Kurban Alım-Satım Ve Kesiminde Dikkat Edilecek Hususlar

Yaklaşan Kurban Bayramında Kurban satın alıp kesecek olan vatandaşlarımızın öncelikle dikkat etmesi gereken hususlar aşağıda belirtilmiştir.

1-Genel hususlar:

a-) Kurban olarak satın alınacak hayvanın öncelikle İslami usullere göre, kurbanlık hayvan şartlarını taşıyıp taşımadığına bakılmalıdır. (Kurban, koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın deve için 5; sığır ve manda için 2; koyun ve keçi için 1 yaşını doldurması gerekir.)

b-) Fiziksel bir kusurunun olmamasına bakılmalıdır. (Bir veya iki gözü kör, memesi kör veya kesik, bacağı kırık, boynuzu kökünden kırık, bir veya iki kulağı dipten kesik v.b)

2-Belge kontrolü:

Pazar yerlerinde alınıp satılan kurbanlık hayvanların;

a-) Büyük baş hayvanlarda: Kulakları küpeli ve İl içerisinden geliyorsa hayvana ait pasaport, başka bir İlden geliyorsa buna ilave olarak Veteriner Sağlık Raporu olmalıdır.

b-) Küçükbaş hayvanlarda: Kulakları küpeli ve İl içerisinden geliyorsa hayvanlara ait nakil belgesi, başka bir İlden geliyorsa bunlara ilave olarak Veteriner Sağlık Raporu olmalıdır.

3- Sağlık Taraması:

Kurban olarak satın alınacak hayvanın;

a-) Hayvan, duyusal hislere ve çevresel etkilere duyarlı ancak deli ve huysuz olmamalı.

b-) Görünümü sağlıklı, bakışları canlı olmalıdır.

c-) Kulakları asık olmamalı,

ç-) Yem ve sudan kesilmemiş, geviş getiriyor olmalı,

d-) Ciltte yara, bere olmamalı,

e-) Hayvan rahat olmalı, gergin, kasılmış ve sallantılı yürüyüş olmamalı,

f-) Merme (burun ucu) terli olmalı, burun akıntısı olmamalı,

g-) Hayvan yere rahatça yatıp kalkmalı, yatıp ve kalkmada zorluk çekmemeli,

ğ-) Tüyler parlak, düzgün ve yatık olmalı,

h-) Dişlerin çoğu dökülmemiş olmalı, dişsiz olmamalı,

I-) Çok zayıf ve kaşektik olmamalı,

i-) Gebe ve yeni doğmuş olmamalı

k- Ateşli, salya ve göz yaşı akıntısı, pis kokulu ishali, öksürüğü ve nefes darlığı olmamalı, hayvan sağlıklı olmalıdır.

l-)Bölgemiz ve Ülkemiz hayvancılığı açısından, genç ve damızlık vasıflarına uygun dişi hayvanların kurban olarak alınıp-satılmaması ve kesilmemesi konusunda da gerekli hassasiyetin gösterilmesi, kurban olarak erkek hayvanların tercih edilmesi,

Bunların yanında şüphe edilen bir durumda en yakın veteriner hekime müracaat edilerek detaylı bilgiler alınmalıdır. Kesimden sonrada, şüphe edilen bir durum olursa mutlaka bir veteriner hekime başvurulmalıdır.

4-Kurban Kesimi:

a-) Kurban olarak kesilecek hayvanlar öncelikle İslami usullere dikkat edilerek acı, eziyet ve ızdırap çektirilmeden kesilmelidir.

b-) Kesimler, şehirlerde kesimhane veya Kurban Komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde yapılmalıdır. Köylerde ve belirlenmemiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kişi kendi bahçesinde çevreye zarar vermeden kesebilecektir. Cadde, sokak ve parklarda kurban kesimeyecektir.

c-) Kesim sonrası ortaya çıkan kan ve diğer atıklar sokak, cadde ve arazide bırakılmayacak, evcil ve yabani hayvanlara verilmeyecek, derin çukurlara gömülerek imha edilecektir.

5-Kurban Sonrası Yapılacak İşler:

Kurban kesen, satan veya vekalet yolu ile kestiren üreticiler, satıcılar, kasaplar, muhtarlar, belediye zabıta görevlileri veya veteriner hekimler vasıtası ile, kurbanlık olarak kesilen hayvanların kulak numaraları bayram sonrasında 23 Eylül 2016 tarihine kadar İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine mutlaka bildirilmelidir.

Ayrıca, hayvanlarını satmak amacı ile kurban pazarlarına getiren fakat satamadan tekrar geri işletmesine götüren yetiştiricilerde, hayvanların naklinin yapıldığı kurban pazarındaki İl/İlçe Müdürlüklerine başvurarak geri nakillerini yaptırmaları gerekmektedir.

Kaynak: Tarım Pusulası
 

Benzer Konular