Ukrayna savaşı 50 yılın en büyük fiyat şokuna neden olacak - Dünya Bankası

BBC News'in derlediği haberi aşağıda paylaşıyorum. Bu noktaya https://www.trakkulup.net/threads/2022-kisi-bugday-10-tl-olabilir.110130/ başlığında dikkati çekmiştim. Time dergisinin 1,5 yıl önce paylaştığı gibi "2022 yazında, çağımızın diğer büyük krizi kıyameti getirdi (https://time-com.translate.goog/col..._sl=en&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=wapp) seneryosu adım adım geliyor mu?

Aşağıdaki habere göre öne çıkan bilgiler şöyle:
- Buğdayın %42.7 artarak dolar bazında yeni rekor seviyelere ulaşması bekleniyor.

- Diğer önemli artışlar ise arpada %33,3, soya fasulyesinde %20, sıvı yağda %29,8 ve tavukta %41,8 olacaktır.

- Dünya Bankası'ndan Bay Nagle, diğer ülkelerin orta vadede Ukrayna savaşının neden olduğu arz sıkıntısının çözülmesine yardımcı olabileceğini söyledi. Bununla birlikte, bu yıl gübre fiyatlarında %69'luk bir artış tahmini ile

- Gübreler, metaller ve mineraller de dahil olmak üzere diğer hammadde fiyatlarının da artması bekleniyor. Kereste, çay ve pirinç maliyetlerinin düşmesi beklenen birkaç maliyet arasında yer alıyor.



Ukrayna savaşı 50 yılın en büyük fiyat şokuna neden olacak - Dünya Bankası​


BBC News İş muhabiri Jonathan Josephs, Yayınlanma 2 gün önce

Rusya-Ukrayna savaşı

Ayçiçekleri Zakarpattia Bölgesi, Ukrayna
GÖRÜNTÜ
Ukrayna, ayçiçek yağı gibi mahsullerin önemli bir ihracatçısı ancak savaş, arzı azalttı.

Dünya Bankası, Ukrayna'daki savaşın 1970'lerden bu yana "en büyük emtia şokuna" neden olacağı konusunda uyardı.
Yeni bir tahminde, çatışmanın neden olduğu bozulmanın, doğal gazdan buğday ve pamuğa kadar çeşitli mallar için büyük fiyat artışlarına katkıda bulunacağını söyledi.
Raporun yazarlarından Peter Nagle, BBC'ye verdiği demeçte, fiyatlardaki artışın "çok büyük ekonomik ve insani etkilere sahip olmaya başladığını" söyledi.
"Dünyanın dört bir yanındaki haneler, kriz yaşamanın bedelini hissediyor" dedi.
Dünya Bankası'nın kıdemli ekonomisti, "Gelirlerinin daha büyük bir kısmını gıda ve enerjiye harcadıkları için en yoksul haneler için özellikle endişeliyiz, bu nedenle bu fiyat artışına karşı özellikle savunmasızlar" diye ekledi.
Dünya Bankası, enerji fiyatlarının %50'den fazla artacağını ve bu durumun haneler ve işletmeler için faturaları artıracağını söylüyor.

En büyük artış, maliyeti iki katından fazla olan Avrupa'daki doğal gaz fiyatında olacak. Fiyatların gelecek yıl ve 2024'te düşeceği tahmin ediliyor, ancak o zaman bile geçen yıla göre %15 daha yüksek kalacak.

Dünya Bankası bunun, Nisan 2020'nin en düşük seviyelerinden bu yıl Mart ayının en yüksek seviyelerine kadar , Orta Doğu'daki gerilimlerin fiyatları tırmandırdığı "1973 petrol fiyat artışından bu yana enerji fiyatlarında 23 aylık en büyük artışı" gördüğümüz anlamına geldiğini söyledi.

Rusya'nın Pechora Denizi'nde petrol üreten platform görüldü
GÖRÜNTÜ

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle enerji fiyatları yükseliyor ve 2024'e kadar yüksek kalmaya hazırlanıyor.

Benzer şekilde, petrol fiyatlarının 2024'e kadar yüksek kalması bekleniyor, bu yıl ortalama 100 $ olarak tahmin edilen Brent Crude gösterge ölçütü varil, yaygın enflasyona yol açacak bir şey.

Rusya, dünya petrolünün yaklaşık %11'ini üretiyor ve üçüncü en büyük paya sahip, ancak rapor, yaptırımların yabancı şirketlerin ayrılması ve teknolojiye erişimin azalması anlamına geldiği için "savaştan kaynaklanan kesintilerin kalıcı bir olumsuz etki yaratması bekleniyor" dedi.

Rusya şu anda AB'nin gazının %40'ını ve petrolünün %27'sini sağlıyor, ancak Avrupa hükümetleri ülkelerini Rusya'dan gelen arzdan vazgeçirmek için harekete geçiyor . Bu, başka yerlerden tedarik için daha fazla talep yaratarak küresel fiyatların yükselmesine yardımcı oldu.

Buğday rekor seviyelere yükseldi​

Dünya Bankası emtia görünümü, birçok gıdanın maliyetlerinde keskin artışlar görmeye hazır olduğu konusunda da uyardı. BM gıda fiyatları endeksi, kayıtların 60 yıl önce başlamasından bu yana en yüksek seviyede olduklarını şimdiden gösteriyor .

Buğdayın %42.7 artarak dolar bazında yeni rekor seviyelere ulaşması bekleniyor.

Diğer önemli artışlar ise arpada %33,3, soya fasulyesinde %20, sıvı yağda %29,8 ve tavukta %41,8 olacaktır.
Bu artışlar, Ukrayna ve Rusya'dan yapılan ihracatın büyük ölçüde düştüğü gerçeğini yansıtıyor.

Savaştan önce iki ülke JP Morgan'a göre küresel buğday ihracatının %28,9'unu ve S&P Global'e göre birçok işlenmiş gıdada önemli bir bileşen olan küresel ayçiçeği arzının %60'ını oluşturuyordu.


Kolombo'da gıda pazarı
GÖRÜNTÜ
Sri Lanka'da artan gıda fiyatları hükümete karşı protestolara katkıda bulundu.

Gübreler, metaller ve mineraller de dahil olmak üzere diğer hammadde fiyatlarının da artması bekleniyor. Kereste, çay ve pirinç maliyetlerinin düşmesi beklenen birkaç maliyet arasında yer alıyor.

Bank of America'dan bir araştırma notuna göre, "Buğday, ikame edilmesi en zor tarım ihracatlarından biridir". Raporda, Kuzey Amerika ve Çin'deki kötü hava koşullarının, Ukrayna arzının azalmasının etkisini daha da kötüleştirmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekiyor; bu durum, savaş ilkbahar ekim sezonunu bozduğu için devam edecek.

Not ayrıca, Ukrayna'dan yapılan tahıl ve yağlı tohum sevkiyatlarının çatışmalar nedeniyle %80'den fazla düştüğünü ve bu kayıp ihracatların bir yıl boyunca "yaklaşık 10 günlük dünya gıda arzına eşit olduğunu" öne sürüyor.

Medya başlığı,
İzleyin: Ros Atkins, Ukrayna'daki savaşın neden gıda fiyatlarını artırdığına ve bunun daha yoksul ülkeler üzerindeki olası etkisine ilişkin
Dünyanın dört büyük gıda emtia tüccarından biri olan Archer Daniels Midland'ın CEO'su, fiyatların yakında düşmesini beklemediğini söyledi.

ABD firması bu yılın ilk üç ayında net kazancında %53'lük bir artışla 1.05 milyar $'a yükseldiğini açıklarken, Juan Luciano şunları söyledi: ve şimdi Karadeniz bölgesindeki aksaklıklar - önümüzdeki birkaç yıl boyunca küresel tahıl piyasalarında devam eden sıkılığı sürdürmek için".
Peter Nagle

Dünya Bankası'ndan Peter Nagle, artan gıda fiyatlarının "çok büyük ekonomik ve insani etkileri" olduğunu söyledi.

Dünya Bankası'ndan Bay Nagle, diğer ülkelerin orta vadede Ukrayna savaşının neden olduğu arz sıkıntısının çözülmesine yardımcı olabileceğini söyledi. Bununla birlikte, bu yıl gübre fiyatlarında %69'luk bir artış tahmini, "çiftçiler daha az gübre kullanmaya başladıkça tarımsal verimin düşeceği konusunda gerçek bir risk var" anlamına geliyor.

Dünya Bankası raporu genel olarak emtialar için şunları söyledi: "Fiyatların genel olarak 2022'de zirve yapması beklenirken, daha önce tahmin edilenden çok daha yüksek kalacaklar."
"Emtia piyasalarının görünümü, büyük ölçüde Ukrayna'daki savaşın süresine ve bunun tedarik zincirlerinde neden olduğu aksamalara bağlı" dedi.

Kayanak:https://www.bbc.com/news/business-61235528
 

Benzer Konular