PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Süt Hayvanclığı
Yerli besici yüzde 75 vergi artışı ile yine rahat nefes alamayacak
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Ağır Abi" data-source="post: 394159" data-attributes="member: 168"><p><strong><span style="color: blue">Karkas et ithalatında gümrük vergisi yeniden düzenlendi. 2 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile kırmızı et ithalatındaki gümrük vergisi yüzde 60’tan yüzde 75’e çıkarıldı.</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">Vergi artışı et ithalatını azaltır mı? Yerli besicileri zarardan kurtarmaya yeter mi? İç piyasada kırmızı et fiyatına nasıl yansır? Tüketici bundan nasıl etkilenir?</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">Vergi artışı kime yarar, kime zarar getirir? </span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">Bu sorulara verilecek yanıtların ortak paydası şu; hayvancılık politikası iyi yönetilmiyor.</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">Sadece son bir yılda canlı hayvan ve et ithalatı ile ilgili mevzuat değişikliklerine bakılırsa nasıl tutarsız ve sektöre yarar değil, zarar veren bir politika uygulandığı açıkça görülebilir.</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">Mevzuattaki değişikliği satır başlarıyla hatırlamakta yarar var.</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">İthalat ilk kez 2010 yılı Nisan ayında gündeme geldi. Bakanlar Kurulu Kararı ile Et ve Balık Kurumu’na sıfır gümrükle canlı hayvan ve karkas et ithalatı yetkisi verildi.</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">Böylece canlı hayvan ithalatı için kapılar açıldı. Et ve Balık Kurumu, 2010 Mayıs ayında peş peşe ihaleler yaptı. Yetmedi, özel sektörün de canlı hayvan ithal etmesi için gümrük vergisi yüzde 135’ten yüzde 40’a düşürüldü.</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">Canlı hayvan ithalatı da yetmedi. Karkas et ithalatına kapılar açıldı. Karkas ette gümrük vergisi yüzde 235’ti. Et ve Balık Kurumu’na sıfır gümrükle, özel sektöre yüzde 30’la ithalat izni verildi.</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">Yerli besiciler hayvanlarını satamaz duruma geldi. Zararları katlanarak büyüdü. Büyük işletmeler bile sektörden çekilmek zorunda kaldı. Birçok besi işletmesi kapandı. Et üretiminde ciddi düşüş oldu.İthalatta ise büyük artış oldu.</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">Besicilerin tepkisi üzerine 19 Mart 2011’de karkas ette vergi oranı yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkarıldı. Bu karar besicileri zarardan kurtarmadı. 13 Mayıs 2011’de bu kez vergi yüzde 40’tan yüzde 60’a çıkarıldı. Bu karar da besicileri memnun etmedi. Çünkü zarar devam etti. Nihayet, 2 Temmuz’da yine Bakanlar Kurulu Kararı ile karkas ette gümrük vergisi yüzde 75’e çıkarıldı.</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">Alınan bu son kararın doğuracağı sonuçlar ne olacak?</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">1- Yerli besici yine rahat nefes alamayacak. Yem fiyatındaki artışa bağlı olarak yerli besicinin karkas et maliyeti ortalama 15 lira. Yüzde 75 vergiye rağmen ithal etin maliyeti 12-13 lira. Dolayısıyla yerli besicinin zarar etmeden üretimi sürdürmesi mümkün değil.Bu nedenle verginin yüzde 75’e çıkarılması yerli besiciyi rahatlatacak bir karar değil.</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">2-Özel sektör firmaları ithalat vergisinin artacağını bildikleri için yapabilecekleri kadar et ithal ederek stok ettiler. Uzun bir süre bu stoktaki etleri kullanacaklar.Bu nedenle yerli besicilerin hayvanlarını kestirmesi hem yüksek maliyet hem de talep açısından mümkün değil. Kaldı ki, büyük alıcıların hayvan talebi yok.</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">3-Bu gelişmelerden en olumsuz etkilenen kesim, tüketiciler. Vergi artışı mutlaka et fiyatına artış olarak yansıyacak. Tüketiciler daha pahallıya et tüketecek.</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">4- Et ithalatçıları ise bu işten en karlı çıkanlar olacak. Ucuza et ithal ederek stoklayanlar vergi artışını gerekçe göstererek yüksek fiyatla satacaklar.</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">Özetle, et ithalatı vergisindeki artış bir avuç ithalatçıya yarayacak.Üretici, tüketici ve ülke zararlı çıkacak.</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">*****</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">Anız yakan geleceğini yakar !..Hububatta hasat sürüyor. Tüm uyarılara rağmen birçok çiftçi anız yakmayı inatla sürdürüyor. TEMA Vakfı, anız yakılmaması için bir kez daha uyardı. Belki yararı olur diye bu uyarıdan bir bölümü paylaşıyoruz.</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">“Ülkemizde hububat ekimi yapılan 13,1 milyon hektar arazinin yaklaşık yüzde 30’unda 6 milyon tondan fazla köklü hububat sapının (anız) yakıldığı tahmin edilmekte ve bu rakam her geçen gün endişe verici şekilde artmaktadır. Hasat sonrasında tarlada kalan anızın yeni ekim öncesinde temizlenmesi gerekir. Ancak, bu temizleme işleminin yakılarak yapılması topraklarımıza, ormanlarımıza, su varlığımıza, biyolojik çeşitliliğimize ve ekonomimize büyük zarar vermektedir.</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">Anızın yakılması sırasında toprakta yaşayan, onu besleyen, havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok olur, toprağı besleyecek organik atıklar ortadan kalkar, toprak fakirleşir, verim gücü düşer. Üzeri çıplak kalan toprak, rüzgar ve sellerle taşınarak erozyona uğrar, yağış suyu yer altı su kaynaklarına ulaşamaz, doğal denge bozulur. Öte yandan anız yangınları yakındaki diğer tarla ve bahçelere sıçrayabildiği gibi orman yangınlarına hatta yerleşim alanlarının yanmasına da sebep olur.</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue">Ülke topraklarımızın yüzde 76’dan fazlasında organik madde eksikliği vardır. Anız gübreye dönüştürülerek tekrar toprağa verildiğinde, toprak organik madde açısından zenginleşir, toprağı verimli kılan mikroorganizmalara besin sağlanır, toprağın neminin korunmasına katkı sağlanır, toprağın verimi artar, çiftçi daha fazla ürün alır ve ürünün tadı, kokusu daha güzel olur. Ayrıca, topraktaki bitki örtüsü tahrip olmadığı için rüzgar ya da su ile taşınmaz, böylece erozyondan korunmuş olur.”</span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p><p><strong><span style="color: blue"></span></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Ağır Abi, post: 394159, member: 168"] [b][color=blue]Karkas et ithalatında gümrük vergisi yeniden düzenlendi. 2 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile kırmızı et ithalatındaki gümrük vergisi yüzde 60’tan yüzde 75’e çıkarıldı. Vergi artışı et ithalatını azaltır mı? Yerli besicileri zarardan kurtarmaya yeter mi? İç piyasada kırmızı et fiyatına nasıl yansır? Tüketici bundan nasıl etkilenir? Vergi artışı kime yarar, kime zarar getirir? Bu sorulara verilecek yanıtların ortak paydası şu; hayvancılık politikası iyi yönetilmiyor. Sadece son bir yılda canlı hayvan ve et ithalatı ile ilgili mevzuat değişikliklerine bakılırsa nasıl tutarsız ve sektöre yarar değil, zarar veren bir politika uygulandığı açıkça görülebilir. Mevzuattaki değişikliği satır başlarıyla hatırlamakta yarar var. İthalat ilk kez 2010 yılı Nisan ayında gündeme geldi. Bakanlar Kurulu Kararı ile Et ve Balık Kurumu’na sıfır gümrükle canlı hayvan ve karkas et ithalatı yetkisi verildi. Böylece canlı hayvan ithalatı için kapılar açıldı. Et ve Balık Kurumu, 2010 Mayıs ayında peş peşe ihaleler yaptı. Yetmedi, özel sektörün de canlı hayvan ithal etmesi için gümrük vergisi yüzde 135’ten yüzde 40’a düşürüldü. Canlı hayvan ithalatı da yetmedi. Karkas et ithalatına kapılar açıldı. Karkas ette gümrük vergisi yüzde 235’ti. Et ve Balık Kurumu’na sıfır gümrükle, özel sektöre yüzde 30’la ithalat izni verildi. Yerli besiciler hayvanlarını satamaz duruma geldi. Zararları katlanarak büyüdü. Büyük işletmeler bile sektörden çekilmek zorunda kaldı. Birçok besi işletmesi kapandı. Et üretiminde ciddi düşüş oldu.İthalatta ise büyük artış oldu. Besicilerin tepkisi üzerine 19 Mart 2011’de karkas ette vergi oranı yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkarıldı. Bu karar besicileri zarardan kurtarmadı. 13 Mayıs 2011’de bu kez vergi yüzde 40’tan yüzde 60’a çıkarıldı. Bu karar da besicileri memnun etmedi. Çünkü zarar devam etti. Nihayet, 2 Temmuz’da yine Bakanlar Kurulu Kararı ile karkas ette gümrük vergisi yüzde 75’e çıkarıldı. Alınan bu son kararın doğuracağı sonuçlar ne olacak? 1- Yerli besici yine rahat nefes alamayacak. Yem fiyatındaki artışa bağlı olarak yerli besicinin karkas et maliyeti ortalama 15 lira. Yüzde 75 vergiye rağmen ithal etin maliyeti 12-13 lira. Dolayısıyla yerli besicinin zarar etmeden üretimi sürdürmesi mümkün değil.Bu nedenle verginin yüzde 75’e çıkarılması yerli besiciyi rahatlatacak bir karar değil. 2-Özel sektör firmaları ithalat vergisinin artacağını bildikleri için yapabilecekleri kadar et ithal ederek stok ettiler. Uzun bir süre bu stoktaki etleri kullanacaklar.Bu nedenle yerli besicilerin hayvanlarını kestirmesi hem yüksek maliyet hem de talep açısından mümkün değil. Kaldı ki, büyük alıcıların hayvan talebi yok. 3-Bu gelişmelerden en olumsuz etkilenen kesim, tüketiciler. Vergi artışı mutlaka et fiyatına artış olarak yansıyacak. Tüketiciler daha pahallıya et tüketecek. 4- Et ithalatçıları ise bu işten en karlı çıkanlar olacak. Ucuza et ithal ederek stoklayanlar vergi artışını gerekçe göstererek yüksek fiyatla satacaklar. Özetle, et ithalatı vergisindeki artış bir avuç ithalatçıya yarayacak.Üretici, tüketici ve ülke zararlı çıkacak. ***** Anız yakan geleceğini yakar !..Hububatta hasat sürüyor. Tüm uyarılara rağmen birçok çiftçi anız yakmayı inatla sürdürüyor. TEMA Vakfı, anız yakılmaması için bir kez daha uyardı. Belki yararı olur diye bu uyarıdan bir bölümü paylaşıyoruz. “Ülkemizde hububat ekimi yapılan 13,1 milyon hektar arazinin yaklaşık yüzde 30’unda 6 milyon tondan fazla köklü hububat sapının (anız) yakıldığı tahmin edilmekte ve bu rakam her geçen gün endişe verici şekilde artmaktadır. Hasat sonrasında tarlada kalan anızın yeni ekim öncesinde temizlenmesi gerekir. Ancak, bu temizleme işleminin yakılarak yapılması topraklarımıza, ormanlarımıza, su varlığımıza, biyolojik çeşitliliğimize ve ekonomimize büyük zarar vermektedir. Anızın yakılması sırasında toprakta yaşayan, onu besleyen, havalandıran, verimli kılan milyonlarca canlı mikroorganizma yok olur, toprağı besleyecek organik atıklar ortadan kalkar, toprak fakirleşir, verim gücü düşer. Üzeri çıplak kalan toprak, rüzgar ve sellerle taşınarak erozyona uğrar, yağış suyu yer altı su kaynaklarına ulaşamaz, doğal denge bozulur. Öte yandan anız yangınları yakındaki diğer tarla ve bahçelere sıçrayabildiği gibi orman yangınlarına hatta yerleşim alanlarının yanmasına da sebep olur. Ülke topraklarımızın yüzde 76’dan fazlasında organik madde eksikliği vardır. Anız gübreye dönüştürülerek tekrar toprağa verildiğinde, toprak organik madde açısından zenginleşir, toprağı verimli kılan mikroorganizmalara besin sağlanır, toprağın neminin korunmasına katkı sağlanır, toprağın verimi artar, çiftçi daha fazla ürün alır ve ürünün tadı, kokusu daha güzel olur. Ayrıca, topraktaki bitki örtüsü tahrip olmadığı için rüzgar ya da su ile taşınmaz, böylece erozyondan korunmuş olur.” [/color][/b] [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Hayvancılık
Büyükbaş Hayvancılık
Süt Hayvanclığı
Yerli besici yüzde 75 vergi artışı ile yine rahat nefes alamayacak
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt