ET IRKI HAYVANCILIK MUTLAKA GELİŞTİRİLMELİ


tarım ürünlerinin kalıntıları (saman-mısır sapı) ile tarım sanayisi yan ürünlerinin (pancar posası, melas, arpa posası) yemlemede kullanılmasına dayalı et ırkı inek sürüleri mutlaka yaygınlaştırılmalı.

istihdamın artırılması, gençlere yeni iş imkanları bulunması için, hayvancılık planı yapılmalı. çiftliklere ilk düve alımları hibe şeklinde olmalıdır. devlet desteği ile.

şeker sanayisi, bira sanayisi geliştirilmeli.tanelik mısır hasadından kalan mısır sapları samanla birlikte kullanılmalı, arpa posası,ayçiçek küspesi, melas, pancar posası ile desteklenmeli.

gerekirse, kapatılan şeker fabrikaları yeniden açılmalı, modern hale getirilmelidir.

gençlere yemleme bilgisi için kurslar açılmalıdır.

çiftliklerde, tarım-hayvancılık ekipmanları kullanılmalı. yerli üretim teşvik edilmeli. ekipmanlar hibe şeklinde verilmeli. devlet desteği ile.

çiftlik büyüklükleri (çiftliklerdeki hayvan sayıları) belli seviyede tutulmalı. ekonomik, kazançlı çiftlikler işletilmeli, yaşatılmalı.

son olarak, gerek damızlık hayvanlar, gerekse kullanma hayvanları kendi sürülerimizden karşılanmalı. başka ülkelere damızlık satışı, et ürünleri satışı yapılmalıdır.

tarım alanları ile sulama sistemleri geliştirilmeli, korunmalı. tarım alanlarına inşaat yapılması aclen durdurulmalıdır.

bunun için, yeni plan yapmak,gerek AB ile, gerekse başka ülkelerle bu konuda yapılan anlaşmalar tekrar gözden geçirilmelidir.

trakkulup.net
 
Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: SERDAR TUNA
et ırkı inek sürüsü:

besi danası elde etmek için saf ırklar (montofon, limozin, şarole, angus, hereford vb) ya da melez inekler kullanılabilir. 2,3 ya da daha çok ırkın melezi ineklerden elde edilen buzağılar besicilikte kullanılabilir.

bunun için kars-ardahan illerinden temin edilecek düveler ya da inekler bu iş için kullanılabilir.
 
650 kg (1400 LB) (şarole, simental) et ırkı inek sürüsünün (100 baş inek) yıllık yem ihtiyacı (ton):

mısır sapı: 160
mısır silajı: 274
saman: 126
pancar posası: 180
arpa posası: 212
melas: 16
ayçiçek küspesi: 43
tuz:1,5
mermer: 1,5

yaklaşık yıllık yem harcaması 2000 TL/inek

yukarıdaki yemler yeterli üretilirse, yemleme ile et ırkı inek sürülerine bakılabilir. türkiyede, yemleme ile kaç (baş) et ırkı inek bakılabilir?

-500 000
-750 000
-1000 000
-1500 000
-2000 000
 
Son düzenleme:
600-700 kg ağırlığında bir ineği sadece buzağısı için beslemek bana pek mantıklı gelmiyor. Çünkü irileştikçe yem tüketimi artıyor. Ayrıca bu kilolara ulaşan ırklardan bir anaç kadro oluşturmak da daha maliyetli oluyor.

Bunun yerine 300-400 kg civarında yerli ırklardan bir anaç kadro oluşturup; angus, şarole, hereford, limuzin gibi et verimi yüksek ve kolay doğum özelliği olan ırklar ile suni tohumlama yapsak daha mantıklı olmaz mı?

Bu yaz köydeki bir kaç kişinin hayvanlarını inceledim. Sütten kazançları olmadığı halde, süt yönünden verimsiz dişi simental melezlerini damızlık olarak besliyorlardı. Bunun nedenini sordum ve bana küçük ineklerin doğumda zorlandığını söylediler. Ben de onlara "kolay doğum özelliği" olan boğaları tercih ederlerse böyle bir sorunla karşılaşmayacaklarını, iri ineklerin daha fazla yem tüketeceğini ve merada, engebeli arazide yürümekte zorlanacaklarını söyledim. Bana hak verdiler, çünkü inekler meradan gelirken genelde iri inekler hep arkada kalıyordu. Yerliler koşa koşa gelirken, iri ırklar yorgun oluyordu. Tabi benim söylediklerimi uygulayacaklarını pek sanmıyorum, herkes kendine göre doğrular belirlemiş ve bunu değiştirmek istemiyorlar.

Dediğim tarzda bir hayvancılık sizce nasıl olur?
 
  • Beğen
Tepkiler: behcet arı
600-700 kg ağırlığında bir ineği sadece buzağısı için beslemek bana pek mantıklı gelmiyor. Çünkü irileştikçe yem tüketimi artıyor. Ayrıca bu kilolara ulaşan ırklardan bir anaç kadro oluşturmak da daha maliyetli oluyor.

Bunun yerine 300-400 kg civarında yerli ırklardan bir anaç kadro oluşturup; angus, şarole, hereford, limuzin gibi et verimi yüksek ve kolay doğum özelliği olan ırklar ile suni tohumlama yapsak daha mantıklı olmaz mı?

Bu yaz köydeki bir kaç kişinin hayvanlarını inceledim. Sütten kazançları olmadığı halde, süt yönünden verimsiz dişi simental melezlerini damızlık olarak besliyorlardı. Bunun nedenini sordum ve bana küçük ineklerin doğumda zorlandığını söylediler. Ben de onlara "kolay doğum özelliği" olan boğaları tercih ederlerse böyle bir sorunla karşılaşmayacaklarını, iri ineklerin daha fazla yem tüketeceğini ve merada, engebeli arazide yürümekte zorlanacaklarını söyledim. Bana hak verdiler, çünkü inekler meradan gelirken genelde iri inekler hep arkada kalıyordu. Yerliler koşa koşa gelirken, iri ırklar yorgun oluyordu. Tabi benim söylediklerimi uygulayacaklarını pek sanmıyorum, herkes kendine göre doğrular belirlemiş ve bunu değiştirmek istemiyorlar.

Dediğim tarzda bir hayvancılık sizce nasıl olur?

güzel olur kafamdaki o ancak onunda bazı zorlukları var biz besi yapacağız yanına 30 kadarda yerli ırk düve alıyım diyorum meraya çıkarmak için çoban tutsak kurtarmaz köyün sığırına katsak suni tohumlamayı yapamayız. bir de besi danasına ayrı mandıra düveye ayrı mandıra yapmak gerekecek. aslında dediğin sistem en iyi en karlı sistem.
 
Bizim köyün ortak çobanı var. Sabahları herkesin ineğini toplar, akşam 7'de getirir. Suni tohumlama yapmada sıkıntı olmuyor. Zaten köyün sığırına erkek hayvan da salınmıyor. Çoban masrafı hayvan başına yıllık 110-130 TL civarında idi.
 
  • Beğen
Tepkiler: ibo71
ufak cüsseli, et ırkı inek sürülerinin (100 inek), yemleme ile bakılması halinde, yıllık yem ihtiyaçları (ton):

inek ağırlığı: 410 kg

mısır sapı: 113
mısır silajı: 180
saman: 100
pancar posası: 122
arpa posası: 134
melas: 16
ayçiçek küspesi: 33
tuz: 1,1
mermer: 1,1

hesaplanan yıllık yem harcaması: 1400 TL/inek

650 kg kültür ırkı inek sürürü yemlenerek, sütten kesimde (6-7 ay sonunda) 230 kg buzağı elde etmek mi? yoksa, 410 kg inek sürüsü yemlenerek sütten kesimde, 140-160 kg buzağı elde etmek mi? daha çok kazançlı olur?
 

küçük cüsseli inekler daha az yem yer. doğru. küçük çatılı ineklerin buzağıları besicilikte kullanılırsa, kesimde büyük ırklara göre daha az karkas ağırlıkları elde edilir.

sonuçta, birim hayvan başına elde edilen gelir küçük ırklarda daha azdır.

ancak, küçük ırk hayvanların besicilikte kullanılması ile büyük ırk hayvanların kullanılmasına benzer, yakın kazanç elde edilir.

küçük ırklar daha az fiyattan satın alınır, daha az yem yer, dolayısıyla hayvan başına daha az yem harcaması olur.

belli bir sermaye ile, küçük ırk ya da büyük ırk hayvan kullanılması ile benzer kazanç elde edilir.

burada önemli olan hayvanların sağlıklı olmaları, yeterli süt emmiş olmaları, aşılarının tam olması, yemlemenin doğru yapılması.

özellikle, düve besiciliğinde rasyonların enerji/protein seviyesine dikkat etmeli, besi süreleri çok kısa olmamalıdır.
 
Benim yaptigim hem et hem sut isinde su an ben sut isini bosuna yapiuorum gibi geliyor
Elimdeki hayvanlar et irki sagilmayan hayvan olsa iscilik te daha az olacak sagim isi cok telaşlı zor titizlik istiyor istikrar istiyor sıkı takip istiyor
Et irki hayvanin buzagisi emsin sutunu zaten para etmiyor sut sut emen hayvan cok iyi gelisiyor Birkac komsu sut para etmiyor diye hosteinlerin buzagilarini gece gunduz yaninda tutuyor kalan sutu sagiyor buzagilar süper
Uzun lafin kısası bizim bolge hostein agirlikli ama gec kaldi diger et irklarina geçişte
Tabi bu gec kalmada et irki tohumu n hosteine yasak olmasida etkili oldu
 
ufak cüsseli, et ırkı inek sürülerinin (100 inek), yemleme ile bakılması halinde, yıllık yem ihtiyaçları (ton):

inek ağırlığı: 410 kg

mısır sapı: 113
mısır silajı: 180
saman: 100
pancar posası: 122
arpa posası: 134
melas: 16
ayçiçek küspesi: 33
tuz: 1,1
mermer: 1,1

hesaplanan yıllık yem harcaması: 1400 TL/inek

650 kg kültür ırkı inek sürürü yemlenerek, sütten kesimde (6-7 ay sonunda) 230 kg buzağı elde etmek mi? yoksa, 410 kg inek sürüsü yemlenerek sütten kesimde, 140-160 kg buzağı elde etmek mi? daha çok kazançlı olur?

6-7 aylık süreçte o kadar kilo farklı olur mu sizce? Yerli ırklardan suni tohumlama ile yavru alacağız. Sadece anaçlarımız yerli ırklar olacak. Kültür ırkları ile melezlenmiş, 6-7 aylık 160 kg'lık hayvan bence yanık kalmış, yeterince beslenememiş veya hastalık geçirmiştir.
 

Benzer Konular