u Etiyopyada bulunuyor. Türkiyede organik tarım üretiminde çalışan sayısı 43 bin 716 kişiye ulaşıyor.</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hermiyas, post: 813002, member: 41641"] [b]Türkiyede organik tarımsal üretim alanı 103 kat arttı 28.02.2014 03:30 Türkiyede organik tarımsal üretim alanı 103 kat arttı Türkiye, organik tarımsal üretim alanından aldığı yüzde 1.2lik payla dünyada 12. sırada bulunuyor ve organik pazardan 300-350 milyon dolar pay alıyor İSTANBUL - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, organik tarımın son yıllarda çok hızlı bir şekilde geliştiğini bildirerek, Dünyada, 1999-2011 yılları arasında organik pazar büyüklüğü dolar cinsinden yıllık ortalama yüzde 12,58 büyüdü. Dünyada, 1999 yılında 15,2 milyar dolar olan organik pazar büyüklüğü, 2011 yılına kadar 4 katından fazla artarak 62,9 milyar dolara çıktı dedi. Organik Tarım Araştırma Enstitüsü ile Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu (IFOAM) verilerine göre, 162 ülkede Türkiyenin yarısı kadar bir alanda 1,8 milyon üretici organik tarım yapıyor. Türkiyede 1996 yılında 6 bin 790 hektar olan organik tarımsal üretim alanlarının, 2012de 103,5 kat artışla 702 bin 909 hektara ulaştığını belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi: Türkiyede organik tarım alanlarının toplam işlenen tarım alanı ve uzun ömürlü bitkiler alanı içindeki payı, 2012 yılında yüzde 2,95 oldu. Başlangıçta 8 ürün çeşidi üretilirken, bugün bu rakam 200ü aştı. 2004 yılında 10 olan organik hayvancılık yapan çiftçi sayısı, 2012 yılında 1587ye çıktı. Organik arıcılıkta ise 2005 yılında 370 olan üretici sayısı 2012 yılında 750ye ulaştı. Organik pazarda ülkemizin yaklaşık 300-350 milyon dolar pay aldığı tahmin ediliyor ki bu rakam Türkiyenin potansiyeli dikkate alındığında daha da artırılabilir. Ülkemiz, Doğu Anadolu Bölgemiz başta olmak üzere, organik tarımdan çok büyük kazanç elde edebilir. Bayraktarın verdiği bilgilerden yola çıkarak, dünya genelinde organik tarıma yönelik rakamlar şöyle: 1999 yılında 15,2 milyar dolar olan küresel organik pazar büyüklüğü, 2011 yılında 62,9 milyar dolara ulaştı. Bu pazarın 29 milyar doları ABD, 9,2 milyar doları Almanya, 5,2 milyar doları Fransaya ait. Toplam 37,2 milyon hektar organik tarımsal üretim alanlarının yüzde 32,2si Avustralyada; yüzde 10,2si Arjantinde, yüzde 5,2si ABDde bulunuyor. Türkiye, organik tarımsal üretim alanından aldığı yüzde 1,2lik payla bu ülkelerin arkasında dünyada 12. sırada yer alıyor. Kişi başı organik gıda tüketiminde İsviçre 250 dolarla birinci sırayı alırken bu ülkeyi 226 dolarla Danimarka, 187 dolarla Lüksemburg takip ediyor. Dünya ortalaması ise kişi başına 9 dolar. Organik tarım üretiminde çalışan 1,8 milyon insanın 574 bin 591i Hindistanda, 188 bin 625i Ugandada, 169 bin 570i Meksikada, 145 bin 430u Tanzanyada, 122 bin 359u Etiyopyada bulunuyor. Türkiyede organik tarım üretiminde çalışan sayısı 43 bin 716 kişiye ulaşıyor.[/b] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Türkiyede organik tarımsal üretim alanı 103 kat arttı
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt