PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Yonca
Yonca bitkisi yetiştirmekle ilgili soru ve düşünceler
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
<blockquote data-quote="Göktürk." data-source="post: 858456" data-attributes="member: 25349"><p><strong>Ynt: Yonca bitkisi yetiştirmekle ilgili soru ve düşünceler</strong></p><p></p><p>Samimi duygularla yazıldığı görünen yazınızı okuyunca ben de birşeyler karalamak istedim.</p><p>Kimsenin hevesini ve ümidini kırmak istemem.Ama madem yardım istiyorsunuz, herkes bildiği kadarıyla yardımcı olsun.</p><p>Tarımda bağdan,bahçeden,tarladan önemlisi ve öncelikli olan ' ' lojistik destek ' ' tir.Tarımı yapacağınız yerde kalacağınız ev,traktörünüz,ekipmanlarınız ve bunları güvenle saklayabileceğiniz deponuz olmalıdır.Tarımı yapacağınız yerdeki insanlarla sosyal iletişiminiz ve ortak geçmişiniz olmalıdır.Siz o gün orada olmasanız bile çıkarlarınız korunmalıdır.Uzaktan kumanda ile tarım çok zordur,işinize hem hakim olacaksınız hem de başında olacaksınız.Tarımla daha önce hiç uğraşmamışsanız ve bölgeye paraşütle inmişseniz karşılaşacağınız zorluklar çok daha büyük olabilir.Başkasının bir selamla veya hatırla yaptırabileceği iş için herkes para bekleyecektir.Her adımınız maliyetinizi artıracaktır.Köyünüzün komşusu köyden bile arazi alsanız,istediğiniz verimi size aldırmazlar.Birgün hayvan sokarlar yoncalık savaştan çıkmışa döner , birgün yanlışlıkla(!) sulama suyunu sizin tarlaya kaçırtırlar.Aksilik bu ya,ertesi günde biçimi gelen yoncanızı biçecektiniz.Herşeyi hazırlamıştınız.</p><p>Aile olarak 30 yıl boyunca 3 ayrı tarlayı (18,42,15 dönüm) sırasıyla yonca ektik.Her tarlada 7 değil ortalama 10 yıl yonca ektik.Yani işin içindeyim.2 yıl önce forumdaki yonca konusundan heveslenip 25 dekarda tekrar başlamaya bile kalktım.Yoncanın müşterisini bile bağladım garantiledim ama yine de başlamadım.Yonca kültürel işlemleri çok ağır bir ürün.Bir sezonda gübreleme,sulama,ilaçlama(gerekirse),biçim,çevirme ,balyalama,taşıma döngüsü 5-6 kere tekrarlanıyor ve bunların hepsi gününde olmak zorunda .Hesaplamalarım sonucu 5 biçimde 1 biçimin kar kalacağını,o 1 biçimin yoncasını yağmura kaptırıp ıslatırsam karın gideceğini (kalan kar yapılan hamallık),iki biçimi ıslatırsam zarara gireceğimi hesapladım.Hesaplamada sadece balya makinasını kiralık kullandım.Arazi,alet,ev kirası yok.İşlemleri kendim yapacağım.Düşünün artık.</p><p>İstanbul da oturup Ege bölgesi gibi arazisi kıymetli bir yerde herşeyi kiralayarak bir tarımsal üründen özellikle yoncadan kar etmeyi düşünmek büyük cesaret, kutlarım.Eğer tarımsal geçmişinizde yoksa üzülürsünüz.Yoncalıkta yatacak halimiz yok ama yakın olmak zorundasınız.Bazen günlük veya saatlik müdahale gerekebilir.Bunun için gereken alet ve ekipman elinizin altında olmalı.</p><p>Ayrıca 25 dekarla işe başlamanın da ' ' ölçek ekonomisi ' ' ne ters olacağını düşünüyorum.Masrafınız misliyle artar.</p><p>Yoncanın devlet desteğinin yıllara bölünerek 5 yılda tamamlandığını da ekleyeyim.</p><p>Sizin gibi yaparak bir girişimi düşünmenin yanısıra konu hakkında bilgi birikimi edinip, o işlerle uğraşanlarla görüş alışverişinde bulunmak başarı şansını artırır.Allah kolaylık versin.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Göktürk., post: 858456, member: 25349"] [b]Ynt: Yonca bitkisi yetiştirmekle ilgili soru ve düşünceler[/b] Samimi duygularla yazıldığı görünen yazınızı okuyunca ben de birşeyler karalamak istedim. Kimsenin hevesini ve ümidini kırmak istemem.Ama madem yardım istiyorsunuz, herkes bildiği kadarıyla yardımcı olsun. Tarımda bağdan,bahçeden,tarladan önemlisi ve öncelikli olan ' ' lojistik destek ' ' tir.Tarımı yapacağınız yerde kalacağınız ev,traktörünüz,ekipmanlarınız ve bunları güvenle saklayabileceğiniz deponuz olmalıdır.Tarımı yapacağınız yerdeki insanlarla sosyal iletişiminiz ve ortak geçmişiniz olmalıdır.Siz o gün orada olmasanız bile çıkarlarınız korunmalıdır.Uzaktan kumanda ile tarım çok zordur,işinize hem hakim olacaksınız hem de başında olacaksınız.Tarımla daha önce hiç uğraşmamışsanız ve bölgeye paraşütle inmişseniz karşılaşacağınız zorluklar çok daha büyük olabilir.Başkasının bir selamla veya hatırla yaptırabileceği iş için herkes para bekleyecektir.Her adımınız maliyetinizi artıracaktır.Köyünüzün komşusu köyden bile arazi alsanız,istediğiniz verimi size aldırmazlar.Birgün hayvan sokarlar yoncalık savaştan çıkmışa döner , birgün yanlışlıkla(!) sulama suyunu sizin tarlaya kaçırtırlar.Aksilik bu ya,ertesi günde biçimi gelen yoncanızı biçecektiniz.Herşeyi hazırlamıştınız. Aile olarak 30 yıl boyunca 3 ayrı tarlayı (18,42,15 dönüm) sırasıyla yonca ektik.Her tarlada 7 değil ortalama 10 yıl yonca ektik.Yani işin içindeyim.2 yıl önce forumdaki yonca konusundan heveslenip 25 dekarda tekrar başlamaya bile kalktım.Yoncanın müşterisini bile bağladım garantiledim ama yine de başlamadım.Yonca kültürel işlemleri çok ağır bir ürün.Bir sezonda gübreleme,sulama,ilaçlama(gerekirse),biçim,çevirme ,balyalama,taşıma döngüsü 5-6 kere tekrarlanıyor ve bunların hepsi gününde olmak zorunda .Hesaplamalarım sonucu 5 biçimde 1 biçimin kar kalacağını,o 1 biçimin yoncasını yağmura kaptırıp ıslatırsam karın gideceğini (kalan kar yapılan hamallık),iki biçimi ıslatırsam zarara gireceğimi hesapladım.Hesaplamada sadece balya makinasını kiralık kullandım.Arazi,alet,ev kirası yok.İşlemleri kendim yapacağım.Düşünün artık. İstanbul da oturup Ege bölgesi gibi arazisi kıymetli bir yerde herşeyi kiralayarak bir tarımsal üründen özellikle yoncadan kar etmeyi düşünmek büyük cesaret, kutlarım.Eğer tarımsal geçmişinizde yoksa üzülürsünüz.Yoncalıkta yatacak halimiz yok ama yakın olmak zorundasınız.Bazen günlük veya saatlik müdahale gerekebilir.Bunun için gereken alet ve ekipman elinizin altında olmalı. Ayrıca 25 dekarla işe başlamanın da ' ' ölçek ekonomisi ' ' ne ters olacağını düşünüyorum.Masrafınız misliyle artar. Yoncanın devlet desteğinin yıllara bölünerek 5 yılda tamamlandığını da ekleyeyim. Sizin gibi yaparak bir girişimi düşünmenin yanısıra konu hakkında bilgi birikimi edinip, o işlerle uğraşanlarla görüş alışverişinde bulunmak başarı şansını artırır.Allah kolaylık versin. [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Yonca
Yonca bitkisi yetiştirmekle ilgili soru ve düşünceler
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Alt