çiğ süt üretme maliyeti nedir...

çiğ süt maliyeti hesaplanırken neler dikkate alınmaktadır...
-bir ineğin yıllık yem (rasyon) maliyeti,
-gebe düve fiyatı ya da düve yetiştirme maliyeti,
-öteki harcamalar (yakıt, elektrik, su, sağlık harcaması vs)

gebedüve maliyeti hesaplanırken,
3 yıllık bir sürede, elde edilen buzağı geliri,
gebe düve fiyatından çıkarılır...

diyelim...
5- aylık gebe bir düve, 45 000 tl den alındı...
3 yılda, 1 haftalık satılan buzağılardan (3 buzağı), 10 000 lira elde edildi..
gebe düve maliyeti, 35 000 lira...

yem maliyeti, yüksek enfilasyon yaşanması sebebiyle, yıllık bazda hesaplanmak zorunda,
120 tl x 300 gün =36 000 lira
70 x60 gün=4200
1-yem maliyeti=40 000 lira
2-gebedüveden gelen maliyet=12 000 lira (35 000 lira/3yıl) (inek maliyeti)
3-öteki harcamalar (işçilik, elektirik, su, yakıt, sağlık/temizlik harcamaları)/inek sayısı=1000 lira
1+2+3= süt maliyeti
süt üretimi=6 ton/8 ton/10 ton
1-süt maliyeti/6 ton=
2-süt maliyeti/8 ton
3-süt maliyeti/10 ton

ortalama, 8 ton süt alınsa
çiğ süt üretme maliyeti: gebedüve, yem, öteki harcamalar
süt maliyeti= 53 000/8 000=6/7 lira

inek sütü,
süt üreticisi çiftçilereden 8,5 liradan alınıp,

marketlerde, 3 litre çiğ süt, vatandaşa 60 liradan...
ya da
3 litre pastörize süt (3 şişe süt), vatandaşa 90-100 liradan satılmaktadır...

asgari ücret, 8500 lira...
ev kirası, 5000-7000 lira
elektirik, gaz, su faturaları 1000 lira...
 

Benzer Konular