Buğday ve arpalarda sararma neden olur


Bu sene de arpa ve buğdaylarda sararma var (geçen yılda vardı) Sivas'ta tarım yaptığımız için genelde soğuktan olur diyorlar havalar ısınınca geçer deniyor yani hastalıklardan kimse bahsetmiyor bilinçsiz tarım yapıyoruz haliyle verimde düşük oluyor bilen arkadaşlar bu sorunları nasıl çözeceğimizi açıklayabilir mi ben sorunu çözersem çevre ye de tavsiye edeceğim çünkü herkes bu sorunu yaşıyor kimse çözümü bilmiyor cevaplar için şimdiden teşekkürler
IMG_20240410_172655_Arcide-LMC8.4-OP9P-v7.1.jpg
 

Resimler ve ekler

  • IMG_20240410_172650_Arcide-LMC8.4-OP9P-v7.1.jpg
    IMG_20240410_172650_Arcide-LMC8.4-OP9P-v7.1.jpg
    124.5 KB · Görüntüleme: 57
  • Beğen
Tepkiler: cemilAltan
Hastalık gelmeden önce ilaçlama yapılması tabi daha doğru olur ama birçok ilaç aynı zamanda tedavi edici özelliktedir.
Bitki koruma ürünleri diye geçer ve hastalığı önler. Hastalık önlendiği zaman da hastalık bulaşmamış bitkiler korunduğu gibi hastalık almış bitkilerde de daha sağlıklı yeşil akşamlar oluşur ve verim kayıpları en aza indirilir. Ama hastalık bitkinin tamamına bulaşıp büyüme dönemi yani yeni sürgün ya da yeşil aksam yapma dönemi sonra ermişse, artık hiçbir uygulamanın hiçbir faydası yoktur. Kısaca erken dönemde yapılan uygulamalarda hasta olmuş bitkiler sararsa da aynı bitki üzerinde bundan sonra yürüyecek dallar ve yapraklar daha sağlıklı olacaktır.

Dolasıyla tedavi ediciliği özelliği burdan gelmekte olup esasen tedavi edici özelliğe pek sahip değildirler.
 
Ayrıca eklemekte fayda var. Hayvanlarda da ilaçların tedavi edici özelliği ya yoktur ya da çok azdır. Bu yüzden yoğun aşılama programları vardır. Çünkü koruma işe yarıyor. Hastalanınca tedaviye yanıt verme oranı çok düşük ki bu şekilde şimdeye kadar 15 yıllık sürede 10’un üzerinde hayvanımı kaybettim.
 

Benzer Konular