Çiftçi ekilmedik arazi bırakmak istemedi DSİ ile icralık oldu! Çiftçi ekilmedik arazi bırakmak istemedi DSİ ile icralık oldu!

Kayseri'nin Tomarza ilçesinde çiftçi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'ekilmeyen hiç bir yer kalmasın' çağrısına uyarak sulu tarım yapmak için kendi imkanlarıyla ırmaktan su çekti, DSİ ise çiftçiyi icraya verdi.

Türkiye'nin Tarım Sitesi

Çiftçi ekilmedik arazi bırakmak istemedi DSİ ile icralık oldu!


Çiftçi ekilmedik arazi bırakmak istemedi DSİ ile icralık oldu!​


banner213
  • Tarım
  • 24 Kasım 2020 - 12:07
  • 979
Kayseri'nin Tomarza ilçesinde çiftçi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'ekilmeyen hiç bir yer kalmasın' çağrısına uyarak sulu tarım yapmak için kendi imkanlarıyla ırmaktan su çekti, DSİ ise çiftçiyi icraya verdi.

Kayseri Yeni Doğan Gazetesi'nin haberine göre, Tomarza ilçesinden geçen Zamantı Irmağı’ndan kendi imkanları ile su çeken ve tarlalarını sulayan yaklaşık 200 çiftçiye DSİ tarafından milyarlık icra kağıtları gönderildi. Kayseri’nin Develi ve Tomarza ilçelerinde DSİ’nin sulama kanalından değil de kendi imkanları ile Zamantı Irmağı’ndan su çeken yaklaşık 200 çiftçi, evlerine gelen icra kağıtları sonrasında şok oldu.
En düşük 20 bin TL olan icra kağıtlarını gören çiftçiler, üretim yapmak için çalıştıklarını ancak DSİ’nin hiçbir hizmet sunmadığını iddia ettikleri Zamantı Irmağı’ndan kendi imkanları ile çektikleri su için icraya verilmelerine şaşırdıklarını söylediler.
ÇİFTÇİ SUYU KENDİ İMKANLARIYLA KULLANDI
DSİ tarafından kendisine 30 bin TL’ye yakın icra gönderildiğini söyleyen çiftçi Tufan Özkan, “Bizler Tomarza’nın 15 köyü olarak büyük sıkıntı içindeyiz. Zamantı Irmağı’ndan 2018 yılına kadar çiftçi kendi imkanları ile su kullandı. Devletin hiçbir katkısı olmadan Zamantı Irmağı’ndan akan suyu kendi imkanları ile tarlasında kullanan ve üretim yapan çiftçilere 2018 yılından bu yana icraya verdiler.

SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ EKİLMEYEN HİÇ BİRYER KALMASIN ÇAĞRISINA UYDUK


Sayın Cumhurbaşkanımızın, ‘ekilmeyen hiçbir yer kalmasın’ çağrısına uyarak boru aldık, traktör aldık, ekipman aldık ve borçlandık. Herkesin diz boyu altından kalkamayacağı borçları var. Biz ırmaktan su alamazsak, arazimizi ekemez ve üretemezsek bu kadar borcumuzu ne ile ödeyeceğiz” diyerek tepki gösterdi.

Çiftçi Ramazan Denizli, “Burada 15 tane köy var Zamantı Irmağı’ndan su kullanan. Çiftçiler kuru tarımdan bir şey kazanamıyor, sulu tarım yapalım ve üretim yapalım diye çalışıyoruz” dedi.

Ramazan Denizli, “İnsanların köylerde durması ve üretmesi için destek veriyorlar, kimisine büyükbaş hayvan veriyorlar. Köydeki insanlara zorluk çıkarılıyor. Kanaldan gelen su ile ekim yapılacak alanlar çok az. Burada herkes elektrik kullanarak, mazot yakarak kendi imkanları ile kanalın daha da üzerinde Zamantı Irmağı’ndan su çekerek sulu tarım yapmaya çalışıyor. Buna da DSİ, ‘ırmaktan aldığınız su için sizden iki katı para alırım’ diyor.

Trafo koydun, kanal yaptın cazibeli sulama yaptı isen paranı al ona kimse bir şey demiyor. Çiftçiler kendi imkanları ile Zamantı Irmağı’ndan su çekiyor ona ceza kesiliyor. Çiftçilerin zaten tarım kredi kooperatifine, ziraat bankasına borcu var. Çiftçi bunun altından kalkamaz” diye konuştu.

Çiftçi Ömer İzgi ise, “Zamantı Sulama Birliği’nden suyu alıyoruz. Elektrikle kanalın üst tarafında bulunan arazilerde su taşıyarak tarım arazilerini suluyoruz. Bu sulama bedelini DSİ 16 kat ve 18 kat arasında para alıyor. Benim ağabeyim iki yıl önce vefat etti ve ağabeyime iki yıldır icra kağıdı geliyor. Cumhurbaşkanımız ekilmeyecek hiçbir arazi kalmayacak diyordu. Kendi imkanlarımızla 3 kilometre kadar su çekerek tarımla uğraşıyoruz ama bize 40 bin TL ile 90 bin TL arasında icra kağıtları gönderildi. Hiçbir bildirim olmadı” diye konuştu.

TARIMDANHABER
 
Merhaba, bu konu yıllardır böyle. Bizim orada tarlalarımızı santrifüj’le ırmak ve drenaj kanallarından suluyoruz. Sadece %30 moto pomp. İndirimi uygulanıyor, sulama ücreti üzerinden. Kanun diyor ki; yeraltı ve yer üstü doğal kaynakları devlete aittir. Yani tarlalarımızın 1 metre altı dahi devlete ait. Tarlanıza sondaj vurup su çıkartsanızda sulama ücreti alınıyor. Bizde su bulduğumuza şükür edip faturayı ödüyoruz.
 
  • Beğen
Tepkiler: wallace22
10 sene önceye kadar sulama birligi yoktu , sondajla celtik sulardık, ne sondaj ruhsati ne bir su ücreti hicbisey yoktu, sulamabirligii cıkınca çeltikten akan tahluye boşa akan sudan bile para aldılar, 31.12.2020 dedimi parayi taksitsiz tahsil eder, nerde köý muhtarinin oglu varsa orda ise girmistir adam gibi hizmette etmezler, diyecegim önceden 1 lira para vermezdi ciftci , birde elk var tabi eskiden senede 1 oderdik faturalari simdi ay dolmadan geliyorlar, özellesti oda , yani kurtulus yok ya oduyecen ya bu isı yapmiyacan,
 

Benzer Konular