et ırkı ineklerin yem ihtiyacı nasıl karşılanmalı?


et ırkı ineklerin yemlenerek bakılması halinde, hangi yemler kullanılır? bu yemlerden ne kadar gereklidir?

tarım ürünü kalıntıları (buğday samanı, mısır sapı), mısır silajı, yonca balyası, biracılık yan ürünü, arpa posası, şeker sanayisi yan ürünü (pancar posası, melas) yağ sanayisi yan ürünü, ayçiçek küspesi. bu yemler angus, şarole, limozin, simental gibi et ırkı inek sürülerinin yemlenerek bakılmasında kullanılır.

50 başlık bir angus (550 kg) sürüsünün yıllık yem ihtiyacı, ton/50 inek:

mısır sapı: 30,5
mısır silajı 121
b.samanı 89
yonca 29
y.pancar posası: 23,3
arpa posası 25,8
melas 8,2
ayçiçek küspesi 20,3
tuz: 0,63

yıllık yemleme maliyeti (yem harcaması) yaklaşık: 83 000 TL (50 baş inek için)

ayrıca, vitamin-mineral ihtiyacı var.

buna göre, mera olmayan, fakat yukarıdaki yemlerin bulunduğu yerlerde , et ırkı inek sürülerinin yemlenerek bakılması, karlı (kazançlı) mıdır?

bunu, devlet desteklemeli mi?

trakkulup.net
 
et ırkı inek sürüleri kaç inekten meydana gelmeli, sürülerde kaç inek olmalı?

1-10
10-20
20-30
30-40
40-50
50-100
100 den çok

2-yemlerin (saman, mısır silajı, çayır/yonca) bulunan yerlerde, devlet tarafından (hibe olarak) 30-50 düvelik et ırkı inek sürüleri teşkil edilmeli.

-pilot olarak 30 il seçilmeli (ege bölgesinden, iç anadolu bölgesinden, doğu akdeniz/güney doğu anadolu bölgesinden),

-her ilden 400 çiftçi eğitilmeli, (yemleme, bakım, sürü idaresi/yönetimi, melezleme konularında) çiftçi belgesi verilmeli,

-her bir çiftçiye, hibe olarak (ödemesiz), 30-50 genç düve, 2 boga verilmeli

-tarım teşkilatı bu çiftlikleri en az 4 yıl denetlemeli, izlemeli.

-6-8 yıl sonra,en az 1,5 milyon başlık et ırkı inek sürüsü teşkil edilmeli,

bu sayıda inek sürülerinin yemlenerek bakılması mümkün mü? yeterli ek yem (saman, mısır silajı, pancar posası, arpa posası, ayçiçek küspesi) üretmek mümkün mü? devlet bunu yapar mı?

sonuç başarılı olur mu?





trakkulup.net
 
yukarıda bahsedilen üretim gerçekleşse, etkisi ne olur?

1-kırmızı et üretimine (sığır eti)
2-ekonomik canlanmaya
3-istihdam artışına (tarım sanayisi, nakliye, tarım/çiftçilik, ticaret (pazarlama), dericilik, yeni çiftlik inşaatları, yeni kesim yerleri, yeni şeker fabrikası, yeni ayçiçek yağı fabrikası, yeni bira fabrikası vs)
4-döviz tasarrufuna
5-halkın sağlıklı beslenmesine
6-çevreye

trakkulup.net
 
  • Beğen
Tepkiler: simentalci
Sanrim hesap ikiy bolunmeli,

1- 100 bas anac ( diyelim 500 kg ) buzagi elde etmek icin saklanacaksa yillik
masraf ne olur.

2- Bunlardan elde edilecek 100 buzagi icin ( hic olum olmazsa ) bunlarin kesime
kadar ( 500-550 kg diyelim ) masrafi ne olur. Bu hesabi tum buzagilar icin degil
50 si kesime gidecek 50 si damizlik disi olarak saklanacak sekilde yapilmali.

Bu sekilde suru yeterli disi stoklayincaya kadar 3 sene beslenirse sonunda kac anac olur, kaca malolur ki artik kayda deger sayida erkek buzagi alinabilsin. ( Bunun icin erkek buzagi icin ayarlanmis sperm kullanilacagini varsayabiliriz.)
 
Ulkemizin Kirmizi et ihtiyacini karsilayamama sebepleri basinda geliyor et irki inek bakamamamiz
Cayiri merayi tarimsal sap saman gibi artiklari sanayiden kuspe gibi artiklari ete cevirmenin yolu et irki inekler
En guzel ve en kolay ucuz yol uygun mera yilin birkac ayini merada geciren ve ayni zamanda hazir besleyen biri olarak meranin degerini iyi biliyorum
 
  • Beğen
Tepkiler: umut71
Et ırkı damızlık beslemede mera cok önemli yapay veya doğal mera olması cok fark etmez yapay merada maliyet çoğalır işçilik azalır dogal merada tam tersi
Ortalama angus maliyeti 1.400 1500 tl civarı olur saman mutlaka kullanılmalı çünkü doymuyor
bizim tas gibi etli damızlık yapmamıza gerek yok yaşam payı kadar yemleme yeterlidir bize senede 1 sağlıklı buzagı verse yeterlidir
Ahırda beslenirse cok maliyetli olur süt olmaz olan süt sadece buzağıya yaklaşık 7 ay emiştirme yapıldığı için ekstra yem maliyeti olur
Bakımları kolaydır etçi olması sebebiyle iyi buzagı bakımıyla karlılık yüksektir
 
550 kg angus ırkı bir ineğin mera olmadan, yıl boyu yemlenmesi halinde, yem harcaması yaklaşık 1600-1700 tl.

buzağılara, emzirmeye ilave olarak yabancıların krik (creep) yem dedikleri, kesif yem (arpa/mısır/yulaf, pancar posası,küspe, melas) verilse, bu ek yemin maliyeti ne kadar olur?

200 günde (200 günlük buzağıların) ağırlıkları kaç kg olur?

dişi buzağılar (düveler): 200 kg,250 kg,300 kg

erkek buzağılar (danalar): 250 kg, 300 kg, 350 kg
 
Angus soğuğa ve kötü hava şartlarına DHA uyumludur internette angus videoları izlerseniz be demek istediğimi daha iyi göreceksiniz bu iş karlı ama sürekli üretime 9 ayda bir kesim olacak şekilde karlılık ve süreklilik artacaktır
Dişiler bile holstein montofon kırmalarından daha güzel et tutuyor diyebiliriz
 
  • Beğen
Tepkiler: KIZILTAN
Sut ciftligi ile anlasarak angus tohumlamasi yapilip dogacak tum buzagilar, ( erkek ve disi ) alinirsa, bunlar 5 ay ananin sahibi tarafindan bakilir ve buzagi destegi onlara kalirsa ( destek 4ncu aydan sonra hakediliyor) , yani yaklasik 5 aylik teslim alinir ve yari acik sistemde, artik analari yanlarinda degilken kesime kadar (16-17 ayliga kadar ) beslenirse 200 bas icin toplam masraf ne kadar olur ?

Sutculer sut satimi sorunlari oldugundan para kazanimiyorsa ve tek umitleri buzagi satisindaysa neden boyle bir anlasmaya girmesin ki, anlasma yapilsa, sperm ve doktor masraflari aliciya ait olmak kaydi ve kucuk de olsa bir on odeme yapilsa, dogum sonrasi bakimi sutcuye ait olsa, 4 ay sonrasi buzagi destegi alsa ( destek melezleme de veriliyorsa ) bakimi 5 ay yapip aliciya teslim etse, alici kesime kadar baksa karli olur mu ? Bu anlasmaya besicilik yapmayan 200 civari sut hayvani olanlar girebilir belki.

Boylece sut ureticisi on anlasmali buzagi satmis olur, besici et irki bazagi almis olur, ithalat yapilmasina gerek azalir ve ithal hayvanlarda ortaya cikan riskler sifirlanmis olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: ugrkrkmz14

Benzer Konular