PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Muhabbetleri
yaglık ay çiçegi ekimi
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="sedaat_42@hotmail.com" data-source="post: 306516" data-attributes="member: 28155"><p><strong>Ynt: yaglık ay çiçegi ekimi</strong></p><p></p><p>Yukarıda silolanabilirlik özellikleri açıklanan temel bitkiler dışında silajı yapılan daha bir çok ürün bulunmaktadır. Ayçiçeği ile şeker pancarı baş ve yaprakları bunlardan yalnızca bazılarıdır. Ayçiçeği, başta ABD ve Rusya olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde silajlık bir bitki olarak başarılı bir şekilde yetiştirilmektedir. Mısıra göre daha düşük sıcaklıklarda yetişebilmesi ve geç ekilen tohumların hızla gelişebilmesi Avrupa ' da da büyük ilgi görmesine yol açmıştır. Ayçiçeği mısıra göre daha fazla hücre duvarı bileşenine ve ham protein içeriğine sahiptir. Ayrıca SÇK içeriği de fermantasyon için yeterli düzeydedir. Ancak KM içeriği ile sindirilme derecesinin düşük oluşu ve fiziksel yapısından dolayı soldurulamaması ayçiçeğinin dezavantajlarıdır. Silaj için en uygun biçim zamanı danelerin süt olum dönemidir. Bu dönemin geçirilmesi halinde yapılan silajların sindirilme dereceleri çok düşmektedir.Ayçiçeği yurdumuzda sulama imkanı olmayan arazilerde silajlık mısır yerine yetiştirilecek en uygun silajlık bitkilerden birisidir. </p><p>Şeker pancarı baş ve yaprakları çoğu ülkede olduğu gibi ülkemizde de ruminant beslemede yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu bitkinin genellikle toprakla kontamine olması silaj yapımında çok fazla kullanılmamasına yol açmıştır. Ancak son yıllarda bu alandaki mekanizasyonun gelişmesi ile birlikte şeker pancarı baş ve yapraklarındaki toprak kontaminasyonu en az düzeye indirilmiştir. Silolanacak materyalin kimyasal kompozisyonu hasat sonucunda elde edilen baş kısımlarının özelliklerine, yaprak oranına ve toprak kontaminasyonuna bağlı olarak değişmektedir. Şeker pancarı baş ve yaprakları yaklaşık % 11-16 gibi düşük bir KM içeriğine sahip olduğu için silolanan üründe silo suyu ile olan kayıp oranı yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle yapraklar silolanmadan önce mutlaka bir süre soldurulmalıdır. Yeteri kadar soldurma yapılmazsa silajda çok yüksek KM, besin maddeleri ve enerji kaybı ile birlikte yoğun bir küflenme ve bozulma görülür. Soldurulan yaprakların mutlaka parçalanması gerekir. Aksi halde iyi bir sıkıştırma sağlanamaz ve fermantasyon kayıpları çok yükselir. Şayet yeterli bir soldurma uygulanamıyorsa, yaprakların KM içeriğini yükseltecek kuru kaba yem veya kuru şeker pancarı posası gibi ürünler ile karıştırılarak silolanmaları gerekir. </p><p>Diğer yandan özellikle ruminant hayvanların beslenmesinde kullanılabilecek çok sayıda yan ürün bulunmaktadır. Yan ürünlerin hayvan yemi olarak kullanılması hem çok ekonomik hem de çevre kirliliğinin önlenmesi açısından çok önemlidir. Özellikle gıda, konserve, meyve suyu, şeker, bira, un ve süt endüstrisi v.b artık ve atıkları ile özellikle ruminant hayvanların beslenmesinde kullanılabilecek önemli yan ürünlerdir. Başlıca yan ürünler içerisinde domates, elma, pancar, bezelye, malt ve turunçgil posaları, melas, kepek, peynir suyu ve hayvan gübreleri sayılabilir. Çoğu yan üründen gerek tek başına gerekse amaca uygun olarak seçilecek diğer bitkisel ürünler ile karıştırılarak besin maddelerince zengin, sindirilme derecesi yüksek, kaliteli ve oldukça ekonomik silajlar yapılabilir. Yan ürünlerin en önemli dezavantajları ise genellikle silaj yapımı için oldukça yüksek sayılabilecek bir su içeriğine sahip olmalarıdır. Bu nedenle silolanmadan önce mutlaka su içerikleri düşürülmeli ve uygun katkı maddeleri ile birlikte silolanmalıdırlar.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sedaat_42@hotmail.com, post: 306516, member: 28155"] [b]Ynt: yaglık ay çiçegi ekimi[/b] Yukarıda silolanabilirlik özellikleri açıklanan temel bitkiler dışında silajı yapılan daha bir çok ürün bulunmaktadır. Ayçiçeği ile şeker pancarı baş ve yaprakları bunlardan yalnızca bazılarıdır. Ayçiçeği, başta ABD ve Rusya olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde silajlık bir bitki olarak başarılı bir şekilde yetiştirilmektedir. Mısıra göre daha düşük sıcaklıklarda yetişebilmesi ve geç ekilen tohumların hızla gelişebilmesi Avrupa ' da da büyük ilgi görmesine yol açmıştır. Ayçiçeği mısıra göre daha fazla hücre duvarı bileşenine ve ham protein içeriğine sahiptir. Ayrıca SÇK içeriği de fermantasyon için yeterli düzeydedir. Ancak KM içeriği ile sindirilme derecesinin düşük oluşu ve fiziksel yapısından dolayı soldurulamaması ayçiçeğinin dezavantajlarıdır. Silaj için en uygun biçim zamanı danelerin süt olum dönemidir. Bu dönemin geçirilmesi halinde yapılan silajların sindirilme dereceleri çok düşmektedir.Ayçiçeği yurdumuzda sulama imkanı olmayan arazilerde silajlık mısır yerine yetiştirilecek en uygun silajlık bitkilerden birisidir. Şeker pancarı baş ve yaprakları çoğu ülkede olduğu gibi ülkemizde de ruminant beslemede yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu bitkinin genellikle toprakla kontamine olması silaj yapımında çok fazla kullanılmamasına yol açmıştır. Ancak son yıllarda bu alandaki mekanizasyonun gelişmesi ile birlikte şeker pancarı baş ve yapraklarındaki toprak kontaminasyonu en az düzeye indirilmiştir. Silolanacak materyalin kimyasal kompozisyonu hasat sonucunda elde edilen baş kısımlarının özelliklerine, yaprak oranına ve toprak kontaminasyonuna bağlı olarak değişmektedir. Şeker pancarı baş ve yaprakları yaklaşık % 11-16 gibi düşük bir KM içeriğine sahip olduğu için silolanan üründe silo suyu ile olan kayıp oranı yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle yapraklar silolanmadan önce mutlaka bir süre soldurulmalıdır. Yeteri kadar soldurma yapılmazsa silajda çok yüksek KM, besin maddeleri ve enerji kaybı ile birlikte yoğun bir küflenme ve bozulma görülür. Soldurulan yaprakların mutlaka parçalanması gerekir. Aksi halde iyi bir sıkıştırma sağlanamaz ve fermantasyon kayıpları çok yükselir. Şayet yeterli bir soldurma uygulanamıyorsa, yaprakların KM içeriğini yükseltecek kuru kaba yem veya kuru şeker pancarı posası gibi ürünler ile karıştırılarak silolanmaları gerekir. Diğer yandan özellikle ruminant hayvanların beslenmesinde kullanılabilecek çok sayıda yan ürün bulunmaktadır. Yan ürünlerin hayvan yemi olarak kullanılması hem çok ekonomik hem de çevre kirliliğinin önlenmesi açısından çok önemlidir. Özellikle gıda, konserve, meyve suyu, şeker, bira, un ve süt endüstrisi v.b artık ve atıkları ile özellikle ruminant hayvanların beslenmesinde kullanılabilecek önemli yan ürünlerdir. Başlıca yan ürünler içerisinde domates, elma, pancar, bezelye, malt ve turunçgil posaları, melas, kepek, peynir suyu ve hayvan gübreleri sayılabilir. Çoğu yan üründen gerek tek başına gerekse amaca uygun olarak seçilecek diğer bitkisel ürünler ile karıştırılarak besin maddelerince zengin, sindirilme derecesi yüksek, kaliteli ve oldukça ekonomik silajlar yapılabilir. Yan ürünlerin en önemli dezavantajları ise genellikle silaj yapımı için oldukça yüksek sayılabilecek bir su içeriğine sahip olmalarıdır. Bu nedenle silolanmadan önce mutlaka su içerikleri düşürülmeli ve uygun katkı maddeleri ile birlikte silolanmalıdırlar. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Çiftçilik Genel
Çiftçi Muhabbetleri
yaglık ay çiçegi ekimi
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt