Ynt: ekin ekmek
maygun10 link=topic=47218.msg452300#msg452300 date=1318152124' Alıntı:Uygun Ekim Zamanı
İç Anadolu Bölgesinde Toprak Sıcaklığı Yönünden Kışlık Tahılların Uygun Ekim Tarihleri
Kışlık tahıllarının ekim zamanının belirlenmesinde en önemli kriterler, çimlenme dönemindeki tohum yatağındaki toprak sıcaklığı ve toprakta çimlenmenin başlamasına imkan sağlayacak suyun bulunmasıdır.
Serin iklim tahıllarının kışlık ekimlerinde, bitkilerin ilk gelişme devresinde çim köklerinin iyi bir şekilde gelişmesi ve derine gitmesi, toprak üstü organlarının ise az gelişmesi istenir. Sonbaharda ekim derinliğindeki toprak sıcaklığının 5-8 °C olması, bu ortamı sağlayan en uygun ekim zamanı olduğu kabul edilir. Böylelikle toprağın alt kısımlarına doğru sıcaklık arttıkça çim kökleri daha sıcak bir ortama girmekte, çim köklerinin daha fazla gelişerek toprağın derinlerine inmesi sağlanmaktadır.
Burda guzel hos anlatmıs ama bence eksıklıkler var eylul 2 haftası ekttım 200 donum kadar mımzer ayarını sonuna getırıp ekıyorum hepsı yesermıs durumda tarlalar futbol sahası gıbı olmus. Derınlık sart ozelıkle soguk yerlerde zaten tohumun hepsı ıstedıgımız ere dusmuyor mevcut mıbzerlerle onun ııcn ısı garantıye almamaız lazım en derıne hem erazyon oluyor tarlalarda tohumun uzerı acılıyor3-5 cm dekı acıga cıkar zaten bıraz sert yagmur yagsa. bazı arkadasar erdane cekıyor ekımden sonra yapmayın ama hıc gerek yok mıbzerın yatıgı o guzel olukları bozdugunuzu degmez ekımden once yapaın yoksa baharı bekleyın tarla guzel hazırlanırsa eterınce temas saglıyor tohum toprakla vede hava alma olayıda olmuyor ama toprak ıyı hazırlanmıs olmalı.
Bu araştırmada Devlet Meteoroloji İşleri Genel müdürlüğüne ait İç Anadolu bölgesindeki 48 adet büyük klima istasyonuna ait son 30 yıllık 5 cm derinlikteki toprak sıcaklığı ortalamaları kullanılarak kışlık tahılların ekim zamanlarının belirlenmesine katkıda bulunulmaya çalışılmıştır.
Buna göre Orta Anadoluda toprak sıcaklığı yönünden buğday ekiminin yapılabileceği tarihler (şekil 1) incelendiğinde, bölgede en erken tarihin 26 Ekimde Kangal ile başlayıp, 27 Ekimde Pınarbaşı, 28 Ekimde Sarız, Çerkeş, 29 Ekimde Tomarza ve Nevşehir ile devam ettiği görülmektedir. Konya ve Ankara gibi en fazla ekim alanına sahip illerle birlikte Orta Anadolunun büyük kısmında en uygun zamanı 6-10 Kasım tarihleri arasında değişmektedir. Bölgede en geç ekim, 18 Kasımda Nallıhanda yapılabilecektir.
Ekim Zamanı
Şekil 1. 5 cm derinlikteki toprak sıcaklığının uzun yıllar ortalamasının 8 °C ve üzerinde olduğu son günler
Ekim Zamanı
Şekil 2. 5 cm derinlikteki toprak sıcaklığının uzun yıllar ortalamasının 5 °C ve üzerinde olduğu son günler
Orta Anadoluda toprak sıcaklığı yönünden şekil 2de görülen tarihlerden önce serin iklim tahıllarının çimlenmesi sağlanmalıdır. Bu tarihlerden sonrası, serin iklim tahıllarının ekimi için uygun değildir.
Araştırma sonuçlarına göre İç Anadolu bölgesinde kışlık tahıllar için toprak sıcaklığı yönünden ekim zamanının başlangıç tarihi yüksek kesimlerde 25 Ekim, alçak kesimlerde ise 18 Kasım olarak belirlenmiştir. Bölgede yüksek kesimlerde 4 Kasım, alçak kesimlerde ise 28 Kasım tarihlerinden önce çimlenme olacak şekilde ekimler bitirilmelidir. Başlangıçta belirtildiği gibi kışlık tahılların ekiminde en önemli faktörlerden biride toprak nemi olup, bununla ilgili olarak DMİ Genel Müdürlüğünün uzun vadeli yağış tahminlerinin izlenmesi tavsiye edilir.
NOT: Tüm Türkiye için kışlık tahılların uygun ekim zamanının belirlemesi çalışmaları devam etmektedir.
Meteorloji Genel Müdürlüğünün ziraat başlıklı ve uygun ekim zamanı başlığından alınmıştır.