PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Hayvancılık
Küçükbaş Hayvancılık
yoğun kuzu besisi
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="sebazios" data-source="post: 849103" data-attributes="member: 21067"><p>1-) Yoğun kuzu besisinde kaba-kesif yem oranı %15 ' e %85 ' tir. Kaba yem %15 ' i geçmez. Hiç kaba yem kullanmadan besi yapanları gördüm, bizzat inceledim. Oluyor ama sindirim problemleri ile karşılaşılabiliyor. Otun buradaki fonksiyonu sindirimi düzenlemek ve işkembeyi genişletmek. Bu nedenle toz yada saman değil, olabildiğince büyük şekilde, ot kafesinde verilmeli. </p><p>2-) Kaba yem olarak sadece yonca, fiğ ve yem bezelyesi gibi en kaliteli baklagiller, yine sadece kuru ot olarak verilir. Sadece bu yetmez. Verilen kuru otun çiçek başı yada çiçek öncesi biçilmiş olması gerekir. (Protein dengesi için) Silo (sulu kaba) yemler (mısır silajı gibi) kullanılmamlı. Eğer bu yemler tercih edilirse et ve karkas kalitesini ciddi oranda düşürür. </p><p>3-) Besi aşlangıcında 17-18 protein ile başyayıp besi sonuna doğru 13 ' e kadar inilir. </p><p>4-) Gluten, Nişasta kaybı olmaması, ayrıca toz hale gelerek sindirim sorunlarına neden olmaması için dane yem 'KIRILMAZ'. Tüm tahıllar dane olarak verilir. Kuzu sindirimi en güçlü hayvanlardan biridir. Asla sindirilmemiş dane atma olmaz. </p><p>5-) Serbest yemleme değil, öğün yemleme yapılır. Günde 2 öğün, 12 ' şer saat ara ile yapılır. Çok açılan kuzu çok yer. Yemleme sonrası kafeste %20 civarında yem kalmalı. Bir sonraki yemlemeye kadar o %20 de tüketilmeli ve oluklarda yem ya çok az kalmalı, hada hiç kalmamalı. Yem kalıyorsa miktar fazla, kalmıyorsa azdır. </p><p>6-) Kuzu besisinde kesif yem rasyonları çok çeşitlidir. Ama tüm uzmanlarca kabul edilmiş, yüzlerce kez denemiş en başarılı rasyon aşağıda:</p><p></p><p>%50 arpa yada mısır</p><p>%25 buğday veya yulaf (CAA bakımından buğday, karkas kondisyonu bakımından yulaf)</p><p>%21 ATK (en az %28 proteinli ayçiçeği küsesi) yada soya küspesi. PTK kuzuda makbul değil. </p><p>%01.5 vitamin karma (A, D, E vitaminleri ağırlıklı)</p><p>%01 mineral karma (beyaz kasa önlem olarak selisyum içerikli)</p><p>%01 tuz</p><p>%00,50 mermer tozu (kalsiyum ihtiyacını önleme için) kapalı besilerde silikat taşı (sidikzoru) oluşumunun engellenmesi için bu oranı geçilmez. Satıştan 15 gün önce bu madde tamamen kesilir</p><p></p><p>Yukarıdaki rasyon, satın alabileceğin en pahalı-kaliteli hazır yemden bile daha makbul bir rasyondur. Sonraki 5 yem materyalini temin etmek ve karıştırmak zor geliyorsa hepsini çıkartıp %25 oranında satın yem kullanabilirsin. Tam karşılamaz ama minimum ihtiyacı giderir. </p><p></p><p>En doğrusu bu yem maddelerini besi başında temin edip yukarıdaki oranlarda homojen şekilde karıştırmak. Ardından standart kg ' larda çuvallayıp temiz ve kuru bir yere depolamak. 2, en çok 3 ay içinde tüketileceği için sorun olmaz. </p><p></p><p>Kuzu aynı bir meyve gibidir. Bir olgunlaşma dönemi vardır. O dönemi geçirirsen aynı bir meyve nasıl çürürse, kuzu da değer kaybeder. Bir kuzu asla yapağı açmamalı. Bizde o dönem en geç 5. Ay ortası, (tahmini 50kg) civarıdır. 6. Aya kalan (+50kg) kuzu en az %5-7 düşük değerden satılır.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sebazios, post: 849103, member: 21067"] 1-) Yoğun kuzu besisinde kaba-kesif yem oranı %15 ' e %85 ' tir. Kaba yem %15 ' i geçmez. Hiç kaba yem kullanmadan besi yapanları gördüm, bizzat inceledim. Oluyor ama sindirim problemleri ile karşılaşılabiliyor. Otun buradaki fonksiyonu sindirimi düzenlemek ve işkembeyi genişletmek. Bu nedenle toz yada saman değil, olabildiğince büyük şekilde, ot kafesinde verilmeli. 2-) Kaba yem olarak sadece yonca, fiğ ve yem bezelyesi gibi en kaliteli baklagiller, yine sadece kuru ot olarak verilir. Sadece bu yetmez. Verilen kuru otun çiçek başı yada çiçek öncesi biçilmiş olması gerekir. (Protein dengesi için) Silo (sulu kaba) yemler (mısır silajı gibi) kullanılmamlı. Eğer bu yemler tercih edilirse et ve karkas kalitesini ciddi oranda düşürür. 3-) Besi aşlangıcında 17-18 protein ile başyayıp besi sonuna doğru 13 ' e kadar inilir. 4-) Gluten, Nişasta kaybı olmaması, ayrıca toz hale gelerek sindirim sorunlarına neden olmaması için dane yem 'KIRILMAZ'. Tüm tahıllar dane olarak verilir. Kuzu sindirimi en güçlü hayvanlardan biridir. Asla sindirilmemiş dane atma olmaz. 5-) Serbest yemleme değil, öğün yemleme yapılır. Günde 2 öğün, 12 ' şer saat ara ile yapılır. Çok açılan kuzu çok yer. Yemleme sonrası kafeste %20 civarında yem kalmalı. Bir sonraki yemlemeye kadar o %20 de tüketilmeli ve oluklarda yem ya çok az kalmalı, hada hiç kalmamalı. Yem kalıyorsa miktar fazla, kalmıyorsa azdır. 6-) Kuzu besisinde kesif yem rasyonları çok çeşitlidir. Ama tüm uzmanlarca kabul edilmiş, yüzlerce kez denemiş en başarılı rasyon aşağıda: %50 arpa yada mısır %25 buğday veya yulaf (CAA bakımından buğday, karkas kondisyonu bakımından yulaf) %21 ATK (en az %28 proteinli ayçiçeği küsesi) yada soya küspesi. PTK kuzuda makbul değil. %01.5 vitamin karma (A, D, E vitaminleri ağırlıklı) %01 mineral karma (beyaz kasa önlem olarak selisyum içerikli) %01 tuz %00,50 mermer tozu (kalsiyum ihtiyacını önleme için) kapalı besilerde silikat taşı (sidikzoru) oluşumunun engellenmesi için bu oranı geçilmez. Satıştan 15 gün önce bu madde tamamen kesilir Yukarıdaki rasyon, satın alabileceğin en pahalı-kaliteli hazır yemden bile daha makbul bir rasyondur. Sonraki 5 yem materyalini temin etmek ve karıştırmak zor geliyorsa hepsini çıkartıp %25 oranında satın yem kullanabilirsin. Tam karşılamaz ama minimum ihtiyacı giderir. En doğrusu bu yem maddelerini besi başında temin edip yukarıdaki oranlarda homojen şekilde karıştırmak. Ardından standart kg ' larda çuvallayıp temiz ve kuru bir yere depolamak. 2, en çok 3 ay içinde tüketileceği için sorun olmaz. Kuzu aynı bir meyve gibidir. Bir olgunlaşma dönemi vardır. O dönemi geçirirsen aynı bir meyve nasıl çürürse, kuzu da değer kaybeder. Bir kuzu asla yapağı açmamalı. Bizde o dönem en geç 5. Ay ortası, (tahmini 50kg) civarıdır. 6. Aya kalan (+50kg) kuzu en az %5-7 düşük değerden satılır. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Hayvancılık
Küçükbaş Hayvancılık
yoğun kuzu besisi
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt