PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Türkiye keçi sayısında bir basamak, keçi üretiminde 4 basamak atladı
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="cemal ÖZTÜRK" data-source="post: 810507" data-attributes="member: 6672"><p>Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiyenin keçi sayısında dünyada 23üncü ülke olmasına karşın keçi eti üretiminde 16ıncı, keçi sütü üretiminde 10uncu sırayı aldığını bildirdi.TZOB Genel Başkanı Bayraktar yaptığı açıklamada, 5 milyonun üzerinde keçi varlığı olan 30 ülke, yılda 30 bin tondan fazla keçi eti üreten, 100 bin tondan fazla keçi sütü üreten 28 ülke içinde, 2012 yılında keçi sayısı, eti ve sütü üretimi en fazla artıran ülke oldu dedi.</p><p>Bayraktar, Türkiyenin 2012 yılında keçi sayısını yüzde 15,65 artırarak 6 milyon 293 bin 233 baştan 7 milyon 277 bin 953 başa çıkardığını, dünyadaki ülke payını ise yüzde 0,64den yüzde 0,73e taşıdığını belirtti. Türkiyenin keçi eti üretimini 2012 yılında yüzde 18,51 artırarak 41 bin 600 tondan 49 bin 300 tona yükselttiğini bildiren Bayraktar, dünyadaki payının ise yüzde 0,79dan yüzde 0,93e çıktığını vurguladı. Keçi sütü üretiminin ise yüzde 15,23 ile 320 bin 588 tondan 369 bin 429 tona ulaştığı bilgisini veren Bayraktar, Türkiyenin keçi sütünde dünya payının ise 2011de yüzde 1,81 iken, 2012 yılında yüzde 2yi aşarak yüzde 2,07ye çıktığına dikkati çekti.Dünyada 996,1 milyon baş keçi olduğunu, bu keçilerin yüzde 18,57sinin Çin, yüzde 16,06sının ise Hindistanda bulunduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:Keçi sayısında Çinin 185 milyon keçiyle ilk sırayı aldığını, bu ülkeyi 160 milyon keçiyle Hindistan, 63,1 milyon keçiyle Pakistan, 57,6 milyon keçiyle Nijerya, 55 milyon keçiyle Bangladeş izledi. Türkiye, 7 milyon 277 bin 953 keçiyle Afganistanın ardından 23üncü olurken, Türkiyeyi Çad takip etti. Çad, 2011 yılında keçi sayısında Türkiyenin önünde bulunuyordu. Dünyada, 2012 yılında 5,3 milyon ton keçi eti üretildi. Çin, keçi eti üretiminde yüzde 35,85 payla birinci olurken, Hindistanın payı yüzde 11,34de kaldı. Keçi eti üretiminde Çin, 1,9 milyon tonla ilk sırayı aldı. Çini 601 bin tonla Hindistan, 295 bin tonla Nijerya, 289 bin tonla Pakistan, 200 bin tonla Bangladeş izledi. Türkiye, 49 bin 300 tonluk üretimiyle 16ıncı sıraya yerleşip, Yemenin arkasında kaldı. 2011 yılında 41 bin 600 tonluk üretimiyle 20inci olan Türkiye, 2012 yılında Yunanistan, Afganistan, Nijer ve Meksikayı geçerek 16ıncılığa yükseldi. 2012 yılında dünyada 17 milyon 846 bin 119 ton keçi sütü üretildi. Üretimde Hindistan yüzde 27,18, Bangladeş yüzde 14,61 ile ilk iki sırayı paylaşırken, hem keçi sayısı hem keçi eti üretiminde birinci olan Çin, süt üretiminde yüzde 1,54lük payla 13üncü olabildi. Hindistan, 2012 yılında 4,85 milyon ton, Bangladeş 2 milyon 608 bin ton, Sudan 1 milyon 532 bin ton (Sudandan ayrılan Güney Sudan rakamlarını da içeriyor) keçi sütü üretimiyle ilk üç sırayı paylaştılar. 369 bin 429 tonluk keçi sütü üretimiyle Yunanistanın ardından 10uncu olan Türkiyeyi Nijer izledi. 2012 yılında, 2011 yılına göre keçi sütü üretimindeki sırası değişmeyen Türkiye, Yunanistanla arayı kapatırken, kendisini izleyen Nijer, Endonezya, Çin gibi ülkelerle arasını açtı.Keçi yetiştiriciliğinin Türkiye için çok önemli hayvancılık üretim dallarından birisi olduğunu, özellikle keçi üretimi yapan işletmelerin gelirlerinin yüzde 70ini bu üretimden sağladığına dikkati çeken Bayraktar, Dolayısıyla bu üretimde yaşanabilecek olumsuz bir gelişme üreticilerimizin büyük gelir kaybına neden oluyor, sosyal yapıda da ciddi sorunlar yaratıyor. Geçmişte yaşanan ormanlık bölgelerde keçi yetiştiriciliği yasaklarından vazgeçilmiş olması, bu açıdan önemli bir husus olarak kamuoyunu uzun süre meşgul etmişti dedi.</p><p>Hem eti hem sütü hem de tiftiği açısından bakıldığında keçi yetiştiriciliğinin önemli bir üretim alanı olduğunu belirten Bayraktar, keçi sütünün anne sütüne en yakın süt olarak kabul gördüğü, bu nedenle özellikle bebeklerin beslenmesinde sık tercih edildiği, bebek mamalarında da kullanıldığı bilgisini verdi. Bunun yanı sıra meşhur dövme Maraş dondurması, kefir gibi ürünlerin keçi sütünden yapıldığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:Keçi sütünün önemi artıkça birçok keçi peyniri çeşidi de yaygınlaştı ve tüketiciler tarafından tercih edilir oldu. Keçi sütünün probiyotik tatlıların üretiminde ve kozmetikte de kullanıldığı biliniyor. Yine aynı şekilde keçi etinin diyetetik özelliği var. Kolesterol ve yağ seviyesi diğer etlere göre daha düşük olduğundan, kalp ve damar hastalıklarını önlemede sağlıklı bir diyet olarak kabul ediliyor. Keçi eti başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere birçok bölgede kurban bayramında tercih ediliyor. Bu açıdan da büyük bir potansiyel taşıyor.TZOB Genel Başkanı Bayraktar, üretimin sürekliliği için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:Keçi yetiştiriciliğine, gen kaynaklarının korunmasına yönelik verilen destekler başta olmak üzere verilen destekler artarak devam etmeli. Özellikle keçi sütünden elde edilen peynir, kefir, dondurma gibi ürünlerin hijyenik şartlarda üretilip, markalaşarak dünya pazarlarına sunulması için gerekli destekler sağlanmalı. Avrupa Birliği başta olmak üzere birçok ülkeye oğlak eti ihraç etme imkanı üzerinde çalışılmalı, bu konuda teşvikler verilmeli. Üretimde altyapıyı iyileştirici tedbirler alınmalı, AB Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) başta olmak üzere bu yönde verilen hibe destekler konusunda üreticiler bilgilendirilerek teşvik edilmeli. Hayvan hastalıklarıyla etkin mücadele edilmeli. Üreticilere yetiştiricilik konusunda eğitim ve yayım hizmetleri verilmeli, yeni yatırımcıların bu üretime girmesi konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılmalı.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="cemal ÖZTÜRK, post: 810507, member: 6672"] Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiyenin keçi sayısında dünyada 23üncü ülke olmasına karşın keçi eti üretiminde 16ıncı, keçi sütü üretiminde 10uncu sırayı aldığını bildirdi.TZOB Genel Başkanı Bayraktar yaptığı açıklamada, 5 milyonun üzerinde keçi varlığı olan 30 ülke, yılda 30 bin tondan fazla keçi eti üreten, 100 bin tondan fazla keçi sütü üreten 28 ülke içinde, 2012 yılında keçi sayısı, eti ve sütü üretimi en fazla artıran ülke oldu dedi. Bayraktar, Türkiyenin 2012 yılında keçi sayısını yüzde 15,65 artırarak 6 milyon 293 bin 233 baştan 7 milyon 277 bin 953 başa çıkardığını, dünyadaki ülke payını ise yüzde 0,64den yüzde 0,73e taşıdığını belirtti. Türkiyenin keçi eti üretimini 2012 yılında yüzde 18,51 artırarak 41 bin 600 tondan 49 bin 300 tona yükselttiğini bildiren Bayraktar, dünyadaki payının ise yüzde 0,79dan yüzde 0,93e çıktığını vurguladı. Keçi sütü üretiminin ise yüzde 15,23 ile 320 bin 588 tondan 369 bin 429 tona ulaştığı bilgisini veren Bayraktar, Türkiyenin keçi sütünde dünya payının ise 2011de yüzde 1,81 iken, 2012 yılında yüzde 2yi aşarak yüzde 2,07ye çıktığına dikkati çekti.Dünyada 996,1 milyon baş keçi olduğunu, bu keçilerin yüzde 18,57sinin Çin, yüzde 16,06sının ise Hindistanda bulunduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:Keçi sayısında Çinin 185 milyon keçiyle ilk sırayı aldığını, bu ülkeyi 160 milyon keçiyle Hindistan, 63,1 milyon keçiyle Pakistan, 57,6 milyon keçiyle Nijerya, 55 milyon keçiyle Bangladeş izledi. Türkiye, 7 milyon 277 bin 953 keçiyle Afganistanın ardından 23üncü olurken, Türkiyeyi Çad takip etti. Çad, 2011 yılında keçi sayısında Türkiyenin önünde bulunuyordu. Dünyada, 2012 yılında 5,3 milyon ton keçi eti üretildi. Çin, keçi eti üretiminde yüzde 35,85 payla birinci olurken, Hindistanın payı yüzde 11,34de kaldı. Keçi eti üretiminde Çin, 1,9 milyon tonla ilk sırayı aldı. Çini 601 bin tonla Hindistan, 295 bin tonla Nijerya, 289 bin tonla Pakistan, 200 bin tonla Bangladeş izledi. Türkiye, 49 bin 300 tonluk üretimiyle 16ıncı sıraya yerleşip, Yemenin arkasında kaldı. 2011 yılında 41 bin 600 tonluk üretimiyle 20inci olan Türkiye, 2012 yılında Yunanistan, Afganistan, Nijer ve Meksikayı geçerek 16ıncılığa yükseldi. 2012 yılında dünyada 17 milyon 846 bin 119 ton keçi sütü üretildi. Üretimde Hindistan yüzde 27,18, Bangladeş yüzde 14,61 ile ilk iki sırayı paylaşırken, hem keçi sayısı hem keçi eti üretiminde birinci olan Çin, süt üretiminde yüzde 1,54lük payla 13üncü olabildi. Hindistan, 2012 yılında 4,85 milyon ton, Bangladeş 2 milyon 608 bin ton, Sudan 1 milyon 532 bin ton (Sudandan ayrılan Güney Sudan rakamlarını da içeriyor) keçi sütü üretimiyle ilk üç sırayı paylaştılar. 369 bin 429 tonluk keçi sütü üretimiyle Yunanistanın ardından 10uncu olan Türkiyeyi Nijer izledi. 2012 yılında, 2011 yılına göre keçi sütü üretimindeki sırası değişmeyen Türkiye, Yunanistanla arayı kapatırken, kendisini izleyen Nijer, Endonezya, Çin gibi ülkelerle arasını açtı.Keçi yetiştiriciliğinin Türkiye için çok önemli hayvancılık üretim dallarından birisi olduğunu, özellikle keçi üretimi yapan işletmelerin gelirlerinin yüzde 70ini bu üretimden sağladığına dikkati çeken Bayraktar, Dolayısıyla bu üretimde yaşanabilecek olumsuz bir gelişme üreticilerimizin büyük gelir kaybına neden oluyor, sosyal yapıda da ciddi sorunlar yaratıyor. Geçmişte yaşanan ormanlık bölgelerde keçi yetiştiriciliği yasaklarından vazgeçilmiş olması, bu açıdan önemli bir husus olarak kamuoyunu uzun süre meşgul etmişti dedi. Hem eti hem sütü hem de tiftiği açısından bakıldığında keçi yetiştiriciliğinin önemli bir üretim alanı olduğunu belirten Bayraktar, keçi sütünün anne sütüne en yakın süt olarak kabul gördüğü, bu nedenle özellikle bebeklerin beslenmesinde sık tercih edildiği, bebek mamalarında da kullanıldığı bilgisini verdi. Bunun yanı sıra meşhur dövme Maraş dondurması, kefir gibi ürünlerin keçi sütünden yapıldığını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:Keçi sütünün önemi artıkça birçok keçi peyniri çeşidi de yaygınlaştı ve tüketiciler tarafından tercih edilir oldu. Keçi sütünün probiyotik tatlıların üretiminde ve kozmetikte de kullanıldığı biliniyor. Yine aynı şekilde keçi etinin diyetetik özelliği var. Kolesterol ve yağ seviyesi diğer etlere göre daha düşük olduğundan, kalp ve damar hastalıklarını önlemede sağlıklı bir diyet olarak kabul ediliyor. Keçi eti başta Akdeniz Bölgesi olmak üzere birçok bölgede kurban bayramında tercih ediliyor. Bu açıdan da büyük bir potansiyel taşıyor.TZOB Genel Başkanı Bayraktar, üretimin sürekliliği için yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:Keçi yetiştiriciliğine, gen kaynaklarının korunmasına yönelik verilen destekler başta olmak üzere verilen destekler artarak devam etmeli. Özellikle keçi sütünden elde edilen peynir, kefir, dondurma gibi ürünlerin hijyenik şartlarda üretilip, markalaşarak dünya pazarlarına sunulması için gerekli destekler sağlanmalı. Avrupa Birliği başta olmak üzere birçok ülkeye oğlak eti ihraç etme imkanı üzerinde çalışılmalı, bu konuda teşvikler verilmeli. Üretimde altyapıyı iyileştirici tedbirler alınmalı, AB Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) başta olmak üzere bu yönde verilen hibe destekler konusunda üreticiler bilgilendirilerek teşvik edilmeli. Hayvan hastalıklarıyla etkin mücadele edilmeli. Üreticilere yetiştiricilik konusunda eğitim ve yayım hizmetleri verilmeli, yeni yatırımcıların bu üretime girmesi konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılmalı. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Çiftçilik Genel
Tarım ve Hayvancılık Haberleri
Türkiye keçi sayısında bir basamak, keçi üretiminde 4 basamak atladı
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt