PORTAL
FORUM
Forumlar
Giriş yap
Kayıt ol
Neler Yeni?
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Forumlar
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Uygulamayı yükle
Yükle
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Mısır
Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap ver
Mesaj
<blockquote data-quote="Kocabaş" data-source="post: 538833" data-attributes="member: 41332"><p><strong>Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?</strong></p><p></p><p>Maşaallah, bereketiniz artsın. Bakın sizinkisi ne güzel örnek, küçükten kendi çabalarınız ile büyüyorsunuz. Gönül isterki Doğan kardeşimiz büyük bir başlangıç yapsın. Ama şartları fazla zorlamasının bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Daha önce de belirtmiştim 23 başlık örnek aile işletmeleri mevcut. Böyle bir işletme bile, bakıldığında 3 sene sonra (hem sağmal hem de besi olarak) dikkate değer biçimde büyüyecektir. Forumda, incelediğim kadarıyla kendinizi geliştiren, bilinçli olarak bu işi yapmaya çalışan bir arkadaşımızsınız. Ancak dürüst olmak gerekirse tam tatmin edici cevap alamadım. İşletme karlılığı özel olduğu için parasal ifade etmeyiniz (zira nazara inanırım). Ancak bazı husuların netleştirilmesi yerinde olmaz mı? Yemleri biraz açsak. Sulu kaba yem, kuru kaba yem, enerji için, protein için, vitamindir v.s. dir. Kiloya göre, verime göre. Elimizde ne varsa o mudur, yoksa ihtiyaç nedir, ne temin edelim? Bölgemizde ne vardır, neyi nasıl değerlendiririz (Örn.; saray işletmesi narenciye posasını fevkalede değerlendiriyor) maliyetler nasıl düşer. Çevremizde ne var, ne bileyim fırıncılık artıkları, yemek fabrikası vardır değerlendirilebilir atıklar, konserve fabrikası vardır, salça fabrikası vardır (Harranova domates posasını hem süt hem de et üretiminde kullanıyor). Kesif yem niye yapamayalım? Fabrika yeminde de mısır, arpa, buğday, soya küspesi, kepek, yulaf, ayçiçeği küspesi, pamuk tohumu küspesi, vitamin, mineral v.s. v.s. dışında ne var. Hatta bazılarında koruyucu bile var. Allasınlar pullasınlar çiftçiden 3-5 ' e aldıklarını 10 ' a satsınlar. Zamanında (ucuz dönemde) yıllık ihtiyaca göre silolanamaz mı? Her 1TL kar, kardır. Bu sitede paylaşılan programlar bu ihtiyaca cevap verebilir pekala. Örneğini çıkaranlar mutlaka olacaktır (Hayvan ağırlığı, yaşı, gebelik durumu, süt verimi v.d. değerler ışığında). Hayvan yenileme durumunuza, kayıplara bakıldığında hijyenik, stressiz bir ortam olduğu belli. Bu şartlar nasıl sağlanır. Diğer yandan bölgedeki en yüksek karkas verimini nasıl elde ettiniz. Randımanı % kaçtı? Besi programı nasıldı, günlük canlı ağırlık artışını ölçme şansınız oldu mu (ya da aylık). 2 yaşına kadar bir hesap tuttunuz mu (karlılığı nasıldı?) Ortalama 1000 kg üzerinde bir danadan bahsediyoruz. Irka göre; 550-600-650 kg canlı ağırlık üzerinde, yağlanma ve yemden yararlanma oranları düşünüldüğünde karlılık olumsuz etkilenmiş olmadı mı? Buradan şu noktaları yazsak ve ortaya atsak, değerli arkadaşlarımız da değerlendirseler. Karmaşa olmadan maddeleri açsak. Net veriler ile (tuzuna kadar). Bu işe soyunan da desinki; ahırım, yerim şöyle olmalıymış, hayvan alacaksam şuna dikkat edeyim, benim çevre şartlarım ne, şöyle beslemeli, şöyle temiz tutmalı v.s. Dua etsin. Şimdilik bunları diyebildik. Selam ve saygılarımla...</p><p></p><p>1) Ahır, sağım yeri, yem depoları v.d. yerlerin planı (Büyümeye yönelik)</p><p>2) Damızlık hayvan seçimi </p><p>3) İnek rasyonu (Hayvan ağırlığı, yaşı, gebelik durumu, süt verimi v.d. değerler ışığında).</p><p>4) Besi rasyonu (7-8 aylıktan itibaren, başlangıç ağırlığı, ırk, çevre faktörleri (hava, ahır ort.) v.b. durumlarda dahil</p><p>5) İnekler için sağlık takibi (aşılar v.s.)</p><p>5) Besi sığırları için sağlık takibi (aşılar v.s.)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Kocabaş, post: 538833, member: 41332"] [b]Ynt: Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?[/b] Maşaallah, bereketiniz artsın. Bakın sizinkisi ne güzel örnek, küçükten kendi çabalarınız ile büyüyorsunuz. Gönül isterki Doğan kardeşimiz büyük bir başlangıç yapsın. Ama şartları fazla zorlamasının bir anlamı olmadığını düşünüyorum. Daha önce de belirtmiştim 23 başlık örnek aile işletmeleri mevcut. Böyle bir işletme bile, bakıldığında 3 sene sonra (hem sağmal hem de besi olarak) dikkate değer biçimde büyüyecektir. Forumda, incelediğim kadarıyla kendinizi geliştiren, bilinçli olarak bu işi yapmaya çalışan bir arkadaşımızsınız. Ancak dürüst olmak gerekirse tam tatmin edici cevap alamadım. İşletme karlılığı özel olduğu için parasal ifade etmeyiniz (zira nazara inanırım). Ancak bazı husuların netleştirilmesi yerinde olmaz mı? Yemleri biraz açsak. Sulu kaba yem, kuru kaba yem, enerji için, protein için, vitamindir v.s. dir. Kiloya göre, verime göre. Elimizde ne varsa o mudur, yoksa ihtiyaç nedir, ne temin edelim? Bölgemizde ne vardır, neyi nasıl değerlendiririz (Örn.; saray işletmesi narenciye posasını fevkalede değerlendiriyor) maliyetler nasıl düşer. Çevremizde ne var, ne bileyim fırıncılık artıkları, yemek fabrikası vardır değerlendirilebilir atıklar, konserve fabrikası vardır, salça fabrikası vardır (Harranova domates posasını hem süt hem de et üretiminde kullanıyor). Kesif yem niye yapamayalım? Fabrika yeminde de mısır, arpa, buğday, soya küspesi, kepek, yulaf, ayçiçeği küspesi, pamuk tohumu küspesi, vitamin, mineral v.s. v.s. dışında ne var. Hatta bazılarında koruyucu bile var. Allasınlar pullasınlar çiftçiden 3-5 ' e aldıklarını 10 ' a satsınlar. Zamanında (ucuz dönemde) yıllık ihtiyaca göre silolanamaz mı? Her 1TL kar, kardır. Bu sitede paylaşılan programlar bu ihtiyaca cevap verebilir pekala. Örneğini çıkaranlar mutlaka olacaktır (Hayvan ağırlığı, yaşı, gebelik durumu, süt verimi v.d. değerler ışığında). Hayvan yenileme durumunuza, kayıplara bakıldığında hijyenik, stressiz bir ortam olduğu belli. Bu şartlar nasıl sağlanır. Diğer yandan bölgedeki en yüksek karkas verimini nasıl elde ettiniz. Randımanı % kaçtı? Besi programı nasıldı, günlük canlı ağırlık artışını ölçme şansınız oldu mu (ya da aylık). 2 yaşına kadar bir hesap tuttunuz mu (karlılığı nasıldı?) Ortalama 1000 kg üzerinde bir danadan bahsediyoruz. Irka göre; 550-600-650 kg canlı ağırlık üzerinde, yağlanma ve yemden yararlanma oranları düşünüldüğünde karlılık olumsuz etkilenmiş olmadı mı? Buradan şu noktaları yazsak ve ortaya atsak, değerli arkadaşlarımız da değerlendirseler. Karmaşa olmadan maddeleri açsak. Net veriler ile (tuzuna kadar). Bu işe soyunan da desinki; ahırım, yerim şöyle olmalıymış, hayvan alacaksam şuna dikkat edeyim, benim çevre şartlarım ne, şöyle beslemeli, şöyle temiz tutmalı v.s. Dua etsin. Şimdilik bunları diyebildik. Selam ve saygılarımla... 1) Ahır, sağım yeri, yem depoları v.d. yerlerin planı (Büyümeye yönelik) 2) Damızlık hayvan seçimi 3) İnek rasyonu (Hayvan ağırlığı, yaşı, gebelik durumu, süt verimi v.d. değerler ışığında). 4) Besi rasyonu (7-8 aylıktan itibaren, başlangıç ağırlığı, ırk, çevre faktörleri (hava, ahır ort.) v.b. durumlarda dahil 5) İnekler için sağlık takibi (aşılar v.s.) 5) Besi sığırları için sağlık takibi (aşılar v.s.) [/QUOTE]
Alıntı ekle…
İnsan doğrulaması
Cevapla
FORUM
Tarım Ürünleri
Tarla Bitkileri
Mısır
Yonca ve Slajlık mısır maliyetleri?
Bu site çerezler kullanır. Bu siteyi kullanmaya devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş olursunuz.
Kabul
Daha fazla bilgi edin…
Üst
Alt