PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Diğer Tarla Bitkileri
Üreticiler baklagil üretiminden vazgeçiyor
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="köylü" data-source="post: 684632" data-attributes="member: 988"><p>TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, pazarlama gücü yetersiz olan, ithal ürünler karşısında rekabet gücü bulamayan üreticilerin, her geçen yıl baklagil ekiminden vazgeçtiğini, baklagil verimlerinde artış olmasına rağmen ekim alanlarının daralması nedeniyle üretimin azaldığını bildirdi.</p><p></p><p></p><p>Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, gelecek yıllarda baklagiller üretiminde gerilemenin durdurulması için ürün değerlendirme ve pazarlama olanakları sağlanarak ülkesel bir baklagil politikası oluşturulması, üretimde yeniden atılım sağlanması için gerekli tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.</p><p></p><p>Toprak Mahsulleri Ofisi ' nin (TMO) 1990 yılı sonrası baklagil alımlarını azaltması, 1994 ' te tamamen durdurması ve yerine herhangi bir baklagil pazarlama politikası oluşturulmamasıyla, üreticinin pazarlama sorunu yaşadığını belirten Bayraktar, ürünü elinde kalan üreticinin, baklagil ekim alanlarını fiyat garantisi bulunan ve üretimi daha kolay olan diğer ürünlere kaydırdığını ifade etti. Bayraktar, 1990-2012 döneminde toplam baklagil ekim alanı yüzde 61,9 azaldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:</p><p></p><p> ' ' Azalma yüzde 92 ile en fazla yeşil mercimek ekim alanında görülürken, kırmızı mercimek ekim alanı yüzde 66, kuru fasulye ekim alanı yüzde 46, nohut ekim alanı yüzde 53 geriledi. Diğer kuru baklagillerden 1990 yılında 400 bin dekar alanda üretimi gerçekleştirilen baklanın ise ekim alanı yüzde 79 oranında azalarak 85 bin 334 dekara indi.</p><p></p><p>Ekim alanları nohutta 8,9 milyon dekardan 4 milyon 162 bin 416 dekara, kırmızı mercimekte 6,3 milyon dekardan 2 milyon 147 bin 875 dekara, yeşil mercimekte 2,76 milyon dekardan 226 bin 903 dekara, fasulyede 1,71 milyon dekardan 931 bin 740 dekara, baklada 400 bin dekardan 85 bin 334 dekara, toplam alanda ise 20 milyon 259 bin 990 dekardan 7 milyon 723 bin 446 dekara geriledi. ' ' </p><p></p><p>Bayraktar, baklagillerde sertifikalı tohum kullanımının son yıllarda artmakla birlikte halen yetersiz olduğuna işaret ederek, baklagil verimlerinde artış olmasına rağmen ekim alanlarının azalmasıyla üretimin gerilediğini vurguladı.</p><p></p><p>Üretimin nohutta yüzde 39,8 azalarak 860 bin tondan 518 bin tona, kırmızı mercimekte yüzde 34,9 azalmayla 630 bin tondan 410 bin tona, yeşil mercimekte yüzde 87 azalmayla 216 bin tondan 28 bin tona, baklada yüzde 75,5 azalmayla 75 bin tondan 18 bin 406 tona, fasulyede yüzde 4,8 azalmayla 210 bin tondan 200 bin tona, toplamda ise yüzde 40,85 azalmayla 2 milyon 12 bin 876 tondan 1 milyon 190 bin 706 tona indiğini ifade eden Bayraktar, Türkiye ' de baklagil üretiminin büyük ölçüde iç tüketime yönelik olarak kullanıldığını bildirdi.</p><p></p><p>Bayraktar, bununla birlikte özellikle nohut ve mercimekte 1990 ' lı yıllarda ihracatta ön sıralarda yer alındığını belirterek, üretimin düşmesiyle Türkiye ' nin, ithalat yapar hale geldiğini kaydetti.</p><p></p><p>Üreticinin pazarlama gücü yetersiz, rekabet gücü yok</p><p></p><p>Pazarlama gücü yetersiz olan, ithal ürünler karşısında rekabet gücü bulamayan üreticilerin her geçen yıl baklagil ekiminden vazgeçtiğini vurgulayan Bayraktar, ' ' Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kırmızı mercimek ekim alanlarında sulamaya açılan alanlarda pamuk, mısır, kuru alanlarda da pazar imkanı daha kolay olan buğday tercih edilmektedir. Kırmızı fasulye, yeşil mercimek ve nohutta ekim alanlarına ise bölgesine göre değişmekle birlikte şeker pancarı, kuru soğan, mısır, buğday gibi ürünler ekilmektedir ' ' ifadesini kullandı.</p><p></p><p>Bayraktar, beslenmedeki öneminin yanı sıra toprağın biyolojik ve fiziksel yapısının iyileştirilmesine sağladığı katkı da dikkate alındığında baklagil üretiminin azalmasının önemli bir sorun olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:</p><p></p><p> ' ' Kurak ve yarı kurak alanlarda nohut ve mercimeğin, sulu alanlarda ise fasulyenin ekim nöbetine girmesi, gerek birim alanda elde edilen verimin artırılması gerekse nadas alanlarının azaltılması açısından önemlidir.</p><p></p><p>Gelecek yıllarda baklagiller üretiminde gerilemenin durdurulması için ürün değerlendirme ve pazarlama olanakları sağlanarak ülkesel bir baklagil politikası oluşturulmalı, üretimde yeniden atılım sağlanması için gerekli tedbirler alınmalıdır.</p><p></p><p>Üretici ekim zamanında hangi ürünü ekeceği kararını kolay pazar imkanı olan ürün ve elde edeceği gelire göre vermektedir. Bu amaçla öncelikle üretici için baklagil ekimi fiyat açısından cazip hale getirilmelidir. ' '</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="köylü, post: 684632, member: 988"] TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, pazarlama gücü yetersiz olan, ithal ürünler karşısında rekabet gücü bulamayan üreticilerin, her geçen yıl baklagil ekiminden vazgeçtiğini, baklagil verimlerinde artış olmasına rağmen ekim alanlarının daralması nedeniyle üretimin azaldığını bildirdi. Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, gelecek yıllarda baklagiller üretiminde gerilemenin durdurulması için ürün değerlendirme ve pazarlama olanakları sağlanarak ülkesel bir baklagil politikası oluşturulması, üretimde yeniden atılım sağlanması için gerekli tedbirler alınması gerektiğini vurguladı. Toprak Mahsulleri Ofisi ' nin (TMO) 1990 yılı sonrası baklagil alımlarını azaltması, 1994 ' te tamamen durdurması ve yerine herhangi bir baklagil pazarlama politikası oluşturulmamasıyla, üreticinin pazarlama sorunu yaşadığını belirten Bayraktar, ürünü elinde kalan üreticinin, baklagil ekim alanlarını fiyat garantisi bulunan ve üretimi daha kolay olan diğer ürünlere kaydırdığını ifade etti. Bayraktar, 1990-2012 döneminde toplam baklagil ekim alanı yüzde 61,9 azaldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: ' ' Azalma yüzde 92 ile en fazla yeşil mercimek ekim alanında görülürken, kırmızı mercimek ekim alanı yüzde 66, kuru fasulye ekim alanı yüzde 46, nohut ekim alanı yüzde 53 geriledi. Diğer kuru baklagillerden 1990 yılında 400 bin dekar alanda üretimi gerçekleştirilen baklanın ise ekim alanı yüzde 79 oranında azalarak 85 bin 334 dekara indi. Ekim alanları nohutta 8,9 milyon dekardan 4 milyon 162 bin 416 dekara, kırmızı mercimekte 6,3 milyon dekardan 2 milyon 147 bin 875 dekara, yeşil mercimekte 2,76 milyon dekardan 226 bin 903 dekara, fasulyede 1,71 milyon dekardan 931 bin 740 dekara, baklada 400 bin dekardan 85 bin 334 dekara, toplam alanda ise 20 milyon 259 bin 990 dekardan 7 milyon 723 bin 446 dekara geriledi. ' ' Bayraktar, baklagillerde sertifikalı tohum kullanımının son yıllarda artmakla birlikte halen yetersiz olduğuna işaret ederek, baklagil verimlerinde artış olmasına rağmen ekim alanlarının azalmasıyla üretimin gerilediğini vurguladı. Üretimin nohutta yüzde 39,8 azalarak 860 bin tondan 518 bin tona, kırmızı mercimekte yüzde 34,9 azalmayla 630 bin tondan 410 bin tona, yeşil mercimekte yüzde 87 azalmayla 216 bin tondan 28 bin tona, baklada yüzde 75,5 azalmayla 75 bin tondan 18 bin 406 tona, fasulyede yüzde 4,8 azalmayla 210 bin tondan 200 bin tona, toplamda ise yüzde 40,85 azalmayla 2 milyon 12 bin 876 tondan 1 milyon 190 bin 706 tona indiğini ifade eden Bayraktar, Türkiye ' de baklagil üretiminin büyük ölçüde iç tüketime yönelik olarak kullanıldığını bildirdi. Bayraktar, bununla birlikte özellikle nohut ve mercimekte 1990 ' lı yıllarda ihracatta ön sıralarda yer alındığını belirterek, üretimin düşmesiyle Türkiye ' nin, ithalat yapar hale geldiğini kaydetti. Üreticinin pazarlama gücü yetersiz, rekabet gücü yok Pazarlama gücü yetersiz olan, ithal ürünler karşısında rekabet gücü bulamayan üreticilerin her geçen yıl baklagil ekiminden vazgeçtiğini vurgulayan Bayraktar, ' ' Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kırmızı mercimek ekim alanlarında sulamaya açılan alanlarda pamuk, mısır, kuru alanlarda da pazar imkanı daha kolay olan buğday tercih edilmektedir. Kırmızı fasulye, yeşil mercimek ve nohutta ekim alanlarına ise bölgesine göre değişmekle birlikte şeker pancarı, kuru soğan, mısır, buğday gibi ürünler ekilmektedir ' ' ifadesini kullandı. Bayraktar, beslenmedeki öneminin yanı sıra toprağın biyolojik ve fiziksel yapısının iyileştirilmesine sağladığı katkı da dikkate alındığında baklagil üretiminin azalmasının önemli bir sorun olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu: ' ' Kurak ve yarı kurak alanlarda nohut ve mercimeğin, sulu alanlarda ise fasulyenin ekim nöbetine girmesi, gerek birim alanda elde edilen verimin artırılması gerekse nadas alanlarının azaltılması açısından önemlidir. Gelecek yıllarda baklagiller üretiminde gerilemenin durdurulması için ürün değerlendirme ve pazarlama olanakları sağlanarak ülkesel bir baklagil politikası oluşturulmalı, üretimde yeniden atılım sağlanması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Üretici ekim zamanında hangi ürünü ekeceği kararını kolay pazar imkanı olan ürün ve elde edeceği gelire göre vermektedir. Bu amaçla öncelikle üretici için baklagil ekimi fiyat açısından cazip hale getirilmelidir. ' ' [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Diğer Tarla Bitkileri
Üreticiler baklagil üretiminden vazgeçiyor
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt