Ynt: dane mısırda sırta ekimde ara çapa nasıl yapılır?
Çukurova ' da özellikle birinci ürün mısırda kullanılan bir yöntem sırta ekim tekniği;
eylül ayında mısır hasadından sonra toprak goble ile sürülüyor, ardından pulluk yada çızel pulluk (patlatma) ile tekrar sürüm yapılıyor, gobleli çekilerek veya çekilmeden sırt makinesi ile ekim veya kasım ayında sırtlar yapılıyor, yapılan sırtlar yabancı otlar için şubat veya mart ayına kadar bir yada iki kez yenileniyor. sonra ekmeden önce gübre serpilip tekrar sırt yapılıyor. Gübre ekimden bir kaç ay öncesinde de ekilebilir. sonra üzerine makara çekilip toprak sertleştiriliyor hem de sırtın üzeri düzleştiriliyor, sonra diskli mibzerle mısır ekiliyor. Baltalı mibzerle ekim sırta ekim zor oluyor. hem mevsim itibariyle yağışlı olduğu için hem de yüksek bir zemine ekim yapmaya çalıştığımız için. sırta ekimin avantajları tarla yağıştan sonra çabuk kuruyor, erken ekim olduğu için verim yükseliyor, su ve diğer girdiler örneğin mazot gibi girdiler azalıyor, erken hasat edildiği için tarla daha çok dinleniyor. örneğin düz tarlaya ekimde dönüme 800 kg ile 1.000 kg alınırken şimdilerde 1.300 kg ile 1.600 kg gibi verimler alınabiliyor.