Dünya Ülkelerinde Dizel Fiyatları-Bizden Pahalı Ülkeler Var


Ynt: Dünya Ülkelerinde Dizel Fiyatları-Bizden Pahalı Ülkeler Var

usta gemiciklere niye ucuz yakıt verilebiliyorda çiftçiye verilemiyor varmı gemiciklerin vatana millete çiftçi gibi doğrudan faydası :)
 
Ynt: Dünya Ülkelerinde Dizel Fiyatları-Bizden Pahalı Ülkeler Var

'Yurt dışından ithal edilen ham petrol rafineride işlendikten sonra, yarısı ülke içinde tüketiliyor, yarısı da ihraç ediliyor. Bir litre benzinin rafineri çıkış fiyatı yaklaşık 1,25 TL, motorinin ve kırsal motorinin rafineri çıkış fiyatı ise yaklaşık 1,29 TL civarında. İhracat rakamı ise 0,99 TL. Pompa satış fiyatları ise, inanılmaz ama neredeyse rafineri çıkış fiyatının 3,5 katı.
Petrol ile İlgili Sektör dernekleri de konuya yönelik açıklama yapmak zorunda kaldı.Akaryakıt fiyatlarına yönelik 140 ülkeyi kapsayan araştırmasına göre, Türkiye dünyanın en pahalı benzinini kullanıyor. Türkiye’yi Norveç, Hollanda, İtalya gibi ülkeler takip ediyor. Ancak benzinin pahalılığı kadar çarpıcı olan bir diğer konu ise bir litre benzin için ortalama günlük gelirden ayrılması gereken pay. Buna göre, Türkiye’de ortalama gelire sahip bir kişi, 1 litre benzin alabilmek için günlük gelirinin yüzde 8.56’sını harcarken, pahalılıkta bizden bir sonraki ülke olan Norveç’te bu oran yüzde 0.91. Nedeni ise ortalama günlük gelirin daha yüksek olması. Türkiye’de kişi başına düşen günlük gelir 30.78 dolar olarak baz alınırken, Norveç için bu rakam 288.98 dolar.'

Alıntıdır. Açıklayıcıdır.

Demek ki neymiş? Sadece en pahalı olanı almakla kalmıyoruz, en pahalı olanı en zor şekilde alıyoruz.

Mübarek milletiz vesselam..
 
Ynt: Dünya Ülkelerinde Dizel Fiyatları-Bizden Pahalı Ülkeler Var

dün kamyoncular ayaklandı mazot için trakyada...demekki can aıyor artık..depoya mazot olsun diye kim neler koymadı ki..su bile koyan oldu...yanıcıyı bırakın..
 
hacimmet link=topic=71634.msg827711#msg827711 date=1389721720' Alıntı:
Alıntı
İngiltere’de ‘red diesel’ yani kırımızı dizel olarak adlandırılan dizelin güncel fiyatı 0.725 sterlindir, 2.10 liraya tekabül etmektedir. İspanya’da ise gasoleo B olarak adlandırılan dizelin litresi ise 0.90 avrodan, yani 2.16 TL’den üreticiye verilmektedir. Diğer bir önemli tarım ülkesi olan Amerika Birleşik Devletleri’nde ise tarım amaçlı vergisiz dizel satılmaktadır. Bu ürün de yine kırmızı bir markörle işaretlenmiş olup litre fiyatı sadece 0.97 dolar, TL olarak fiyatı ise 1.75 TL’dir. Kanada’da aynı uygulama yapılmaktadır. Bir başka önemli tarım ülkesi olan Meksika’da ise tarım için özel bir dizel satışı yapılmamakla beraber bütün akaryakıtlara devlet tarafından yüksek destek verilmektedir. Güney Amerika’nın önemli bir tarım ülkesi olan Arjantin’de ise bütün akaryakıtlar devlet desteği altında satılmaktadır. Özellikle buğday ithal ettiğimiz ülkeler olan Rusya, Ukrayna ve Kazakistan’da düşük vergili akaryakıt satışı yapmaktadır. Rusya’da dizelin fiyatı 0.74 dolar (1.74 TL), Ukrayna’da ise 1.12 dolardır (2.02). Kazakistan ise dünya üzerinde en ucuz dizel satış fiyatına sahip olan 18. ülkedir'
Elalemin çiftçisine verdiği desteğe bak.Bir de tarım ülkesiyiz diyoruz.Tarım ülkesi olan bir ülkenin hükümeti nasıl olur da çiftçisine diğer ülkelerin mazot fiyatının 2 katına mazot verir.Ayrıca bildiğim kadarıyla Avrupa ' da çiftçiye verilen doğrudan gelir desteği bizdekinin 5 katı ekipman destekleri de cabası.Uygulanan tarım politikaları tamamen yanlış.Sadece fiyatlar ve destekler açısından değil.Şu an büyük tarım arazilerine geçebilmek küçük çiftçi bitirilmeye çalışılıyor.Bunun küçük çiftçiyi bitirerek değil arazi toplulaştırılması ve kooperatifleşme şeklinde yapılması gerekir.Ancak bunları halkımız hala fark edip gerekeni yapmıyor ne yazık ki!!!
 

Benzer Konular